Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Unikam soli. Nawet jak wędzę to nie solę.

No to wpadles troche w skrajnosc.

Sol szkodzi, ale jak ja spozywaz w nieduzej ilosci to ci sie nic nie stanie. Pozatym sol konserwuje jakby szynki, wedzone rzeczy itd. i w tych przypadkach uwazam ja tam za niezbedna.

Adamie

Oczywiście tak co do wedzenia. jednak staramy sie nie trzymać tego długo tylko zjadać. Więc wielkie moczenie i nastrzykiwanie solanką przestałem stosować.Może ? jednak moja córa i znajomi urczaka wędzonego ( bez soli ) oprawiaja jak piranie. Wiadomo boczki, karczki czy szynki inaczej.

Pozdr

Nie ma trudnych głośników - tylko prądu czasem brak

Ja

Kupiłem cielęcinkę no i niestety niezbyt dobra. Chodzi bardziej o rodzaj smaku bo chemii ma odczuwalnie dużo mniej. Szukam dziczyzny w 3mieście i ciężko znaleźć.

tłusty czwartek

Mi, po praktykowaniu zdrowego odżywiania bardzo wytężył sie węch! Jak ide miastem strasznie drażni mnie smród spalin, fajek, perfum, itp... Ze smakiem jest podobnie ale nie aż tak intensywnie jak węch. Też tak macie?

ps. wczoraj zrobiłem test z sokiem z buraków. Nie zdałem go:( Z każdej strony leci ze mnie na czerwono :P

ps2. jecie mąkę z amarantusa albo komosy ryżowej?

Edytowane przez Zdzislav

Węch później smak a jak chcesz wyostrzyć wszystkie 7 zmysłów to tydzień głodówki tylko trzeba mieć czas i odpowiednio się przygotować. Ja jestem pod wrażeniem przegotowanej kawy z łyżką miodu + cynamon czy kardamon. Racjonalnie myśląc przegotowany miód nie ma wartości ale intuicja mówi: bomba! Jacobs Kronung mi smakuje.

tłusty czwartek

OK! Widzę że temat trochę ucichł, widzę że czas rozbudzić temat praktycznej kuchni. W życiu rawfoodysty, czyli surojada pojawia się spontaniczna chwila, kiedy człowiek jest głodny i chce zjeść coś bardziej sycącego, takiego żeby zjeść i polec :). Zdarza się to rzadko, ale zdarza się. Nawet pojawia się ochota na mięso, na coś, co bardziej będzie nas sycić. Po angielsku "stick to your ribs", czyli przylegać do żeber :) Więc u mnie spontan, to co mam na stanie i w lodówce. Zwykle orzechy różnej maści pomagają, czy avocado, inne rzeczy, ale zostawmy to. Przez miesiąc miały prawo się znudzić. Ma być cosmopolitan :) Czyli fuzja rzeczy kontrowersyjnych :) Zaczynamy od polskiego ogóreczka gruntowego :) Pychota :) do ogóreczka trochę soli morskiej lub kopalnianej, świeżo mielona ultra ostra habanero suszona przeze mnie i trochę oliwki toskańskiej. Do tego wyborny aromatyczny pomidorek z serii najlepszych, odrobina suszonego na słońcu pomidora ze słoika, mały ząbek czosnku, którego trochę zostawiamy do pełnoziarnistych grzanek, po italiańsku bruschett. Ale zostajemy przy pomidorku, trochę świeżo mielonego pierprzu kolorowego i załapuje się ogóreczek. Na pomidorka też trafią dwie zielone oliwki z solanki dla uzupełnienia i.. świeża, siekana bazylia. Na to odrobina soku ze świeżej limonki i cytryny, który dzisiaj wycisnąłem i trzymam w lodówce. Do tego kawałek smacznej żółtej prapryki. Super duże jaja gospodarskie na miękko "od baby". Trochę przegiąłem, jedno by w zupełności wystarczyło, trochę posolone i z czarnym pieprzem świeżo mielonym dla odmiany. A grzanki jak grzanki. Pełnoziarniste, obficie skropione oliwą, trochę soli morskiej, czosnku, i skropione octem z białego wina dla odmulenia. Do grzanek kłaniają się cukinie, bakłażany, karczochy, ale akurat nie mam. Obiad gotowy, danie wymyślone, dosłownie 10min. Jedynie jaja ze stoperem żeby były takie jak lubię :) Jakoś trzeba sobie kurfa radzić :)) Wszystko wymyślone z marszu :) Cosmo obiad gotowy :) Jak smakował? Miaaazga :) Nieporównywalne z niczym innym:D Kosmos! Cosmopolitan :)

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Kabanosy Turczyński różne rodzaje nawet z... konia i o dziwo najlepsze:) Medal Expo dla niedowiarków. Małe sprostowanie spanie na twardym- tak, ale nie na podłodze, musi być trochę wyżej. Robi się cieplej naturalnie odchodzi chęć na mięsko i idę w stronę ryb, rowerek juz przygotowany i czeka na +10 stopni. Może uda się odstawić kawę i ... nie oglądać telewizji. Tylko wtedy na co będę się wku...?

tłusty czwartek

Ze zdrowszych słodyczy to śliwka w czekoladzie, rodzynki w czekoladzie, czekolada gorzka z orzechami, pisze jak uzależniony od czekolady.

tłusty czwartek

wczoraj poszedłem na pizze:) Niestety, kilka minut po zjedzeniu zaczął mnie boleć brzuch. Bolał mnie cały wieczór, w nocy nie mogłem spać:( Dziś mam bąki jakby gnił we mnie zdechły kot. Jestem nie wyspany. Nie wypróżniłem sie ani razu( a zazwyczaj robie to 2x dziennie). Autosugestia?? Nie wiem, choć wykluczam tą możliwość bo pizza była przepyszna - szparagowa. Mniam :) Obawiam sie, że mój organizm odzwyczaił sie od takiego żarcia... Dodam, że pizza była ze sprawdzonej pizzerii, peperoni - mojej ulubionej w szcz. Chyba jedna z ostatnich pizz w moim życiu...

Cze

Gluten jak żekła by mi bliska osoba!!!!!Szparagi Ci pewnie nie zaszkodziły. Inna sprawa że pizza szparagowa to jak piwo o smaku mleka. tez wynalazki

Pozdr

Ja

jesli wczesniej nie jadłes szparagow i to Twoj pierwszy raz to zwyczajnie nie trawisz tego zielska cała grupa tego moze dawac podobne sensacje fasola, brokuły, kapusta, brukselki, cebula, karczochy, szparagi

czesto jest to tez słaba obrobka termiczna tego zielska

Szanuj zdrowie należycie, bo jak umrzesz, stracisz życie

Cir

Myslisz że nik nie jadł wcześniej - fasola, brokuły, kapusta, brukselki, cebula, karczochy, szparagi!!!! Rozumiem karczochów ale kapusty i cebuli

Pozdr

Ja

tamte trawie a po szparagach jestem chory, wymieniłem grupe w ktorej sa najczesciej kłopotliwe do strawienia , jest tego oczywiscie wiecej

gluten to co innego i problem jest po zjedzeniu jeszcze całego mnostwo rzeczy

w naszej kuchni Zdzisław miałby praktycznie te problemy na stałe i coraz bardziej zaznaczone z uwagi na powszechnosc glutenu

Edytowane przez cir

Szanuj zdrowie należycie, bo jak umrzesz, stracisz życie

Szparagi to prastara roślina;).

Dużo krzemu i takich tam...

Istotnie trzeba stopniowo się do nich przyzwyczajać. Choć jestem za złą "obróbką termiczną"...

tą pizze szparagową jadłem niedawno i to bardzo często. Bardzo mnie syciła. I tyle. Teraz, gdy przerzuciłem sie na zdrową żywność mój organizm chyba nie toleruje śmieciowej żywności(czyżby sie odzwyczaił??) - białem mąki nie jadłem od dawna, sera też ( a w pizzach podobno jest ten podrobiony ser przemysłowy) no i pewnie plus cała reszta syfu. Przypomina mi sie jak wypiłem cole po bardzo długim okresie nie picia tego typu napojów, też miałem problemy żołądkowe.

Być może.

Ja mam odwrotnie.

Po doprowadzeniu się do porządku ;) mam większą tolerancję na "cywilizowane" żarcie...

• 2 tygodnie później...

bio daktyle rzeczywiście deklasują hipermarketowe wynalazki. Gluten trzeba omijać szerokim łukiem ale pewnie farmaceuci już mają lekarstwa na choroby wywołane przez niego, odkłada się nawet w mózgu. Biorę wyśmiewaną homeopatie i chińskie ziółka- lepsze spanie i wątróbka zrobiła się... twardsza w dotyku. Oczywiście polecić musi osoba która się zna, a takich mało. Nie ma to jak TVN pokazał jakąś babę która postraszyła ziółkami chińskimi "brałam i zachorowałam" a co brała, kto przepisał, kim ona jest i czy to prawda- nic zero MERITUM.

tłusty czwartek

Idziesz do "normalnego" lekarza (racjonalny idiota) i daje ci piguły na odpowiednią część ciała która według niego jest chora. Idziesz do chińczyka a on widzi bez RTG np. strutą wątrobę- a to może być przyczyną wielu chorób i objawów. Co biorę to na zdjęciu nie wgłębiam się bo nie znam się.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

tłusty czwartek

Tak w skrócie.Moja teściowa miała już od lat powyżej normy tzw. zły cholesterol.Latem ubiegłego roku przekonałem ją do zmodyfikowania diety o owocowe szejki i soki z sokowirówki(marchew, jabłko,seler,burak czerwony).Wczoraj była u swojego lekarza do kolejnego zbadania poziomu cholesterolu.Wszystkie wyniki miała w normie.Lekarz pyta się jakich leków używa , że nastąpił tak drastyczny spadek poziomu.Gdy powiedziała , że dzięki sokom i szejkom to nie chciał uwierzyć.

Terapia dr. Gersona- jeść tylko naturalne rzeczy omijając wszelką chemię łącznie z pastą do zębów- podobno leczy nawet raka. Podobno kogoś wsadzili do więzienia w USA na 2 lata za... udane leczenie raka wit.B17 + terapia Gersona. Lobbing...

tłusty czwartek

A ja robię zakwasy chlebowe- orkiszowy i żytni. Za 3 dni będę piec beb:) Musi sie udać.

Wczoraj jadłem kaszkę manną z młynów wodnych gotowaną na "mleku" ryżowym - wyborna:)

Znowu zmieniam dietkę- chyba jestem nawiedzony- duzo ryb morskich, kawior, spacery po plaży- dużo jodu...

Jak można dostrzec piękno niedoskonałym spojrzeniem?

10 pestek moreli zamiast kawy... Dbajcie o zdrowie bo się niedługo przyda, słuchajcie srebrnego jakuba...

Jak można dostrzec piękno niedoskonałym spojrzeniem?

A ja robię zakwasy chlebowe- orkiszowy i żytni. Za 3 dni będę piec beb:) Musi sie udać.

Wczoraj jadłem kaszkę manną z młynów wodnych gotowaną na "mleku" ryżowym - wyborna:)

A ja już piekę następne dwa, ponad kilogramowe bochenki :D

Chleb orkiszowy na zakwasie jest niesamowity w smaku!

A na taki filmik niedawno trafiłem. Ciekawe co z tymi genami. Zgadzam sie z tym doktorkiem ale nie w 100%.

i jeszcze jeden o cukrze. Cukier zakwasza krew...

:

Właśnie urobiłem sobie żywy orkiszowy chleb - z pełnego przemiału - tylko sól woda drożdże i mąka -

na żywo trochę ciemniejszy, jak się dorobię dobrego zakwasu - spróbuję bez drożdży...

A robiłem w mikrofali z termoobiegiem... także nawet po studencku da się :)

Ukryta Zawartość

post-5678-0-68736400-1302963018_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Mój Lankasterze... Ryka... Ryki już nie ma...

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.