Skocz do zawartości
IGNORED

Amplituner z dobrym pre do 2500 s/h

abrakadabra

Rekomendowane odpowiedzi

Witajcie,

Ostatnio dosyć intensywnie czytam to forum, chyba jak każdy potrzebujący pomocy (zanim założy swój wątek). Jednakże informacje jakie udało mi się wyciągnąć nie rozwiewają do końca moich wątpliwości. Szukam amplitunera lub wzmacniacza wielokanałowego z dobrym pre-out do oglądania koncertów. Do stereo sprzęt już mam więc potrzebuję wielokanałowca, który przez zewnętrzny wzmak wysteruje kolumny, które posiadam (o mnie). Niby nic prostszego, wiele ampli ma pre-out ale... niewiele z nich gra.

Słucham głównie stereo, ale miło by było posłuchać też koncertów (filmy, może w 5-10%) i SACD. Planuję zakup oppo 95 jak się już pojawi na rynku i do tego czasu chciałbym wiedzieć czego mam szukać. Połączenie oppo z ampli/wzmakiem analogowo. Głośniki na tył i cental będą B&W (jako, że fronty też B&W). Pokój ok 20mk2 (mniej więcej 4,8m x 4m).

W sieci można wyczytać, że dobre klocki to:

- Yamaha A-1, AX-1, AZ-1, RX-V1700, RX-V1900, RX-V2500, RX-V2700, RX-V2900

- Pioneer AX10, AX10i, AX3, AX5, AX3s

- Denon AVC-A10SE

W grę wchodzi tylko zakup w ciemno z wiadomych przyczyn. Dlatego proszę Was o opinię jaki ampli/wzmak wybrać do 2500 s/h? Nie zależy mi na 7.1 (7.2) kanałach bo i tak tylu głośników nie zmieszczę w pokoju. Jedyny wymóg to porządne pre.

https://www.audiostereo.pl/topic/77926-amplituner-z-dobrym-pre-do-2500-sh/

Witam!

Niestety nie mam doświadczenia w testach Pre-OUTów Amplitunerów, ale jeśli można to podepnę się pod temat. Chciałbym podłączyć swój system stereo oparty o Musicala Fidelity A3 pod Pre-OUT Amplitunera Yamaha RXV 1400 tak żeby z MF zasilać tylko fronty - resztę z Amli Yamahy. Jednak wzmacniacz nie posiada bezpośredniego wejścia na końcówkę ani zworków do wyjęcia - tylko Line-IN. Czy moge podpiąć pod Line?

Pozdrawiam

Jasne że mozesz tak zrobic bo nie ma innej mozliwosci,chyba że przełącznik.Co do pierwszego pytania to Yamahy bedą odpowiednie ,ale te starsze to trzeba uwazać bo juz szwankują.Mysle że az1,az9 i nie potrzeba nawet wzmacniacza stereo,bo to tez wzmacniacze ale wielokanałowe.

Które szwankują? Ja miałem RXV 630 - sprzedałem sąsiadowi 4 lata temu - sam używałem kilka lat i bez problemu działa do dziś... Które modele Twoim zdaniem są już awaryjne - pewnie ax1 bo to już na prawdę stare dzieje...

AZ-1 nie jest jeszcze taka stara i powinna zagrać. Kiedyś słyszałem ją w stereo w Top Hi Fi z chyba ProAc`ami, grało to dość zacnie...

W temacie awaryjności ... mi się "zepsuła" Yamaha RX-V3000

1. Padł encoder, czyli taki kręciołek ... wymiana samodzielna, a sam encoder ~30zł :o) można go też naprawiać, ale przy tym koszcie szkoda zachodu.

2. Skończył się i wylał kondek podtrzymujący pamięć. Spowodowało to "wyżarcie" jednej ścieżki na przelotce. Naprawa samodzielna :o)

Przypadek 1 i 2 może się zdarzyć w każdym ampli bez względu na markę. Nauczyło mnie to jednego. Trzeba dla audiohigieny co ~5 lat wymieniać kondek lub bateryjkę. Encodery padają tak samo w radiach z marketu i w drogich audiofilskich sprzętach. Na to nie ma reguły ...

Po za tym RX-V3000 gra bardziej niż porządnie - jest to odpowiednik AX-2 z dodanym tunerem.

... żeby był jakiś porządek i sens tego wszystkiego nieznanego i tajemniczego, stworzył człowiek bogów, osadził ich w miejscach niedostępnych i ich mocom oddał swój los ...

Marantz SR8001

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Arcam AVR300

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Szukaj Marantz SR7500, SR8500, SR9200, SR9300, SR9600 (bedzie drozej niz 2.5k PLN), SR7001, SR7002, SR8001, SR8002 lub ARCAM AVR300 i AVR350 oraz Rotel RSX-10xx.

Ja mam Marantz'a SR5300 + NAD C325bee zasilajacy fronty i jest lepiej niz dobrze. Brakuje mi tylko paru opcji ale amplituner jest wiekowy.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Witam! Ja mam DSP-AX1 i jest super, w kinie jest odjazd a w stereo baaardzo ok, koszt łącznie z wyjazdem po niego i przegląd to około 2250 zł a kosztował w 2000r ponad 14.000 zł bo mam papiery. W stereo gra suptelnie natomiast po podłączeniu AX-900 jako końcówki mocy pojawia się nieco więcej basu i ciut szersza stereofonia ale tylko delikatnie. Z serwisem nie ma problemu (jak co to mogę dać namiar do W-wy ale nie do serwisu Yamahy tylko do gościa który świetnie zna sprzęt Yamahy i w przeszłości pracował włwśnie w serwisie Yamahy). Zdecydowanie nie polecam amplitunerów! Miałem RXV-1800 od nowego i po około 2 latach poleciał z hukiem z domu! Pozdrawiam!

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.