Skocz do zawartości
IGNORED

klon Accuphase P-350

Rekomendowane odpowiedzi

Ponieważ publicznie wezwałem tomka0104 do zwrotu wpłaconych na początku tego roku pieniędzy zobowiązany jestem do informacji o tym, że tomek0104 wywiązał się z obietnicy i pieniądze trafiły dzisiaj na moje konto.

Tym samym uważam sprawę za załatwioną.

Trochę szkoda że wyszło jak wyszło. Gdyby była ciągła, albo chociaż systematyczna komunikacja między nami, mogłoby to nam wszystkim zaoszczędzić nerwów. Życzę wszystkim doczekania się i zbudowania tego klona. Będę się sprawie przyglądał i kibicował z wielkim zainteresowaniem.

Tomek0104 poruszał problem panelu frontowego. Nie odzywałem się, że mam pewne możliwości, no bo sami wiecie ;)... W tej chwili mogę zaoferować pośrednictwo w wykonawstwie, ale pod warunkiem większego zainteresowania. Chodzi o dogadanie się co do konkretnego projektu i zrobienie przynajmniej kilku jednakowych egzemplarzy. Pojedyncze elementy są całkowicie nieopłacalne. Z każdym kolejnym egzemplarzem cena gwałtownie maleje.

Jestem jak najbardziej za grupową obróbką panelu frontowego. Oczywiście na wzór któregoś z modeli Accuphase.

Miejmy pasje, by oswobodzić drzemiący w nas entuzjazm wiodący nas do realizacji własnych celów...

Jeszcze raz projekt panela accu może dzięki tomantowi da rade coś z tego zrobić.

Jeszcze jedno pytanie kto by chciał preamp do accu .Jest taki sam jak w modelach ..... e-307 ,e-407, e-406v itp modele e-530 - e 408 mają bardzo podobną budowę lecz wymagają wprowadzenia małych zmian np.(e-408 układ zbalansowany ,lub prościej podwójny.)

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

post-22716-0-29616200-1309447800_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

• 2 tygodnie później...

A cena na ebayu coraz niższa :).

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez tomant
  • 3 tygodnie później...

Witam trochę mnie nie było ale pcb do p-350 oddane do produkcji za da tygodnie będą.Pozdrawiam wszystkich .

Tomek , czy masz jakies info o plytkach do P350 ?

Tomek , czy masz jakies info o plytkach do P350 ?

Boguś w poniedziałek pisałem o płytki do 350 ale jeszcze nie mam odpowiedzi ,ten merkar zaczyna mnie wkurzać .

• 2 tygodnie później...

Dostałem nie pocieszającą odpowiedz w sprawie pcb do p-350 ,mianowicie wkradł się błąd w pliki gerbera (MOJA WINA),ale dziś wysłałem jeszcze raz poprawione .Mam nadzieje że teraz moment je wyprodukują bo to z długo trwa .

Prosze jeszcze raz zrobić listę zamówień.

• 2 tygodnie później...

Temat zrobienia klona P350 lub E407 chyba umarł, ale spróbuję jeszcze raz, bo może znajdzie się chętny ktoś, kto zaprojektuje płytkę ( dla siebie i innych ) na podstawie E307, który jest ponoć identyczny, tylko ma jedną parę tranzystorów końcowych mniej.

Tomek finalizuje projekt E550, ale ja nadal nieodpuściłem wzmacniacza w klasie AB, czyli np. E407 lub P350 ( ten ostatni ma cztery pary tranzystorów końcowych i wejście symetryczne ).

Ja przyłączyłem się do chetnych na E550 i go zbuduję, ale nie ukrywam ,że nie jestem wielbicielem klasy A i Mosfetów jako tranzystorów końcowych.

Takie zestawienie chyba nieprzypadkowo kojarzy mi się z misiowatym, miękkim basem, którego nie trawię.

Marzy mi się klon np. E407 ( taki układ elementów jak w Accu ) z 3-5 par tranzystorów końcowych radiatorami jako boczne ścianki obudowy

i potężnym toroidem w centrum obudowy - żeby przy moc podwajała się przy 1/2 impedancji - czyli np. 2 x 180 W przy 8 Ohmach, 2 x 360 W / 4 Ohmy,

2 x 720 / 2 Ohmy , klon ale lepszy od oryginału :-) bo również pozbawiony niepotrzebnych dupereli typu regulacja barwy.

Może znajdzie się ktoś kto podziela moje poglądy i jest lepszy w projektowaniu PCB ode mnie :-)

Jeżeli znalazłby się chętny, to proszę, bo mam konkretną propozycję.

Temat zrobienia klona P350 lub E407 chyba umarł, ale spróbuję jeszcze raz, bo może znajdzie się chętny ktoś, kto zaprojektuje płytkę ( dla siebie i innych ) na podstawie E307, który jest ponoć identyczny, tylko ma jedną parę tranzystorów końcowych mniej.

Tomek finalizuje projekt E550, ale ja nadal nieodpuściłem wzmacniacza w klasie AB, czyli np. E407 lub P350 ( ten ostatni ma cztery pary tranzystorów końcowych i wejście symetryczne ).

Ja przyłączyłem się do chetnych na E550 i go zbuduję, ale nie ukrywam ,że nie jestem wielbicielem klasy A i Mosfetów jako tranzystorów końcowych.

Takie zestawienie chyba nieprzypadkowo kojarzy mi się z misiowatym, miękkim basem, którego nie trawię.

Marzy mi się klon np. E407 ( taki układ elementów jak w Accu E407 żeby obudowa nie była za wysoka ) z 3-5 par tranzystorów końcowych radiatorami jako boczne ścianki obudowy

i potężnym toroidem w centrum obudowy - żeby przy moc podwajała się przy 1/2 impedancji - czyli np. 2 x 180 W przy 8 Ohmach, 2 x 360 W / 4 Ohmy,

2 x 720 / 2 Ohmy , klon ale lepszy od oryginału :-) bo również pozbawiony niepotrzebnych dupereli typu regulacja barwy.

Może znajdzie się ktoś kto podziela moje poglądy i jest lepszy w projektowaniu PCB ode mnie :-)

Jeżeli znalazłby się chętny, to proszę, bo mam konkretną propozycję.

Bogdan> Proszę bardzo:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) to wspólne opracowanie z kol. Jaskiniowiec :)

Wzmacniacz działa świetnie; szlaki przetarte, wystarczy dostosować do Twojego pomysłu.

Ukryta Zawartość

• 2 tygodnie później...

Pod namową kilku ludzi , małe zamówionko na pcb głównie chodzi o sklonowanie E-307 układowo będzie idealnie jak oryginał - 2 pary końców mocy tylko inne pcb .

oraz wzmaka na wzór E-407 tylko 4 pary końców mocy , różnice są takie jest zmieniony w niewielkim stopniu pierwszy stopień , nie wiem co to daje w dzwięku bo nie porównywałem . Układ pcb podobny jak w accu wymiar 15cm na 14cm .

Można przy okazji zamówić pcb pod moją przeróbkę accu .

czyli 3 wzmaki .

Maja to byc wzmaki bez mcs-u i wzmacniaczy instrumentalnych i kaskody - proste w budowie i odpaleniu - takie było życzenie .

Jeżeli ktoś deklaruje że chce to można jakąś listę zrobić , tyle się zamówi , obcokrajowcom nie wysyłam .

pcb dwustronne 2mm grube , miedz 70um , solder maska czerwona lub niebieska .

Należało by jeszcze gdzieś tanią firmę i szybką i dobra na zrobienie pcb -ustalić .

To tyle .

Pod namową kilku ludzi , małe zamówionko na pcb głównie chodzi o sklonowanie E-307 układowo będzie idealnie jak oryginał - 2 pary końców mocy tylko inne pcb .

oraz wzmaka na wzór E-407 tylko 4 pary końców mocy , różnice są takie jest zmieniony w niewielkim stopniu pierwszy stopień , nie wiem co to daje w dzwięku bo nie porównywałem . Układ pcb podobny jak w accu wymiar 15cm na 14cm .

czyli 3 wzmaki .

Maja to byc wzmaki bez mcs-u i wzmacniaczy instrumentalnych i kaskody - proste w budowie i odpaleniu - takie było życzenie .

Jeżeli ktoś deklaruje że chce to można jakąś listę zrobić , tyle się zamówi , obcokrajowcom nie wysyłam .

Należało by jeszcze gdzieś tanią firmę i szybką i dobra na zrobienie pcb -ustalić .

To tyle .

[/q

1. Bogdan E407 - 1 komplet ( 2 szt. ) + E307 - 1 komplet

Edytowane przez Bogdan

czyli 3 wzmaki .

To tyle .

[/q

2.yuras E307 - 1 komplet + Krogulec - 1 komplet

Witam cena będzie ok 70-80 zł z tego co się orientowałem za sztukę czyli stereo 2x . ostateczną cenę jeszcze podam .

Sam schemat będzie 100 proc klonem E-307 , jedynie dołozyłem pojemności filtrujących - ale tego nigdy za mało (: . i dołożyłem kilka drobiazgów na pcb .

Płytkę według swojego wzoru przeprojektowałem w innym programie żeby móc zapisać do gerberów . Nawet pcb zapisane

pcb-expres by wzięli . Solder maska zielona , laminat 2mm gruby 70um miedzi . W zależności jak wyjdą pcb to póżniej puszczę zamówienie na pozostałe wzmaki - w innym wypadku zmiana firmy .

Zamówienie puszcze w środa -czwartek ,- także nie będę czekał aż się ktoś dopisze , Będzie tylko niezbędna ilość PCB dla tych którzy deklarowali chęć zbudowania tego układu na PW oraz tutaj zapisanych do tego czasu .

czyli 3 wzmaki .

To tyle .

[/q

3. A66 E307 1komplet stereo

4. nick30 E407 - 1 komplet + E307 - 1 komplet

Witam . Jeszcze jestem w trakcie ustalania dokładnej ceny .

Czy zrezygnować z opisu płytek cena tej ''pierdoły'' jest 25zł szt czyli 50 zł za niepotrzebne bazgroły . i jest to droższe niż solder maska 2 stronna .

Czym większa ilość płytek tym będzie taniej - czyli jeżeli ktoś chce płytki to do Piątku rano można się dopisać . Wtedy bym się dowiedział cenę dla takiej ilości i zamówił bym to . No i wtedy podał bym dokładną cenę ile należy przelać - to są wszystko zależności i na razie nie jestem w stanie podać dokładnej ceny i nie chcę wprowadzać w błąd .

Oczywiście pierwsze zamówienie płytek do E-307 , po sfinalizowaniu tego i wysłaniu ich z mojej strony , zrobi się kolejne zam na pozostałe .

moim zdaniem szkoda pieniędzy na bazgroły, ta płyteczkę poszerzyć o dwie dodatkowe pary tranzystorków końcowych i mamy drugą wersję ( taką P350 w ukladzie OCB jak E407 ) , fajnie :-) oj będzie ciekawie w dłuuugie zimowe wieczory.... spokój, winko i muzyczka - dla mnie bomba !!!

5. Wawrzek: E407 (1 komplet) + E307 (1 komplet)

A propos bazgrołów .. wiem że tak to tylko w Erze, ale .. niechaj będzie tanio a dobrze!

Zamiast opisu PCB można zastosować to:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) plus linijka, rys. opisu płytki na papierze i rękodzieło. Po mojemu, nie widzę potrzeby wstawiania dodatkowych par tranzystorów mocy. Jeżeli jednak będą proszę o nie przekraczanie szerokości 200mm PCB E307. Proszę o podanie wymiarów PCB E307.

Ukryta Zawartość

Zrezygnuję z opisu szkoda kasy .

wymiary tej pcb to 24 cm na 10cm

Na zdjęciu po wydruku górne warstwy ( z opisem którego nie będzie )

Po wywaleniu tych 4 sporych kondensatorów można zmniejszyć ,

Ale umieszczenie tych kondensatorów zaraz przed końcówkami mocy to jest moim zdaniem dobre rozwiązanie .

W zależności od kaprysu budującego nie trzeba stosować już osobnej baterii kondensatorów -transformator -i mostek prostowniczy i gotowe , wszystko jest na jednej pcb .

tamte płytki na których mam złożony ten wzmak maja ten sam wymiar .

Każdemu nie da się dogodzić - wiem że każdy ma inna wizję .

6. ola98: E307 - 1 komplet

pzdr

2. yuras E307 - 2komplety

6. ola98: E307 - 1 komplet

pzdr

po bokach płyteczki do E307 jest tyle miejsca wolnego,że daloby się dołożyc jeszcze te dwie pary z minimalnym tylko poszerzeniem jej wymiaru. a jaka moc i wydajność prądowa po modyfikacji i zastosowaniu mocniejszego zasilacza.... miód !

• Pokaż nowe odpowiedzi