Skocz do zawartości

Klub otwarty  ·  384 członków

Atoll Klub
IGNORED

Klub ATOLL

Rekomendowane odpowiedzi

Smialo mozna kupowac nowki, warto miec jednak wiedze, ze z czasem bedzie tylko lepiej. A dla niedowiarkow zostaje wypozyczyc wygrzany od dystrybutora, pozostawic po przyjezdzie pod pradem na 24 h, potem posluchac, zeby samemu uslyszec te barwna srednice i bardzo mocne napowietrzenie gory, robi to kapitalny klimat.

ATC SCM7/HEGEL H95/CHORD QUTEST - REAL SOUND /// REGA ELEX MK4/B&W 607S3 - FUN

Witam.

Dzisiaj dołączyłem do szczęśliwych posiadaczy in100se. Dotychczas byłem użytkownikiem NAD-a c326bee. Powiem tak, po przesiadce na Atolla nastąpiło mówiąc brzydko urwanie dupska. Szok, że na budżetowych kolumnach Indiana Line muzyka tak pięknie brzmi. Zmieniło się totalnie wszystko oczywiście na lepsze. Teraz na nowo odkrywam kolekcje swoich płyt. Słuchając po kolei płyt jest wielki banan na twarzy. Pozdrawiam

Pozwolę sobie jeszcze napisać dwa zdania na temat brzęczenia transformatorów i wyrzucania zabezpieczenia nadprądowego.

Wiec tak:

1) transformatorty brzęczą po przyłożeniu ucha do obudowy. Kondycjonerów, dc blokerów ani innych cudów nie posiadam.

W nocy z odległści 2m nic nie słychać

2) Wyłacznik B16 wyrzuca przy włączeniu przełącznikiem z tyłu. Ale nie ma tragedii. Po podłączeniu wzmacniacza do listwy antyprzepięciowej komputerowej (jakaś taniocha z marketu) ani razu nie wyrzuciło B16 przy próbie 10 włącz/wyłącz

Piszę to dla tych którzy boją się tych niedogodności.

2) Wyłacznik B16 wyrzuca przy włączeniu przełącznikiem z tyłu. Ale nie ma tragedii. Po podłączeniu wzmacniacza do listwy antyprzepięciowej komputerowej (jakaś taniocha z marketu) ani razu nie wyrzuciło B16 przy próbie 10 włącz/wyłącz

Piszę to dla tych którzy boją się tych niedogodności.

Założyć bezpiecznik C16 i po problemie.

Czy wymieniał ktoś stopki w Atollu? Chciałbym wymienić na jakieś lepsze i wyższe, tylko nie wiem jak się za to zabrać, czy trzeba cały wzmak rozkręcać?

Wysłane z tapciocha

Atoll, zamiast stopek ma przyklejane gumowe stopki - brak otworów montażowych w obudowie (jej kaleczenie nie ma żadnego sensu).

Możesz zastosować jedno z poniższych rozwiązań (nie wymagają żadnego inwazyjnego montażu):

1. https://www.koris.pl/vibrapod-cone-stozek-hit.html (polecam),

2. https://www.koris.pl/vibrapod-isolator-hit.html (trzeba uważać i dobrze dobrać wagę, zwłaszcza w przypadku urządzeń typu AM100SE gdzie trafa są z jednej strony obudowy - urządzenie ma różną wagę w różnych miejscach),

3. http://www.audiosystem.com.pl/produkt/1659/ceraone (tanio i dobrze, na bazie ceramicznej kulki, montaż na taśmę dwustronną, w zestawie) - sam ich używam,

4. http://www.audiosystem.com.pl/produkt/334/ceraball-universal (nieco drożej niż Ceraone - technologia podobna, nieco solidniejsza izolacja).

5. http://audiofast.pl/main.asp?idm=58&ids=309&r=0&wersja=0 (jeszcze drożej i jeszcze lepiej - wiodący producent tego typu elementów),

6. http://audiofast.pl/main.asp?idm=58&ids=311&idsu=904&r=0&wersja=0 (trochę inna technologia - ciekawe efekty - polecam),

7. http://audiofast.pl/main.asp?idm=24&ids=478&idsu=1106&r=0&wersja=0 (przemyślana technologia, ciekawe i modyfikowalne efekty, w zależności od ustawienia) - rozważam zakup

Pozdrawiam, P

Lubię sobie pogrywać ... 

Dzięki Ci bardzo.

Wysłane z tapciocha

Przyjemność po mojej stronie.

Dopiero zauważyłem, że masz w posiadaniu AKAI GX 636.

Na chodzie? W jakim stanie? Czarny czy srebrny?

Lubię sobie pogrywać ... 

Srebrny, stan wizualny b. dobry, nagrywa bardzo dobrze w jednym kierunku, odtwarza idealnie w obu.

Na pewno do drobnej kalibracji, ale trochę czasu brak

Edytowane przez jarojaw

Założyć bezpiecznik C16 i po problemie.

Takich zamian nie powinno się robić ze względu na to, że w instalacji elektrycznej musi być zachowana selektywność zabezpieczeń. Może się okazać, że któregoś razu Będziesz dreptał do zabezpieczenia przedlicznikowego, które jest plombowane przez dostawce energii elwktrycznej

Srebrny, stan wizualny b. dobry, nagrywa bardzo dobrze w jednym kierunku, odtwarza idealnie w obu.

Na pewno do drobnej kalibracji, ale trochę czasu brak

Wysłane z tapciocha

Nie myślałeś o sprzedaży?

Lubię sobie pogrywać ... 

Miałem też Akai GX630 i ten sprzedałem, aczkolwiek z niego dźwięk bardziej mi się podobał

Wysłane z tapciocha

czyli jak na razie nie bierzesz pod uwagę opcji sprzedaży (?)

Lubię sobie pogrywać ... 

Takich zamian nie powinno się robić ze względu na to, że w instalacji elektrycznej musi być zachowana selektywność zabezpieczeń. Może się okazać, że któregoś razu Będziesz dreptał do zabezpieczenia przedlicznikowego, które jest plombowane przez dostawce energii elwktrycznej

Taka jest teoria tak samo jak, że w gniazdku powinno być napięcie 230V.

Każdy zrobi jak uważa-na 2 instalacjach sprawdziłem z Atollami działa bez zarzutu.

Wielokrotnie widziałem zwarcie bezpiecznika B, które i tak zdążyło wywalić C w liczniku.

Ja nie twierdze że taka zmiana z B na C nie zadziała na Atolla. Oczywiste jest ze zabezpieczenie C ma większą zwłokę i przy załączeniu wzmacniacza z pewnością nie wyrzuci. Napisałem, że nie powinno się takich zmian robić i tyle, a co kto zrobi u siebie w domu to jego sprawa. Gorzej jak wznieci jakiś pożar to zdziwienie będzie jak mu ubezpieczyciel nie wypłaci odszkodowania.

Ja nie twierdze że taka zmiana z B na C nie zadziała na Atolla. Oczywiste jest ze zabezpieczenie C ma większą zwłokę i przy załączeniu wzmacniacza z pewnością nie wyrzuci. Napisałem, że nie powinno się takich zmian robić i tyle, a co kto zrobi u siebie w domu to jego sprawa. Gorzej jak wznieci jakiś pożar to zdziwienie będzie jak mu ubezpieczyciel nie wypłaci odszkodowania.

I jeszcze przegląd elektryczny raz na 5 lat trzeba zrobić, przegląd kominiarski raz do roku, pieca gazowego.

A na końcu i tak się okaże, że jakiegoś papierku brakowało. Sorry za offtopic, ale jak coś się stanie to zawsze jest problem.

Błagam Panowie - przestańcie z tymi bezpiecznikami - to wyłącznie temat dla producenta, jeśli on nie przedstawia swojego stanowiska w sprawie poprzez swojego polskiego oficjalnego przedstawiciela na terenie RP, to szkoda naszego czasu. Temat był nota bene wałkowaty przy okazji obnażania niedoskonałości tej francuskiej manufaktury. Skupcie się bardziej na kontemplacji brzmienia tych konstrukcji.

FEZZ AUDIO TITANIA - REGA PLANAR 3 - REGA FONO MM 2017 - PIONEER UDP - LX 500 - DEFINITIVE TECHNOLOGY BP 10 - TELLURIUM Q BLUE - RCA + SPEAKER

Bardzo dobre podsumowanie Piotr, atoll-om trafa brumia (chociaz uczciwie musze przyznac, ze po ok. roku efekt brumienia jezeli wystepuje to sporadycznie/pomijalnie), bezpieczniki wiadomo (najlepiej jakby po prostu dystrybutor we wlasnym zakresie dokladal w gratisie odpowiednie heh, chociaz znowu kto codziennie wylacza "pstrykiem" piece, no znikomy procent uzytkownikow), za to te migotajace/przygasajace w jakiejs czesci wyswietlacze w odtw. CD powinny byc bez dyskusji wymieniane na nowe odtw. CD a nie modowane przez krajowy serwis. Nie rozumiem czy takim problemem jest zglosic to firmie atoll? Czy lepsze sa podstawiane wpisy uzytkownikow, ze to co tu napisalem to wymysly itd.? Klamstwo ma krotkie nogi, a konkurencja jest potezna - szkoda, ze nie kazdy dystrybutor w kraju potrafi to zrozumiec...i woli opowiadac nowym klientom swietnie przygotowany bajer.

Gość sm1980

(Konto usunięte)

@Adam 38: tylko pytanie co z końcówką mocy? Trzymać cały czas ją włączoną? Mam DAC Essence One MKII Muses i z końcówką AM100SE, z moimi kolumnami (B&W 685 S2 + zwrotnica wymieniona w Sonus Oliva) i subwooferem Paradigm Monitor Sub 8 tworzy fenomenalne brzmienie - dla mnie po prostu ideał, ale... właśnie to pstrykanie jest niepokojące (brumienie trafo zredukował DC-Blocker).

Druga sprawa, że ciężko znaleźć mi podobnie brzmiącą końcówkę w takiej albo niższej cenie z wyjściem dla subwoofera :(.

Uwielbiam tego rodzaju riposty choć jest to kwintesencja wyrażonej arogancji twórców i niemocy użytkowników nad panującym nieładem. To jest zwyczajna prawda, bowiem wmawia się Nam, że Nasz Polski Prąd jest kapryśny na cuda tej francuskiej manufaktury. Nie mam słów by to opisać. Jedynym faktem i to niezaprzeczalnym jest, to iż mamy rekompensatę w dźwięku. Adam również gratuję trafnej szpady językowej. Myślę tożsamo.

Nota bene moja skromna struktura Anthema nie powoduje zmian w nastroju Polskich Bezpieczników. No bo jest kanadyjska, niebywałe. Ach ta Europa pełna niespodzianek. Ale przepraszam z góry za tą politycznie gospodarczo dygresję.

Zauważcie że wymieniając swoje uwagi w temacie melodyjnego, bo na tą nazwę w pełni sobie zasłużył Atoll, napotykamy na plusy i minusy tych wytworów. Normalnym zatem jest pierwszoplanowa rola negatywów. Awarie - system pracy serwisu i jego struktura daje nam mylne poczucie bezpieczeństwa, że w razie wystąpienia problemów mamy wsparcie nie tylko u krajowego serwisanta, ale i u samego producenta. W tym przypadku niestety, ubolewam nad tym bardzo, jest wiele nieporozumień. I nie podnoszę larum, bo każdy z Nas jest indywidualistą - kowalem własnego audio.

Tak na marginesie nie pogodzę się nigdy w temacie wyjścia z manufaktur za bagatela 14 tysięcy - bagatela. Za taką sumę startowałbym wówczas to porządnej amerykańskiej stajni lampowej mianowicie Rogue Audio Cronus Magnum II. Przewspaniała maszyna również manufaktura. Acha i nie strzelają bezpieczniki. Stąd mój upór, pomimo że odnalazłem swojego króliczka w Kanadyjczyku. Życzę sobie i Wam Drodzy Koledzy, aby i Wasza droga w poszukiwaniu wymarzonego audio zwieńczona została sukcesem.

Edytowane przez piotrella41

FEZZ AUDIO TITANIA - REGA PLANAR 3 - REGA FONO MM 2017 - PIONEER UDP - LX 500 - DEFINITIVE TECHNOLOGY BP 10 - TELLURIUM Q BLUE - RCA + SPEAKER

<p>Mialem u siebie monitory od Def. Tech. i moge tylko powiedziec, ze to bylo najwieksze pozytywne zaskoczenie bo po wygladzie serii Studio, obawialem sie, ze brzmienie bedzie takie jak wyglad a tu niespodzianka. To dowodzi tylko tego, o czym wspomnial Pantaleon - nie kierowac sie stereotypami, ze np. "amerykanskie kolumny" nie graja itp.

Który model miałeś u siebie? Ja myślę o SM65

Rotel RA-980BX+Heco Aurora 700 SONY 550ES + Emit M20@Nostromo Wolf2 - Solid Core audio cable set

Definitive Technology Studio Monitor 65 SM65 , a że tak zapytam Kolegi z czym miałoby to funkcjonować ?

Te konstrukcje bowiem opierają się na membranach pasywnych na szczycie. Może być ciekawie.

DjTechnics, info poszlo na priv., nie chce smiecic w Klubie Atoll-a. Moge tylko wszystkim posiadaczom in 100se z czystym sumieniem polecic odsluch Definitive Technology Studio Monitor, jest swietne nasycenie barwa, szybkosc i potezna dawka muzykalnosci bez zamulenia.

mój in 100 jest zepsuty, bo bezpieczników nie wywala i nie brumi. No szkoda

... jeśli jest jeszcze na gwarancji spróbuj zareklamować :) :)

Lubię sobie pogrywać ... 

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.