Skocz do zawartości
IGNORED

TX-NR906 vs TX-NR 3007 vs Denon 3311

MichalYahoo

Rekomendowane odpowiedzi

Zastanawiam się czy jest sens zmiany amplitunera na nowy. Obecnie jestem użytkownikiem TX-NR 906 , czy warto zmienić go na nowy TX-NR 3007 lub na nowego Denon-a. Kolumny to świeżo kupione Klipsch-e RF-62 .

Zapytanie : czy warto ,czy lepiej sobie odpuścić ? Rozmyślałem też nad nowym H/K avr 660.

Drodzy forumowicze proszę o pomoc.

https://www.audiostereo.pl/topic/77493-tx-nr906-vs-tx-nr-3007-vs-denon-3311/

moim zdaniem nie warto 906 jest mimo wielu zachwytów kiepskim sprzętem rowniez jak jego starszy brat 905 nastepne modele to juz tylko gorzej

lepiej pomyśl nad arcam 500 600 , yamahą dsp-z7

Sprzęt głównie używany do słuchania muzyki. Jakieś 65% muzyka , 35% kino.

Tylko, że w amplitunerach Kina Domowego aby był teraz opłacalny skok w stereo to musiał byś pójść w jakiegoś konkretnego flagowca. Może lepiej jakiś wzmak stereo lub końcówka pod pre-outa ?

Hmm... chciałbym pozostać przy samym dobrym amplitunerze. Więc gdybym się zdecydował na zmianę w jakich modelach warto się rozejrzeć? By kupić lepszy a nie gorszy

Jaki wzmacniacz byłby optymalny do tych rf-62 ?

Poszperaj troszkę w sieci. Na pewno znajdziesz jakieś wątki o tym co ludzie łączą z tymi kolumnami. Przy odrobinie szczęścia znajdziesz coś i na tym forum. Poza tym musisz określić jakie brzmienie cię interesuje, czego będziesz na tym słuchać itp.

Gość Gość

(Konto usunięte)

Moim zdaniem wymiana na modele które podałeś nic lub mało wnosi. Masz bardzo dobry amplituner więc żebyś usłyszał dużą poprawę dźwięku w kinie domowym to musiał byś też dużo więcej wydać. Jesli głównie słuchasz muzyki to skoncentruj się na osobnym wzmacniaczu stereo i może odtwarzaczu CD. Zależy z czego muzyki słuchasz. Masz wysokowydajne kolumny więc we wzmacniaczu szukaj głównie jakości a niekoniecznie dużej mocy.

W związku z tym amplituner będzie szedł na sprzedaż , i będę szukać dobrego stereo wzmacniacz + cd. Tylko jaki zestaw warto kupić? Naim Nait 5 ?

Ps. ile mógłbym żądać za mój amp, myślę że jak go sprzedam mogę + - dołożyć do tego ok3tys. i kupić porządny wzmak + cd .

Mój jest Silver , 3kzł -trochę mało. Zobaczymy , jeżeli nie będzie dobrej ceny amp zostaje u mnie. dozbieram i chyba się pokuszę na Naim Nait 5, chyba że w tej cenie jest coś lepszego od Naita

W kwestii wymiany 906-tki na Naima i oczekiwanych korzyści poniżej wypowiedź kolegi Audiozakupy, który m.in. Naimem handluje (w przeciwieństwie do Onkyo):

Napisano 11.03.2010 - 23:00

Dzisiaj podpinaliśmy na życzenie klienta Studio 60v5 pod ONKYO TX-NR906 i napędził je! Naprawdę był bas i to całkiem przyzwoity :-) sam byłem lekko zdziwiony, ale to w sumie najsilniejszy amplituner ONKYO i dopiero tak wysoki model daje rade napędzić trochę bardziej wymagające kolumny.

Napisano 13.03.2010 - 01:10

No teraz już wiem, że daje rade, ale miałem trochę wątpliwości widząc jak przy Studio 60 poległ np Naim XS a i Creek EVO II ma małe problemy.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

sledz ten watek zobaczysz. Jest uszkodzony ale jakies rozeznanie da. Chociaz moze zly przyklad bo nie wiem co zepsute. nie znam niemieckiego :P

Jesli stan jest idealny to faktycznie moze pod 4000zl dojdzie. Wiem ze mozna dostac nowego Onkyo 905 za 4500

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Podepnę sie pod wątek... Jako że jesem na etapie wymiany ampli i zastanawiam się nad denon AVR-3311 ewentualnie jego klon marantz SR7005 - może coś z wyższych modeli onkyo? Chodzi mi o to, czy któryś z tych ampli zagra z Paradigm reference studio 60v5. Z góry dziękuję za opinie i porady.

mczaj dzięki za wątek. Muszę przyznać że troszkę się zszokowałem że Naim XS poległ z onkyo. 60v5 są faktycznie o wiele wymagające niż moje RF-62 . Dałeś mi dużo do myślenia czy warto sprzedać mojego Onkyo. Żeby kupić amp lepszy od TX-NR906 musiałbym mieć min. 10kzł :/

no ja tez tak uwazam. Kup jakiegos dobrego wzmaka i bedzie po problemie. i nie zrezugnujes z dobrego dzwieku i kina. Dobrego czyli lepszego w stereo niz 906 :/ a za to tez troche bedzie trzeba dac :P

Gość Gość

(Konto usunięte)

Nie da się do końca pogodzić kina domowego i stereo. Też na początek myślałem że to jest proste i kupiłem Onkyo 905. Mam do niego podłaczony całkiem dobry zestaw głośników Aelite3, Aelite sub, center i cztery Aelite2 na tyle. Jest super. Ale jak chcę posłuchać stereo to już np. trzeba by sub trochę przeregulować.Po prostu to co jest nagrane jako dźwięk wielokanałowy tak powinno być odtwarzane a to co w stereo to na zetawie do stereo.Koncerty nawet z N-ki brzmią w kinie domowym ekstra. Ale teraz jednak stereo dodatkowe zamontowałem w sypialni. Dzwięku kinowego tam nie ma ale za to jest dobre stereo. To jednak musi być innym rodzaj grania. Moim zdaniem po zakupie wzmaka stereo wąskim gardłem okażą się u Ciebie kolumny. Do kina są O.K. Od dobrego stereo będą odstawać. Polecam wzmak HK 990. Za 3800 można go ściągnąć z U.K.

Tu bez dyskusji,H/K 990 to potężna maszyna i jeśli chodzi o dynamikę to biję na głowę każdy amplituner ale istnieje jeszcze kwestia Twoich preferencji.Harmany nie każdemu się podobają czy to wzmak czy ampli.

Mi udało się osiągnąć kompromis między kinem i stereo jednak postawiłem na używany wzmacniacz Pioneera AX10i. Brak mu HDMI, dekoderów HD itp. jednak w bezpośrednim porównaniu wygrał nieznacznie ze wzmakiem Denona PMA 1500 (szczególnie w zakresie niskich tonów). Patrząc na nowy sprzęt do kilku tysięcy złotych będzie to rzeczywiście ciężkie do zrealizowania. Może faktycznie lepiej iść w dobry wzmak stereo i do niego "dokleić" kino.

Gość Gość

(Konto usunięte)

3800 za HK 990 bardzo dobra cena, czy ten wzmak dobrze zagra z RF-62 ? lepiej jak TX-Nr906 ?

Mam obecnie jak już pisałem Onkyo 905 i on jest naprawdę dobry w stereo. Miałem wzmak HK980 i on grał na podobnym do Onkyo poziomie. Jednak HK 990 to juz inna całkiem kategoria. Jednak do niego to przydałyby Ci się lepsze kolumny. Poza tym HK 990 dobrze się zgrywa z bardziej wymagającymi i trudniejszymi do napędzenia kolumnami. Ale połączenie HK i Klipscha jest przez wielu użytkowników bardzo chwalone.

990 faktycznie ma moc i srzezona z rf62 na pewo potrafila by pokazac pazur. Za taka kwote na prawde mozna go przemyslec. Ewentualnie cos z NAD'a moze 375 z angli tez bedzie taniej

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.