Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Gastrona.pl

Oliwy na polskim rynku: rozpoznania i wnioski:

Aceite Extra Virgen, Goya (Andaluzja), importer: Profit, cena ok. 17,00 zł (500 ml)

Ocena- poniżej przeciętnej

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Jak na fanatyka zdrowego odżywiania, toto niskie loty panie macie.

Przepraszam najmocniej Pana. Uczę się dopiero. Nie chciałem rozczarować tak haniebnie niedobrą oliwą. Chylę czoła! Następnym razem kupię toskańską!

Ukryta Zawartość

problem tej oliwy to to ze jest stara dlatego ja tak ocenili :)

Szanuj zdrowie należycie, bo jak umrzesz, stracisz życie

no tak... moja jest dobra... w dodatku była w promocji 25zł za litr czy coś. Wystarczy że poleży, że za ciepło, że na świetle i sie utlenia. Niemniej może po tej wypróbuję tą Agnesi skoro ma taki dobry stosunek jakości do ceny. Ale kupowałem kiedyś pesta Agnesi i nie były dobre... Ostatnio miałem też komercyjną oliwę Monini. Ale nie pisało na niej że była tłoczona na zimno. A na Goya pisze...

Edytowane przez Piotr_1

Wielki to trud unikać śmierdzącej żywności, smakować, czuć i poznawać nowe smaki, odzyskać zmysły i debatować z trollami.

tłusty czwartek

no tak... moja jest dobra... w dodatku była w promocji 25zł za litr czy coś. Wystarczy że poleży, że za ciepło, że na świetle i sie utlenia. Niemniej może po tej wypróbuję tą Agnesi skoro ma taki dobry stosunek jakości do ceny. Ale kupowałem kiedyś pesta Agnesi i nie były dobre... Ostatnio miałem też komercyjną oliwę Monini. Ale nie pisało na niej że była tłoczona na zimno. A na Goya pisze...

świeża oliva ma ostry zapach i mocny smak, marketowa to tylko mdła woń

świeża sama stanowi przyprawe -a nie tylko lepidło do sałatek czy baze do sosów

która oliwa lepsza ? nie wiem ale najlepsze surowe potrawy z oliwą to dla mnie cypr i kreta tyle ze do całosci dania potrzeba upału :)i lekkiego wina ktore znów smakuje jak nigdzie indziej na świecie i dlatego kupuje te tłoczone na miejscu

więc moze taką ?

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Szok ta oliwa z allegro! Może spróbuję. Oliwa jest używana praktycznie wzdłuż całego Morza Śródziemnego. Mniej lub wcale tylko w miejscach, gdzie ludzi po prostu na nią nie stać. Nawet dzisiaj jest walutą i prowadzi się wymiany innych towarów na oliwę unikając w ten sposób płacenia podatków :) Można sprzedać świniaki za oliwę i zapas na rok jest :)

Taką sałatkę grecką jak w tej aukcji dzisiaj zrobię :) Takie duże kawałki warzyw, to prawdziwa Grecja. Jeno bez syra :P Ale za to ze świeżym koprem i oregano. To typowo greckie zioła :)

Edytowane przez Piotr_1

Fonomono , właśnie cały problem w tym że cały czas mamy rynek odgórnie sterowany a bierze się z ciągłej chęci kontrolowania czyli wydawania zezwoleń i koncesji.Jeśli do tego dołoży się wysokie opodatkowanie i obwaruje się głupimi,często sprzecznymi ze sobą przepisami wyjdzie na to że nie da się wyprodukować żywności taniej i dobrej.To jest właśnie cena jaką płacimy za utrzymanie "opiekuńczego" państwa- tfu!

Nawiasem pisząc wielu już dawno zauważyło że najczęściej(choć na pewno nie zawsze) najlepsze źródło pożywienia jest prosto od chłopa.Czyli z pominięciem łapy państwa które na nie jednym swe obleśne kończyny trzyma.

A tak wracając do zdrowego odżywiania to czy zwrócił ktoś uwagę na to że można się odżywiać pożywieniem bogatym w minerały, witaminy i żywy błonnik a można mieć problemy z wchłanianiem z przewodu pokarmowego i starania poszukiwania wartościowego poźywienia mogą być na darmo ?

Taa, ostatnio od takiej baby w chuście kupiłem zgniły czosnek i sfermentowaną żurawinę :/ Nie tylko my Polacy mamy tendencję do robienia wałków :) Włosi też :) Sardyńczycy pewnie też :) Inni pewnie też... Żadne państwo nikogo przed tym nie obroni. Co człowiek to inny. Na obronę mamy swój smak. Jeżeli wiemy jak coś powinno smakować, to nie ma aż takiego problemu...

No właśnie że normy/kontrole tak naprawdę nic dobrego nie dają.Wręcz przeciwnie.Sam widzisz że mimo tego żywność jest coraz gorsza a ludność przez tysiąclecia przetrwała bez nich.Najgorsze jest to że koszty utrzymania tego bandyckiego państwa są przerzucone na cenę produktu.Efekt jest taki że wszytko jest droższe a dla obniżenia ceny producenci uciekają się do "szlachetnych sztuczek".Państwo co najwyżej będzie zajmowało się straszeniem obywateli że bez opieki państwa ludzie poumierają dlatego używają co jakiś czas straszaków w stylu świńska grypa, ptasia grypa, globalne ocipienie... .

Piotrek dobrze napisał.Jak kupisz u baby w chustce jajka po których dostaniesz sraczki to więcej do niej nie pójdziesz.Znajdziesz inna babę ... w chustce. :)

produkty z Krety czy Grecji lokalne zawsze maja niezbyt ciekawe opakowania ale sa tam atesty i przydatnosc do spozycia przecież to unia :)to samo kupujemy u nich w sklepach i nikt nie grymasi

oliwki są super/ z solanki a nie zakwaszane kwasem mlekowy/zwłaszcza ciemne kalamata, kawa frappe nescafe nigdzie nie ma lepszej i jeszcze feta- marki sprawdzone

miod tymiankowy tez lokalny uznany specjał plus mieszanki przyprawowe do miesa -mięta, kmin

nigdy nic tam nie złapałem/to nie Afryka/ ale na poczatku miałem spory opór zwłaszcza przed produkcją farmerska bez kontroli sanepidu czy co tam mają

największy opor miałem przed produkcja mleczarską kozy i owce -produkty po fermentacji ale skoro wszyscy jedli i pili to ja tez :)

Obecność niektórych pasożytów w przewodzie pokarmowym może wyleczyć alergie a niektóre mogą zabić. Prawo UE chroni nas przed chorobami np. salmonellą i oczywiście trzyma łapę na kasie ale powoduje to że zamiast naturalnej powiedzmy 1 % śmiertelności dorosłych z powodu zatruć mamy 50 % alergików i coraz gorszą żywność. Ciekawe kiedy okażę się że Europa sama sobie strzela samobója promując to dziwne jedzenie- kiedy koszty leczenia chorób cywilizacyjnych przerosną zarobki. Za 30 lat co 3 Polak ma być emerytem a co 3 może będzie pracował w administracji, a nasze emerytury będą takie wielkie że HOHO

Sam chętnie kupuję jedzenie prosto od chłopa- oliwa z krety zapewne deklasuje wszystkie oliwy w Polsce do 100zł, tylko trzeba się zastanowić o relacji cena/jakość. I jaki jest sens propagowania diety śródziemnomorskiej w Polsce- kto na tym zarabia? Ja już poleciłem pewne oleje które wymiatają w kategorii zdrowie.

tłusty czwartek

Co do UE ,to jej normy żywieniowe ,które przyszły wraz z nią do nas ,tylko obniżyły jakość naszych produktów.

Nie przykładam wagi do dokładnych danych czy nawet pisowni liczy się meritum i co z tego wynika i do czego to prowadzi. Dzisiaj spacerek po mrozie bez kaleson- dobrze wpływa na organizm. Naukowcy odkrywają że pomaga schudnąć i chroni serce. Odkrywają biochemiczne cuda natury. A idioci debatują czy Bóg istnieje czy nie. Czasami mam jazdę psycho-filozoficzną także się nie przejmujcie :D Ciekawe co sądzicie o meritum moich słów?

tłusty czwartek

A w kwestii suplementów jeszcze istnieje moda na ekstrakty- kupiłem zieloną herbatę w pigułkach i mój organizm jej nie toleruje. Nie wiem czy katowanie się ekstraktami to dobra sprawa.

tłusty czwartek

a poczułem na akupunkturze co mi najbardziej zaszkodziło... Lekarze :)

Edytowane przez silver_moon

tłusty czwartek

Ja się na tym nie znam ale czytałem ostatnio że te wszystkie suplementy służą do maskowania objawów niedomagania organizmu.W przypadku kiedy już zdarzy nam się zachorować i nie daj Panie Boże trzeba będzie przyjąć antybiotyk to suplementacja jest koniecznością.Ale jeśli jesteśmy zdrowi albo lepiej-jeśli nam się wydaje że jesteśmy zdrowi to takie suplementowanie jest wyręczaniem organizmu z jego podstawowych funkcji.Podobno jeśli w miarę dobrze się odżywiamy i musimy pobierać suplementy świadczy to o problemach zaburzenia wchłaniania w jelitach ze względu na mikro-nadżerki które podobno dziś praktycznie każdy ma ze względu na konserwanty w żywności.Rozwiązaniem podobno jest zaleczenie przewodu pokarmowego.A po zaleczeniu jelit zaczynają ustępować inne dolegliwości związane z niedomaganiem "niedożywionych" innych narządów w organizmie.

Dlaczego ministerstwo zdrowia nie zakazuje używania aspartamu w produktach spożywczych?

Albo innych szkodliwych substancji?

Edytowane przez Piotr_1
  • Administratorzy

Co więcej aspartam można spotkać w większości rozpuszczalnych, musujących tabletek z witaminami, a także w wielu innych lekarstwach.

Sprawdź nasze recenzje sprzętu w Magazynie Audiostereo:
https://www.audiostereo.pl/magazyn/

Chcesz zostać partnerem audiostereo? Zajrzyj tutaj.

co za bzdury piszecie

aspartam jest w tabletkach odkad wymyslono leczenie cukrzycy stad nie uzywanie cukrów w produkcji aptekarskiej czy parafarmaceutykach na wszelki wypadek

szkodliwosci dotad nikt nie udowodnił, smakuje paskudnie

suplementy zabezpieczaja nasza potrzebe lepszego odzywiania sie :) lub pomagaja osobom z niektorymi zaburzeniami wchłaniania- bardzo pobieznie traktujac temat

poniewaz droga dostarczania suplementów przebiega przez uszkodzone szlaki wiec stopien wchłaniania jest trudny do przewidzenia ale z racji olbrzymich steżen ponad normalnie spotykane w naturalnym pokarmie zawsze cos sie wchłonie

• Administratorzy

Czy ja gdzieś napisałem, że aspartam jest szkodliwy?

Jak to nie udowodnił? Jesteś pewien? Ja nie jestem przekonany o jego szkodliwości. Jestem natomiast pewien, że to straszna, zabójcza trucizna. Tak tak. I to kumuluje się w organizmie. Kupiłem multiwitaminki firmy Kruger, a tam aspartam, wszędzie praktycznie. Nawet w tych dla dzieci. No to zadzwoniłem do firmy i pani od kontroli jakośći powiedziała mi, że skoro dbam o zdrowie, to mam jeść owoce i warzywa, a nie ich tabletki. I że mam się zdać na własny rozsądek. I że nie popełniają nic złego, ponieważ nie jest to w Polsce zakazane. Ale czy ktoś mający świadomość że stosuje truciznę i to w witaminach i że ustawa jest wadliwa, to wedle konstytucji nie popełnia przestępstwa? Pytałem się o ilość w tabletce, to powiedziała mi 0,6% z receptury. Z tego wyszło mi że 27mg na tabletkę. Jak tylko przestałem to brać, to przestało mi piszczeć w uchu przed snem.

Edytowane przez Piotr_1

a czy ja napisałem ze to Ty

Piotr1 napisał-<Dlaczego ministerstwo zdrowia nie zakazuje używania aspartamu w produktach spożywczych?>

a liczba mnoga bo komentowałem jeszcze suplementacje w/g LeszkaB

• Administratorzy

Cir: OK, odniosłem się właśnie do liczby mnogiej.

Też swego czasu naoglądałem się filmików o szkodliwości aspartamu, w których udowadniano jak wielką trutką to jest. Z drugiej strony, jak zacząłem sprawdzać składy produktów to okazało się, że jest we wszystkich napojach typu zero/light, witaminach w tabletkach musujących, gumach do żucia, a nawet piwie smakowym (głównie malinowych z tego co pamiętam), które lubi moja dziewczyna. Jest więc tego naprawdę sporo, a czy jest naprawdę tak bardzo szkodliwe...

Nie, z pewnością lepiej wierzyć tym, którzy nie udowodnili że jest zdrowy, niż tym którzy nie udowodnili że jest szkodliwy. Aspartam leczy!!! Jest ekwiwalentem krzepiącego cukru dla osób chorych. Wybawieniem :) Taak, chemia która rozbebeszyła ich kiszkę teraz wszystko już naprawi. Metanol, samo zdrowie...

filmik - bzdura bzdure pogania ale w USA przy obecnym poziomie wykształcenia jest zawsze szansa na wyznawców ,datki na rozwój strony i nowy kościół

Piotr1 mozesz dołączyc

aspartam nie leczy bo niby co ? ,wystarczy sie dobrze tabletkuje , nie zawiera cukru-wiec nie ma ostrzezen dla diabetyków na produkcie wyjsciowym, daje poczucie słodkiego przy małej objetosci- to wystarczy do produkcji

dalej nie rozumiesz o czym pisze ?

Edytowane przez cir

Czyli o suplementacji o której napisałem to bzdura ?Fakt, nie znam się na tym - co zaznaczyłem ale lubię poznać zdanie z różnych źródeł i wtedy dopiero wyciągnąć wnioski.Jak na razie wczytuję się w informacje Słoneckiego który nie ukrywa swej niechęci do dzisiejszej medycyny.O suplementach trochę pisze tu

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) .

Ukryta Zawartość

nazwał sie niemedyczne forum zdrowia :) chocby ta porada

Ukryta Zawartość

oparta na prawdzie zasłyszanej i nieprawdziwej , ale mamy tez prawdy objawione

Ukryta Zawartość

szkoda czasu ale jak chce sie coskolwiek poczytac to kazdemu wolno

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Nie , nazwał to miejsce Portalem wiedzy o zdrowiu na którum jest Niemedyczne forum zdrowia.

A co do suplementów to w końcu bzdury czy nie?Chętnie poznam konkretne inne argumenty.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.