Skocz do zawartości
IGNORED

klon Accuphase P-350

Rekomendowane odpowiedzi

Widziałem w wątku o zamówieniu tranów że już dotarły do Ciebie.

Ja się cieszę, bo muszę uruchomić 307 żeby rozebrać 4100 i zabrać się za obudowe.

Bo bez dobrej muzy to ciężko.

A tak po za konkursem, moja była 450 była katowana na poprawinach u siostry przez 12 godzin.

Oczywiście chłodzona wentylatorem i spisała się rewelacyjnie.

Tak że te klony pod względem jakości i wytrzymałości są rewelacyjne.

4100 też czasami dostaje po du..e, tym bardziej że słucham q-dance.

Z mojej strony z czystym sumieniem polecam te kloniki.

Jaskiniowiec wykonał kawał dobrej roboty.

Jeszcze tylko to co mi obiecał i raczej z 4100 zostane na dłużej.

jaskiniowiec płytki dotarły - dzieło sztuki :-)

bardzo Ci dziekuję jeszcze raz !!!!! lata czekałem na możliwość zbudowania kopii Accu....

E407 już pięknie gra, E307 chce szwagier , a na koniec czeka budowa P7100 dla mnie :-)

Mam dziwny objaw z 305V. Ale sam rodzaj wzmacniacza nie ma tutaj znaczenia.

Mam zrobioną gwiazdę masy w zasilaczu i stamtąd pociągnięta jest grubym przewodem (2mm) z miedzi beztlenowej do gniazd głośnikowych.

No i delikatnie brumi. Delikatnie, ale jednak. Jak podepnę przewód głośnikowy masowy do obudowy (uziemionej z tego samego miejsca w zasilaczu) mam idealną ciszę. Jak nie gra muzyka nie słychać różnicy czy głośnik jest podłączony, czy nie. Gniazda głośnikowe oczywiście izolowane.

Czyli jak się robi dobrze to jest źle, jak się robi źle to jest dobrze:-))?

Chciałbym wiedzieć co może być przyczyną i ją usunąć. Normalne to chyba nie jest?

Lumin T3, Arcam CD37, Hegel H360, ekta MKII (Troels Gravesen)

Witam . wysłałem każdemu dane do przelewu .

Adalbert - będę tylko wznawiał stare zamówienie , wychodzi taniej .

Co do przeróbki , super audiofilskie kondensatory są większe od całej pcb , i tutaj nic nie pomorze . a jakieś mniejsze można na stojąco wlutować .

Witam gdyby ktoś chciał tranzystorki 2sc5200 i 2sa1943 , parowane - gwarancja że będą identyczne (:: . Mam parę sztuk na sprzedaż .(::;

10 - zł para . np 3 - 4 lub więcej identycznych par - na kanał końcówki. Oczywiście oryginał - japan .

Witam zainteresowanie tranzystorami przekroczyło moje oczekiwania , Przepraszam ze każdemu nie odpisałem na pw . Postaram się przez weekend wszystko dobrać jak należy i ile starczy tylu osobom wysłać i odpisać na pw .

Dla odświeżenia tematu brakuje tranzystorów i kilku rezystorów.

Jaskiniowec kilka postów wcześniej wspominałe coś tym, że chcesz dorobić dwa dodatkowe projekty czyli selektor wjeść i zabezpieczenie głośników.Czy coś się ruszyło w tym temacie?

Tomek w swoich klonach accu robił te dwa projekty i zastanawiam sie czy nie wykorzystać jego płytek.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

post-25119-0-53276200-1355427465_thumb.jpg

post-25119-0-79775300-1355427475_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

woyteksirocki

C21 i C22 powinny być ceramiczne, tak samo C9 i C10 to 150pF/500V - brak w opisie ale na schemacie są (jak by ktoś przeoczył).

Zamontuj zobla na końcówkach i obojętnie jakie zabezpieczenie wykorzystasz będzie ok.

Ja mam od tomka z 7100 i te drugie, a obecnie korzystam z pcb pkrecza, bo jest małe gabarytowo.

A tak wyglądają moje końcówki (z tyłu) i składane koledze z forum:

Ukryta Zawartość

post-35446-0-29549400-1355432392_thumb.jpg

post-35446-0-73009500-1355432544_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

post-35446-0-29549400-1355432392_thumb.jpg

post-35446-0-73009500-1355432544_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez adik82

Witam po prostu nie mam pojęcia jak ma wyglądać taki protektor ,chodzi gabaryty , ja jak robię do siebie to zwykle dostosowuje wymiary pcb oraz możliwości do danej konstrukcji - to co chcę i potrzebuję .

Ostatnio zrobiłem takie coś .

Rozruch na triaku który jest mostkowany prze przekaźniki po ok 4 sek - nie należy stosować optotriaka z detekcja przejścia przez zero .

Załączanie z pilota . i możliwość przeł gniazd wejściowych xlr na rca .

Zabezpieczenia są na tranzystorach , jest wbudowany ogranicznik prądowy który wpina się w punkty pomiarowe prądów spoczynkowych tych accu , - regulowany . Przy odpowiednim ustawieniu można to wykorzystać jako limiter mocy wyjściowej który po zadziałaniu wyłączy wzmacniacz . wystarczy odp ustawić w zależności od napędzanych kolumn .

Drugi ogranicznik prądowy jest już na każdej pcb modułów .

Protektor jest na tranzystorach , właściwie są dwa protektory . Ten drugi ma wykrywać przebicie tranzystora itp do masy . Czyli obudowa jest łączona do masy układu wzmacniacza za pomocą rezystora 10 om , jakie kolwiek przebicie spowoduje upalenie tego rezystora i różnice potencjałów pomiędzy obudową a główna masą wzmacniacz - to spowoduje wył . No i jest bardziej zabezpieczony żeby wejście wytrzymało pełen strzał -- hheee . no i możliwość wpięcia bimetali .

tylko te zab wyłączają cały wzmak , i nie odcinają głośników .

Schematu jeszcze nie narysowałem, jak coś robię do siebie to raczej ta kwestię pomijam .

Co do selektorów to kiedyś zrobiłem taki automatyczny właściwie do mojego passa ale ten jeszcze nie skończony , selektor wykrywa sygnał na wejściach i przełącza się automatycznie z priorytetem od jeden do czterech --czyli np wejscie 2 blokuje wejścia 3 i 4 . zwłoka jest 20 sek . Układy nie ingerują w sygnał . i mają perfekcyjna czułość ,

ma wbudowany pree na ssm 2220 i 2210 - bardzo dobry układ . dwa silniki z potkami - drivery do silników tez już są wbudowane .

Schemat tego czegoś nigdy nie powstał , raczej powstał tylko go już nieco zapomniałem .

Problem w tym że i tak tego nikt nie poskłada całość jest w smd i budowa na elementach przewlekanych nie ma sensu bo powstał by gigant na dodatek gorszy .

.

Co do tych protektorów to może jakiś na upc podobny do oryginału - tylko że na alledrogo można taki kupić za 20 zł - na tym układzie . Po co zamawiać jakieś pcb - wyjdzie to znacznie drożej niż kupno gotowego .

AA zobla można dopiąć pod gniazda wyjściowe i gotowe .

Witam - pcb przedwzmacniaczy z 408 raczej jutro będę miał w domu , o ile się coś nie wydarzy np kuriera nie odpalą jacyś dżihadyści - teraz to w modzie , także raczej w tym tygodniu porozsyłam , więc każdy powinien otrzymać liścik do końca tygodnia .

Edytowane przez jaskiniowiec

Czyli jednak dostane coś na gwiazdke ;] a juz mnie rózgą straszyli.

P.S Jaskiniowiec pamietaj proszę aby do moich płytek pre dorzucić mi trany do 307.Wyslij mi na priva ile i gdzie mam ci wpłacić kase.

Ostatnio zrobiłem taka zabawkę małej mocy - nie wiem czy nie za słaba jak do domu ,

jeszcze nie gotowa no ale .

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) post-35540-0-44754100-1356018440_thumb.jpg

Tak się zastanawiam czy przy każdym tranzystorze mocy nie umieścić elektrolitu - czy to poprawi walory dźwiękowe układu , projekt zrobiłem także można coś takiego zrobić .

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Właściwie to moja ostatnia konstrukcja końcówki mocy , nie chce mi się już budować kolejnych . mam już dwa piece gotowe 4100 i 5000 w obudowach itp.Tego też zrobię na gotowca , jest to7100 - tylko jest tam parę zmian w układzie w zasilaniu itp.

Wszystkie wzmacniacze accu bazują na podobnych schematach i budowa kolejnych zabawek dla mnie nie ma już sensu .

Po prostu nie mogłem sobie odpuścić budowy tego układu na takiej ilości tranzystorów . Jeszcze chcę sprawdzić jak wpłynie na dźwięk umieszczony przy każdym tranzystorze kondensator 100uf /100v , Tylko na razie nie mam na oku jakiś dobrych elektrolitów na takie nap .

Potem mam w planach zrobić jakiś konkretny przedwzmacniacz , ale to na razie jest w fazie obmyślań .

Cezar ty chyba masz zrobiony układ e-550 ???.

Właściwie to polecam mały upgrade tego wzmacniacza , o ile ktoś nie słucha głośno muzyki . Wylutować 2 pary mosfetów i zostawić go na 1 parze , dodatkowo podkręcić prąd spoczynkowy do 1 ampera albo i lepiej , Dobre podkładki pod tranzystory i najlepiej jeszcze na tranzystor przykręcić jakiś bimetal np -90stC- połączony ze sterowaniem . Tak żeby tranzystory końcowe dostały konkretnego ciepełka .

Moim zdaniem w takiej postaci gra znacznie lepiej niż w postaci oryginalnej . Do normalnego grania rewelka .

Jest mniejsza sumaryczna pojemność bramek i to w dużym stopniu wpływa na brzmienie .

Nie stety ja nie mam e-550 (czekam na pcb od Tomka) jestem bardzo ciekaw jak będzie grał.

Zbudowałem p-7100 i działał jeden tydzień później zrobiłem zwarcie na pcb końcówki bo mi się zachciało sprawdzać napięcia,ech szkoda słów.Teraz już prawie koncze drugie podejście.

Na porządne pre też bym się pisał.

Edytowane przez cezar504
  • Pokaż nowe odpowiedzi