Skocz do zawartości
IGNORED

klon Accuphase P-350

Rekomendowane odpowiedzi

Co tak licho?? A puźniej będą pytania typu: kto ma na sprzedaż.

1. bogdan - 4 szt.

2. adik82 - 2 szt.

Racja , tak to wygląda , tylko ze nie zamawiam na zapas , i 90 proc dostaje odp odmowną .

Co do 307 to cena 130 zł - całkowita z dostawą , tylko ze laminat 1,5 mm /70um . Przy tak małych ilościach prototypowych jakie zamawiam to dobra cena , ale jeszcze muszą tak 2 osoby doskoczyć .

no juz nic nie mówię, że fajnie było by mieć plyteczki stopnia napięciowego ( z driverami ewentualnie ) dla tych co będą chcieli wbudować uklad np. w amplituner czy wzmacniacz stereo w oparciu o istniejące rozwiązania mechaniczne :-)

i nic absolutnie o tym nie wspominam , że taka płyteczka na wzór rozwiązania z krella ksa 50 , gdzie stabilizacja temperaturowa biasu jest wlasnie na takiej płyteczce poza głównym radiatorem

czy ja coś mówiłem ...... ? :-)

1. bogdan - 2 szt.

2. adik82 - 2 szt.

3. Adam_85 - 2 szt.

4. pdyn - 2szt.

5. molu - 2szt.

6. nick30 -2szt (komplet)

Przegapiłem troche temat za długo się zbierałem z decyzja czy można jeszcze się dołączyć do zamówienia??

jaskiniowec poszło pw

Kupie też chętnie płyke do 407(drugie zamówinie) może komuś zalega w szufladzie

Witam co 307 to zam zakończone , obecnie sprawdziłem projekt pcb do budowy układu wzmacniacz z modelu accu e-350 i tak to wygląda .

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) post-35540-0-31485600-1350148965_thumb.jpg

Co do montażu to jest jeden błąd opisowy R36 jest źle opisany - czyli posiada opis R-35 oznaczę to na pcb . Zamiast R-21 oraz R41 maja być zwory , tych rezystorów ma nie być .

Diody D5 oraz D12 które występują na schemacie na pcb ich nie ma , tranzystory 2sb 1020 itp mają je wbudowane w strukturze . Org też ich nie ma .

Na pcb są miejsca na dwa elektrolity oznaczone jak cx , jeżeli ktoś nie zamierza zasilać osobno stopni napięciowych to je musi zalutować , wtedy elektrolitów C3 oraz C28 nie należy lutować , jest to bezcelowe . Nie będą one pełnić żadnej funkcji .

Odpaliłem dwie końcówki , ruszyły od zaraz , wszystko sprawdziłem parę razy czy gdzieś nie ma odwrotnego opisu itp . Co do jakiś szumów przydzwięków spowodowanych projektem - nie występują .

Co do njm 2114d który siedzi na wejściu na razie nie miałem tego wzmacniacz oper i zastosowałem jrc4580d który jest stos w większości accu . Na pewno będzie się to przekładało na dźwięk . Co do zastosowania innych modeli op to sporo ich po prostu nie nadaje się do tych aplikacji także należy tutaj uważać . Co do zamienników tranzystorów były podawane już parę razy wcześniej .

Co do tranzystorów końcowych to nie są one krytycznym punktem , można włożyć inne np 2sc5200, albo te nowe tta .

Co do tego jak to gra , to tylko odpalałem na biurku i testowałem układy , ale kopa to maja .

Zostało mi tylko 5 kompletów pcb do tego modelu właściwie wszystkie zarezerwowane , także osoby które były zainteresowane to na PW . i to wszystko .

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Przez Bogdana ciągle chodzi mi po głowie ta 407 :) za co moja dziewczyna ci serdecznie dziękuje... :)

Zaczne narazie od 307 ew jak będzie kolejne zamówienie na 407 lub ktoś będzie chciał się pozbyć płytki to zaczne drugi projekt.

Ale mam pytanie czy zasilanie jest takie samo w 307 i 407 ?? Czy do 307 moge wstawić pre od 408??

Myślałem o zbudowaniu uniwersalnego zasilania i pre abym mogł sobie póżniej zamienić tylko końcówki.

Warto zlecając transformator zmolestować gościa żeby zrobił odczepy na pierwotnym na 230 v -250 - 270 wtedy jest spadek na wtórnym po przełączeniu na każdy wyższy odczep ok 5 volt , wtedy mamy uniwersalny transformator który możemy stosować przy wielu podobnych konstrukcjach .

Co do 307oraz 407 to są to najłatwiejsze najtańsze i najprostsze w uruchomieniu końcówki , dla osób które chciały by sobie coś polutować we własnym zakresie .

Co do tych układów z msc to sporo osób ma z tym problemy są droższe ,

a jak już coś nie odpali za pierwszym razem to zaczynają się problemy , nad którymi należy troszkę pogłówkować .

A jak już się coś popali jest jakiś wadliwy element itp to zwykle pociąga lawinowo inne elementy i tutaj koszt reanimacji tez jest znacznie większy .

Najlepiej do uruchamiania kupić sobie 2 żarówki 130 volt 60-75 wat , połączyć szeregowo z zasilaniem - plus , minus .

Wszystkie rezystory i bezpieczniki służące do tego samego celu są niepraktyczne i jednorazowe .

Jeszcze nie zdarzyło mi się upalić żadnego tranzystora , w ten sposób ,

Jeżeli wzmacniacz się wzbudzi lu coś jest nie tak po prostu zaraz widać czy włókno się żarzy lub całkowicie się zaświeci . Po ewentualnej diagnozie możemy znowu przystąpić do uruchamiania , nie trzeba posiadać sterty bezpieczników lub rezystorów . Warto sobie kupić za perę zł na jakieś hurtowni gdzie są .

Czyli coś takiego - tylko te moje są odrobinę po przejściach .(:

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Moje E450 umarło ....jedna końcówka BUM trany nie żyją rezy 0,22 pękły jak inne 4 szt, tran 2240 rozerwało......Druga gra w pierwszej były szumy jakieś delikatne pukania i dźwięk jakby coś się zwierało,,,, również głośnik testowy po 2 min grania umarł....

;)

407 - 2x50VAC + 2x55VAC

307 - 2x42VAC + 2x53VAC (w oryginale 1x53VAC)

Jaka dawaliście moc transformatorów na 407 i 307 na konkretnych odczepach??

Jaskiniowiec jakiej mocy trafo zamowić przy twojej propozycji ,,uniwersalnego transformatora'' ?

Testuj wzmacniacze na żarówkach.

Gdybyś je miał to one by zaświeciły a nie tranzystory. Jeśli świecą niesymetrycznie to trzeba sprawdzić co jest przyczyną. Jeśli świecą bez sygnału to też jest coś nie tak.

Z żarówkami też ustaw wstępnie prąd spoczynkowy i niech to pogra kilka dni. Jak wszystko będzie stabilne usuwasz żarówki i korygujesz prąd spoczynkowy.

Szkoda, że nie było trochę więcej czasu na zamówienie (dopiero wczoraj wróciłem do kraju)

Chętnie odkupię ze 2 szt. jeśli ktoś chciałby sprzedać :)

Yasio rozmawiałem z adikiem on ci te końcówki odpalał i one grały u niego tylko na innym trafie i na niższym napięciu . ty podłączyłeś pod swoje i wszystko wywaliło .

Według mnie masz za wysokie napięcie na trafie , druga sprawa że wszystkie trany zastosowałeś z ogólnie sprawdzonych źródeł oprócz dwóch par bardzo podejrzanych isc - czyli reasumując . Nieco za wysokie napięcie zasilania + produkt firmy isc = Wybuch .

I produkt isc z northa.

Ten north spada ma psy.

Tam prędzej o podróbkę niż w elektronicznym sklepie na wsi.

Na kolektorach q17 i q18 zamiast 1,2V pojawiało się czasami kolo 40 paru.

Gdyby nie fotki to bym nie uwierzył.

Cóż, będziemy reanimować pacjenta.

Edytowane przez adik82

Podajesz napiecie na żarówki, a z żarówek na układ.

Szeregowo.

Lub możesz zastosować rezystory kilkanaście om, kilkanaście wat.

Zawsze to lepsze niż nic.

Edytowane przez adik82

Witam co do tej 307 to pcb zamówiłem , wziąłem troszkę więcej tych płytek także później będą jeszcze ze 3 komplety dla spóźnialskich .

Teraz czekać .

Od yasia 450 już naprawiona i gra poprawnie.

4 godzinki i po testach narazie na 1 parze końcowych bo czekam na przesyłkę /

Jednak nie proponuję nikomu wstawiać isc, bardzo się grzeją przy 55V a przy prawie 80V zaczynają się z nimi problemy.

Do niższych napięć jeszcze można próbować.

Będziecie zamawiać jakieś transformatory z toroidy.pl do klonów accu ?.

Może zrobimy wspólne zamówienie na jakieś uniwersalne trafo do końcówek ?

Ja chcę zamówić do 550-ki, ale nie uniwersalne tylko dla tego jednego klona, na wersję monoblokową, zamówienie będzie raczej szybkie. Ceny jeszcze nie znam dokładnie. Może ktoś też chce.

Co do tych 2sc3964 na pewno są 10 krotnie tańszą alternatywą zamiast 2sc4685 ..

Kompensacja temperaturowa działa na nich w 100 proc poprawnie .

Z kolei co do ich zakupu w north , to czysta loteria , lepiej się nie wypowiadać o tej firmie , należało by wypowiedzieć kilka wulgarnych słów .

2sc3964 można wyrwać z odzysku , siedzą w niektórych końcówkach , Czasami można jakieś złomowe sprzęty z zachodu za śmieszne pieniądze pozyskać .

ostatnio dostałem taki email,nie wiem co o tym sądzić.

Hi Cezary,

2SC4685 10pcs 06+ New & Original in stock $10/ea

if you also need other parts, we could offer a better price.

freight cost is $30 to Italy.

payment method could be TT in advance ,western union, paypal

any issue i didn't explain clearly, please let me know

Lisa

International Sales Manager

Website:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) E-mail(MSN): [email protected] Tel: 852-35909059 Fax: 852-35909069

Add: Flat F1, 14/F, Haribest Industrial Building, 45-47 Au Pui Wan ST,Fo Tan, Shatin.

Ukryta Zawartość

• Pokaż nowe odpowiedzi