Skocz do zawartości
IGNORED

klon Accuphase P-350

Rekomendowane odpowiedzi

Przecież jaskiniowiec zaprojektował już pcb do 307.

Można by też pogadać z pkreczem.

Widziałem jego pcb do 305v fajnie i zgrabnie wygląda.

Chętny bym był tez na pcb do zabezpieczeń, które moźna od początku zaprojektować, już bez wyjścia słuchawkowego czy sterownika wskaźników do których i tak ciężko u nas dostać scalaka.

Dobrze by przy projektowaniu pcb pomyśleć o zastosowaniu ogólnodostępnych części.

Zamiast rezystorów o wymyślnych wartościach czy tranzystorach trudno dostępnych.

Może jakieś pcb zasilacza na "zwykłych" lutowanych kondensatorach, poniewaź w oryginale jest po 22000uF na strone.

A po za tym wzmacniacz ma tylko 100 W na kanał.

Pomyślcie o ty, ja niestety mogę pomóc tylko dopingować.

Edytowane przez adik82

Witam , na razie mam parę pcb do budowy układu z modelu e-350 oraz jeden komplet do p-5000 ale tutaj nie mam pcb stopnia wejściowego -- na razie . . co do 350 to na razie nie złożyłem prototypu żeby funkcjonalnie sprawdzić całość , ogólnie nie powinien być to trudny i drogi w budowie wzmak .

Dopóki go nie przetestuje nie będzie do wzięcia , można sobie zarezerwować cena całości będzie 150 zł razem ze schematem-spisem i wysyłką - jest tylko 6 kompletów . Może to potrwać nawet i 2 tyg .

Co do 307 mam projekt robiony podobnie jak 407 wersja 2 , na pewno lepsza była by wersja robiona podobnie jak do e-350 . hmmm ??.

Bogdan z tego pamiętam chciałeś żebym zrobił projekt do jakiegoś nada wiem że założyłeś jakiś temat w tym zakresie . To w końcu musisz się zdecydować co pierwsze (((:::: i lepsze .

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

post-35540-0-02227800-1347603446_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

NAD S300 ( Gryphon ) też ciekawy, ale to już mniej uniwersalny projekt niż E307

E307 mógłby być błogosławieństwem dla początkujących, którzy ( jak ja wcześniej ) chcą zrobić coś dobrego,

ale nie mogą się zdecydować, bo nie chcą angażować pieniędzy i wysyłku w niepewny projekt

E307 to pewniak - względnie prosty i bardzo dobrze grający, jego 100W przy 8 ohmach nie jest wcale

wadą, dla większych mocy cała reszta tez musi być solidniejsza i droższa.

Do E307 wystarczy trafo 600W i względnie mała obudowa, co czyni projekt tańszym i bardziej kompaktowym.

A jeżeli ktoś nie ma wielkich i "trudnych" kolumn 307-mka moze być wzmacniaczem docelowym dla

większości .

jaskiniowiec nie denerwuj sie na mnie - mi sie kopci w głowie, ale po pomyslnym odpaleniu E407

i po dłuższym osłuchaniu utwierdziłem się w przekonaniu, że to dobra droga

Kto jest bardziej wprawiony może budować późniejsze wersje z MCS,

ale te z pojedynczym stopniem napięciowym też są super

Ja w domu nie miałem jeszcze lepszego wzmacniacza o Twojego E407,

a przewaliłem tony sprzętu z Electrocampanietem AW250 włącznie

Wszystko poszło na sprzedaż a klonik E407 został i służy mi bardzo

dobrze.

na płytkach 307 możnaby robic fajne wzmacniacze zintegrowane

lub uzupełnienie do KD ( do frontów lub nawet do wszystkich kanałów ).

a jako końcwka mocy też posłuży - silodne zasilanie i wyciągnie z 200W przy 4 Ohmach na kanał

To jest tak rozdzielczy , a przy tym mocny wzmacniacz ,że do monitorów to ideał.

Ta płyteczka po prawej bardzo podobna do E307

te obudowy są w dobrych cenach , co daje możliwość zbudowania dobrego i ładnie wykonanego wzmacnicza na długie lata,

mniejsza ma 8 cm a większa 12 cm wysokości wewnętrznej.

Ukryta Zawartość

post-1532-0-40963700-1347612142_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez Bogdan
  • 2 tygodnie później...

Witam troszkę z innej beczki kto byłby zainteresowany zakupem tranzystorów ksa1220 oraz ksc2690 te tranzystory świetnie nadają się do zamiennego stosowania

zamiast 2sa1507 oraz 2sc3902 no i są to Fairchild-y . Ciężko o podobne trany .

Najbardziej na ebay opłaca się kupić po 250 szt - 90 dolców -- wychodzi 1,15 za sztukę ++ koszty przesyłki .

Ja z chęcią bym kupił dla siebie 50 par .

Jeżeli byli by chętni na te tranzystory to mile widziane propozycje , najlepiej na większa ilość .

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Witam. Czytam i podziwiam Kolegów za wytrwałość przy tych klonach, aż nabrałem ochoty by też coś złożyć Mam pytanie do Kolegi jaskiniowiec czy istnieje możliwość otrzymania pcb i schematów wzmacniaczy w wersji elektronicznej (np. pdf}?

Witam troszkę z innej beczki kto byłby zainteresowany zakupem tranzystorów ksa1220 oraz ksc2690 te tranzystory świetnie nadają się do zamiennego stosowania

zamiast 2sa1507 oraz 2sc3902 no i są to Fairchild-y . Ciężko o podobne trany .

Najbardziej na ebay opłaca się kupić po 250 szt - 90 dolców -- wychodzi 1,15 za sztukę ++ koszty przesyłki .

Ja z chęcią bym kupił dla siebie 50 par .

Jeżeli byli by chętni na te tranzystory to mile widziane propozycje , najlepiej na większa ilość .

Ukryta Zawartość

Witaj

Ja bym wziął 20 par do E-407.

Ukryta Zawartość

Lista na ksa1220 oraz ksc2690 

- jaskiniowiec 50 par

- adalbert 20 par

- grze_sio 30 par

- adik82 8 par (jeszcze pomyśle)

Edytowane przez adik82

2,8 zł 1507 i 2,2 3902 ze sklepu kashinoki.co.jp oryginał plus przesyłka po co kombinować z częściami z Chin.

1507/3902 wziąłbym 30 par

Edytowane przez Olkowski

właśnie, też wziąłbym ze 20 par 1507/3902, bo wydaje mi się ,że ebay może być niepewny

a o KSC zapytam EUROSEMI, może jeszcze będzie miał

No to może zorganizujemy zamówienie z kashinoki. Ja potrzebuję jeszcze inne tranzystory, więc może uzbiera się trochę, że będzie warto. Mam kumpla co pracuje w Panasonic Polska i być może uda się załatwić, że nie będzie to wysłane kurierem do Polski tylko przywiezie ktoś z ich pracowników, było by trochę taniej.

Jestem bardzo za wspólnym zamówieniem. Spora część tranów jest identyczna w różnych modelach Accu. Składam 550-kę (może przy okazji 408 lub 4100 bym "obsadził").

Edytowane przez ja_brzoza

Z innej beczki czy za 2SA1312/2SC3324 mogę użyć zamiennie mpsa42/mpsa92 lub bc850/860 .Ewentualnie proszę o inne modele tranzystorów jakich mogę użyć.Pozdrawiam Robert

Edytowane przez Olkowski

Witam co do tych tranów sporo myślałem nad tym , i stwierdziłem że na razie się wstrzymam z tym zakupem adik82 mnie poratował dwoma parkami ze starych zapasów , to na razie wystarczy . Możliwe że trzeba będzie zapłacić jakieś cło itp , nigdy nie zamawiałem z poza unii , możliwe że ten gościu z eurosemi je w końcu sprowadzi i będą kosztować taniej , niż gdybym je kupił przez ebay z tego sklepu chin .

na pewno nie są gorsze, bardzo zbliżone modele w każdym aspekcie, prócz dopuszczalnej mocy (2S=10W, K=20W)

liniowość wzmocnienia jak widać na obrazkach - dla PNP super, NPN już gorzej, w obu parach

Witam , tak jak poprzednik napisał te tranzystory są wręcz identyczne lub bardzo zbliżone patrząc po parametrach .

ksc -ki miały jedną dużo przewagę nad tymi oryginalnymi miały mały rozrzut pomiędzy pnp a npn - te które było w pewnym okresie dostępne u tego markg na alle-drogo i były tanie oraz były to 100 proc farchildy .

Znowu z tymi 2sa to jest czysty totolotek z ich zakupem , na próbę w wziąłem kiedyś z north to okazało się że 2sa1507 mają hfe ok 70-80 a 2sc3902 ok 320 i wszystkie zgodnie z opisem były klasyfikowane do jednej grupy - także był full wypas po kosmicznej cenie .

Odpalona jedna strona p-4100.

Gra? Rewelacyjnie.

Z początku odpalałem na jednej parze tranów końcowych, i powiem że dla mało wymagających monitorów w zupełności by wystarczyło.

A na trzech to już zaczyna się życie.

Teraz to mi potrzebna będzie regulacja barwy, ale na minus, bo niskich rejestrów to ma sporo :-)

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez adik82

Witam to tak co do 350 to wygląda to tak wprawdzie jeden kanał odpaliłem , ale wszystkiego co chciałem jeszcze nie sprawdziłem wygląda to tak , właściwie to z braku wręcz prozaicznych elementów itp .

Także pcb jeszcze nie są do wzięcia - do montażu tego układu

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) post-35540-0-23527600-1349455906_thumb.jpg

Właściwie na prośbę itp Bogdana powstał najprostszy projekcik , nie ma już prostszego klona accu który można składać - czyli E-307 .

Właściwie zrobiłem dwa projekty jeden z tranzystorami po jednej stronie , drugi znowu ma tranzystory rozmieszczone w ten sam sposób co powyższy klonik e-350 .

post-35540-0-02423200-1349456166_thumb.jpgpost-35540-0-55690300-1349456172_thumb.jpg

Jeżeli będzie wystarczająco dużo chętnych na coś takiego to zamówię płyteczki do tego , ale to zależy od ludności (:::: . Co z tego wyniknie .

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Bardzo fajny projekcik.

Jaka pcb to obojętne, chociaż ta po prawej ładniejsza :-)

Jaka cena za komplet i przy ilu zamawiających?

W sumie słyszałem nie jednego klona accu i grają bardzo dobrze, więc i ta powinna podobnie zagrać.

A lepsze to niż jakieś kombinowane cuda, typu kity avt czy inne.

Gdyby zastosować popularne toschiby jako końcowe i odpowiednie trafo to trochę mocy by można z tego wycisnąć.

A dla mniej wymagających, można zastosować trafo z jednym napięciem i złożony na "zwykłych" częściach, to nie będzie to droga zabawka.

Edytowane przez adik82

jaskiniowiec tylko się na mnie nie wściekaj, ale na tej płytce po lewej chyba dałoby się upchnąć jeszcze jedną parę końcowych :-)

z tych otworów montazowych mozna zrezygnować , bo one tak sztywno wiszą na tranach,ze nie ma siły żeby coś złego sie stało

i gdyby układ wejściowy był jak e407 ( chcodzi mi o konfigurację z kolektorami ),

to wtedy mamy płytke uni 307-407, a przy tym bardzo kompaktową , ale ja nic nie mówiłem .... :-)

Edytowane przez Bogdan

Ojjjooojjjj nie będę już tego przerabiał mieszanie tego wszystkiego jest bez sensu miałem już takie koncepcje i się nie przyjęły np uniwersalny moduł do klonowania itp .

A tak po za tym jak się podoba coś takiego taka moja konstrukcja oparta o accu , wnętrza nie pokazuje ale to co tam jest jest nieco przegięte ((::: , Wiadomo ze wzmacniacz można " nauczyć " odbierać komendy z dowolnych pilotów i tym samym sobie go załączać przełączać wejścia z xlr na rca , wzmocnienie itp . konstrukcję opisze na elce w następnym tygodniu .

Górna pokrywa jest wykańczana naturalną skóra także w pewnym stopniu w pewnym stopniu zdjęcia robione komórka nie oddają wizerunku w realu .

Jest to klon accu p-4100 w 95 proc ukończony . Jeszcze muszę kilka drobiazgów ukonczyć .

Ukryta Zawartość

post-35540-0-13354400-1349537447_thumb.jpg

post-35540-0-80661900-1349537468_thumb.jpg

post-35540-0-04733300-1349537529_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Bogdan, ty to po prostu nie wiesz czego chcesz.

Najpierw proste, puźniej chcesz skomplikować.

Nad, marantz, accu .....

Albo po prostu jesteś uzależniony od lutownicy?? I musisz coś lutować, byle co byle lutować.

Zgadzam się z kolegą . Bogdan jest odzwierciedleniem wiecznego poszukiwacza. Przypomniały mi się słowa kolesia z greckiego klubu audiofilów. 3:00

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

no cóż lubię próbować, ale już nic nie mówię jest cudnie i sam zapisałbym się na 2 komplety czyli 4 szt tych płytek po lewej

e307 ( lewa )

1. bogdan - 4 szt.

Koledzy pytam ponownie , jest szansa otrzymać wzór pcb oraz instrukcję montażu kloników e- 307 lub e-407(pcb może być nawet w formie scanu fizycznej płytki), bo mam już dość słuchania muzy na "hiendowym" ;-) Technicsie sprzed 20 lat.

• Pokaż nowe odpowiedzi