Skocz do zawartości
IGNORED

klon Accuphase P-350

Rekomendowane odpowiedzi

Mi NJM4580 zostały po wymianie w karcie dzwiękowej audiotrak hi-fi więc nic nie kupowałem a oryginały są na pewno.

co do zasilacza to mój wygląda tak:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

kondy na 63V gdyż nie zamierzam zasilać większym napięciem tych końcówek - takie maksymalne napięcie - 63v pozwoli na osiągnięcie mocy wyjściowej ok 300W więc pchanie się w więcej to późniejsze same kłopoty

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez daniel69xyz

Mogę ci odstąpić mam 30szt

Ps. Powiem ci ze nawet mało zapłaciłem za te pshilipsy bo 80zeta za sztukę ;) i jestem zadowolony bo to jest to samo co BC.

Pozdrawiam

Yasiek

Yasioo, na jakie napięcie są te Philipsy?

Mogę ci odstąpić mam 30szt tych Njm

Ps. Powiem ci ze nawet mało zapłaciłem za te pshilipsy bo 80zeta za sztukę ;) i jestem zadowolony bo to jest to samo co BC.

Pozdrawiam

Yasiek

Co do obudowy tu jest fajna ;) model A2001B-G

Link :

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

daniel69xyz, stosowanie kondensatorów wytrzymuących większe napięcie niż to z jakim bedą pracować korzystnei wpływa na ich żywotność.

El sueño de la razón produce monstruos.

daniel69xyz, stosowanie kondensatorów wytrzymuących większe napięcie niż to z jakim bedą pracować korzystnei wpływa na ich żywotność.

no ok ale w zasadzie po co,ja nie spotkałem się ze zuzyciem kondensatora :) to są lata, średnio 10 min...,natoniast takie miałem i teraz kupować na wyższe mając te byłoby conajmniej bez sensu, w part connexion te co mam kosztują 500 zł (na ebay jeszcze więcej - ponad 100dolarów za 2 szt) a KG Series, Super Through to najwyższa seria nichicona jak się nie myle... więc szkoda nie wykożystać. Szczególnie że u mnie będzie napięcie zasilania pewnie ok 60V więc i tak niższe niż znamionowe kondów

Edytowane przez daniel69xyz

Po tym jak posłuchałem samego pre od accu e-408 postanowiłem zaryzykować, jeśli można nazwać to ryzykiem po tym co usłyszałem, i postanowiłem zrobić jedna dużą integre by uniknąć wielu obudów a przedewszystkim skrócić drogę sygnału i uzyskać pożądek zmniejszając ilość przewodów, w obudowie będzie zamniete tak:

Dac by pkrecz na wm8742 z tego forum - osobiście go uwielbiam

selektor wraz ze sterownikiem, wyświetlaczem i regulacją głośności na przekaźnikach z tego forum

końcówki accuphase e-450 z tego tematu

pre accuphase e-408 z tego tematu

zasilacz który już pokazałem

zabezpieczenie accuphase z tego forum

no i oczywiście trafa do wszystkiego

natomiast pre od e-408 zagrało tak że postanowiłem nie oszczędzać i wlutowałem 4x Black gate N 33uf/16V, a te koło op-ampów w zasilaczu to elna cerafine czerwone.

DAC By pkrecz to już szczyt :) black gate STD, C, N, NX hi-q , os-con, bc comp, wszystko widać na foto, co do op-ampów to za WM wedle schematu AD8021 a za nimi uznane za najlepsze pojedyncze LT1028. Dac ma własny transformator toroidy w wersji audio, pozostałe części - pre i końcówki będą miały własne - też toroidy w wersji audio. Do sterownika, selektora i regulacji trafo nie ma znaczenia i będzie zalewany postokącik :P

Co do końcówki tam też powędruje troche Black gate-ow a te których nie ma wartości to będą nippon chemicon lub nichicon, niedługo wstawie fotke końcówki po tuningu już na radiatorach, trzeba to wreszcie odpalać :) choć złożenie wszystkiego do obudowy na gotowo, zajmie mi już dużo czasu...

Na wyjściu Daca wima 4,7uf dalej w pre i końcówce są to nichicon BP, ktoś spyta czemu nie wywalę tych kondów z sygnału, ale mi one nie przeszkadzają, nie są tam w końcu po prostu a mają swoje zadanie, dla mnie sprzęt musi być 100% dopracowany i tyle, a zagra i tak mistrzowsko, tak jak i z badziewnymi kondami w sygnale dobrze gra Accuphase, to zagra lepiej :)

Ukryta Zawartość

4af170bd2f88.jpg

bf7fb923317e.jpg

b5a2781cf576.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez daniel69xyz

Po tym jak posłuchałem samego pre od accu e-408 postanowiłem zaryzykować, jeśli można nazwać to ryzykiem po tym co usłyszałem, i postanowiłem zrobić jedna dużą integre by uniknąć wielu obudów a przedewszystkim skrócić drogę sygnału i uzyskać pożądek zmniejszając ilość przewodów,

Przy takim podejściu największym wyzwaniem będzie prowadzenie masy. W integrach to w cale nie jest taki proste jak się wydaje. Musisz dużo naoglądać się schematów fabrycznych urządzeń. montując DACa do integry tez tylko komplikujesz sprawę (poprawnie jest podłączać do obudowy masę części cyfrowej), zobaczysz jak ci to się pokomplikuje.

Odnoście tych super puper części to napisze ci, że one nie grają gra tylko poprawnie zaprojektowany i zrealizowany układ. W DACu pkrecza masz zasilanie takie jak masz, więc za dużo bym od niego nie spodziewał się.

Jak już stosujesz zielone nichicony BP w preampie radze je zbocznikować miedzianym styrofleksem to zawsze zdaje egzamin( pomysł zaporzyczony z CDXa-993 yamahy)

Skąd masz takie radiatory?

Nie ma kto odstąpić PCB tego pre z e-408???

Mam kompletne pre ale z modelu 406

z masą to bez problemu sobie poradzę, już robiłem tak rozbudowane konstrukcje i sporo o prowadzeniu masy wiem, DAC pkrecza jest jak dla mnie bardzo dobry a pozostałe elementy jak accuphase są dobrze zaprojektowane więc dobre elementy na pewno tutaj nie zaszkodzą :) całość zapowiada się jak dla mnie bomba, ja nie potrzebuję niczego lepszego, mówisz o zasilaczu w dacu a spójż na Dac-i sklepowe po 5000 z ładowarką jak od nokii i tutaj to już nie przeszkadza ?? wiadomo, że można postarać się o lepszy dac, zawsze znajdzie się coś lepszego, ale kiedyś trzeba mieć granice, poza tym jestem dość znacznie uzależniony od miejsca w obudowie

A radiatory mam od bardzo wympatycznego Pana któremu trochę zawdzięczam i bez którego by ta końcówka nie powstała, od tej osoby mam całą obudowe z której pochodzą radiatory... ale obudowa jest u znajomego tokarza który robi otwory pod wyświetlacz itd...

f6d2cda27a60.jpg

2ff50d7f63f4.jpg

c225276b9a0f.jpg

przy okazji, nie ma ktoś srebrnej gałki polifonii tej z kołnieżem nie tej takiej całej dużej ?? mam jedną a potrzebuje 2

Możesz podać wymiary obudowy.

Czy jest możliwość zakupienia od tego Pana takich radiatorów i blach?

z masą to bez problemu sobie poradzę

Chętnie bym zobaczył rysunek prowadzenia mas.

dzisiaj pokaże wam lepsze zdjęcia radiatorów bo najprawdopodobniej będzie dało się je załatwić tylko zróbcie jakąś list, a dowiem się jaka cena przy takiej ilości

Otwieram listę

Lista na radiatory :

1.Yasioo - 2szt

Ps. mam takie pytanie, słuchał ktos obojętnie na jakim modelu accu muzyki typy Rock,Heavy Metal, Metal(Black Label Society, AC/DC, Soulfly, Cradle of filth, Deep Purple, Chickenfoot, Anthrax, Metallica itp...)? jak sobie radzi z tym typem muzyki bo takiego typu słucham dla relaxu również symfonii i jazzu.

Panowie,

co można dać w zamian:

1. 2SA1175

2. 2SC2785

3. 2SA872A

4. 2SC1845

5. 2SC1775A

6. 2SA992

?

Czy w zamian za

2SA1175/2SC2785 mogę użyć BC556B/BC546B

2SA872A/2SC1775A -> 2SA970GR/2SC2240GR

2SA992/2SC1845 -> 2SA970GR/2SC2240GR

?

----------------

uff dzisiaj niewiele udało mi się podziałać - jeden kanał skończony i przykręcony do radiatora natomiast jescze nic nie odpalany, dla tych co lutują, trany zazwyczaj się najpierw przykręca później przylutowuje, ja tak zrobiłem i miałem małą muke, rezystory emiterowe zachodzą na trany więc ich nie lutowałem zanim nie przylutowałem tranów i był mały problem, wszystko ładnie poskręcane, polutowane, sięgam po rezystory a tam piny do lutowania są od górnej strony tylko przy jedej nóżce rezystora, trzeba przylutować jedną nóżke zanim zaczniemy składanie i lutowanie już na radiatorze. przy okazji zobaczcie radiatory jak dokładnie wyglądają (niestety zdjęcia robie do kitu :) ):

Ukryta Zawartość

7e94e0247264.jpg

a1d49c02898c.jpg

c9bb125ab571.jpg

640b47039162.jpg

dalej głupio jest zrobione wyjście dzwięku - też brak pola lutowniczego od góry więc musimy przewód przylutować już za wczasu i będzie się za nami jak głupi ciągał... nom ale nic, poza tym wszystko ładnie

jeszcze 2 zdjęcia z przymiarki, przy okazji dzisiaj wymieniłem te 2 badziewne kondki zielone na nichicony

4cf05d232a88.jpg

0d416e9f1206.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

z tego co się orientuje wszystko jest w polsce dostępne ale jeszcze sie upewnie i jutro dam znac, a co do radiatorow to napisze tez jutro bo są jeszcze u tokarza

z tego co się orientuje wszystko jest w polsce dostępne, a co do radiatorow to napisze jutro bo są jeszcze u tokarza

Mam trudności ze znalezieniem. Czy mógłbyś podać źródło?

----------------

a przy okazji gotowe zabezpieczenie:

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Widzę że działacie ostro ,, co do tego P-5000 prototypu jeszcze nie odpaliłem , właściwie to mam zwłokę spowodowaną pocztą - Brak wszystkich części .

Zamienniki do preee - można kupić trany takie jak oryginalnie i niedrogo .

no ale zawsze można włożyć inne w drugim i trzecim stopniu np 2sa970 itp .

• Pokaż nowe odpowiedzi