Skocz do zawartości
IGNORED

Naprawa CD Onkyo DX6570

markus_111

Rekomendowane odpowiedzi

Witam Wszystkich

Trafił mi się cd wymieniony w temacie, uszkodzony, za to za free :). W środku po prostu piękny, dwa trafa, dwa przetworniki, oddzielnie sekcja cyfrowa i analogowa połączone elementami optoelektronicznymi, itp. Czytałem, że ten model wart jest uwagi. Na temat uszkodzenia od poprzedniego właściciela dowiedziałem się, że cedek działał normalnie i nagle przestał czytać płyty. Pomyślałem, że może laser ale po bliższym przyjrzeniu się zauważyłem, że po włożeniu płyty nawet na chwilkę nie obróci się ona mimo iż laser próbuje ją czytać. Czy może to rzutować na uszkodzenie silnika napędu płyty czy to może coś innego??? Czy Waszym zdaniem warto zająć się naprawą czy odpuścić? Co o tym drodzy koledzy sądzicie???

Pozdrawiam

Marek

https://www.audiostereo.pl/topic/77515-naprawa-cd-onkyo-dx6570/

markus_111,

Objawy o których piszesz wskazują na uszkodzenie lasera. On najpierw próbuje złapać 'focus' na powierzchni płyty, a potem dopiero rozkręca płytę i odczytuje TOC. Co do naprawy, może być ciężko - najprawdopodobniej siedzi tam laser, BA2Z który już nie jest nigdzie dostępny, podobne bolączki dotyczą również młodszych kompaktów, gdzie były dosyć mało trwałe laseru SPU3013.

Tutaj masz linka do sklepu, w którym kiedyś był, ale już nie jest dostępny:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

hififreak.wordpress.com

u mnie ten sam objaw w DX'ie z niższej półki (wątek obok):

tymczasowo podkręciłem moc laserka i funga.

docelowo chcę dorwać oryginał który jest ponoć trwalszy.

próbuj na ebay'ach - .com, .co.uk i .de.

pozdro

bzx

Dzięki za odpowiedzi, prawdę mówiąc obawiałem się tego, że to może być laser ale cichą nadzieję miałem, że jednak nie :). Szkoda mi odpuścić naprawę bo poprzedni właściciel, mój przyjaciel, był zachwycony jakością dźwięku tego Onkyo, mi również bardzo odpowiadał. Spróbuję jeszcze poregulować moc lasera, może chwilę jeszcze pogra :). Pozdrawiam.

Nie rób tego ,bo pomoże to najwyżej na parę miesięcy a potem laser będzie się nadawał na śmietnik!Zamiast takiego zabiegu proponuję wyczyszczenie lasera w myjce ultradźwiękowej.Jest szansa że po prostu kurz dostał się do wnętrza.Czyścic należy w izopropanolu a potem dokładnie wysuszyć na np kaloryferze.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.