Skocz do zawartości
IGNORED

klon Accuphase P-350

Rekomendowane odpowiedzi

Dzięki za odpowiedź.

Tak jestem na liście sterownika. Pomysł z wentylatorem faktycznie niezły, radiatory będę miał, po złożeniu, 15cm (mam też przycięty komplet 18cm) na 42cm., sprawdzę na żywym organizmie.

Chłopaki a ja z innej beczki i czy macie gdzieś jakiś układzik który mi desymetryzuje sygnał zbalansowany( xlr) na niesymetryczny (rca)

Np. TI ina137 i drv134

czy ktoś byłby zainteresowany PCB do baterii złożonej z takich kondensatorów:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

2PCB na kanapkę. Razem będzie można upchnąć nieco poniżej 2mF. Koszt złożenia takiej baterii zamyka się w okolicach 200 zł. za kondenstarory + PCB

Ukryta Zawartość

No tak, bo jest jeszcze coś takiego jak wydajność prądowa, temperatura pracy i ilość cykli ładowania co przekłada się na ich żywotność.

Edytowane przez adik82

zdaje się, że wydajność prądowa znacznie się zwiększy w porównaniu z pojedynczymi kondami o dużej pojemności. A klasowiec to nie będzie, napędzać dyskotek również nie będzie - więc i temperatura również nie jest tak istotna. Seria USR jest raczej po tej pozytywnej stronie mocy. Wyprowadźcie mnie z błędu jeśli się mylę.

Cały czas powolutku do przodu.

Ukryta Zawartość

post-35446-0-57479900-1375980723_thumb.jpg

post-35446-0-94378300-1375980730_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Też się pomału przygotowuję do zimy.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez molu

Gdyby ktoś chciał to mam na odsprzedaż elementy obudowy:

Góra i dół - 400/370/4

Tył 150/350/4

Te większe wymiary -1~1,5mm, niektóre trzeba jeszcze dopieścić.

Płyty są porysowane, ale do opanowania, farba zakryje.

Po kosztach zakupu, 150zł + wysyłka.

A tak to wygląda (miejsce otworów miała być od spodu blacha perforowana przykręcona):

Ukryta Zawartość

post-35446-0-88793100-1375986107_thumb.jpg

post-35446-0-62136300-1375986410_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez adik82

Też się pomału przygotowuję do zimy.

Obawiam się ze do 550 będzie za mało radiatora na dwie końcówki nawet w zimie.Chyba że zmniejszysz prąd ,ale to już nie to.Pozdrawiam.

Czemu akurat 2x18V?Wg schematu accu jest 2x15V.

Ja akurat mam z dawnych zakupów z toroidów-150VA i zasila obecnie pre406 i jest ok, a jakiej mocy powinno być minimalnie?

Nie wiem,bo myślę że to ma raczej wystarczająco jak na przedwzmacniacz:)

Po zdięciach widze ze szykujecie się na bardzo mrozną zime skoro będziecie dogrzewać mieszkania :D

A tak calkiem serio mam prośbe nich mi ktoś konkretnie odpowie jakie były w orginale kondesatory w 550 mowie o tych o pojemności 470uF. Po przekopaniu wątku ktoś pisze elna i nichicon póżniej przewija się nippon. Czy ktoś z was konkretnie wie która firma i jaka seria i w ktorym miejscu wchodzą?

Bo pamału zaczynam się irytować...

woyteksirocki

Nichicon VR

Z tego co ja się dogrzebałem To wchodzą tam Elna Cerafine, Nichicon VR i coś ktoś przebąkiwał o nipponie LXZ. Tylko teraz pytanie dokładnie jakie, które i gdzie wchodzą.

W załączeniu obrazek, gdzie jakie kondensatory powinny być

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez grze_sio

Sorki... miałem napisać 2x17V bo tak mam na warstwie opisowej PCB jaskiniowca. W takim razie 15V jak w schemacie czy 17V?

Nie ma znaczenia czy będzie 2x15 czy 2x22V bo i tak stabilizator to potem zbije do 15.Lepiej dla zasilacza,a co za tym idzie i dla układu jak będzie wyżej niż 15Volt zmiennego.Niektóre porządne zasilacze potrzebują trochę zapasu minimum dwa Volty wyżej z tego co ma dać na wyjściu.Wiadomo na kondach po mostku i tak podskoczy kilkanaście-dziesiąt procent,ale takie np shunty będą źle działać jeśli będzie tylko 15 po trafie i ma być 15 stałego po nim,(shuncie).Co do mocy to pewnie i na 2 Watowym trafie będzie chodziło,ale coraz więcej opini jest takich,że po podmianie trafa w pre np z 60 Watowego na 150 nawet do 300Wat przedwzmacniacz pokazuje inną jakość-wyższą.To nie jaja,jeśli kable i bezpieczniki grają,to czemu trafo nie może? Tak ze zapas jak we wszystkim przeważnie robi dobrze.Pozdrawiam.

jak masz bardzo dobre trafo, to kable tak bardzo nie grają jak byś chciał, może nawiń sobie wtórne uzwojenie taśmą miedzianą, to chyba najbardziej audiofilskie rozwiązanie.

Wiem,że to trochę taki OT ale czekam jak inni na "uzupełniające" płytki do P5000 i chciałbym żeby koledzy,którzy uruchomili swoje klony accu podzielili się wrażeniami i opiniami z odsłuchów.

Najbardziej ciekawi mnie :jakich zest.głośników używają z accu,czy są zadowoleni a jakie by chcieli mieć do pełni szczęścia z tym napędem?

Ot,takie wakacyjne wypracowanko :)

Małe pytanie (p-4100): co z wartościami rezów 4,42k, 3,83k, 309R, 2,21k - szukaliście faktycznie takich wartości czy dawaliście najbliższe z typoszeregu?

4,42k - 4k3

3,83k - 3k9

309R - 300R

2,21k - 2k2

Edytowane przez ja_brzoza

Wiem,że to trochę taki OT ale czekam jak inni na "uzupełniające" płytki do P5000 i chciałbym żeby koledzy,którzy uruchomili swoje klony accu podzielili się wrażeniami i opiniami z odsłuchów.

Najbardziej ciekawi mnie :jakich zest.głośników używają z accu,czy są zadowoleni a jakie by chcieli mieć do pełni szczęścia z tym napędem?

Ot,takie wakacyjne wypracowanko :)

Ja po accu p 5000 chciałbym zrobić jeszcze przedwzmacniacz np c 2820 jak będzie tylko taka okazja i postawić moje wszystkie trzy klocki na zrobionym prze zemnie stoliku :D i chyba na tym bym zakończył moją przygodę w temacie accu i zajął się klonowaniem jakiegoś wysokiego modelu JBL które pochłonęło by na pewno mnóstwo czasu i pieniędzy ale myśl że części są bardzo trudne do zdobycia bardzo mnie ekscytuję. jak narazie gram na Tonsilach 13/50/9 które to kolumny zrobiłem jako moje pierwsze poważne DIY ładne parę lat temu i szału nie ma dlatego choruje na kolumny o efektywności ponad 90 dB ale postanowiłem sobie że podstawą do budowy systemu musi być odpowiednia elektronika :D

• Pokaż nowe odpowiedzi