Skocz do zawartości
IGNORED

Pomoc w wyborze systemu - bardzo trudna sprawa

AeternusJester

Rekomendowane odpowiedzi

Witam.

Jestem od niedawna na forum. Długo nie siedziałem w temacie.

Obecnie mój system wygląda następująco:

Harman Kardon HK610

Harman Kardon HD710

Kolumny Heco Spirit 400

okablowanie IXOS.

Sprzęt mam od nowości, kupiłem go jako 15 letni chłopak słuchający metalu.

Obecnie zmieniły mi się nieco gusta muzyczne. Obecnie słucham bardzo różnej muzyki latino, elektronika (np. Deine Lakaien), wokale (np. Lisa Gerard,Marta Gomez) , ale także czasem trochę blaszki (starocie Iron Maiden itd).

Moje oczekiwania co do brzmienia:

Chciałbym aby dzwięk był nieco bardziej szczegółowy, żeby scena była bardziej zarysowana niż w obecnym systemie.

To co podoba mi się w tym co mam to dość duża muzykalność, Harman i Heco dają radę, grają dynamicznie z dobrze kontrolowanym basem, niestety przy bardziej dynamicznej muzyce i większych składach nie ma mowy o szczegółowości i zarysowanej scenie. To co mnie wkurza to exponowanie góry pasma, tego chciałbym uniknąć.

Z uwagi iż słucham muzyki różnej chciałbym aby system radził sobie dobrze zarówno z dynamiczną muzyką, ale również pokazał szczególy w małych składach i ciekawie zagrał elektronikę.

Budżet to na razie 2000zł. Za 3 miesiąca będzie kolejny :) Wiem, że nie kupię systemu za tyle, obecnie po prostu dysponuje taką kwotą, aby coś zmienić lub ulepszyć.

I teraz nie wiem co zrobić:

Czy zacząć od zmiany poszczególnych elementów systemu czy np. dokupić DAC ponieważ bardzo by mi się przydał, słucham w większości flaców i idzie to bezpośrednio RCA do wzmaka, więc źle. W perspektywie chcę kupić Dune z HDD do tego typu rozwiązań.

CD mimo iż jest tragiczne, zostawiam do zmiany na sam koniec, ponieważ tak jak napisałem - słucham głównie flaków. Zatem pozostaje nam wybór wzmaka, kolumn i Daca.

I co polecacie kupić w pierwszej kolejności?

Pokój 24m2, może być sprzęt nowy lub używany w granicach rozsądku jeśli chodzi o staż.

PS: Niezmiernie podobają mi się elementy Advance Acoustic i są przystępne cenowo, aczkolwiek nie wiem czy będą dobrym rozwiązaniem dla mojego gustu.

PS2: Kiedyś słuchałem Audio Physic

spark ze wzmakiem Densena i CD thule - było to wręcz idealne dla mnie brzmienie. Wiadomo nie ta półka cenowa, ale może udałoby się złożyć coś o podobnym brzmieniu w ostatecznym budżecie do 5-6 tys. zł

Hmmm, cisza.

Prosiłbym o jakieś radę. Wiem, że trzeba posłuchać i to zrobię. Tylko zanim pójdę do salonu chciałbym wiedzieć na jakie marki zwrócić uwagę oraz w co zainwestować w pierwszej kolejności. Na chwilę obecną nie wiem czy słuchać DACów czy wzmacniaczy.

Hmmm, cisza.

Prosiłbym o jakieś radę. Wiem, że trzeba posłuchać i to zrobię. Tylko zanim pójdę do salonu chciałbym wiedzieć na jakie marki zwrócić uwagę oraz w co zainwestować w pierwszej kolejności. Na chwilę obecną nie wiem czy słuchać DACów czy wzmacniaczy.

Nie znam twojego sprzętu - ani Heco ani HK, nie wiem jak to gra w zestawie i co są warte pojedynczo te klocki. Gdzie jest najsłabsze ogniwo: w głośnikach czy we wzmacniaczu?

Musisz pożyczyć od kogoś wzmak i posłuchać czy głośniki pokażą z nim nową, lepszą twarz. Warto też iść z twoim wzmakiem do kogoś kto ma inne, lepsze głośniki. Bez odsłuchów nie wiadomo co najpierw wymienić, ponieważ masz dość ograniczony budżet by budować od zera.

Twoje gusta muzyczne ewoluują - już słuchasz wokali, zaraz wpadnie ci w ręce jakaś fajna płyta instrumentalna w małym składzie, gdzie lokalizacja źródeł pozornych robi najbardziej spektakularne wrażenie i zaczniesz bardziej doceniać piękno subtelnych dżwięków, zamiast łomotu.

Nagrania metalowe/rockowe rzadko są realizowane na poziomie godnym dobrego sprzętu hifi i nie chodzi w ich słuchaniu o wyrafinowane estetycznie wrażenia audio tylko o skrajne, mocne emocje budowane głównie na decybelach, charczeniu zdartych strun głosowych, ciężkich riffach, drżeniu sprzętów, szyb w oknach itp.

Oczywiście są "audiofilskie" wydania metalowe, ale sądzę, że metale tak jak punki w d..pie mają poziom hifi - liczy się czad a nie żadna głębia czy rozciągnięcie sceny. Jak mam kaprys posłuchać sobie metalu, to na pewno nie w celu zaznania audionirwany tylko w celu pobudzenia, podniesienia adrenalinki, zaznania kontrolowanego hałasu - to taka trutka w ograniczonej dawce - stymuluje ale nie zabije :)

Twoje gusta muzyczne ewoluują - już słuchasz wokali, zaraz wpadnie ci w ręce jakaś fajna płyta instrumentalna w małym składzie, gdzie lokalizacja źródeł pozornych robi najbardziej spektakularne wrażenie i zaczniesz bardziej doceniać piękno subtelnych dżwięków, zamiast łomotu.

Dokładnie na takim efekcie mi zależy. Obecnie mam 2000zł do wydania i nie wiem w co zainwestować. Nie mam od kogo pożyczyć kolumn czy wzmacniacza.

Pytanie co kupić w pierwszej kolejności, czy DAC czy od razy zabrać się za wymianę kolumn i wzmaka.

Pytanie jeszcze czy np. przy najniższych modelach Advance Acoustic uda się osiągnąć trochę szczegółu?

A możę np. w całości kwotę 2000zł zainwestować w jakiś używany wzmacniacz z wyższej półki?

To co mam jest to najniższe modele Harmana, konstrukcje podobno jeszcze z lat 80, miło bo kupiłem w 2001 roku w renomowanym salonie :]

W środku tak to wygląda, czyli ubogo:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

hd710.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Dokładnie na takim efekcie mi zależy. Obecnie mam 2000zł do wydania i nie wiem w co zainwestować. Nie mam od kogo pożyczyć kolumn czy wzmacniacza.

Pytanie co kupić w pierwszej kolejności, czy DAC czy od razy zabrać się za wymianę kolumn i wzmaka.

Pytanie jeszcze czy np. przy najniższych modelach Advance Acoustic uda się osiągnąć trochę szczegółu?

A możę np. w całości kwotę 2000zł zainwestować w jakiś używany wzmacniacz z wyższej półki?

[/url]

DAC to tylko przetwornik, jego kupisz potem. Najważniesze są głośniki i wzmacniacz. Obecnie nie stać cię, żeby kupić sprzęt nowy. 2000 zł. wystarczyłoby na jakiś amplituner Yamahy, a gdzie kolumny, kable?

Musisz się skoncentrować na sprzęcie "second hand".

Nie dam ci konkretnych typów sprzętowych, natomiast sugeruję podział tych 2 tysi po połowie na kolumny i wzmacniacz.

I teraz szukaj starych wzmaków za ok. 1 kpln, z dobrą reputacją, których właściciele już uskładali na droższe zabawki.

To samo z kolumnami...

Możesz kupić wzmacniacz nawet 10-15 letni, byleby działał bezawaryjnie (może od kogoś znajomego, może na forach audio). Jeśli "zmiecie" twojego harmana to wtedy zobaczysz jak grają głośniki, chociaż to nie jest decydujące, bo je trzeba dobierać pod wzmacniacz.

Potem kupisz sobie dac'a (jak w międzyczasie uzbierasz następne 500-1000 zeta) a na końcu jakiegoś używanego squzeeboxa (muza z plików a w pakiecie dojdzie radio internetowe) i/lub transport CD.

Wtedy sprzedasz obecny sprzęt i sobie wymienisz kabelki lub kupisz jakieś 2-3 fajne płyty i jak wystarczy to jeszcze piwko...

a potem znowu poszukasz jakiegoś wzmacniacza, potem głośników itd... ;)

Bardzo ważne byś w międzyczasie kupował sobie od czasu do czasu dobrą muzykę, bo przecież sam sprzęt nie jest nikomu potzebny. A dobra płyta cieszy nie mniej niż klocki hifi.

CD na chwilę obecną mi niepotrzebne, kupię dac + cyfrowy transport.

I wtedy wzmacniacz. Oprócz Advance Acoustic myślałem o Dussun DS99.

Czy może ktoś porównać te dwa wzmacniacze w kontekście systemu i muzyki jakiej słucham?

Ten Dussun jest wart w ogóle swojej ceny? Czy nie doznam szoku przesiadając się z przynajmniej z nazwy amerykańskiego wzmaka na chińczyka?

Ubudubu, dzięki za radę. Dokładnie też tak to widzę. Uściślając nie mówię, że muszę 2 tys dzielić na pół, mogę je w całości wydać na wzmaka, a wtedy kolumny kupic za jakiś czas.

W jaki warto zainwestowac?

a co sądzicie o Xindaku do takiej muzyki? Za nie wiele ponad 2000 można kupić hybrydę 6800R.

Choć dziś się dowiedziałem, że Xindak pomału będzie wycofywał ten model.

O Xindaku jest wiedzy jak na lekarstwo na polskich forach. A wydaję się być "najporządniejszą" marką z całej chińczyzny. Czy ktoś posiada ten wzmacniacz i może coś o nim powiedzieć w kontekście takiej muzyki?

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.