Skocz do zawartości
IGNORED

Thorens TD 145 MK II - wkładka

vacuum

Rekomendowane odpowiedzi

Wiem że temat juz gdzieś kiedyś na pewno był na forum poruszany, ale mimo usilnych starań i korzystania z opcji "szukaj" nie mogę znaleźć info.

Pokrótce - jaka Waszym zdaniem wkładka MM najlepiej zagra z gramofonem Thorens TD 145 MK II? Obecnie gra u mnie Ortofon OM10, ale igła ma się już ku końcowi a chciałoby się przesiąść na coś lepszego zamiast inwestować w nową igłę... ;)

pozdrawiam

Vac

https://www.audiostereo.pl/topic/76847-thorens-td-145-mk-ii-wk%C5%82adka/
  • 1 rok później...

U mnie na td 160 po kilku przygodach (jakiś Technics, Shure M44-7, Grado Black) zainstalowałem AT 440 MLa i gra miodnie. Wcześniej problemem były Inner Groove Distortion, i to bardzo dużym problemem. Musisz sprawdzić jakie masz ramię i jaka jest jego masa, u mnie jest TP 16 I dość ciężkie z średnich i nie wszystkie wkładki będą działać odpowiednio.

To ciekawe, TP16 (w wersji podstawowej) ma 16,5 g masy efektywnej, 440MLa ze swoją wysoką podatnością teoretycznie przynajmniej do tego ramienia nie pasuje.

W TD145 mkII ramię ma 7,5 g i tam, znowu teoretycznie, 440MLa pasuje idealnie, tak samo jak wkładki Ortofona serii 2M. Pytanie, czy będzie pasowało "dźwiękowo"?

zyga_nc

Jakiej muzyki słuchasz na tej 440MLa i jaką masz resztę toru?

Podatność pasywna chyba jest wysoka chyba 40, a dynamiczna około 10 jak mi się zdaje już zapamniałem tej teorii. Ale ta wkładka jest bardzo bardzo.

Aktualnie Thorens połączony jest bezpośrednio do Linna Majika DSM i dalej na epos epic 5. Jest miło. Wcześniej był najprostszy przedwzmacniacz projecta, Musical Fifelity A1 i AE evo 3. Starsza konfiguracja też działała, ale ta nowa jest cudna,jak dla mnie, słychać coś nowego.

Muzyka: Beatelsi, Allan Parson's Project, Klasyka, Genesis, Moody Blues, i jeszcze wiele innych kawałków.

Podatność pasywna chyba jest wysoka chyba 40, a dynamiczna około 10 jak mi się zdaje już zapamniałem tej teorii. Ale ta wkładka jest bardzo bardzo.

dynamiczna 10 ale dla 100 Hz. Sam roważałem tą wkładkę do TD318 z TP21, ale dla 10 Hz podają około 20 - 22.

Ja mam 2m red na TP 16 mkI, też gra w porządku, wcześniej wisiał tam ortofon om5. AT żadej nie próbowałem, myśle że następna wkładka to będzie nagaoka 555, ponoć dobrze gra z ciężkim ramieniem.

Zyga - a miałeś jakiegoś ortofona zawieszonego? Bo wszystkie wkładki technicsa i tanie grado...no coż...:)

pzdr

Hmmm grają dobrze, pytanie jak zagrałyby z lekkimi ramionami, do jakich zostały zaprojektowane? Ja już przekopałem całe forum Audiokarma w poszukiwaniu informacji na temat. Nawet Nagaoka JT555 jako wypust japoński ma wysoką podatność (polecał ją Ahaja, pisząc nawet o dociążeniu ramienia??), więc też do lekkich ramion. Generalnie obecnie za normalne dla przeciętnego kowalskiego pieniądze łatwiej coś dobrać (w miarę dobrego) do lekkiego ramienia, niż do średnio-ciężkiego (w sensownej cenie tylko Denon DL 110 i Grado Silver/Gold, ceny Goldringa to odjazd) czy ciężkiego (tam chyba prym wiedzie Denon 103).

Thorogood, jakiej muzyki słuchasz na tym ortofonie?

Hard, heavy, prog, jazzrock, jazz.

Niektóre japońskie wydania ciężkiego rocka, potrafią momentami brzmieć niezbyt dobrze.

Ale wkładka może jeszcze nie być dobrze wygrzana.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.