Skocz do zawartości
IGNORED

Kolumny DIY na Visatonach?

zms

Rekomendowane odpowiedzi

Witam i proszę o poradę w temacie:

Chciałbym zrobić sobie kolumny podłogowe na bazie Visatona AL 200 DV i KE 25 SC. Nie znam się specjalnie na elektronice i przetwornikach, za to jestem zaj.....ym stolarzem :) więc mam nadzieję, że dzieło będzie wiekopomne ;)

Moje pytanie brzmi:

Czy w cenie wymienionych głośników można kupić (i zbudować) coś co będzie brzmiało lepiej?

https://www.audiostereo.pl/topic/77281-kolumny-diy-na-visatonach/

A czy masz jakiś gotowy projekt czy liczysz na siebie w kwestii przeliczenia wszystkiego, ew. pomiarów ?

Pytam bo zastosowanie takich a nie innych przetworników nie zawsze idzie ze sobą w parze ;-)

Z gotowych projektów Visatona, na tych głośnikach są chyba jedynie trójdrożne Classic 200, więc musiałbyś jeszcze dokupić do kompletu średniotonowe TI-100.

Tutaj masz link:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Wersja DV (z cewką 2 x 8ohm) jest już nie-produkowana:

Ukryta Zawartość

Zdecydowanie odradzałbym 2-way z aluminiowym 20cm na KE25SC.

Ukryta Zawartość

@ moshica

Projekt to dużo powiedziane. Po prostu robiłem obudowy dla kumpla do takiego właśnie zestawu głośników, więc mam pojęcie o pojemności i budowie jaka jest potrzebna. Jeśli nie znajdę lepszego zestawu głośników mieszczącego się w tej półce cenowej, to chcę zachować parametry obudowy takie jak u kumpla, za to poświrować trochę z wyglądem tych kolumn :)

@ twonk

To co mam do zbudowania jest dwudrożne. To nie ten sam projekt. W tym co ja mam jest inna komora i inna rura br.

Tak dla jasności:

AL 200 to koszt około 500 zł sztuka, a KE 25 SC to 450 zł sztuka.

Razem wychodzi za głośniki około 2 tysiaki stąd moje pytanie: czy da się kupić głośniki wyższej klasy, w tej kategorii cenowej?

Nie upieram się też przy kolumnie dwudrożnej...

@ misiomor

A nie można zastosować AL 200?

W takim razie zainteresuj się może tym projektem:

Ukryta Zawartość

Głośniki podobnej wielkości, projekt pomierzony i dobrze opisany.

Na dodatek same głośniki wyjdą taniej niż te Visatona - a na pewno nie są niższej klasy. ;-)

Ukryta Zawartość

Visaton ma dobre głośniki ale niestety do najtańszych nie należy. Ceny które podajesz zahaczają już o Scan Speaka.

Tu kończy się wkrótce aukcja z Revelatorem Scan Speaka. Podejrzewam że cena będzie nawet niższa a jakość to jakby Opla z Mercedesem porównywać.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

@ twonk

Dzięki za linka. Widzę że muszę się tam zalogować, żeby zobaczyć te plany. Z opisów wygląda smakowicie, ale nie wiem czy da się przy tym pomajstrować z wyglądem. Wiesz - mam możliwości techniczne i jestem estetą nielubiącym prostych skrzyń. Chciałem zrobić taki trochę odjazd jakieś pozałamywane ścianki, albo jakieś gięcia. W tym projekcie z grubsza widać, że jest dopracowany pod prosta skrzynię i ciężko będzie wprowadzić zmiany w wyglądzie. Niemniej jednak dzięki za linka i zobaczę, może skontaktuję się z autorem projektu.

@ lepiotrek

Co to znaczy że brzmią specyficznie? Mógłbyś sprecyzować na czym polega ta ich specyfika? Może w porównaniu z innymi głośnikami, np. Seasami, albo tymi Scan Speakami?

@ KrzysiekA

Dzięki za linka do aukcji, ale nie mam konta na ebayu, a do tego słabo z językiem. Zresztą i tak już po aukcji, więc jakby po temacie.

@ KrzysiekA

Dzięki za linka do aukcji, ale nie mam konta na ebayu, a do tego słabo z językiem. Zresztą i tak już po aukcji, więc jakby po temacie.

Tu masz następną.

Ukryta Zawartość

Jakby ten Visaton kosztował z połowe swojej ceny to może była by okazja.

To ja już wolałbym tego Daytona za 50 Euro. Moim zdaniem lepszy i kosztuje połowę tego co ten Visaton.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

jak najbardziej. To ze scany sa w polsce popularniejsze nie swiadczy o tym ze lepsze. Napisz ze scany sa cool na forum visatona i poczekaj na reakcje. Moim zdaniem jeden kij. Sluchalem glosnikow na scanach i na visatonach, i to z serii AL i w..s. Nie powiem zeby revelatory mnie bardziej zachwycily, wrecz przeciwnie. Nie porownujemy tu rzadnego mercedesa z oplem.

:-)

A który to głosnik Visatona jest lepszy od którego głosnika Scan Speaka tak konkretnie? Jakoś nie mogę sobie przypomnieć który mógł by się zbliżać jakościowo w okolice Scan Speaka(no chyba mamy na myśli serię Discovery) a wydawało mi się że znam ich głośniki w końcu miałem ich katalog

Nie chcesz chyba powiedzieć że ta aluminiowa dwudziestka jest lepsza od Revelatora osiemnastki?

:-)

Zastanów się co odpowiesz bo jak uśmiechnę się jeszcze bardziej to sobie szczękę zwichnę i będziesz mnie miał na sumieniu.

Aha....to widze ze mamy do czynienia z expertem ktory ocenia produkty na podstawie katalogu :))) sorry, dla mine to rzaden argument. Napisz mi kolega w jakich konkretnie aplikacjach SLUCHALES visatonow, jakich konkretnie glosnikow, bo skoro jestes taki expert, to mniemam ze nie ograniczales sie do jednego produktu visatona tylko do kilku.

Ja tez jestem expertem od astona martina...wkoncu mam jego katalog!!!!

A te "rewelacyjne" twoim zdaniem Revelatory to rzeczywiscie, technika kwantowa i szczyt szczytow technologii glosnikow.

Do autora watku: napisz troche wiecej o preferencjach muzycznych, reszcie systemu i budzecie.

Toż tu chodzi o budżet. Tego Revelatora można kupić taniej od tego Visatona.

Nie odpowiedziałeś mi na pytanie czy uważasz że ta aluminiowa 20 jest lepsza od tej osiemnastki Revelatora.

Lepsza w jakim sensie???? Mialem watpliwa przyjemnosc sluchac kolumn xaviana z rewelatorami i dla mnie to byla tragedia. Jzeli ktos mi mowi ze taki maly glosnik moze robic dobry bas, to ja dziekuje za rozmowe, mam inna definicje referencyjnego glosnika, a scan speak napewno nim nie jest.

Te Visatony w odpowiedniej aplikacji jaka jest np. Concorde MKII napewno nie zagraja gorzej. Twoim zdaniem lepiej??? Watpie, moze inaczej ale nie lepiej.

Posune sie do jeszcze innego stwierdzenia. Mialem kolumny visaton ct173, projekt Bernda Timmermannsa z magazynu Klang&Ton, koniec lat 90tych, wowczas byl to ich najwiekszy projekt, tzw. kolumny dla prawdziwych facetow jak to niemcy je reklamowali. Byly zbudowane na glosnikach z tanszej serii, w250s na basie, w130s na srednicy i na gorze kopulka 19mm ktorej symbolu nie pamietam. Komponenty w cenie chyba nawet nie 400 euro.

Ten 18cm rewelator nie mial by najmniejszych szans w porownaniu z visatonem w250s. 18cm membranka kontra 25cm powlekanej celulozy. Gralo to rewelacyjnie, zejscie do 27Hz, kontrola i precyzja o ktorej scan raczej moglby pomazyc. Mowimy o cenie?? visaton kosztuje 60 euro. Duzo??

zms jezeli znasz sie na stolarce i zainteresowal cie visaton, ja osobiscie polecam ci projekt Experience V20, sa dosyc spore ale nie drogie i graja wysmienicie.

krzysiek ty mi tez prosze odpowiedz na moje pytanie jakich visatonow sluchales ;)

Żarty sobie stroisz. Nie słyszałem wprawdzie Revelatora osiemnaskti ale słyszałem pietnastkę i słyszałem W250S. Kumpel próbował tym zastępować popsute głośnike w Quadralach. Oddał spowrotem do sklepu.

Napisz lepiej że ci się Scan Speka nie podoba a nie że jest gorszy. Mogę to zrozumieć.

Ja sobie zarty stroje?? nie rozumiem jak mozesz wogole takie stwierdzenia na forum publikowac. Nie slyszales revelatora a piszesz ze lepszy od visatona tylko na podstawie tego ze masz katalog scan speaka i sluchales jakiejs marnej 15ki a twoj kolega mial visatona i probowal go w nie wiadomo jaki sposob aplikowac i to w obudowy quadrala????? Panowie, jaja sobie tu robimy czy jak??

Skoro mnie juz pytasz to powiem ci ze moim zdaniem ten 18 cm rewelator jest gorszy od w250s w odpowieniej aplikacji. Prosze Cie jednak, dopoki nie posluchasz na wlasne uszy jakiegokolwiek glosnika, daruj sobie komentarze ktore z racji tego ze nie poparte praktyka, sa w sumie nic nie warte.

To się nie pomyliłem poszły za 208 Euro za parę. Taniej niż te Visatony.

rzeczywiscie...208 euro za pare uzywek kontra 228 za pare nowych visatonow na gwarancji !!! Super deal

Myślę że dyskusja nie ma najmniejszego sensu.

Po pierwsze to te Visatony nie nadają się do dwóch dróg a te Scan Speaki jak najbardziej.

Po drugie Scan Speaki mają wszystkie parametry lepsze. Niższe zejście, dwa razy większe wychylenie maksymalne, bardziej liniową i szerszą charakterystykę, niższe zniekształcenia harmoniczne.

Po trzecie jeden nowy Visaton kosztuje 120 Euro a jeden nowy Scan Speak kosztuje 200 Euro.

Poszukaj ile jest jest w sieci projektów na Revelatorach i ile na tym aluminiowym Visatonie.

Zdziwisz się jaki jest stosunek ilościowy na korzyść tych Scan Speaków mimo że są dużo droszsze. Teraz odpowiedz sobie na pytanie dlaczego.

Ja rozumiem że niektórym kaszanka smakuje lepiej niż kawior ale proszę niech nie głoszą że kawior w porównaniu z kaszanką to obrzydlistwo.

A kto tu mowil o dwoch drogach??

Aha, skoro visaton jest tanszy to automatycznie znaczy gorszy??? Super argumentacja.

Powtarzam Ci poraz kolejny, w przeciwienstwie do twojego teoretyzowania, bo do tego sie ograniczasz, sluchalem i scanow o ktorych piszesz i visatonow, ty najwyrazniej ani jednych ani drugich, ale przepraszam, przciez masz katalog!!!!!!

Na papierze powiadasz parametry sa lepsze. Co z tego? Nie zawsze przedklada sie to na praktyke. Na papierze wzmacniacze kinowe maja 7 koncowek mocy po 110 wat i kosztuja po 3000 euro a co z tego skoro 20 watowa lampa gra lepiej mimo ze ma 20 wat??

Sorry, na ogol nie trace swojego czasu na odpowiedzi tego typu bo dla mnie to co piszesz to poprostu kolejne pieprzenie mitomana ktory sie naczytal prospektow.

Pozdrawiam

Jeszcze jedna uwaga na temat "kaszanki". Mniemam ze dla Ciebie 18cm rewelator na basie to mokry sen i spelnienie marzen audjofilskich. I to by bylo tyle na temat kaszanki....

Na razie mamy chamstwo kaszankę i mokre sny hehe ciekawe do czego to jeszcze dojdzie.

KrzysiekA nie przekona nookie736 że pomiary są ważne i ich realne dobre wartości świadczą o jakości przetworników.

Natomiast czy nookie736 przekona KrzysiekA że dla niego Visatony brzmią najlepiej myślę że powinien :-) .

sorry troche sie zagalopowalem, przepraszam kolege Krzyska za moje poniekad chamskie odzywki. skonczmy te bezcelowa i bezsensowna dyspute, wrocmy do meritum i pomozmy autorowi watku z jego projektem. Jezeli interesuja cie projekty visatona to polecam ich forum, z tym ze znajomosc niemieckiego wskazana. Z drugiej strony scan i inne to chyba tutaj:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) jeden z lepszych adresow diy, doskonala dokumentacja i dobre projekty. Mozesz tez pojsc na latwizne i sklonowac wlm la scala :))))) kosztem 1000pln bedziesz mial klony kolumn za ile??? chyba u dealerwo kosztuja 13000.-

Ukryta Zawartość

Sie nie gniewam. I żeby nie było nieporozumień. Uważam że Visaton ma dobre głośniki. Tylko że za tą aluminiową dwudziestkę nigdy bym nie wydał 100 Euro a za tego Revelatora 200 też nie.

Sie nie gniewam. I żeby nie było nieporozumień. Uważam że Visaton ma dobre głośniki. Tylko że za tą aluminiową dwudziestkę nigdy bym nie wydał 100 Euro a za tego Revelatora 200 też nie.

Jasne. Pomijając co ile kosztuje, do revelatora starczy dobry WT, do al 200 potrzeba jeszcze średniaka więc cenowo będzie podobnie nawet przy cenach nowych głośników. Zanim ktoś uderzy że nie ma co porównywać trzech do dwóch dróg odpowiem po niemiecku: jain.

Osobiście jestem fanem scanów. Słuchałem już węglowych legend, revelatorów, a ostatnio 18cm koniczynki. Al 200 nie słyszałem, ale słyszałem parę innych też markowych głośników aluminiowych i powiem, że w życiu nie kupiłbym na bas i średnicę aluminium.

Scany mają jedną podstawową wadę. Są mało skuteczne i potrzebują trochę prądu. Raczej nie nadają się do lampy. Mają też jedną podstawową zaletę. Mają małą skuteczność, a bez tego pewnie nawet przy ich wyszukanej technologii nie byłoby możliwe uzyskać tak małych zniekształceń w tak szerokim paśmie, takiej kontroli basu. Jestem nazwijmy to cichym słuchaczem i nie robię systemów do łupucupu. Aktualnie słucham sobie śmiesznie małego revelatorka piętnastki w połączeniu z HDS'em i powiem że to miód dla ucha. Nie jest to tytan niskiego zejścia ale w niecałych 20'u zagraconych metrach niczego mi nie brakuje.

ZMS

perzede wszystkim system trzeba sobie dopasować do pomieszczenia i własnych preferencji a nie opinii kogoś kto zachwala i broni pazurami projekt który zwykle sam posiada. Przecież to oczywiste i zrozumiałe, że "moje gra najlepiej" :) Zrobić 3-drogi, któe będą się dusić w małym pomieszczeniu mija się z celem.

Po drugie, jeśli jesteś zaj.... stolarzem może się do ciebie zgłoszę? Daj znać na PW skąd jesteś?

Dlaczego?

Nie wiem czy powinienem wogóle mówić :) Dane tych głośników (przebieg SPL, rezonanse, zniekształcenia) pozostają zwykle dalego w tyle za dobrym celulozowym. Może ja to słyszę, może to autosugestia bo o tym wiem, nie wiem? Nie brzmią mi.

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.