Skocz do zawartości
IGNORED

wzmacz. operacyjne JRC5534

Volker

Rekomendowane odpowiedzi

Witam wszystkich. Mam pytanie. Czy ktoś wymieniał wzmacniacze operacyjne JRC5543D na jakieś lepsze i ma już doświadczenie w tym temacie. Na jakie można je wymienić i czy przyniesie to istotną poprawę dźwięku.

Umieszczone są one w przedwzmacniaczu. Z góry dziękuję za podpowiedzi.

https://www.audiostereo.pl/topic/77544-wzmacz-operacyjne-jrc5534/

Nie przyniesie poprawy, to są całkiem niezłe wzmacniacze. Są opisane w tej książce:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Nie przyniesie poprawy, to są całkiem niezłe wzmacniacze. Są opisane w tej książce:

Ukryta Zawartość

Ja uważam że wymiana przyniesie efekty. Na jakie to zależy co chcesz poprawić w dzwięku.

Ukryta Zawartość

Ja uważam że wymiana przyniesie efekty. Na jakie to zależy co chcesz poprawić w dzwięku.

Ogólnie to chciałbym mieć dźwięk bardzie przestrzenny i przejrzysty. Mój znajomy wymienił w Philipsie CD960

wzm. operacyjne NJM5534 bodajże na podwójne OPA627. Efekt bardzo korzystny w postaci większej przestrzeni

i przejrzystości dźwięku. Pomyślałem więc że podobnie można z JRC5534 kwestia tylko na jakie, w necie nie mogę

nigdzie znaleźć tego datasheet i diabli wiedzą co tam można włożyć. Na pewno podwójne OPA627AU nie pasują. No chyba, że jak powiedział przedmówca JRC5534 są na tyle dobre że nie ma sensu ich dotykać.

Ogólnie to chciałbym mieć dźwięk bardzie przestrzenny i przejrzysty. Mój znajomy wymienił w Philipsie CD960

wzm. operacyjne NJM5534 bodajże na podwójne OPA627. Efekt bardzo korzystny w postaci większej przestrzeni

i przejrzystości dźwięku. Pomyślałem więc że podobnie można z JRC5534 kwestia tylko na jakie, w necie nie mogę

nigdzie znaleźć tego datasheet i diabli wiedzą co tam można włożyć. Na pewno podwójne OPA627AU nie pasują. No chyba, że jak powiedział przedmówca JRC5534 są na tyle dobre że nie ma sensu ich dotykać.

Jeżeli chcesz dzwięk bardziej przestrzenny i przejrzysty to wymień na LM6172, tani i bardzo dobry WO.

Jeżeli chcesz dzwięk bardziej przestrzenny i przejrzysty to wymień na LM6172, tani i bardzo dobry WO.

A będzie pasował? bo jeżeli tak, to można spróbować

A będzie pasował? bo jeżeli tak, to można spróbować

Najlepiej znaleźć datasheet JRC5534 ale przeszukałem w necie ze 20 stron i nigdzie nie zauważyłem. Może ktoś ma gdzieś to zgrane na kompie albo jakiś link?

A masz porządne zasilanie do tych opampów? Zabawa w wymianu opa, bez dobrego zasilania to zamiana przysłowiowej siekierki na kijek. Lub coś w tym stylu.

System gra dobrze, albo nie....

To jest scalak podwójny, trzeba kupić LM6171.

Ja używałem go dość długo (jest bardzo szybki, czyściutka góra), ale neutralność zaczęła mnie nudzić (uwaga na podwzbudzenia, ponadto ma duże prądy polaryzujące wejścia). Polecam ADA7075-2 (ten jest podwójny i wymaga przeróbki, aby wstawić w podstawkę zamiast pojedynczego WO), ale parametrami byłby dobrym zamiennikiem. Z pojedynczych to AD8597 powinien dać b.dobre rezultaty. I tak, jak zostało to wyżej opisane - bardzo ważne zasilanie scalaków. Przed stabilizatorami polecam polipropylenowe 10uF równolegle do elektrolitów (są bardzo duże, nie wszędzie się zmieszczą, ale oczyszczają dźwięk, ponieważ stabilizatory źle sobie radzą ze śmieciami na wejściu dla wyższych częstotliwości). Za stabilizatorami też warto dać dobre kondensatory, blisko wzmacniaczy operacyjnych.

• 3 tygodnie później...

zawsze mi sie wydawalo ze 627 sa pojedyncze ;)

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.