Skocz do zawartości
IGNORED

Zwrotnica aktywna dwudrozna do OB

ZoltanChivay

Rekomendowane odpowiedzi

Witam

Przymierzam się do budowy dwudrożnego zestawu OB - duży woofer + głośnik szerokopasmowy.

Aby "zgrać " pod względem efektywnościowym takie dwa głośniki wychodzi mi wg obliczeń , symulacji itp dość szeroka "decha" , której postawienie w pokoju wzbudzi sprzeciw domowników:-)

Pomyślałem , ze może dobrym rozwiązaniem będzie aktywna filtracja z możliwością "podbicia " zakresu odtwarzanego przez woofer.

To pomogłoby zmniejszyć wymiary odgrody a stratę efektywności w zakresie basu można by skorygować aktywnie

Głośnik basowy ma katalogowo około 8 dB wyższą efektywność oraz bardzo duże możliwości mocowe zatem podanie na niego mocniejszego sygnału nie powinno stanowić problemu - tym bardziej ze nie słucham bardzo głośno.

Docelowo widzę całość tak - preamp wraz z aktywna zwrotnica /regulacjami + cztery końcówki mocy mono.

Podział chciałbym przeprowadzić w zakresie 200-400Hz .

Czego szukam ?

- układ działający w dziedzinie analogowej ( cyfrówki odpadają)

- możliwość w miarę płynnej regulacji częstotliwości podziału

- możliwość regulacji fazy ( płynna lub choćby skokowa)

- możliwość regulacji wzmocnienia/tłumienia obydwu zakresów

https://www.audiostereo.pl/topic/77703-zwrotnica-aktywna-dwudrozna-do-ob/

Mimo że "cyfrówki odpadają" to uważam że warto zainteresować się Minidsp

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Dzięki , ale..

Wolałbym polutować coś samemu- zwłaszcza ze kilka op-ampów czy sporo tranzystorów się znajdzie.

Poza tym to byłoby nowe doświadczenie i satysfakcja :-)

W końcu to DIY

Ukryta Zawartość

Naprawdę nikt nie podzieli się swoimi doświadczeniami ?

Tu jest ciekawy projekt:

Ukryta Zawartość

Poszukaj tez projektu "aktivator" tu na forum.

Ukryta Zawartość

El sueño de la razón produce monstruos.

No bo jeśli z góry zakładasz, że cyfrówki są bee... A analog jest łaaał to powiedz czego szczerze oczekujesz?

Jeśli chcesz sklecić coś tanim kosztem to bierz opamp'a i go. Prosty kalkulator do zwrotnic i masz po temacie. Więc doradzać zbytnio nie ma czego no chyba że chcesz by ktoś za Ciebie to policzył...

Polecam wyszukiwarkę kiedyś poruszałem taki temat i jest tam kilka interesujących wpisów i myślę że od pół roku nic się nie zmieniło.

Jeśli masz ochotę na DIY to kupb Behringera DCX 2496 na forum znajdziesz wiele modów. Ostatnio nawet ja podałem linki z płytkami plug and play jak by nie chciało Ci się robić :).

Pozdrawiam Arczi

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.