Skocz do zawartości
IGNORED

klon Accuphase P-350

Rekomendowane odpowiedzi

Tak by wyglądał ten mini wzmacniaczyk , jest to taka przeróbka wszystkiego a zarazem niczego , bazująca na schematach accu

Bardzo fajna kompilacja. Jedyna moja modyfikacja, choć to musztarda po obiedzie, to zasilanie opampa - zamiast dać bezpośrednio ze stabilizatora to wstawiłbym przed nim rezystor i za nim, najbliżej opa jak to możliwe kondensator.

Kondensatorek niewielki , ok 47uF, dobry OS-CON pozwoliłby na lepszą filtrację zasilania. Rezystor zaś pozwoliłby modyfikować zasilanie wzmacniacza operacyjnego bez wpływania na resztę układu. Różne układy lubią różne zasilanie.

Odnośnie analizy opampów, to uważam że to jest rzetelna analiza: (bez voodu)

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Większość aplikacji opampów JRC jakie widziałem ma taki rezystorek i dedykowany kondek.

Ukryta Zawartość

Witam wymiary to 135/220 mm od strony radiatora jest trochę wydłużona żeby można było przykręcić radiator do pcb .

bc_leszcz -- (: .

Poprawki jeszcze jakieś wprowadzę , pomierzę go jak złoże .

Pod względem dźwięku powinien to być dobry układ , zresztą ci co złoża to sami ocenią .

Witam wszystkich :)

Słuchajcie, tak się przyglądam waszej pracy i jestem pełen podziwu. Sam zastanawiam się nad zmajstrowaniem jakiegoś wzmaka od Accu, np. E-550......

Jednak mnie martwi brak spójnej idei obudowy dla elektroniki, ale w czym rzecz.

Mam do dyspozycji ''tony'' blachy aluminiowej, dostęp do lasera, krawędziarki numerycznej, malarni proszkowej, pionowego centrum obróbczego, tokarki i wielu wielu innych przydatnych maszyn.

Chodzi o to, żeby zrobić jakiś dobry projekt obudowy, gdzie by można było upchać ten cały majdan... Wy z racji tego, że macie elektronikę możecie lepiej zaplanować miejsce w budzie a ja jako, że mam dostęp do parku maszynowego mogę wykonać projekt po kosztach..... Gdyby ktoś, był zainteresowany pisać. Jakoś byśmy to ogarnęli :)

Druga sprawa. Często pojawiały się problemy z ogarnięciem odpowiedniego radiatora. Jak myślicie, czy jest sens wypalić podstawę i żebra radiatora, pospawać to do kupy a następnie obrobić powierzchnię przylegania tranów do radiatora?

a tu dla przykładu próbka lasera i malarni proszkowej....

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Witam wszystkich :)

Słuchajcie, tak się przyglądam waszej pracy i jestem pełen podziwu. Sam zastanawiam się nad zmajstrowaniem jakiegoś wzmaka od Accu, np. E-550......

Jednak mnie martwi brak spójnej idei obudowy dla elektroniki, ale w czym rzecz.

Mam do dyspozycji ''tony'' blachy aluminiowej, dostęp do lasera, krawędziarki numerycznej, malarni proszkowej, pionowego centrum obróbczego, tokarki i wielu wielu innych przydatnych maszyn.

Chodzi o to, żeby zrobić jakiś dobry projekt obudowy, gdzie by można było upchać ten cały majdan... Wy z racji tego, że macie elektronikę możecie lepiej zaplanować miejsce w budzie a ja jako, że mam dostęp do parku maszynowego mogę wykonać projekt po kosztach..... Gdyby ktoś, był zainteresowany pisać. Jakoś byśmy to ogarnęli :)

Druga sprawa. Często pojawiały się problemy z ogarnięciem odpowiedniego radiatora. Jak myślicie, czy jest sens wypalić podstawę i żebra radiatora, pospawać to do kupy a następnie obrobić powierzchnię przylegania tranów do radiatora?

Jak tylko umiałbym zrobić taki projekt,to już byś go miał u siebie i maszyny pracowałyby pełną parą!

Niestety nie potrafię,jestem czystym praktykiem i zazwyczaj improwizuję już na warsztacie ale poczekamy na innych,na pewno kilku z nas potrafi to zrobić i się odezwie...

Co do radiatorów i "wypalania"żeber to nie sądzę żeby to było opłacalne,no chyba że masz aluminium darmo ale już za ok 100 euro można mieć na przykład 1 m profilu Fischera sk47 a za jeszcze mniej AL6023...

I pozazdrościć tylko takiego zaplecza.

pozdrawiam

Freedi tu nie chodzi o to, że ja sam nie potrafię. Chodzi o koncepcje, czego pilnować, na co zwracać uwagę, może jakieś wzorce.... możemy nawet wzorować się na orginalnym Accu. Mnie tam bez różnicy. Jeśli chodzi o ogarnięcie rysunków CAD'owskich, zrobię wszystko sam. Technologię opracuje sam....

Co do radiatorów. Hmmm..... No tak ale zastawia mnie jak by to wyszło gdyby wypalić podstawę z blachy alu 5mm a żebra np z blachy 2 mm. Chodzi o to żeby dostosować idealnie wielkość radiatora do projektu obudowy. Myślę, że można by to było zrobić taniej niż 100Euro za metr....

Ogólnie żeby większość klonów weszła to obudowa musiała by mieć na pewno głębokość 350-400.

Lepiej 400 bo puźniej wszystko jest bardzo upchane na styk (widziałem u jaskiniowca 5000 i 4100).

Wysokość minimalnie 150.

Lepiej minimum 165, tylko 7100 potrzebuje 200 i a-45 ze względu na klasę A.

Szerokość, myślę że standardowych klocków 435-440.

Co do radiatorów to idzie tak zrobić: podstawa 5-10, i każde żebro spawane po kolei.

Nie wiem jak to wyjdzie z robocizną spawacza, no i na pewno do anodowania i barwienia puźniej bo proszek to grubsza powłoka i będzie ograniczać oddawanie ciepła.

Edytowane przez adik82

Co do radiatorów to idzie tak zrobić: podstawa 5-10, i każde żebro spawane po kolei.

Nie wiem jak to wyjdzie z robocizną spawacza, no i na pewno do anodowania i barwienia puźniej bo proszek to grubsza powłoka i będzie ograniczać oddawanie ciepła.

Jestem kierownikiem produkcji więc o koszty spawacza bym się nie martwił :P

Pospawanie tego nie jest problemem.

Dochodzi tylko anodowanie z barwieniem

............Pospawanie tego nie jest problemem..............

Pospawać, owszem można tak, że będzie ładnie wyglądało.

Obawiałbym się jednak jak z przewodnością cieplną.

Czy na całej powierzchni podstawy radiatora będzie jednakowa.

Nie spotkałem się z dobrymi radiatorami wykonanymi inną technologią niż frezowanie jednolitego bloku materiału lub odlewu.

Szczególnie przy omawianych tu wzmacniaczach wymagane są radiatory dobrej jakości.

Anodowanie radiatorów darowałbym sobie,bo wiem że ciężko o rzetelnego i w rozsądnej cenie wykonawcę...

Trzeba wykorzystać to co masz.

Jak dla mnie idealna dla P5000 byłaby paczka zbliżona do oryginału:

szer 460 głęb 450 i wys 210..

.front min 10 mm reszta 3 mm,dodatkowo w pokrywie górnej perforacje nad radiatorami i częścią elektroniki.

Im prościej ,tym lepiej i nie trza żadnego projektu :)

Tak poglądowo :Accuphase P4100

Nie spotkałem się z dobrymi radiatorami wykonanymi inną technologią niż frezowanie jednolitego bloku materiału lub odlewu.

Szczególnie przy omawianych tu wzmacniaczach wymagane są radiatory dobrej jakości.

Właśnie dlatego pytam, bo wyżej wymieniony aspekt chodzi mi po głowie i nie wiem jak go ugryźć....

Radiatory można zamówić na metry i to identyczne co w tme fischera, a nawet na 400.

Kwestia "brania", bo trza je sprowadzić, pociąć, anodować i barwić.

Tak że wszystko idzie.

Co do samoróbki to głównie zależy od gatunku materiału.

Spawając żebro jedno za drugim "lagą" 5mm raczej dobrze odprowadzi ciepło.

We wzmacniaczach czy falownikach też jest wymagana duża przewodność cieplna, a wkładają do podstawy blaszki, zagniatają i jest ok.

A nawet bym powiedział że to skuteczniejsza metoda niż dawanie grubych żeber, ale estetycznie to już nie bardzo.

Edytowane przez adik82

Projekt jest Gotowy. Witajcie Panowie z powrotem :D Przepraszam że mnie nie było tak długi czas na forum i nie dawałem znaków życia ale powstałem z umarłych i nie zapomniałem o tym co zacząłem na początku roku. Ja już z kompletowałem większość elementów potrzebnych do prawidłowego z wymiarowania obudowy więc ruszajmy !

Ja bym się nie martwił radiatorami.

U mnie przy profilu 6023 z Kęt,łączonym do długości prawie 400mm przez 10mm płaskowniki gram już jakiś czas na max (dodatkowo przez pre) i nic się nie dzieje.

Jeśli te spawy są w miarę estetyczne to będzie to jeszcze lepsze rozwiązanie...

Mógłbym zamówić parę kilo i jeśli masz ochotę podesłać Ci,przekonalibyśmy się wreszcie jak to naprawdę będzie ...

Powitać DJGienek !!!

Edytowane przez freedi

A nawet bym powiedział że to skuteczniejsza metoda niż dawanie grubych żeber, ale estetycznie to już nie bardzo

A co za problem schować radiatory w obudowie tak jak tu?

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Akurat miałem nie raz te z kęt i są jak najbardziej ok.

Bardzo dobrze odprowadzają ciepło, ale niestety po szerokości tylko niecałe 200, trzeba lączyć.

Ale są na to sposoby (płaskownik lub spawanie a nawet klejenie) no i najważniejsze niska cena.

Projekt już jest gotowy ! wszystkie połączenia, łączenie i montaż radiatorów obmyślane. do wieczora prześle więcej szczegółów i fotografie :D

86b092c3b41dc3a2gen.jpg

Edytowane przez DJGienek

Z tym radiatorem kombinowałbym tak.....

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Wtedy przewodność cieplna i estetyka była by ok.

co to za wskazniki wysterowania??:P

Milivoltomierze pewno :-)

Odrazu widać że Adik ...

Bez przesady, też wałkowałem temat wskażników ;-)

Można też wykorzystać amperomierz - ważne by był z możliwością "zdjęcia" bocznika, lub miliamperomierz.

Fachurą trza być, żeby zrobić taką budkę jak Ty :-)

Dobry pomysł,pokusiłbym się na coś takiego:

400x200-żebra 50,grubość podstawy 10mm,żeber minimum 5 mm i nawet przy internetowych cenach alu zamknęłoby się to w ok 130 zł!

Nic,tylko działać !

Bajer, możesz jakieś namiary na wykonawcę podać?

Ukryta Zawartość

Cytat: "Mogą Państwo być pewni, że do każdego projektu podejdziemy z taką samą starannością, ponieważ w każdym stadium procesu nadzorujemy całą pracę i działamy tak jakbyśmy realizowali projekt dla siebie."

A oto efekt przed i po mojej obróbce.

post-35446-0-24040000-1374437956_thumb.jpg

post-35446-0-65686200-1374438151_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

• Pokaż nowe odpowiedzi