Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Grzegorz, powiedz, taki filtr wody to duży wydatek? Ile może to kosztować? :)

Co jak mam poszło na PW.

Koszt za filtr 6-8stopniowy to od 600-1400zł.

Potem raz na pół do roku wymiana wkładów (ok. 40-200zł).

Jak ktoś pija rzeczywiście dużo wody to cała inwestycja szybko się zwraca. No i nie trzeba taszczyć zgrzewek ze sklepu ;). Filtr ma również zbiornik (mój 12l) i w razie awarii wodociągu tyle wody mamy do wykorzystania.

Osobiście polecam.

Z ciekawostek to powiem, że taka filtrowana i uzdatniona kranówa jest zdecydowanie smaczniejsza od mineralek (sic).

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Szanuj zdrowie należycie, bo jak umrzesz, stracisz życie

Jak macie dobrą wodę z kranów to filtr może ją pogorszyć w Gdyni niektóre ujęcia są lepsze niż sklepowe wody mineralne...

Jak można dostrzec piękno niedoskonałym spojrzeniem?

Wy w tej Gdyni macie dobrze. Ja w Warszawie muszę odbyć spacer 300m. Mówią, że i tak mam dobrze a te parę metrów to dla zdrowia.

Cir:

Nic nowego.

Dlatego wodę należy mineralizować.

Odwrócona osmoza wraz z filtrami zasadniczymi i szlifującymi ma oczyścić wodę z tego badziewia, które pływa w wodociągach.

Potem specjalne mineralizatory rozpuszczają w niej podstawowe składniki, w tym magnez. Do celów gospodarczych oczywiście lepsza jest woda z drugiego kranika, ta czystsza (żelazka, kwiaty).

A co pływa w wodociągach?

Wirusy, Bakterie, większe mikroorganizmy, minerały, które niekoniecznie są niezbędne w tej formie organizmowi, węglowodory, inne zanieczyszczenia przemysłowe, zanieczyszczenia jakie wprowadzają do instalacji rozmaite remonty (smary pomagające łączyć rury na gwintach, resztki pakuł,...).

Pogratulować wody w Gdyni.

Woda jaka występuje na wyjściu z uzdatnialni jest inna niż ta przebywająca i obmywająca długie wodociągi.

Pracownicy wodociągów maja na myśli te jaka wpuszczają do wodociągów... a potem ludziska nie mogą zrozumieć co im rdzawego leci z kranu...

Zapomniał bym o podstawowych problemach; chlorze w różnych postaciach i związkach azotowych. Te można wykryć testami dostępnymi w handlu.

Słuchać, słuchać, słuchać swojego organizmu, niektórzy potrzebują zasadowej wody, niektórzy innej. Mi podchodzą "miękkie" np. cisowianka. Generalnie wole źródlane bo są jakieś bardziej "dostosowane" do organizmu. W Warszawie to wam współczuje nic tylko wybić prywatną studnie pod metrem :)

Jako uzupełnienie swojej diety, kiedy mam ochotę na coś bardziej sytego, jem jajka na miękko. Stąd miałem ostatnio okazję przetestować wiele rodzajów jaj. Walory smakowe moim zdaniem odzwierciedlają jakość i wartościowość jaj. Generalnie nie ma z tym nigdy problemu. Smak mówi wszystko. Bogaty smak żółtka, delikatność i konsystencja białka mówią wiele. Z moich spostrzeżeń najważniejsza jest jakość karmienia ptactwa. Rodzaj jaj/ptaka ma drugorzędne znaczenie. Często zwykłe fermowe jaja wielozbożowe są lepsze od "ekologicznych", czy "wiejskich", czy "od baby z targowiska", jeżeli te drugie są kiepsko dokarmiane. Jadłem też te przepiórcze, bardzo dobre przeważnie, albo gęsie - te mi nie podeszły z powodu gumowatego białka. Zwycięskie jaja u mnie to Piotr i Paweł - "Ekologiczne" - cena jakieś 7zł/6szt. Na drugim miejscu jaja fermowe wielozbożowe. Różnych producentów o ile się trafią dobrze karmione. Tanie i dobre - jakieś 50gr/szt.

Ogólnie ciężko przebrnąć przez ferment opakowań, multum bzdurnych nazw i trików. "wsie jaja", "świeże jaja", "jaja od kury", a największy absurd w Tesco - "jaja dla dzieci - 6szt." Dlaczego dla dzieci? Nie wiem, na opakowaniu brak takiej informacji, jakiejkolwiek informacji - po prostu jaja dla dzieci 6szt. Genialnie! Już biorę!

Bierny opór przeciw sztucznemu jedzeniu

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Uwaga, uwaga, w polnocnych Niemczech od paru dni rozszerza sie straszna epidemia.

W ciegu kilku dni zachorowalo juz ok. 600 osob , dwie osoby zmarly.

Niemcy sami nie wiedza od czego jest ta choroba, jest napewno od jedzenia.

Podejrzewaja warzywa, pomidory,ogorki, salate , ale sami nie sa pewni.

Ukryta Zawartość

Z tago co widac to z checi zysku niemieccy rolnicy przesadzili z jakimis nawozami sprowadzonymi zapewne tanio z Chin.

Tyle chemii posypali ze az ludze lataja z krwawa biegunka idt.

I wez tu sie zdrowo odzywiaj jak skurwi..le z checi zysku ciebie truja na kazdym kroku.

A wszystko w mysli debilnych przepisow UE. wrrrrrrrr

Ukryta Zawartość

Na ogródku, w części warzywnej, używam kompostu i przerobionego krowieńca.

Po podlanie śmierdzi jak na wsi ;). Mija po dwóch dniach.

Dziwne, ale jedząc warzywka z ogródka człowiek nie jest tak "syty" jak ze sklepowych.

Można jeść i jeść. Nie ma odruchu dosyć...

Najlepsza jest sałata, ale bywają w niej ślimaki ;) Trzeba uważać.

A truskawkę z ogródka ktoś jadł?

Gdzieś mi śmigneło to co znika z sieci- zmiany składu ziemi po opryskach chemitrails- mniej selenu, a teraz w radiu mówili że kilkudziesięciokrotnie zwiększa ryzyko raka.

Jak już K... otworzycie oczy na wiadomości z TVN typu pierdołki, polityka i ktoś wygrał walkę z rakiem- przygotowują was do wzrostu zachorowań JEB... LUDOBÓJCY.

Witamina b17, pestki moreli, nawiążcie kontakty z rolnikami, Obudźcie się :O

>Jakub102

Co proponujesz? Mógłbyś szerzej przedstawić swoje rady z małym uzasadnieniem.

Ludzie ze swojej zachlannosci nie potrafia i nie chca juz myslec.

Najpierw produkuja chemiczna, szkodliwa zywnosc a potem choruja i wydaja pieniadze na rozne lekarstwa.

A nie lepiej zainwestowac w dobra, zdrowa zywnosc? a to po latach poskutkuje mniejszymi kosztami leczenia, zdrowszym, madrzejszym spoleczenstwem ? - zabrzmialo jak w socjalizmie...

ale poki co mamy demokracje i kapitalizm, wiec musimy zrec to co wyprodujuje nam UE, najtanszym kosztem , bravo huraa - zyc nie umierac!! :))

A co to jest 'dobra zdrowa żywność'?????

a co ty tego nie wiesz ??

zdrowa zywnosc to jest taka ktora ludzie jadali przed poczatkiem XX wieku i wstecz w ostatnich kilku tysiacach lat.

Czyli to co jadla twoja babka i prababka bylo zdrowe ! bo wowczas nie znano jeszcze nawozow, chemikaliow i innych oszustw.

Od ok. lat 50-tych XX w , wszystko zeszlo na psy.

No to własnie skąd mam wiedzieć? To chyba teraz takiej nie ma, to poco o tym mówić?

A to po ile lat wtedy żyli? Dłużej niż dziś?

• Moderatorzy

chwasty rosną mi w ogródku jak jasna cholera ale nie stosuję chemii żeby nie truć

" Mądry głupiemu ustępuje więc głupota triumfuje"

...

Przed 100 laty to żyli dużo krócej niż obecnie.

Ale w czasach biblijnych to dociągali do 700 i więcej lat...

;)

chwasty rosną mi w ogródku jak jasna cholera ale nie stosuję chemii żeby nie truć

Ja wypuszczam Żonę na ogródek z motyczką...

Uwielbia to ;)

Edytowane przez Grzegorz7
nawiążcie kontakty z rolnikami, Obudźcie się :O

Rozumiem że rolniczy maraton skrzynki wódki z rolnikiem w trzy dni wystarczy? Po tym wszystkim po rolniczemu dowalić sąsiadowi sztachetą i spuścić mu powietrze z koła, dla jaj. Jak wieś to wieś! Ekologicznie!

Spytaj sie swojego dziadka.

Gdy stara generacja osob z okresu wojenego juz wymrze i zostaniemy tylko my, ktorzy jestesmy wychowani przy komputerze i na chemicznym zarciu, to wowczas statystyki dlugosci zycia raptownie pojda na dol i byc moze niedlugo wiek emerytalny trzeba bedzie obnizac a nie zawyzac.

Jakas ciazko mi sobie to wyobrazic ze obacna generacja mlodych ludzio ktorzy caly dzien siedza przy kompie i maja nadwage i zra tylko chipsy i pija cole, ze to oni maja zyc w przyszlosci bardzo dlugo... ciekawe co ?? :))

>Rozumiem że rolniczy maraton skrzynki wódki z rolnikiem w trzy dni wystarczy? Po tym wszystkim po rolniczemu dowalić sąsiadowi sztachetą i spuścić mu powietrze z koła, dla jaj. Jak wieś to wieś! Ekologicznie!

Głodnemu chlew na myśli?

Dziwi mnie to że ekologii ktoś chce szukać na współczesnej polskiej wsi :D Patologii owszem, nicnierobienia za dopłaty lub intensywnej hodowli też, spekulacji gruntami, odralniania i interesów z deweloperami także :D ale zdrowa żywność? Chłopi pierwsi byli do krycia budynków azbestem, dzisiaj radośnie puszczają ścieki w glebę a prawo to pojęcie nieznane. Przynajmniej na ziemiach zachodnich.

Kij ma 2 końce jak widzę sterylne zboczenie na zachodzie i wyhodowane na wodzie i chemii warzywa to mi się nie dobrze robi. Jak miałbyś znajomego rolnika i zapłacił mu za hodowanie świnki na świeżym powietrzu i na naturalnym jedzeniu to może zmienił byś swoje mocno negatywne stereotypy i uprzedzenia. Odsetek patologi chyba podobny jak w polityce...

W Niemczech zatruli się ogórkami z Hiszpanii- jaki ma sens wozić tak daleko dość tanie ogórki?

Ukryta Zawartość

Tez bym tak robil gdybym mial tyle pieniedzy co on.

Wszystko wowczas musialo by pochodzic z mojego gospodarstwa gdzie wynajeci ludzie robili by dla mnie zdrowa zywnosc.

Podobno taka farme posiada rodzina krolewska z Anglii , prinz Filip.

Ukryta Zawartość

Zjadamy to, czym karmimy zwierzęta. Dotyczy to także ryb. Jeżeli by krówka przez okragły rok latała po polach i żarła trawkę, to by miała prawdziwie zdrowe, smaczne, wegetariańskie mięso :) Ale tak nie będzie, szczególnie u nas w Polsce. A karmić się będzie coraz tańszymi i gorszymi chłamami, bo klient wiadomo - mało wybredny. Pies mięska nie ruszy bo śmierdzi kupą i trupem, ale człowiek, Polak zje, bo grzeszyć ani grymasić nie będzie. A jakże widelczykiem, z kurtuazją, przy białym obrusie i z rodziną. Lepiej by dla niego było żeby żarł zanurzając twarz w chlewie ze świniami, a jadł coś zdrowszego niż tą padlinę przy niedzielnym stole. I bardziej ludzkie by to było. Kpina :) U nas się sprzedaje i je takie ścierwo, że to już głowa mała. Bo karmienie kosztuje, jak nie pieniądz to czas. A czas to też pieniądz. Im lepsze i smaczniejsze i zdrowsze jedzenie kupuję, tym prawie zawsze jest droższe 3x, 4x, 10x...

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.