Skocz do zawartości

Klub otwarty  ·  384 członków

Atoll Klub
IGNORED

Klub ATOLL

Rekomendowane odpowiedzi

Ale subiektywnie, nie taki, jak bym tego oczekiwał (moje pomieszczenie silnie tłumi wysokie częstotliwości).

W takim wypadku rozumiem, że potrzebowałeś Finite Elemente ...

W moim przypadku tłumią tylko ćwierćwalce (niskie tony) i trochę dywan, a reszta to dyfuzory i rozpraszacze dla równowagi, więc mogło by być jazgotliwie z FiniteElemente.

:)

Racja jest jak dupa, każdy ma swoją.

https://www.audiostereo.pl/topic/77927-klub-atoll/page/23/#findComment-3290346

W takim wypadku rozumiem, że potrzebowałeś Finite Elemente ...

W moim przypadku tłumią tylko ćwierćwalce (niskie tony) i trochę dywan, a reszta to dyfuzory i rozpraszacze dla równowagi, więc mogło by być jazgotliwie z FiniteElemente.

:)

nie wykluczam takiego efektu, chociaż z FE dźwięk wcale nie stał się bardziej "jazgotliwy" czy "chaotyczny"

wręcz przeciwnie - zapanował porządek, ład, większa precyzja

nie odnotowałem jednak vibrapodowego złagodzenia wysokich tonów i subiektywnego ograniczenia szybkości - dzięki z FE brzmią dłużej (np. blachy, szarpnięcia strun) i jakby "szybciej", wysokie tony nie tracą przejrzystości (i nie popadają w nadmierną agresję).

myślę, że pod integrę in100se warto by było wrzucić na próbę Vibrapody ale pod końcówki i CD postawiłbym na FE

tak czy inaczej warto popróbować przed zakupem ... (czyli rekomendacja jak zawsze) :-)

Lubię sobie pogrywać ... 

https://www.audiostereo.pl/topic/77927-klub-atoll/page/23/#findComment-3290364

Muszę, więc kiedyś spróbować :)

Chociaż w Poznaniu nie wiem, czy któryś z salonów ma w sprzedaży FE.

W sumie Albedo Air I już ożywił mi system, więc trzeba by sprawdzić temat z FE.

Poza tym końcówka Atolla u mnie gra może 2mies chociaż na dzień dobry grał non-stop przez 10dni, a każdy tu mówi o jakimś pół roku :)

https://www.audiostereo.pl/topic/77927-klub-atoll/page/23/#findComment-3290489

Muszę, więc kiedyś spróbować :)

Chociaż w Poznaniu nie wiem, czy któryś z salonów ma w sprzedaży FE.

W sumie Albedo Air I już ożywił mi system, więc trzeba by sprawdzić temat z FE.

Poza tym końcówka Atolla u mnie gra może 2mies chociaż na dzień dobry grał non-stop przez 10dni, a każdy tu mówi o jakimś pół roku :)

ja pracuję 80% czasu w domu więc "pogrywam w pracy" :-) (=sporo, za to nie za głośno)

jednak u mnie ostatnie zmiany am100se pojawiły się dopiero po 6M

co ciekawe każda kolejna zmiana następowała wyraźnie a do tego skokowo (3-4 razy)

od kilku dni mam nową am200se i nie specjalnie cieszy mnie ta półroczna perspektywa (póki co jest... rzadko dość)

co do FE to w Poznaniu masz KORIS: http://www.koris.pl/k26,akcesoria,,129,finite-elemente.html

Lubię sobie pogrywać ... 

https://www.audiostereo.pl/topic/77927-klub-atoll/page/23/#findComment-3290534

Czy te wzmaki mają trafola czy na wskorś nowocześnie zasilacze impulsowe ,bo mało coś ważą ?

może dlatego, że oprócz "trafo" x2 (bo to konstrukcje symetryczne) to tam więcej nic nie ma ... :-)))) (no może z wyjątkiem baterii kondensatorów Mundorfa 62000mF) :-))) - czyli wszystko jak w starym dobrym muzeum audio :-)))

Lubię sobie pogrywać ... 

https://www.audiostereo.pl/topic/77927-klub-atoll/page/23/#findComment-3290575

Na stronie korisa jest i owszem, ale mam z nimi bdb kontakt i ostatnio z tego co wiem dowiedziałem się, że nie mają chyba nic FE.

Muszę zapytać w najbliższym czasie.

Mnie ciekawi na czym te zmiany w Atollu polegają, bo ja ostatnio nie zauważyłem jakiś znaczących zmian.

https://www.audiostereo.pl/topic/77927-klub-atoll/page/23/#findComment-3290607

Czy ten też tak ma : Atoll AV80 ?

nie znam konstrukcji AV80 ale nie sądzę aby konstrukcja różniła się aż tak poważnie od stereofonicznego rodzeństwa

na bank toroidy

Na stronie korisa jest i owszem, ale mam z nimi bdb kontakt i ostatnio z tego co wiem dowiedziałem się, że nie mają chyba nic FE.

Muszę zapytać w najbliższym czasie.

Mnie ciekawi na czym te zmiany w Atollu polegają, bo ja ostatnio nie zauważyłem jakiś znaczących zmian.

nie wiem jak Ci opisać ten efekt ale to trochę tak jakbyś słuchał muzyki z głową w kartonowym pudełku i nagle wyjął - zmienia nie raptownie i do tego wszystko na raz (nie wiem dlaczego tak się dzieje - to już pytanie do konstruktorów)

u nas w domu efekty były bardzo odczuwalne i jak łatwo można policzyć występowały co 1,5-2m ... więc pewnie się doczekasz (... albo nie :-)))

miałem jeszcze możliwość sprawdzenia czy to przypadkiem nie jest efekt adaptacji słuchu;

mój kontakt z Atollem zaczął się od wypożyczenia wygrzanego in100se - byłem zachwycony

ale skoro zdecydowałem się na streamer to postanowiłem kupić końcówkę 100tkę zamiast integry (zakup nastąpił w przeciągu kilku dni od odsłuchu in100se)

przywiozłem końcówkę do domu, podłączyłem i mało mnie szlag nie trafił... gdzie jest to co słyszałem kilka dni wcześniej??? (ale przeczekałem, kierując się sugestiami kilku znajomych i dystrybutora) - po wyjęciu z pudełka to był zadymiony "kartonowy koszmarek" bez dynamiki, precyzji, wglądu w nagrania itp itd. Jak wspomniałem zmiany w trakcie wygrzewania były wyraźne.

jakoś w lutym/marcu (?) (po 7-8 mies.) miałem u siebie raz jeszcze in100se (wygrzany) i powiem krótko ... końcówka z ST200 była wyczuwalnie lepsza (pełniejsza, zrównoważona) niż ST200 z integrą po by-passie.

więc to ewidentnie nie jest adaptacja...

Lubię sobie pogrywać ... 

https://www.audiostereo.pl/topic/77927-klub-atoll/page/23/#findComment-3290625

u nas w domu efekty były bardzo odczuwalne i jak łatwo można policzyć występowały co 1,5-2m ... więc pewnie się doczekasz (... albo nie :-)))

No to pewno się doczekam za jakiś czas, bo nie słucham codziennie, więc u mnie ten proces może potrwać troszkę dłużej.

:D

https://www.audiostereo.pl/topic/77927-klub-atoll/page/23/#findComment-3290819

hehe... wiesz, to jest tak - jak sam szukałem, to nie miałem się kogo zapytać (albo się komuś nie chciało albo ciągnął kołderkę wyłącznie we własną stronę) - nawet jak w Korisie i Audioforte nikt nie był w stanie mi powiedzieć, jak zmostkować końcówki do mono, bez dodatkowej pary wyjść z preampu, to zacząłem korespondować bezpośrednio z fabryką we Francji. W zasadzie wszytko szlifowałem własnym tyłkiem (o kanapę).

Więc jak teraz ktoś pyta, to grzecznie odpowiadam, bo wiem jak to boli, gdy jednego dnia kupujesz kabelek za 2K a za tydzień go sprzedajesz za 1K bo okazało się, że sprzedawca nie wiedział, co mówi (albo wiedział tylko mu na magazynie zalegał).

Gdybym zsumował wszystkie swoje wpadki przez ostatnich 10 lat to dziś miałbym najdroższy system w UE (choć pewnie nie ja jeden) :-))

Co do M1 - jeśli chcesz mieć to samo ale z nieco lepszym basem, muzykalnie, kolorowo i wykwintnie podane, to nie zastanawiaj się długo - wypożycz Harmonix'a CI230MK2 Improved. Jajek sobie nie dam amputować za to, że będzie Ci się bezwarunkowo podobał ale już ogolenie na łyso bym rozważył. Dwa dodatkowe atuty: 1/ 25% tańszy od M1, 2/ będzie pasował zawsze i do wszystkiego (co do M1 nie mam już takiej pewności). Jedna uwaga - teraz jest w czarnej wersji a nie w niebieskiej (o ile producent znów czegoś nie zmienił - sam Harmonix bez Reymio, to w zasadzie mała manufaktura więc takie nieoczekiwane zmiany się zdarzają).

hej Pantaleon

jestem po odsłuchach Albedo Geo i Harmonixa 230. Podsumuje krótko - Tara Labs rules :-)

A przy okazji widzę (słyszę) że nasze uszy działają podobnie. Pytam więc, jako że warto słuchać mądrych, "co masz na pomiędzy AM a głośnikami"? Sprawdzę to chętnie, a jak zagra tak pięknie jak z TL to odpuszczę golenie jajek :-))))

dzięki za porady

Edytowane przez szpieg donpedro
https://www.audiostereo.pl/topic/77927-klub-atoll/page/23/#findComment-3293248

hej Pantaleon

jestem po odsłuchach Albedo Geo i Harmonixa 230. Podsumuje krótko - Tara Labs rules :-)

A przy okazji widzę (słyszę) że nasze uszy działają podobnie. Pytam więc, jako że warto słuchać mądrych, "co masz na pomiędzy AM a głośnikami"? Sprawdzę to chętnie, a jak zagra tak pięknie jak z TL to odpuszczę golenie jajek :-))))

dzięki za porady

Hehe... ludzki Pan... :-)))

Pomiędzy głośnikami mam Harmonixa 120 Improved - i będę go bronił do ostatniej kropli krwi (byle nie własnej)

Próbowałem TL M1 w wersji głośnikowej - niby dobry drut ale o PLN1200 (4600) droższy od i tak dość drogiego Harmonixa (3400), a poza tym miałem wrażenie, że jest dla mnie zbyt "bezwzględny" (wszytko "trzyma" tak, jakbyś włożył głowę w imadło) = mało muzykalny. W muzyce doszukuję się "piękna" (czymkolwiek by ono nie było) a nie bezwzględnej "szczerości", a to akurat Harmonix zapewnia w stopniu niedoścignionym dla innych kabli. Zresztą sam pewnie masz podobne skojarzenia po odsłuchu 230 RCA. Dla mnie para M1(RCA)+H120impr(SC) to optymalne połączanie - rzetelność, precyzja, wierność w przepływie sygnału między źródłem a wzmacniaczem i muzykalność (przy zachowaniu dużej rozdzielczości i kontroli basu) na "wyjściu". Oczywiście wybór SC będzie w dużej mierze zależał od podpiętych kolumn - przy moich, raczej "rytmicznych", "precyzyjnych" kolumnach (AP Sitara) wybór Harmonixa był strzałem "w sedno tarczy" (jak mawiał St. Tym). Przy bardziej "frywolnych"/"melodyjnych" kolumnach (np. niższe modele Sonus Fabera do Venery włącznie) to kto wie, może znów można by było napisać że "TL rules...". :-)

Pzdr, (i dzięki za komentarz)

Lubię sobie pogrywać ... 

https://www.audiostereo.pl/topic/77927-klub-atoll/page/23/#findComment-3293374

Hehe... ludzki Pan... :-)))

Pomiędzy głośnikami mam Harmonixa 120 Improved - i będę go bronił do ostatniej kropli krwi (byle nie własnej)

Próbowałem TL M1 w wersji głośnikowej - niby dobry drut ale o PLN1200 (4600) droższy od i tak dość drogiego Harmonixa (3400), a poza tym miałem wrażenie, że jest dla mnie zbyt "bezwzględny" (wszytko "trzyma" tak, jakbyś włożył głowę w imadło) = mało muzykalny. W muzyce doszukuję się "piękna" (czymkolwiek by ono nie było) a nie bezwzględnej "szczerości", a to akurat Harmonix zapewnia w stopniu niedoścignionym dla innych kabli. Zresztą sam pewnie masz podobne skojarzenia po odsłuchu 230 RCA. Dla mnie para M1(RCA)+H120impr(SC) to optymalne połączanie - rzetelność, precyzja, wierność w przepływie sygnału między źródłem a wzmacniaczem i muzykalność (przy zachowaniu dużej rozdzielczości i kontroli basu) na "wyjściu". Oczywiście wybór SC będzie w dużej mierze zależał od podpiętych kolumn - przy moich, raczej "rytmicznych", "precyzyjnych" kolumnach (AP Sitara) wybór Harmonixa był strzałem "w sedno tarczy" (jak mawiał St. Tym). Przy bardziej "frywolnych"/"melodyjnych" kolumnach (np. niższe modele Sonus Fabera do Venery włącznie) to kto wie, może znów można by było napisać że "TL rules...". :-)

Chwila, chwila... jeszcze nie tak dawno byś się dał pokroić za TQ blue lub black. Pisałem, że te kable (TQ) są gów..o warte (nie tak dosłownie) jednak byłeś taki stanowczy, a teraz taka zmiana? ;))

To może w zasilaniu jeszcze zamieszasz i podłączysz coś ze stajni Shunaty (np: jakiegoś Helix Alpha)? Warto popróbować. Jak za podkładki wydajecie kilogram pln-ów to na kabelki tym bardziej, przecież te od PC-ta to profanacja waszych zestawów.

pozdro,

https://www.audiostereo.pl/topic/77927-klub-atoll/page/23/#findComment-3293528

Chwila, chwila... jeszcze nie tak dawno byś się dał pokroić za TQ blue lub black. Pisałem, że te kable (TQ) są gów..o warte (nie tak dosłownie) jednak byłeś taki stanowczy, a teraz taka zmiana? ;))

To może w zasilaniu jeszcze zamieszasz i podłączysz coś ze stajni Shunaty (np: jakiegoś Helix Alpha)? Warto popróbować. Jak za podkładki wydajecie kilogram pln-ów to na kabelki tym bardziej, przecież te od PC-ta to profanacja waszych zestawów.

pozdro,

Ależ ja do tej pory twierdzę, że TQ Blue to wyśmienity kabel (za PLN600 za 2x2,5m). Do, co najmniej, PLN1200 (!!!) trudno mi wskazać sensowną konkurencję. Wolę go od TQ Black, o którym, w cenie 1500 za komplet, nigdy nie miałem specjalnie wygórowanego mniemania. Jeśli znasz inny, lepszy kabel, do rzeczonych PLN1200, to zdradź mi jego nazwę (obawiam się jednak, że wskazanie takowego będzie niezwykle trudne).

Wydając PLN 3.400 (za Harmonixa), czy np. PLN2800 (za Vovoxa Vicalisa po zakonfekcjonowaniu) widać już poważniejsze jakościowe zmiany, należy jednak pamiętać, że ich cena jest bagatela 5 RAZY (!!!) wyższa od TQ Blue.

Tak więc moja wcześniejsza opinia wcale nie kłóci się z dzisiejszą. Wszytko to kwestia punktu odniesienia ... czyli ceny :-)).

Co do zasilania to jestem po rożnych próbach (VdH, PSA, Enerr, inne). Po konsultacjach, chcę sprawdzić jeszcze 2 opcje właśnie ze stajni Shunyaty: Venom Digital do streamera i Venom HC do końcówki. Na wyższe półki cenowe raczej nie będę wchodził.

Pzdr, P

Lubię sobie pogrywać ... 

https://www.audiostereo.pl/topic/77927-klub-atoll/page/23/#findComment-3294053

Ależ ja do tej pory twierdzę, że TQ Blue to wyśmienity kabel (za PLN600 za 2x2,5m). Do, co najmniej, PLN1200 (!!!) trudno mi wskazać sensowną konkurencję. Wolę go od TQ Black, o którym, w cenie 1500 za komplet, nigdy nie miałem specjalnie wygórowanego mniemania. Jeśli znasz inny, lepszy kabel, do rzeczonych PLN1200, to zdradź mi jego nazwę (obawiam się jednak, że wskazanie takowego będzie niezwykle trudne).

Wydając PLN 3.400 (za Harmonixa), czy np. PLN2800 (za Vovoxa Vicalisa po zakonfekcjonowaniu) widać już poważniejsze jakościowe zmiany, należy jednak pamiętać, że ich cena jest bagatela 5 RAZY (!!!) wyższa od TQ Blue.

Tak więc moja wcześniejsza opinia wcale nie kłóci się z dzisiejszą. Wszytko to kwestia punktu odniesienia ... czyli ceny :-)).

Co do zasilania to jestem po rożnych próbach (VdH, PSA, Enerr, inne). Po konsultacjach, chcę sprawdzić jeszcze 2 opcje właśnie ze stajni Shunyaty: Venom Digital do streamera i Venom HC do końcówki. Na wyższe półki cenowe raczej nie będę wchodził.

Jeżeli coś innego mam zaproponować w granicach ceny którą podałeś, to kable Reson DNM są takimi. Kabel bez spektakularnych udziwnień, taki bezpieczny kabel głośnikowy, jako odniesienie dla tych innych. Nie przychodzą ma myśl jakieś dosadne słowa określające jego wady, a to już zaleta;)

Właśnie, problem pojawia się jak czegoś konkretnego oczekujemy na poziomie wyższym od standardu, wtedy ceny mocno szybują w górę i dzielenie na jakieś grupy nie ma sensu, ma być dobrze i tyle, pozostaje tylko kwestia możliwości lub chęci wydania tylu (...) pieniędzy.

Co do kabli zasilających testuj 1,8 metrowe, Shunyata takie zaleca. Firma faktycznie dzieli na te do źródeł i do końcówek z tym, że należy wypróbować różne warianty. Modele wyższe oferują ciemne tło, analogowe granie, więcej i bardziej kontrolowanej góry.Jeżeli wprowadzisz w życie wariant z osobnym pre i dwoma końcówkami to parę kabli będziesz potrzebował. Według mnie dobry kabel zasilający system to właściwy krok.

Oczywiście gratuluję Tobie i innym nowych zakupów, życzę trafnych wyborów. To tak dla jasności ;))

,

https://www.audiostereo.pl/topic/77927-klub-atoll/page/23/#findComment-3294749

Jeżeli coś innego mam zaproponować w granicach ceny którą podałeś, to kable Reson DNM są takimi. Kabel bez spektakularnych udziwnień, taki bezpieczny kabel głośnikowy, jako odniesienie dla tych innych. Nie przychodzą ma myśl jakieś dosadne słowa określające jego wady, a to już zaleta;)

Właśnie, problem pojawia się jak czegoś konkretnego oczekujemy na poziomie wyższym od standardu, wtedy ceny mocno szybują w górę i dzielenie na jakieś grupy nie ma sensu, ma być dobrze i tyle, pozostaje tylko kwestia możliwości lub chęci wydania tylu (...) pieniędzy.

Co do kabli zasilających testuj 1,8 metrowe, Shunyata takie zaleca. Firma faktycznie dzieli na te do źródeł i do końcówek z tym, że należy wypróbować różne warianty. Modele wyższe oferują ciemne tło, analogowe granie, więcej i bardziej kontrolowanej góry.Jeżeli wprowadzisz w życie wariant z osobnym pre i dwoma końcówkami to parę kabli będziesz potrzebował. Według mnie dobry kabel zasilający system to właściwy krok.

Oczywiście gratuluję Tobie i innym nowych zakupów, życzę trafnych wyborów. To tak dla jasności ;))

,

... a gdybym chciał poprawić, wyklarować, może nawet podkreślić górę to co byś polecił z tego kablowego zieleniaka? (chodzi mi o kable zasilające)

Lubię sobie pogrywać ... 

https://www.audiostereo.pl/topic/77927-klub-atoll/page/23/#findComment-3295061

Sprawdź te Venomy, jeżeli podpasują charakterem to kolejne będą ich rozwinięciem, jednak Shunyata Copperhead odpada podkreśla bas jest raczej do końcówek. Diamondback uniwersalny do źródeł i wzmacniaczy z zachowaną równowagą . Do źródła Taipan Alpha (lepszy Diamondback) lub Sidewinder CX (był parą z Viperem – wzmacniacz), .

Wersje Helix Alpha są kolejną odsłoną myśli kablowej Shunyaty i podstawowy Taipan Helix Alpha dodaje ciemnego tła, analogowej barwy i realnie brzmiących w odpowiedniej proporcji wysokich .

Trudno mi odpowiedzieć co jest aktualnie w sklepach, ale jeżeli znajdziesz odpowiednika Sidewindera CX to wyklarujesz i podkreślisz wysokie (źródło) na naprawdę dobrym poziomie . Jeżeli używasz listwy to wariacje kablowe przed i za listwą wnoszą różne wartości do systemu.

Droższych nie posiadam/łem ,no bo mam zestaw in/cd 100 i już trochę popłynąłem w kablach ;) również nie polecę innych firm; ta mi wpadła w łapy i pozostała moją ulubioną.

pozdr,

https://www.audiostereo.pl/topic/77927-klub-atoll/page/23/#findComment-3295505

Pytanie do mnie?

..., no fakt . Zapomniałem o Enerr- ach, które też gościły w moim systemie.

Miałem wersje blue r2 i r3. Wersja r2 była przed kondycjonerem, a r3 zasilała wzmacniacz natomiast w zasilaniu źródła się nie spisał.

Enerry Blue są ok. ale nie można nim zasilać wszystkiego, bo może narobić sporo zamieszania i raczej podkreślą wysokie niż je ugłaszczą. Nie mniej wszystko jest uzależnione od indywidualnych upodobań i reszty systemu.

Tak jak kiedyś pisałem wersje r2 i r3 się różnią materiałowo posiadają inne przewodniki, a tym samym inaczej grają jednak ogólny charakter mają zachowany.

Wypróbować zawsze można, jak się zdecydujesz napisz na PW.

Edytowane przez bitupt
https://www.audiostereo.pl/topic/77927-klub-atoll/page/23/#findComment-3296101

Sprawdź te Venomy, jeżeli podpasują charakterem to kolejne będą ich rozwinięciem, jednak Shunyata Copperhead odpada podkreśla bas jest raczej do końcówek. Diamondback uniwersalny do źródeł i wzmacniaczy z zachowaną równowagą . Do źródła Taipan Alpha (lepszy Diamondback) lub Sidewinder CX (był parą z Viperem – wzmacniacz), .

Wersje Helix Alpha są kolejną odsłoną myśli kablowej Shunyaty i podstawowy Taipan Helix Alpha dodaje ciemnego tła, analogowej barwy i realnie brzmiących w odpowiedniej proporcji wysokich .

Trudno mi odpowiedzieć co jest aktualnie w sklepach, ale jeżeli znajdziesz odpowiednika Sidewindera CX to wyklarujesz i podkreślisz wysokie (źródło) na naprawdę dobrym poziomie . Jeżeli używasz listwy to wariacje kablowe przed i za listwą wnoszą różne wartości do systemu.

Droższych nie posiadam/łem ,no bo mam zestaw in/cd 100 i już trochę popłynąłem w kablach ;) również nie polecę innych firm; ta mi wpadła w łapy i pozostała moją ulubioną.

pozdr,

dzięki za sugestie

A jakie Enerr'y "przerabiałeś?

blue 2ki - były ok. (zwłaszcza przy tej niewygórowanej cenie) ale jak już pisałem mam wnękę i małą odległość do tylnej ściany - wyginając się enerry dosłownie wyrywały mi gniazda w ścianie a co gorsza w Atoll'ach

słyszałem, że 3ki są bardziej elastyczne ale, póki co, nie miałem w rękach (ani w uszach)

Lubię sobie pogrywać ... 

https://www.audiostereo.pl/topic/77927-klub-atoll/page/23/#findComment-3296126

Mnie interesuje Enerr Holograph, czy ktoś miał z nim do czynienia. Ogólnie boję się podchodzić do Enerra, przy głośnikowym Albedo Air I , który już dostatecznie ożywił mi system. Widziałem Neela E14 gold w dobrej cenie, na Neelach 7es goldach się nie zawiodłem, chociaż słyszałem w salonie, że Neele mulą w porównaniu z Enerrem. Tylko gdziekolwiek czytam o właściwościach sonicznych Enerra, to coś mi się zdaje, że każde kable przy nich mulą :)))

Edytowane przez sir.jax

https://www.audiostereo.pl/topic/77927-klub-atoll/page/23/#findComment-3296187

krap

Powtórzę kolejny raz :

Trzeba wypożyczyć i posłuchać u siebie w swojej konfiguracji i w swoich warunkach akustcznych.

Nie ma innej drogi.

Koniec kropka.

https://www.audiostereo.pl/topic/77927-klub-atoll/page/23/#findComment-3301854

tak jest najlepiej ale ... trzeba mieć do twego warunki, nie każdy sklep (a w zasadzie nieliczne) wypożyczają sprzęt a taki jak Atol też nie każdy dystrybutor rozprowadza, z wpisów na forum wynika że wybór sprzętu często jest dokonywany na podstawie doświadczeń innych

https://www.audiostereo.pl/topic/77927-klub-atoll/page/23/#findComment-3302007

Nie przeczę, że nie możesz opierać się na opiniach innych, sam robię w podobny sposób, poczytam tu, poczytam tam, jakieś recenzje w czasopismach, ale zawsze oceny dokonuję sam we własnym systemie i pokoju odsłuchowym.

Opinie pomogą i wskażą drogę, ale nawet tu na forum jak poczytasz opinie na temat jakiegoś sprzętu to często odczucia poszczególnych osób są odmienne, choć wszyscy mówią o jednym i tym samym "klocku", czy kolumnach.

Może dojść do sytuacji, że ktoś bardzo Cię przekona do zakupu, bo u niego konkretny zestaw o który pytasz zagrał świetnie, wydajesz pieniądze sprowadzasz system do domu podłączasz i nagle czar pryska i jesteś w czarnej d...e.

Znam takie przypadki, możesz mi wierzyć, a żal i mina osób opowiadających o swym rozczarowaniu bezcenne :)

Nie da się inaczej, nawet ten sam system jota w jotę od kabelków po same kolumny, łącznie z listwami i sieciówkami nie zagra u każdego z nas tak samo, nie ma siły i nie wierzę w takie cuda.

Z prostej przyczyny AKUSTYKA pomieszczenia.

P.S.

W całym swoim całkiem niekrótkim zresztą jeszcze się nie spotkałem, żeby nie można było wypożyczyć sprzętu.

No, może raz...ale nie więcej :)

https://www.audiostereo.pl/topic/77927-klub-atoll/page/23/#findComment-3302166

Witam miłośników sprzętu Atol; mam pytanie: czy ktoś słyszał jak gra ten sprzęt z Dynaudio. Mam takie kolumny i szukam zestawu wzm./CD - z góry dziękuję za pomoc

O ile pamiętam kolega kopaczmopa użytkował taki zestaw.

Nie wiem nawet czy w tym wątku tego nie opisał...

https://www.audiostereo.pl/topic/77927-klub-atoll/page/23/#findComment-3303916

Witam

Mam pytanie do Szanownych klubowiczów. Gram IN100 od jakiegoś czasu. Nie zwracałem do tej pory uwagi na dźwięk wydawany przez sam wzmacniacz. Chodzi mi o to, iż wydaje on dość głośne buczenie słyszalne w czasie minimalnego vol. Ja rozumiem, transformator itd.itp., jednak zastanawiam się czy powinien, "aż tak" :-) hałasować. Do tej pory jakoś na to nie zwróciłem uwagi. Poza tym wszystko śmiga super. Żadnych przegłosów na kolumnach itp. Pozdrawiam Jacek

Atoll AM 200 + ATOLL ST200 ( RCA TQ Ultra Black ) + CA CD Azur 651 C ( S/PDIF Wireworld Starlight Siver 7 )  + ( ELAC 247.3+ TQ Black II ) + Beyerdynamic Dt 860

https://www.audiostereo.pl/topic/77927-klub-atoll/page/23/#findComment-3307077
  • Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.