Skocz do zawartości
IGNORED

Wybór karty dźwiękowej na USB

stinky

Rekomendowane odpowiedzi

Witajcie

Potrzebuję jakiejś zewnętrznej karty dźwiękowej do połączenia laptopa z zestawem 5.1. Znalezione przeze mnie opcje Creative'a to:

• Audigy 2 NX (nieprodukowany)
  • Audigy 2 ZS Video Editor (nieprodukowany)
  • Live! 24-bit External (nieprodukowany)
  • Extigy (nieprodukowany i chyba nie do kupienia obecnie)
  • X-Fi HD
  • X-Fi Surround 5.1

Urządzenia te były wypuszczane na rynek w różnym czasie, nie wiem co siedzi w ich środku (szczerze - nie znam się tym), dlatego nie wiem które z nich będzie najlepszym wyborem. Cena nie gra roli, interesuje mnie jedynie, które z nich (bądź inne zaproponowane) zapewni mi najlepszą jakość dźwięku.

Pozdrawiam

Witam!Czy laptop ma slot pcmcia bo jezeli tak to polecam audigy 2 zs for notebook na allegro kupilem ostatnio fabryczną nówkę za 50 zł choć używki chodzą do 100.

Dzięki za odpowiedzi.

@1grzecho Chyba nie zrozumieliśmy się. :) Wiem, że większość posiadaczy X-Fi Surround ją poleca, ale chodzi mi o informację, która z wymienionych kart jest obiektywnie najlepsza. Ja nie wiem co siedzi w środku każdej z nich, a bez tej wiedzy nie mogę tego ocenić.

@ramburak80 No właśnie nie chciałbym się uzależniać od tego portu, bo różnie z nim bywa. :)

No tak masz racje.Co do kart to audigy 2 i 2zs sa ponoc lepsze od x-fi bo maja lepsze przetworniki analogowo cyfrowe.X-FI to takie audigy 1 w nowym opakowaniu choc nie wszystkie modele(a creative narobił ich sporo).U mnie au2zs chodzi z amplitunerem i wysyłam mu tylko surowy sygnał przez optyke.Jeżeli nie masz ampa tylko głosniki to faktycznie karta musi byc jak najlepsza.Polecam forum pclab jest tam sporo tematów odnosnie kart do pc.Pozdrawiam

A czy ktoś mógłby zaopiniować, jak do takiej karty jak ta Audigy 2 ZS miałby się jakiś tani DAC (dajmy na to ten:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) )?

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

a co powiesz o tej ???

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

sa jesten na etapach poszukiwania DAC'a dlatego nie ebde sie wypowiadal, tylko p oorstu jzu wiem ze za 400zl da sie kupic DAC'a ktory ma wyjscie optyczne na przyklad. Ja znowu szukalem pod stereo ale chyba do kina tez byly by oki. A jakie kino do tego podpinasz? bo moze sie oakzac czy jest sens sie w to bawic

Jezeli nie beda to komputerowe glosniczki 5.1 to zapewne bedzie gdzies po drodze amplituner. Jezeli bedzie on mial przyzwoitei przetworniki to rozwiazanie zaproponowane przez rumburaka jest najlepsze bo interesuje cie w takim przypadku tylko dostarczenie cyfrowego sygnalu z laptopa do amplitunera. A to mozna osiagnac kazda rozsadna karta dzwiekowa, z tym ze brak dodatkowego klocka po drodze to plus dla wygody.

Ja korzystam z audigy2nx (usb) ale albo z uwagi na uszkodzenie karty albo bledy w oprogramowaniu nie mam dostepu do panelu ustawien karty pod windows7 x86. Niemniej poza tym karta funkcjonuje prawidlowo. Jezeli chcesz uniknac potencjalnych problemow podobnego rodzaju polecam kupno w miare nowej karty, dla ktorej producent wciaz zapewnia wsparcie.

@5z0p3n wejscie a nie wyjscie optyczne chyba?

server unreachable;--

audinst ma na przyklad wyjscie optyczne :) mysle ze to nie jedno tego typu urzadzenie. Ae logiczne ejst ze jelsi to maja byc male glosniczki to po prostu nie kalkuluje sie kupowac czegs takiego

Mnie tylko chodzilo o to, ze uzycie wyjscia optycznego z dac'a na usb degraduje go do roli separatora galwanicznego. No moze nie zawsze, ale prawie zawsze. :)

A tak btw to jezeli znacie jakies karty do laptopa z wyjsciem optycznym dla zlacza express card i kosztujace <300zl to dajcie znac. Moga byc uzywane i miejsce zakupu tez dowolne. Jedyne co znalazlem to jakas wariacja creative'a x-fi.

server unreachable;--

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.