Skocz do zawartości
IGNORED

Pliki a piractwo

muki23

Rekomendowane odpowiedzi

To jest szalony i chory pomysl. Do tej pory korzystanie z Internetu jest calkowicie darmowe a wy chcecie wprowadzac jakies oplaty? Nastepny krok to beda oplaty od wysylania emaila, bo trzba wspomagac poczte poniewarz juz nikt nie kupuje znaczkow.

Pozatym kto mialby zbierac i rozdzielac wplywy z tych oplat? Kto bedzie decydowal, ktory artysta ma ile dostac? Kto bedzie decydowal o wysokosci tej oplaty? Bedzie monopol czy konkurencja?

niekoniecznie chory pomysl, gdyz w tej kwestii i tak korporacje plytowe zabieraja glowny glos i kasa i tak trafia do nich wiec i tak majac ta pozycje jesli tylko obeszlo by sie bez duzego sprzeciwu to oni chetnie by to wprowadzili (jesli by im wyszlo ze sie oplaca)

tylko sa problemy przez ktore ciezko to wprowadzic (a wiec nie padla oficjalnie jeszcze taka propozycje) a powod glowny to oczywiscie: co zrobic zeby kazdy kto sciaga chcial placic? no wlasnie? bo jak zdecyduje sie nie placic i dalej sciagac to co?

kolejna sprawa: jak okreslic ze ten juz moze miec jako legalne a ten nie pliki sciagniete? w koncu placisz przez 2 lata i po 2 latach decydujesz sie juz nie sciagac i przestajesz placic? co z tymi plikami? dalej staja sie nielegalne? czy juz legalne sa co daje pole do oszukiwania gdyz nadal moze pobierac a w razie kontroli sciemniac ze pobieral jak placil (date utworzenia idzie zmienic)?

wiec widzicie tego typu problemy powoduja ze ciezko rozwiazac ich problem = kasa za muze, gdyz nie ma jednostajnego sposobu okreslenia ten placi ten nie i egzekwowania tego, oraz okreslenia ten ma legalne "piraty" ten nie...

chwilowy brak działalności w audio.

Haracz roczny to haracz roczny... Przestajesz płacić? Kasuj co masz.... ;-) Jeśli to byłby odpowiednik 20 złotych miesięcznie to co to za problem? 10 lat to 2400 złotych. 30 lat to tylko 7200 złotych.... Wszystko można ładnie przemyśleć choć nie koniecznie w gabinetach naszych ustawodawców....

♫ ♪ ♪ ♫ ♪ ♪ ♫ fiu fiu.... Bocznica: Rozmowy na luzie: strona 20: Mlb łże...

Wlasnie roszczena artystow....to jest tak..w skrocie...artysta pracuje miesiac a placa mu przez 20 lat a zjadazc chleba pracuje 20 lat by mu placono co miesiac...

Albo jeszcze lepiej, artysta umarl 100 lat temu, nigdy nie widzial pieniedzy za swoja prace a jakas firma zarabia na nim nie robiac nic, tylko dlatego ze takie jest prawo (ktore stworzyli przekupieni przez ta firme politycy).

jeszcze złośliwie przypomnę, że taki nowy zespół dopiero wybijający się, to na koncertach też cienko zarabia. A czemu? Bo żeby wytwórnia w ogóle zechciała się nim zająć, to trzeba podpisać kwity. Które również zobowiązują do robienia koncertów w ramach kontraktu.

Artyści zarabiają mało tylko dzięki wytwórniom. A wy kupując płyty tylko dajecie wytwórniom jeszcze większy kapitał, by budować jeszcze większy monopol.

Wytwórnie dyktują, jakie mamy mieć gusta, czego mamy słuchać w radiu i tv, czy w tym roku promujemy mandarynę, czy anię dąbrowską, a durne pałki stają w obronie wytwórni.

Artyści niszowi za***rdalają po całym świecie robiąc koncerty i jakoś sobie radzą...

Szczerze Ci życzę żeby Twoje dziecko zrobiło karierę i żyło ze sceny...

Ciekawe jak to wpłynie na Twoje poglądy :). Dopóki okradamy te złe, obce koncerny i rozkapryszone gwiazdki jest ok... co? :)

hahaha, że sparafrazuję:

co ty, k**wa, wiesz o scenie?

lol.

jeszcze złośliwie przypomnę, że taki nowy zespół dopiero wybijający się, to na koncertach też cienko zarabia. A czemu? Bo żeby wytwórnia w ogóle zechciała się nim zająć, to trzeba podpisać kwity. Które również zobowiązują do robienia koncertów w ramach kontraktu.

Artyści zarabiają mało tylko dzięki wytwórniom. A wy kupując płyty tylko dajecie wytwórniom jeszcze większy kapitał, by budować jeszcze większy monopol.

Wytwórnie dyktują, jakie mamy mieć gusta, czego mamy słuchać w radiu i tv, czy w tym roku promujemy mandarynę, czy anię dąbrowską, a durne pałki stają w obronie wytwórni.

Artyści niszowi za***rdalają po całym świecie robiąc koncerty i jakoś sobie radzą...

zgadza sie, ale mentalnosc sie zmienia, mlodzierz posprzata ten bajzel a starsze pokolenie bedzie na razie bulic i tworzyc mocarstwa, i muzyki wolnej dalej jak nie bylo tak nie bedzie... holera czy ja doczekam sie systemu w ktorym korporacje i polityka nie decyduje, w ktorym czlowiek ma mozliwosci bez ograniczen? chyba nie:(

oczywiscie posprzata w granicach mozliwosci, bo i tak korporacje rzadza wiec ubedzie na plytach to opodatkuja kilka noeych rzeczy pod przykrywka "dla artystow i praw autorskich" i wyrownaja mniejszy dochod, a na razie cieszmy sie ze piractwo daje jakikolwiek normaly dostep do muzyki, bo jak starsze pokolenie przestanie juz kupowac plyty ze wzgledu na wiek to juz nas odpowiednio opodatkuja i trzeba bedzie bulic a muzyki i tak nie dostaniemy...

takie coś znalazłem.

ZPAV na swojej stronie podaje informacje dla producentów:
Obowiązki użytkowników muzyki

(co mogą zrobić z Twoim nagraniem' date=' a czego nie)

Producent dysponuje prawami wyłącznymi do swojego nagrania w zakresie zwielokrotnienia, wprowadzenia do obrotu, najmu i użyczania i publicznego udostępniania, co wynika z zapisów art. 94 ust. 4 ustawy o prawie autorskim i prawach pokrewnych. Oznacza to, że bez jego pisemnej zgody nikt nie może kopiować jego nagrań, wprowadzać ich do obrotu, wypożyczać ani udostępniać (zarówno w postaci nagrania na nośniku, jak i np. w internecie).

Ponadto producenci posiadają prawo do wynagrodzenia z tytułu nadawania, odtwarzania i reemisji nagrań (art. 94 ust. 5 ww ustawy). Oznacza to, że można nadawać (np. w radiu i TV), publicznie odtwarzać (np. w sklepie, barze, dyskotece) i reemitować (np. w sieci kablowej) każde nagranie, jakie zostało wprowadzone legalnie do obrotu, nie pytając się o zgodę jego producenta. Producent natomiast ma prawo do domagania się stosownego wynagrodzenia, co jest realizowane za pośrednictwem organizacji zbiorowego zarządzania.[/quote']

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Czyli jeśli nie podpiszesz umowy z organizacją zbiorowego zarządzania, ciężko będzie ci ściągnąć należności za wykonywanie twoich nagrań.

Ukryta Zawartość

Witam wczoraj przypadkiem przejezdzajac przez Trojmiasto wpadlem do salonu Hi-fi nie bede robil reklamy jaki to salon , ale wszedlem do sali odsluchowej iiii..zdziwilem sie ?? na stole lezalo pelno cd-r nagranych .Zapytalem sie sprzedawcy co to oznacza oznajmil mi ze wiekszosc ludzi umawiajacych sie na odsluch , po skonczonym odsluchu kradla im oryginalne plyty cd !!! WOW malo tego gina tez plyty nagrane na cd-r ...sadzac po salonie biedota tam nie przychodzi , ba!! nawet koles przywiozl sprzet za 30 000zl bo kable dobieral i wcielo 3 oryginalne plyty ...a tu na forum WSZYSCY porzadni nikt nigdy nikomu nic nieza..bal ....jak tu czytam niektorych wypowiedzi to .....ah szkoda pisac: Polska to kraj miodem cieknacy :) pozdrawiam

Witam wczoraj przypadkiem przejezdzajac przez Trojmiasto wpadlem do salonu Hi-fi nie bede robil reklamy jaki to salon , ale wszedlem do sali odsluchowej iiii..zdziwilem sie ?? na stole lezalo pelno cd-r nagranych .Zapytalem sie sprzedawcy co to oznacza oznajmil mi ze wiekszosc ludzi umawiajacych sie na odsluch , po skonczonym odsluchu kradla im oryginalne plyty cd !!! WOW malo tego gina tez plyty nagrane na cd-r ...sadzac po salonie biedota tam nie przychodzi , ba!! nawet koles przywiozl sprzet za 30 000zl bo kable dobieral i wcielo 3 oryginalne plyty ...a tu na forum WSZYSCY porzadni nikt nigdy nikomu nic nieza..bal ....jak tu czytam niektorych wypowiedzi to .....ah szkoda pisac: Polska to kraj miodem cieknacy :) pozdrawiam

po 1 to pewnie sciema handlarzyny sprzetem jako wytlumaczenie kopii

a po 2 to wlasnie zastanawiajace to jest jak to mozliwe kiedy patrzymy na ludzi na stolkach i korporacje co oni wyprawiaja a tutaj okazuje sie ze zwykli obywatele tacy sprawiedliwi tak chetnie odddaja korporacji taka "kupe kasy" a o 1zl podwyzki to niemal wojna, dziwne to cos nie pasuje... moze ludzie z przemyslu sie wypowiadaja po prostu? w koncu to forum branzowe gdzie reklama wytworni i cd ma jak najbardizej sens?

po 1 to pewnie sciema handlarzyny sprzetem jako wytlumaczenie kopii

a po 2 to wlasnie zastanawiajace to jest jak to mozliwe kiedy patrzymy na ludzi na stolkach i korporacje co oni wyprawiaja a tutaj okazuje sie ze zwykli obywatele tacy sprawiedliwi tak chetnie odddaja korporacji taka "kupe kasy" a o 1zl podwyzki to niemal wojna, dziwne to cos nie pasuje... moze ludzie z przemyslu sie wypowiadaja po prostu? w koncu to forum branzowe gdzie reklama wytworni i cd ma jak najbardizej sens?

wiwat Stokłosa NIECH NAM ZYJE 100 LAT ( PRZEPRASZAM ZE NIE NA TEMAT ??? A MOZE ) A ja zwykly zuczek z 20-toma kopiami cdr ...zlodziej :):)

Czy to jest piractwo?

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

No właśnie. Czym to się różni od udostępnienia muzyki w internecie? Niczym i takie oglądanie obrazów jakoś nikomu nie przeszkadza, ale jeżeli pod prysznicem zagwizdam jakąś piosenkę to mam na głowie zaiks i innych sępów. Gdzie tu logika?

• 2 tygodnie później...

– Tato, nie kupuj mi już więcej płyt.

– Dlaczego?!

– Bo koledzy w szkole się ze mnie śmieją.

zasłyszane jesienią na warszawskim Free Form Festival - za Przekrojem.

po lekkim tuningu;p

Tato dlaczego nie mozna kupic plikow?

Bo wiesz synku nalezy kupowac plyty

Ale ja wole pliki

Wiesz nie wolno bo jak masz pliki to jestes zlodziejem

Ale ucza nas w szkolach ze komuna sie skonczyla teraz mamy wybor.

Tak synku komuna sie skonczyla ale monopolizm zostal i wyboru dalej nie masz.

To ja jednak ide sciagnac plik w szkole mnie ucza ze jestem wolnym czlowiekiem i mam wybor, nie chca zarobic to nie dostana nic, nie bede outsiderem z plytami bo beda sie ze mnie smiac w szkole.

Nie wiem na ile to jest popularne, ale znam jeden przyklad plyty, ktora mozna sciagnac w wysokiej rozdzielczosci.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Super, to już jedna. Więc faktycznie CD umarło, a pliki królują. Szukamy dalej!

witam tu sa pliki bezstratne FLAC....

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) zeby sciagnac trzeba zaplacic czy to ma byc piractwo ??? oczywiscie na uzytek wlasny !!! A naprawde muzyka tu jest bardzo wszechstronna , kilka plyt sciagnalem jakosc nagrana x1 w/g mnie idealna :) pozdrawiam

Ukryta Zawartość

Super, to już jedna. Więc faktycznie CD umarło, a pliki królują. Szukamy dalej!

moj kawalek po tuningu pomoze Ci zrozumiec problem...

Gość spy

(Konto usunięte)

No właśnie nic nie mają wspólnego :) A kilku kolegów na tym forum usilnie wmawia, że jakieś tam gęste pliki zastąpiły (?) CD.

Wydaje mi sie, ze im chodzi raczej o sposob dystrybucji. Pliki, nie tylko geste, wypieraja CD. Wysyp DACow tez o czyms mowi.

Gestych jest coraz wiecej - nie tylko audiofilskie plumkanie (cokolwiek to znaczy). Np. nowy Tricky, Brian Eno, duzo jazzu jest.

Nawet Apple mysli o wprowadzeniu gestych plikow. Wiec pewnie niedlugo bedzie wysyp gestych. Ciekawe czy my do tego czasu dostaniemy iTunes...

No właśnie nic nie mają wspólnego :) A kilku kolegów na tym forum usilnie wmawia, że jakieś tam gęste pliki zastąpiły (?) CD.

wiesz tutaj chodzi po prostu o pliki nie o geste pliki, a wiec od mp3 wzwyz, tylko sytuacja odtwarzaczy jest taka: doslownie dopiero w ostatnich miesiacach zaczyna sie cos dziac z innymi plikami jak mp3 troche jeszcze potrwa jak flac 44.1 16 bit sie upowszechni ale zmienia sie, jeszcze pol roku temu brat kompresowal moje albumy flac na mp3 (a wiec taki byl trend wsrod nieaudiofilow - tylko mp3) obecnie juz sie zastanawia nad odtwarzaczem ktory bedzie i flac odtwarzal (wiec masa zaczyna dostrzegac w koncu inne pliki jak mp3 a to wrozy nadzieje na nowe odtwarzacze i jeszcze wieksza popularnosc plikow)

i ciekawostka, brat wyrzucil wszystkie plyty cd kopiowane mowi ze ma wszystko na dysku wiec po co mu na cd (wniosek: masa stopniowo przerzuca sie na pliki i nic tego nie zmieni to tylko kwestia czasu)

Obserwuj dobrze brata. Skoro tak wyznacza przyszłość, to może numery totolotka przez sen poda.

A ja na przykład mam kolegę, który niedawno kupił odtwarzacz CD i zaczął zbierać płyty. W ciągu pół roku ma ich już ze 200 szt. Czy z tego wynika, że CD przeżywa drugą młodość?

Obserwuj dobrze brata. Skoro tak wyznacza przyszłość, to może numery totolotka przez sen poda.

A ja na przykład mam kolegę, który niedawno kupił odtwarzacz CD i zaczął zbierać płyty. W ciągu pół roku ma ich już ze 200 szt. Czy z tego wynika, że CD przeżywa drugą młodość?

a powiedz mi cos wiecej o koledze czy to typowa masa czy jednak macie podobne muzyczne czy byc moze sprzetowe zainteresowania - bo wtedy sie nie liczy

ale odtwarzaczy tanich brak wiec luz plyty dalej rzadza a jak juz mlode pokolenie to na pc mp3 czy w komorkach bo tanich alternatyw brak, chyba ze radia samochodowe albo odtwarzacze dvd ale kazdy ma plyty jedynie mozliwosc czytania mp3, jesli tak chcesz wiedziec w jakim kierunku idzie to zaobserwuj mase jak duzo slucha w mp3 a jak duzo w audiocd i w ktorym kierunku to idzie bedziesz wiedzial co jest grane

No i sprawdzalem plyty cd-r nagrywane w przeciagu 10 lat, wniosek: kilka wyrzucilem bo zaczely sie bledy glownie trzeszczenie pod koniec plyty,

90% padnietych to plyty EMTEC lub BASF nawet najtansze szpulowe sa trwalsze, wiec wniosek: trzeba zarchiwizowac wszystkie EMTEC i BASF

a wniosek najwazniejszy: jak chcesz miec dlugo i uzywasz cd-r to daj sobie spokoj z plytami przejdz na pliki albo miej pliki i cd-r z tym samym materialem bedziesz sobie co 5 lat kopiowal na nowo, tylko pytanie po co?

Był taki czas, zdaje się że z okresu przejściowego BASF -> EMTEC, że robili płyty które pod światło były prawie przezroczyste i nie wiem czy rok wytrzymywały. Więc podpisuję się pod tym, jak macie jakieś ważne rzeczy na tych płytach to lepiej sprawdźcie, czy jeszcze są.

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.