Skocz do zawartości
IGNORED

klon Accuphase P-350

Rekomendowane odpowiedzi

O szum bym się nie martwił , tylko o to jak brzmi i gra taki wzmacniacz operacyjny , sam w sobie . Ten 4580 nie powiedział bym że gra bynajmniej nawet dobrze .

a ten LM833n?

albo NE5532?

Edytowane przez mirfak

----------------

Przerobiłem prawie wszystkie wzmacniacze operacyjne na wyjściu CD i wciąż najlepsza trójka to OPA627 , AD825 , AD797.

Wszystkie wymagają b.dobrego zasilania i oczywiście przejściówki . Różnią się nie tyle jakością co charakterem brzmienia.

Troszkę eksperymentowałem na chybił trafił -- tego AD 797 próbowałem w układzie z 450 i po prostu się przegrzewał , nie wydalał . Ten lm 833 dobry do serwa , tez go próbowałem w tej aplikacji , nadaje się ale dźwięk jest bardziej jakby przymulony . NE5532 , też nie radzi .

W konsekwencji pozostałem przy jrc4580 z tego co miałem nadal pozostał w tej aplikacji najlepszy , jak sie bawiłem tym na biurku , jeszcze miałem jakiegoś jrc wyciągniętego z cd Arcama , tylko nie pamiętam co to było , był nawet nawet . Musiałem go oddać .

Ale istnieje pełno innych kości tylko należy przeeksperymentować co dobre albo lepsze , w tym zastosowaniu .

Moim zdaniem najlepiej będzie wpierw złożyć wszystko na gotowo a potem mieszać w kościach i radzić .

Jurek jak chcesz to mogę ci wypożyczyć moduły 408 , do posłuchania tylko musisz sobie je przykręcić do radiatora i zasilić ,, i mi je odesłać s powrotem . Tak na tydzień . Chyba że nie będziesz chciał się z nimi już rozstać hhee .

Ja na razie i tak będę kręcił 450 i 4100 do radiatorów i robił obudowy . mam już na nie wizję .

.

Panel przedni też wiem jak zrobię żeby był extra ale nie będzie to nic klasycznego z gałkami i tuzinem przycisków .

AA co do 408 i 407 to porozsyłam to jak zdążę w piątek ale na 100 proc w poniedziałek , muszę to jeszcze omówić co i jak .

Jurek jak chcesz to mogę ci wypożyczyć moduły 408 , do posłuchania tylko musisz sobie je przykręcić do radiatora i zasilić ,, i mi je odesłać s powrotem . Tak na tydzień . Chyba że nie będziesz chciał się z nimi już rozstać hhee .

Dziękuję za propozycję.

Witam tak to wygląda na oscyl

Na działkę przypada 20 volt . drugie zdjęcie to jest przester . u góry na wyświetlaczu jest wskazywana temperatura mierzona na tranzystorze , obciążenie dwie cewki połączone szeregowo 4om w głośniku jbl p-1200 , ten to bez problemu wytrzymuje także . hhee .

Żadnych kondensatorów nie wpinałem bo by je porozrywało .

2khz

20khz

100khz

Bez filtra wejściowego sygnał podawany na gołe bazy tranów wejściowych .

20khz

100 khz prostokąt i piła

.

Jedno co można zauważyć że te układy wykazują większa sprawność , katowałem ten wzmacniacz przez około 30 minut bez przerwy na granicy przesteru i nie przegrzałem go , i tranzystory końcowe bez problemu przeżyły .

Można zaobserwować ciekawe zachowania z rożnymi obciążeniami ale więcej fotek nie będę wstawiał .

Kiedys coś podobnego robiłem na wzmacniaczu forumowym ugoda i na granicy przesteru przy 50 khz wybuchły tranzystory .

A tu non stop full i nic .

Kolejna sprawa zamówiłem prototyp pcb do projektu p-5000 . W celu jego weryfikacji , ze względu na złożoność układu , troszkę tego tam jest . Jak będę miał gotowy prototyp , to domówię płytek dla reszty osób które będą chciały . Parę osób jest zainteresowanych także będą też miały .

Tak do 2 tygodni będę miał prototyp już złożony .

Jeżeli będą chętni to kupię hurtowo w humie tranzystory końcowe 2sc5200 2sa1943 ze 100 par albo i więcej .

Do biorę po 6 identycznych par do każdej końcówki dla siebie i dla każdego zainteresowanego i mu odsprzedam , doliczę sobie jedynie na pół litra za robotę .

Cena pary takich tranów jest o 2 zł niższa niż sprzedawane na allegro także można później odpady odsprzedać nie tracąc naiwniakom na allegro .

ja ostatnio dosyć ostro składam tego 4100

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) post-35540-0-51162300-1330252705_thumb.jpg

polecam montaż tranzystorów końcowych na takich listwach zbiorczych , ułatwia to ewentualny serwis i modyfikacje i odkręcenie moduł u od radiatora .

post-35540-0-98808600-1330252794_thumb.jpg.

Co do końcówek 408 , 407 na pcb jest brak połączenia 1mm , pomiędzy pinami czterech kolektorów tranzystorów końcowych a szyna zbiorczą

o co chodzi .

post-35540-0-64883200-1330253073_thumb.jpg post-35540-0-73033200-1330253086_thumb.jpg .

Wystarczy tylko troszkę skrobnąć solder maskę i wyprowadzenie wygiąć o 90 stopni w kierunku szyny zasilającej i zalutować , albo zalać cyną itp . Nie jest to uciążliwe - moim zdaniem . Jeżeli komuś to będzie przeszkadzać to dostanie zwrot a pcb odsprzedam komu innemu .

Przeoczyłem to - warstwa opisowa nakładała mi się na to połączenie , czasami tak jest chociaż wszystko się sprawdzi po 3 razy .

Druga sprawa opis tranzystorów w zabezpieczeniu zwarciowym jest odwrotny czyli 2sd667 i 2sb647 .

Patrząc od strony tranzystorów końcowych 2sc3263 w 408 powinien być tranzystor 2sc2547 czyli npn a opisany jest pnp czyli 2sb647 pnp .

opis 2sd 667 i 2sb647 powinien być odwrotny , i tak to zalutować teraz jak napisałem .

Reszta wszytko ok wystarczy polutować jak opisane na pcb i na schematach które dołączę i nie włożyć podróbek , inaczej będą wybuchy .

Przez to zamówiłem prototyp do P-5000 żeby znaleźć jakieś uchybienia , jak bym dał projekt do weryfikacji komuś innemu to i tak niczego nie znajdzie , chociaż bym umyślne błędy zrobił , już tak robiłem , a auto ruter zrobi dopiero misz masz z paru ścieżek .

I jeszcze więcej roboty z tym jest niż ręczny projekt , z przerysowywaniem schematu i opisem wyborem obudów itp .

Co do parowania to starać się to dobierać w taki sposób jak na fotce

post-35540-0-92576700-1330254727_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Kolejna sprawa będę zamawiał jeszcze radiatory czernione fischera chciałbym zamówić w Tme .

dlaczego ponieważ przy zakupie 10 sztuk jest znacznie większy rabat niż w innych firmach .

Kształtki SK56/100/SA takie same jak na fotce tylko niższe .

Bardzo się opłaca kupić właśnie 10 sztuk .

Jedna sztuka kosztuje 150 zł a przy 10 sztukach cena jest już 116 .6 zł Brutto .

Przesyłka w tme jest stała i nie zależy od ciężaru czyli 17 zł .

Normalnie jakby ktoś zakupił 2 sztuki zapłacił by 300 zł + 17zł przesyłka .

a przy 10 sztukach 233.2 zł + przesyłka 17 zł .

Dodam że np taki radiator przy 10 sztukach w Dakpol-u kosztuje 140 zł brutto a przesyłka jeszcze zależy od ciężaru .

Szukałem wszędzie i nigdzie nie znalazłem jakiś konkretnych czernionych radiatorów .

zawsze w cenie były jakieś kluczki .

Wystarczy że zamówię 10 sztuk ja chce do siebie aż 4 sztuki , Przepakuje i wyśle pozostałym ,

każdy na tym zaoszczędzi . Czyli potrzebnych jest 3 chętnych na radiatory .

Ja zaoszczędzę 117 zł a pozostali 66,8 zł . Zawsze coś . A radiatory są konkretne .

Tylko panel przedni i obudowa gotowa .

Hej

Widzę ze moja sugestia do dania szynki pod trany przyjęła się kolego Jaskiniowiec . Czasem laik wpadnie na pomysł ;)

Ja dam miedzianą szynę 5mm x 50mm i myślę od spodu dać śruby wpuszczone właśnie w ta szynę a nakrętki na tranach, tylko zastanawiam się czy nie będzie mostków termicznych w związku z tym . Niech ktoś się wypowie, bo jak tak będzie źle to muszę wiercić głębiej tak żeby śruby mocujące trany załapywały tez radiator .

Pcb 407 i 408 ma takie same wymiary ??? Bo kupiłem już paczuszkę , zobaczymy co się da zresajclingowac he he ... gorzej jak paczka będzie pusta ;(

Ukryta Zawartość

Radiatory SK56/100/SA

Martin78 1kpl

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez martin78

Witam Przedwzmacniacze tez juz mam gotowe , Projekt tak jak zaprojektowałem tak działa , zasilacz smiga jak nalezy , przedwzmacniacz żyleta . Chochlików żadnych , tylko lutować .

Ten przedwzmacniacz to jest masakrycznie szybki układ , przemasakrycznie , chodzi to też żyleta .

Troszkę za duże wzmocnienie jak na moje oko ,

Ja do tego mojego wsadziłem tranzystory wejściowe takie jak w oryginale można kupić w north , o dziwo nie drogie .

Do tego układu regulatora nie wkładajcie kosmo części - to i tak nic nie da , sam w sobie działa jak należy . Napiecie na wyjściu jest jak z akumulatora i można go ustawić co do milivolta . Ale zasilanie musi być 17-18 volt zmiennego inaczej nie będzie działac jak powinno ,

Jestem ciekaw jak ci co to zlutują ocenią , bardzo jestem ciekaw .

Co do pcb opis jest taki , że w projekcie zasilacza sa opisane bezpośrednio wartości jakie lutować ,

A w sekcjach przedwzmacniaczy znowu opis z dokumentacji czyli R1 itp .

Polutowałem jeden kanał tego układu i na wyjsciu bez żadnych regulacji mam 1mili volt .

Przy lutowaniu uważac żeby nie pomylic tranzystorów w stopniu wejsciowym , sam tego dokonałem , i potem myślałem dlaczego nie działa , no i walka z odsysaczem .

Co do lutowania jak kiedys już pisałem nie przegrzewać , pcb w gamie sa robione tak że są w całości lutowane , a dopiero potem jest nakładana na to taka solder maska ,

Mi to nie przeszkadza ale jak się będzie za dużo maścić przy lutowaniu to cyna będzie podpływała pod solder maske , potem bedzie to brzydko wyglądać .

Co do pcb do 407 i 408 wiekszość rozesłałem , reszta w czwartek pójdzie znowu .

A co do kondensatorów tych na wejściu i wysciu to najlepszym i najtańszym kondensatorem jest zwora . hheee

Edytowane przez jaskiniowiec

martin78'

Hej

Widzę ze moja sugestia do dania szynki pod trany przyjęła się kolego Jaskiniowiec . Czasem laik wpadnie na pomysł ;)

Ja dam miedzianą szynę 5mm x 50mm i myślę od spodu dać śruby wpuszczone właśnie w ta szynę a nakrętki na tranach, tylko zastanawiam się czy nie będzie mostków termicznych w związku z tym . Niech ktoś się wypowie, bo jak tak będzie źle to muszę wiercić głębiej tak żeby śruby mocujące trany załapywały tez radiator .

Ja tak zrobiłem w moim 407 już dawno , bo w grudniu i żadnych problemów nie było

post 316

Ukryta Zawartość

<p>

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez wieslawa

Kolejna sprawa będę zamawiał jeszcze radiatory czernione fischera chciałbym zamówić w Tme .

dlaczego ponieważ przy zakupie 10 sztuk jest znacznie większy rabat niż w innych firmach .

Kształtki SK56/100/SA takie same jak na fotce tylko niższe .

Bardzo się opłaca kupić właśnie 10 sztuk .

Jedna sztuka kosztuje 150 zł a przy 10 sztukach cena jest już 116 .6 zł Brutto .

Przesyłka w tme jest stała i nie zależy od ciężaru czyli 17 zł .

Normalnie jakby ktoś zakupił 2 sztuki zapłacił by 300 zł + 17zł przesyłka .

a przy 10 sztukach 233.2 zł + przesyłka 17 zł .

Dodam że np taki radiator przy 10 sztukach w Dakpol-u kosztuje 140 zł brutto a przesyłka jeszcze zależy od ciężaru .

Szukałem wszędzie i nigdzie nie znalazłem jakiś konkretnych czernionych radiatorów .

zawsze w cenie były jakieś kluczki .

Wystarczy że zamówię 10 sztuk ja chce do siebie aż 4 sztuki , Przepakuje i wyśle pozostałym ,

każdy na tym zaoszczędzi . Czyli potrzebnych jest 3 chętnych na radiatory .

Ja zaoszczędzę 117 zł a pozostali 66,8 zł . Zawsze coś . A radiatory są konkretne .

Tylko panel przedni i obudowa gotowa .

A pytałeś konkretnie w LAFOT elektronik? Ja kupowałem u nic SK 580 SA (duże, w sensie grube, dodatkowo żeborowane 150-230mm, 80mm 0.3K/W) anodowane na czarno w cenie 180PLN para z wysyłką już chyba (autoryzowany dystrybuto Fischera). Łącznie brałem 6 szt.

System gra dobrze, albo nie....

Tak pytałem ich o kształtki Sk56/150/SA , gość mi zaspiewał fajną cenę za te kształtki i to pytałem o zakup 10 sztuk - to wprawdzie było taniej niz tme ale tylko do ilości 5 sztuk . Kupowałem te radiatory co sa na fotce powyżej . Powyżej 5 sztuk w tme było taniej . Dodatkowo cena zależy od kursu euro itp . 20 zł drożej wychodziło na sztuce .

Ale nie pytałem o rabat na to , także trochę drogi ten dystrybutor , jak na pierwsze wrażenie .

Edytowane przez jaskiniowiec

Witam macie może namiary na kondensatory takie 47000/100 volt .

Tak się zastanawiam gdzie kupić , ciekawe czy da się kopić u producenta

Ukryta Zawartość

Należało by się zorientować jaką minimalną ilość sprzedają , czy ogóle coś sprzedają , taki mniejszy kontener kondów to bym kupił , było by full zaopatrzenie . ((;;;

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

jest jakieś szybkie zamówienie grupowe z digi-key, więc ..:), ale cena :(

Ukryta Zawartość

Witam, mam pytanie o zamienniki tranzystorów 2sa1507 i 2sc3902, do e407 i p4100.

Czy nie można ich zastąpić tranami 2sa1837 2sc4793? Mam ich trochę i jest z czego sparować.

Pytałem gościa z allegro o ksc2690, ksa1220 prawdopodobnie na początku kwietnia...

2sd669 i 2sb649 chyba też dobre? Mają w Humie nie drogo.

Może jakieś inne w normalnej cenie i dostępne? Doradźcie.

Witam, mam pytanie o zamienniki tranzystorów 2sa1507 i 2sc3902, do e407 i p4100.

Czy nie można ich zastąpić tranami 2sa1837 2sc4793? Mam ich trochę i jest z czego sparować.

Nie , po pierwsze jest odwrotny rozkład wyprowadzeń

2sc3117 i 2sa1249 można też zamiennie włożyć .

Ukryta Zawartość

jest jakieś szybkie zamówienie grupowe z digi-key, więc ..:), ale cena :(

Jest tutaj przykładowo :)

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Witam ostatnio mało tu zaglądam , co do pcb prawie wszystkie rozesłałem , oprócz 3 osób (dotyczy przedwzmacniacza ) . Także każdy powinien otrzymać to co zamawiał .

Zabrakło mi kopert a później nie potrafiłem zdążyć przed zamknięciem poczty , ale postaram się to wysłać w następnym tygodniu .

Kolejna sprawa to jeden komplet pcb do p-4100 , wszyscy powinni je już dawno otrzymać , oprócz jednej osoby która z łaski swojej nie podała mi adresu wysyłkowego .

Miałem grono osób , którym adresy wysyłkowe różniły się od adresów z banku .

Także ta osoba ma dwa tyg na podanie adresu , inaczej dostanie zwrot pieniążków na konto skąd przyszły , a pcb powędrują do kogoś innego . '' Mi to lotto '' .

Ostatnio załatwiłem system operacyjny , także wszystkie kontakty z gg osób z forum mi przepadły . Ale tylko jedna partycję z jednego systemu operacyjnego ( to trzeba mieć zdolności , HHHEEE ) .

• Pokaż nowe odpowiedzi