Skocz do zawartości
IGNORED

Rozmowy na luzie ...

palton

Rekomendowane odpowiedzi

<<Test wielkopolski pokazał, że przypisywane różnym wzmacniaczom cechy brzmieniowe są delikatnie mówiąc - przesadzone.

Ze źródłami jest podobnie. O kablach nie wspomnę.

CO zatem powoduje opisywane różnice?

Oczywiście - pomieszczenie i kolumny.

A jeśli wyeliminujemy kolumny jako "winnych" - bo użyjemy tych samych paczek - The Winner is - ta taa...pomieszczenie i jego właściwości akustyczne.>>

niestety ale jak kolejny rok czyta sie takie opowiesci na AS o niczym ubrane w gładkie słowa to mozna miec juz dosyc i odpisac dosadniej

Nie krępuj się, odpisuj dosadniej. Lepsze to, niż tekst w stylu "trzymajta mnie, bo nie wytrzymam" i ja na przykład nadal nie wiem czy w ogóle chciałeś coś powiedzieć. Chciałeś? To pisz proszę.

Dla ułatwienia - teza jest taka, że zniekształcenia wprowadzane przez kolumny i pomieszczenie w którym grają, są o co najmniej rząd wielkości większe niż wprowadzane przez źródło/wzmacniacz, i co najmniej 2-3 niż kable.

Jancio

Of course, equalizers are an absolute heresy - so go ahead and burn me at the stake(Thorsten Loesch).

Sądzę że wraz z electro moglibyście założyć Stowarzyszenie Zwalczania Moderacji. electro dostarczałby profile psychologiczne, natomiast Ty już wiedziałbyś co z tym dalej zrobić. mamel dysponuje barykadą zza której też można sporo zdziałać. Jakby dobrze poszukać, jeszcze kilku kandydatów na członków (Stowarzyszenia) by się jeszcze znalazło.

Czlonek z ramienia wysuniety na czolo. Taki maly biologiczno - polityczno - awangardowy psikus, a w pewnych wypadkach wyjasnilby prawie wszystko ;) ...

Primodium. Medium. Finis.

Nie wszyscy są debilami, oszołomami itp. Chodzi tylko i wyłącznie o tych, którzy poglądy dzielą na dwie grupy - swoje i niesłuszne i reagują w sposób niwspólmierny do sytuacji, prezentując tym samym jakieś kompleksy. Nikt nie będzie kwestionował sensowności decyzji kolekcjonera kupującego oryginal obrazu, a nie kopię (do odrożnienia przez eksperta, po specjalistycznych badaniach). Podobnie jest, zachowując oczywiście wszystkie proporcje (kolumna glośnikowa to jednak nie rzeźba, a jedynie rzemiosło) z klockami hi-endowymi. Tylko nie twórzcie nowej fizyki i raczcie opanowac swój język, który często nie przystaje do osób, mających w ich mniemaniu wyrafinowane hobby.

Bum1234 - w moich watkach nikt, bez względu na poglądy czy formę nie jest przeze mnie technicznie ograniczany :)

(w razie potrzeby opierdzielę osobiście)

Właśnie - jeśli masz jakieś zastrzeżenia pisz otwarcie :) Dostałem właśnie ostrzeżenie i szczerze mowiąc nie bardzo rozumiem za co - za to że ktoś sobie na mojej skromnej osob ie poużywał?

• Użytkownicy+

Bum1234 - w moich watkach nikt, bez względu na poglądy czy formę nie jest przeze mnie technicznie ograniczany :)

(w razie potrzeby opierdzielę osobiście)

I to jest błąd Janku, nie ma się z czego cieszyć. Później zakłada się wątki, "Czyto forum gnije" itp. Jak pozwalasz na wszystko, to jest anarchia, a nie wolność słowa. Za chwilę na ulicy Cię ktoś opluje, bo wolność jezd przecie ...

Modrzewiu:

Widywałem, dotykałem klocków o jakich wielu może tu pomarzyć.

Ba, grzebałem w nich…

Żaden argument ten z zazdrością.

Jakoś na zlotach motocyklowych ludzie (również biedaki) garną się do Harley`owców. Nikt im nie zazdrości w złym słowa znaczeniu. Podobnie w innych grupach kultywujących jakiś styl.

Wiesz czemu?

Bo Harley`owiec nie wmawia innym, że jak usiądą na owy motocykl to nim nie ujadą (oczywiście jak już wcześniej jeździli).

W audio jest tak, ze pewna grupa zwąca się tu jakże fałszywie audiofilami uzurpuje sobie prawo do słyszenia rzeczy nieosiągalnych dla pozostałych.

Co jest tą przepustką?

Oczywiście: Cena!

Są tak głupio naiwni w tej swojej wierze, że wystarczy im podetknąć jakiś gówniany sprzęt na lampie, jakiś trefny kabelek z puszką, byle patefon z trzaskającą płytą aby uznali, ze osiągnęli nirwane!

I nie używajmy tu argumentów o zazdrości. Zazdrościł to mi pewien gościu jak posłuchał moich zespołów z wielkimi wooferami. Zabrał je. Teraz przyciągnąłem z piwnicy stare klasyczne Infinity i one też wywołują swym brzmieniem zazdrość. Wiecie dlaczego? Bo obecne cacka zwane kolumnami nie potrafią tak zagrać.

Tutejszy zakompleksiony audiofil oczywiście stwierdzi, że to kult dla złomu. Tak ten złom z tego co widzę chodzi po 3000zł. A audiofil wydaje za jakieś kolumienki z pierdziawkami na basie po 10-20tys zł.

Mówimy o czym? O dźwięku? O luksusie? Czy o pieniądzach?

Grzegorzu,

Postulujcie, a najlepiej zróbcie ankietę związaną zakładką Teoria (lub podobnie). Po co trollować w tematach, w których poza kłótnią, nikogo nie przekonacie? Możecie mieć wpływ, na nowych uczestników forum. Każdy może wybrać swoją drogę, przecież to proste. Ja lubię Audi, nie wpierdzielam się w klub wielbicieli Mercedesa...

I to jest błąd Janku, nie ma się z czego cieszyć. Później zakłada się wątki, "Czyto forum gnije" itp. Jak pozwalasz na wszystko, to jest anarchia, a nie wolność słowa. Za chwilę na ulicy Cię ktoś opluje, bo wolność jezd przecie ...

Ciekaw jestem czym sobie zasłużyłem na ostrzeżenie - mój wpis był anarchizujący? To co po nim nastąpiło to już nie moja wina, tylko efekt zakompleksienia pewnych osób.

• Użytkownicy+

Robercie:

A Tobie woda sodowa do głowy nie uderzyła?

Przeczytaj o czym jest wątek. I wskaż co w moich wpisach jest z trollowania?

Grzegorzu, przyznaje Ci rację. Myślałem bardziej globalnie, nie pomyślałem że piszę te słowa w konkretnym wątku. Moja wina ...

I tu Panowie, pojawia się słowo PRZEPRASZAM.

słuchajcie - ja jestem już duży chłopiec i nauczyłem się radzić sobie z ludźmi i sytuacjami

electro napisał, że nie potrafimy dyskutować - fakt, takie czasy, że relacje międzyludzkie spadły w priorytetach na dalszy plan

Bum - napisałem otwarcie wyżej, przecież żadnego mojego pw z uwagami nie dostałeś

dopóki będą raportować tacy userzy jak np papageno (wpis na początku tej strony) faktycznie będzie tu przedszkole

Robert - chyba za szybko reagujecie, jeszcze nie wiadomo do czego zmierza dyskusja a już ingerencja; uważam, że trzeba dać się ludziom uzewnętrznić (jozwa wycinał po ładnych paru godzinach)

Grzegorz7 - "Bardzo ich rozsierdził.Kompleksy!" - nie kompleksy tylko pomyśl, budżet 1tyś zł (np system Grega) zagra na poziomie EARa?

-jeśli tak myślisz to faktycznie nie masz po co tam wchodzić, widać za mało jeszcze słyszałeś

czniać to . . . jak mawia prawdziwy noblista - jadem na ryby

Mamel: Ty też przeczytaj uważnie. Gdzie pisałem o jakimś Gregu i EAR`ze?

Potrafi ktoś tu jeszcze czytać ze zrozumieniem?

;)

A wchodzić tam nie warto, bo:

Zamiast argumentów padają jedynie ostateczne stwierdzenia: Na czym słuchasz/słuchałeś?

;)

Każdy może sobie poszukać w necie, pojechać na jakieś audio show,… i wypisywać dyrdymały.

Robert: OK.

Mamel: Ty też przeczytaj uważnie. Gdzie pisałem o jakimś Gregu i EAR`ze?

Potrafi ktoś tu jeszcze czytać ze zrozumieniem?

powiem Ci "vice wersal" - upierasz się, że po co wydawać sto tysięcy jak tego nie słychać - a ja piszę słychać, w każdej złotówce, tylko trzeba wiedzieć co się kupuje i czego się oczekuje: bez osłuchania, porównania i wydawanie sądów jest kulą w płot

Ty jesteś teoretyk a ja praktyk i nie przekonujmy się do swoich bajek

• Użytkownicy+

Mamel:

Wiem, źe ten ban nie jest Twoją zasługą :) Nie mam do Ciebie pretensji, wręcz przeciwnie ;)

Bum, ban powoduje, że nie możesz pisać. Ty dostałeś TYLKO ostrzeżenie. Wszyscy wiedzą jakie masz zdanie na temat Hi-End-u, więc po co trollujesz w tej zakładce. Tak jak napisałem Grzegorzowi, walczcie o swoją zakładkę np. Teoria. Ja będę ZA, mało tego, podejrzewam, że większość z tych, co piszą w Hi-Endzie, też. Oczywiście z innych pobudek, tzn. dla świętego spokoju...

Upomnienie było za trollowanie w wątku mamela, ale tym z zakładki Hi-End.

Właśnie przeczytałem Twoją TWÓRCZOŚĆ w wątku o nirwanie. Powinno być dalsze upomnienie, ale tym razem odpuszczę. Róbcie do .... ta ankietę na zakładkę Teoria!!! OBIECUJĘ, jak tam ktoś wejdzie i zacznie pisać o podkładkach pod kable, ostrzeżenie ma jak w banku.

Problem w tym, że nigdzie tego nie napisałem!

Wręcz przeciwnie.

Obrażasz mnie...

„Nikt kto ma Patek`a nie powie, że chodzi on dokładniej od zegarka za 1000zł.”

SA - Czy uważasz,że analogicznie jest ze sprzetem..tzn.że ten za 1000 gra tak jak ten za 100000?.

"Więcej argumentów."

trzeba więcej?

(a ja głupi myślałem, że obrażają się tylko małe dziewczynki)

Bum, ban powoduje, że nie możesz pisać. Ty dostałeś TYLKO ostrzeżenie. Wszyscy wiedzą jakie masz zdanie na temat Hi-End-u, więc po co trollujesz w tej zakładce. Tak jak napisałem Grzegorzowi, walczcie o swoją zakładkę np. Teoria. Ja będę ZA, mało tego, podejrzewam, że większość z tych, co piszą w Hi-Endzie, też. Oczywiście z innych pobudek, tzn. dla świętego spokoju...

Upomnienie było za trollowanie w wątku mamela, ale tym z zakładki Hi-End.

Właśnie przeczytałem Twoją TWÓRCZOŚĆ w wątku o nirwanie. Powinno być dalsze upomnienie, ale tym razem odpuszczę. Róbcie do .... ta ankietę na zakładkę Teoria!!! OBIECUJĘ, jak tam ktoś wejdzie i zacznie pisać o podkładkach pod kable, ostrzeżenie ma jak w banku.

Ok, rozumiem za co, ale nadal nie rozumiem dlaczego? Czy w porownaniu Hi-endu do Rolexa jest coś nieprawdziwego? Czy to kogoś obraża? Czy uzasadnia reakcję np. takiego Stefka? Nie sądzę.

Co do Nirwany, fakt może trochę przesadzilem, ale nie lubię jak ktoś koniunkturalnie zmienia front i używa zwrotów typu "wiejski głupek" - świadczy to tylko o nim samym.

Wcale nie chodzi o ostrzeżenia - jak ktoś chce pisać o podkladkach niech sobie pisze, ale niech też potrafi coś sensownego na ten temat powiedziec, poza "wzmacniacz zagral o dwie klasy lepiej", bo jest to stwierdzenie bez sensu.

Mamel:

Dobrze. To jak w szkole do Jasia:

Drogi kultowy Patek chodzi z podobną dokładnością jak zegarek kwarcowy z marketu. Płacimy za coś innego niż dokładność.

Podobnie w audio. Kultowy sprzęt to nie nieziemskie brzmienie, tylko zjawisko. Podobnie mogą brzmieć znacznie tańsze zabawki.

Twoje kłamstwo polega na tym, że próbujesz zdyskredytować inną osobę znacznie naciągając rzeczywistość. Taki polaczek z ciebie…

Wskaż gdzie napisałem:

Cyt z mamel`a“upierasz się, że po co wydawać sto tysięcy jak tego nie słychać”

ze wskazaniem na “po co wydawać”…

• Użytkownicy+

P.S.

Sądzę, źe zakładka Teoria jest zbędna - wystarczy DIY.

Nazwa zakładki jest umowna, ABX jest zbyt wąskim zagadnieniem, więc wymyśliłem Teorię. Jeśli masz lepsze pomysły, to dawaj śmiało. Chyba się nie da zauważyć, że z "uszatych", to ja staram się być w miarę obiektywny. Oczywiście, człowiek jako taki, zawsze jest subiektywny (choćby podświadomość), ale nie chcę krzywdy kogokolwiek.

Inne pomysły na nazwę zakładki, to Nauka.

Ps. Jako "uszaty" mam za Was robić całą robotę i zakładać ankietę ?

Pewnie trzeba będzie.

Trudno. Dalszy podział Forum…

Jak się spotykasz z kimś z rodziny i wiesz, że on jest zwolennikiem PiS-u, a Ty dajmy na to PO, czy LSD, to na spotkaniu rodzinnym będziesz drążył temat polityki ? Nikogo nie przekonasz, a z imprezy zrobisz kanał. Lepiej w zaciszu, przekonywać do swoich racji... Temat polityki mam przerobiony dogłębnie :(

ja pozostane przy tym co napisałem a ty przy swoich procentach

A przypomnisz co napisałeś?

Bo jakoś nie widzę w wątku...

może poleciało na bocznicę?

Jancio

Of course, equalizers are an absolute heresy - so go ahead and burn me at the stake(Thorsten Loesch).

Gość rochu

(Konto usunięte)

Robert - chyba za szybko reagujecie, jeszcze nie wiadomo do czego zmierza dyskusja a już ingerencja; uważam, że trzeba dać się ludziom uzewnętrznić (jozwa wycinał po ładnych paru godzinach)

Nie wiem czy przypadkiem nie mylisz forum z jakimś ośrodkiem psychologicznego wsparcia.

AS od lat cierpi z powodu "uzewnętrzniania się" niektórych userów jak choćby senicz, trójwymiarowy czy ich klaka.

To, że wreszcie moderatorzy zabrali się za to co do nich należy, trzeba ich tylko pochwalić.

Uzewnętrzniać można się w kółku plastycznym w domu kultury, w chórze "Harfa" lub jako publiczność u pani Drzyzgi w telewizorze.

A co do szybkości.

Dla mnie ideałem byłaby reakcja moderacji zanim np. taki kolega bum czy inny jemu podobny cokolwiek jeszcze napisze.

Ot choćby poprzez zwielokrotnienie okresu każdego bana za recydywę.

Proponuję zatem wprowadzić cenzurę prewencyjną, a jeszcze lepiej ograniczyć dostęp do tajnej zakładki Hi-End do jakichś 20 osób, ktore będą mogły wypisywać tam sobie co tylko im do glowy przyjdzie, utwierdzając się wzajemnie w swoich poglądach rodem ze średniowiecza. Co prawda zniknie podstawowa atrakcja, czyli kłótnia, ale z czasem kto wie .....

Kryterium kwalifikacji do owego zaklętego kręgu byloby bardzo proste:

1. Conajwyżej dostateczna ocena z matematyki, fizyki oraz chemii na ostatnim świadectwie szkolnym (osoby z jedynką mile widziane)

2. Potwierdzony przez Komisję certyfikat zawierający historię i obecny stan posiadania sprzętu odsłuchowego odpowiedniej klasy z obowiązkowymi sieciowkami grubości węża ogrodowego.

Komisję powola np. Rochu jako człowiek najbardziej zorientowany w problematyce związanej z hi-endowym postrzeganiem świata.

A mi się nieszczególnie podoba (w przeciwieństwie do Rocha) obecna zakładka stereo. Szkoda, że fajny wątek o lubuskich odsłuchach powędrował do hi-endu (no może jedynie zabawne jest to, że kolumny za 3 tys. zł chińskie, spokojnie będą mogły być opisywane teraz w hi-endzie:)), dziwi mnie fakt, że wątek o stareńkim meridianie 206 to też już hi-end.

Mam wrażenie, że ktoś stara się na siłę "ożywić" tamtą zakładkę. To może i nic złego, ale biorąc pod uwagę dziwny dostęp do tamtego subforum, utrudnia wyszukiwanie wartościowych informacji, które jednak wg mnie "przynależą" do zwykłego stereo dla Kowalskiego...

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.