Skocz do zawartości
IGNORED

klon Accuphase P-350

Rekomendowane odpowiedzi

wszystko wyjdzie w praniu ale nie za bardzo jest gdzie indziej go postawić, natomiast co do końcówek, właśnie obie odpaliłem ale bez zobla itd na wyjściu bo to znajdzuje się w zabezpieczeniu, natomiast nie wiem czy zobel itd które znajdują się jak wspomniałem w zabezpieczeniu mają na to wpływ ale jak na razie napięcie stałe na wyjściu jest dość spore - 60mV w drugiej natomiast ok 90mV natomiast ona jeszcze nie do końca wyregulowana, mimo wszystko jest dość znacznie słyszalny brum w kolumnie... jaskiniowiec, wypowiedz się na ten temat...

odpaliłem też zabezpieczenie z racji tego że chciałem sprawdzić, nic to nie zmieniło, napięcia stałe na wyjściu 60-80mV i brum w kolumnie. Na wejściu zworka, brum zarówno w jednym jak i drugim kanale ale podłączam pojedyńczo. Na dzisiaj już wystarczy wszystko jest odpalone i sprawne, trzeba tylko uporać się z tym brumem.

kolejna sprawa, po podłączeniu zabezpieczenia bias rośnie, po ustawieniu 10mV tak jak mam to powiedziane i podłaczeniu wyjścia wzmacniacza do zabezpieczenia prąd rośnie do ok 30mV obstawiam że regulacji trzeba dokonywać z zabezpieczeniem bo chyba tak przecież robi to accu - po złożonym całym wzmaku, w zabezpieczeniu znajduję się rezystor z kondem do masy i rezystror z cewką i dopiero do kolumny.

No ten pre lubi zbierać brum , Sam w sobie jest ok ale zbliżając go do trafa można zauważyć jak pojawia się i rośnie przydźwięk .

najlepiej umieścić je w puszce metalowej .

Co do tych miliwoltów na wyjściu końcówek to znacząco za dużo powinno max z 10 .

Serwo jeżeli nie ma w jakimś stopniu dobranych tranów cudów nie zdziała , nie będzie wyrabiało - że tak powiem .

Wyciągnij je -- ten scalak i wtedy zmierz dc na wyjściu , powinno być tak 3 volty w tych granicach .

Następna sprawa tych kondensatorków co łącza masy na pcb nie dawać , to powoduje przydźwięk ,umieściłem je ze względu iż tak było w dokumentacji .

O łączeniu tych mas już widziałem że pisały inne osoby

Najlepiej jakby DC nie przekraczało 5mV. W E-406 na obydwu miałem < 1mV. Teraz zabieram się za E-550 i zobaczymy jak tam. Jeżeli jest kilkadziesiąt mV to znaczy, ze jest duże niezrównoważenie i serwo nie wyrabia. Może mieć to wpływ na stabilnośc wzmacniacza.

System gra dobrze, albo nie....

pre nie było podłączane więc to nie jego wina.... podłączana była sama jedna końcówka na stole - trafo od końcówki było w odstępie 30 cm więc to też nie brum trafa - w takim razie może to wina tego konda 22nf, zaraz zbadam

zawsze można dać inne wartości :) hehe pozmieniaj jeszcze więcej i nie patrz na to czy np ten tran ma takie same wyprowadzenia tylko wlutowywuj byle co to może będą ładne fajerwerki :) (oczywiście świruje) ja to nie rozumiem stosowania innych wartości od tak bo styroflex, dobre elementy dobrymi elementami ale czy styroflex jest jakiś lepszy ? w dodatku by go dać prawie 7 krotnie zmieniasz wartość... lepiej dać ceramika o dobrej warości niż tak kombinować. standardowo jest tam polyester i jest to część filtru wejściowego więc później może się coś wzbudzać.

daniel69xyz,

zachowaj takie uwagi dla siebie. Nie rozumiem takich aroganckich wpisów.

Styroflex w filtrach jest lepszy od ceramika. Niestety, nie posiadam aktualnie w domu 100pF. Zmiana na 680 pF obetnie pasmo więc raczej ze wzbudzaniem nie powinno być problemów. Pytanie tyko jakie to będzie pasmo?

----------------

uwaga nie miała być niemiła :) natomiast dalej uważam że lepiej będzie jak zastosujesz 100pf ceramika niż jakiś wymyślny 680pf a nie wierzę że nie znajdziesz w domu ceramika 100pf.

to nie fanaberia w filtrach sygnału powinny być styrofleksy.

Można to sobie przećwiczyć w każdym CDeku.

100pf można kupić u Tomkiewicza.

daniel69xyz

Czy parowałeś trany do końcówki (szczególnie wejściowe), czy wsadzałeś jak lecą?

Witam , tak wygląda jedna sztuka transformatorka małej mocy do wzmacniacza , na razie tylko jedna sztukę zrobiłem , Najśmieszniejszy jest koszt nieprzekraczający 130 zł , po podliczeniu materiału na jedna sztukę . Słabe też to nie jest , lepiej już nie gadam ile watów z tego wyszło .

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) post-35540-0-66694300-1336062969_thumb.jpg .

Jakby ktoś miał jakieś problemy z odpaleniem tych końcówek mocy to pisać .

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

potrzebuje ktoś jakieś trany do accuphase e-450 ?? mam trochę końcowych takich jak w oryginale, sterujące jakieś, od biasu itd ( wszystkie te co znajdują się na radiatorze. więc 2 komplety - na 2 końcówki tranów tych co znajdują się na radiatorze będę miał.

A co do radiatorów tak jak mówiłem są głębsze - ok 40 cm, jesteście takimi zainteresowani ??

potrzebuje ktoś jakieś trany do accuphase e-450 ?? mam trochę końcowych takich jak w oryginale, sterujące jakieś, od biasu itd ( wszystkie te co znajdują się na radiatorze. więc 2 komplety - na 2 końcówki tranów tych co znajdują się na radiatorze będę miał.

A co do radiatorów tak jak mówiłem są głębsze - ok 40 cm, jesteście takimi zainteresowani ??

Końcowe moge wziać ale kiedy by mozna było dostać? bo jestesm zinteresowny jaka cena?

ja nie przucam, wiecej a propo mojego accu znajdziecie tutaj:

Ukryta Zawartość

wole prowadzic temat tylko o moim accu ale nie omieszkam napisac tutaj wiecej po skonczeniu, a pewnie skoncze go w przeciagu ok tygodnia, juz jest wiecej zrobione niz w temacie z diyaudio ale nie mam dostepu w domu do neta by ciagle cos wklejac itd - modem mi padl i wchodze tylko w pracy na 5 min na internet i przy okazji u kogos jak np teraz... ja juz mam generalnie zrobione wszystko z calym okablowaniem obudowa itd wkrecane plytki oprocz tylko zasilacza glownego i przewodow zasilajacych do koncowek, reszta odpalona, sprawna i gotowa do generalnego testu po zamontowaniu wspomnianego zasilacza i okablowania zasilajacego. jestem niemilosiernie zadowolony z tego jak wszystko udalo mi sie ogarnac ładnie z przewodami itd.

Ukryta Zawartość

• 2 tygodnie później...

Właśnie odpaliłem e-450, pre i zabezpieczenia.

Wszystko ruszyło od "kopa".

Mam pytanie co do tych mas w e-450:

Jak poprowadze dwoma przewodami do zasilacza tzn, jeden z "głównej" masy a drugi z masy wejścia to pojawia się stałe napięcie.

Ale jak jednym przewodem poprowadze mase "główną" do zasilacza, i wstawie mostek zamiast kondensatora c25, to jest wszystko ok.

Na obydwu końcówkach 1-2mV na wyjściu oraz 10mV biasu.

Narazie chodzą same końcówki, bez pre i zabezpieczeń.

Tak jest wszystko ok?

I jeszcze jedno, jaki jest pobór prądu przez jedną końcówkę?

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) 7239894000_1338591308_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Fajnie że odpaliłeś moja końcówka leży poskładana lecz nie mam zapędu do odpalenia, jakoś zdeka się boje to odpalać pewnie komuś zlecę odpalenie ;), ponieważ nie jestem jakoś super doświadczony.

No i mały problem z pre e-408.

Oryginalnie powinien być potencjometr 2x50k, tak jest w opisie.

Gdy taki podłącze to w skali od 1 do 10, to między 1 a 8 nie ma wysokich tonów.

Podłączałem 2x10k i od 2 do 8 nie było wysokich tonów.

O co kaman?

Może mi ktoś na maila podesłać pełny schemat do e-408, mam tylko skan strony z opisem.

Spotkał się ktoś z tym?

Dodam że jak podłącze ten sam potencjometr 2x50k bezpośrednio do końcówek to jest wszystko w pożądku, działa jak należy.

Tak więc problem leży wyłącznie po stronie pre.

Elementy zgodne z oryginałem, niektóre tranzystory to zamienniki wskazane przez jaskiniowca.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) 1740810600_1338725731_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez adik82
  • Pokaż nowe odpowiedzi