Skocz do zawartości

Klub otwarty  ·  384 członków

Atoll Klub
IGNORED

Klub ATOLL

Rekomendowane odpowiedzi

Ale pod pr300 chciałem też podłączyć amplituner kina domowego pod By pass, i mogę posłuchać stereo bez użycia amplitunera. Tylko sporo czytałem na grupach FB że pr200\300 ma problem z jakimiś buczeniami i trzaskami z kolumn. Miał ktoś z Was takie coś? Mi głownie zależy dzięki bypass oddzielić kino od stereo, stąd pomysł na pr200\300. Ktoś z Was też ma taką opcję ? i jakie są ogólne różnicę pomiędzy 200 a 300 ?

Edytowane przez Patryk89_896
W dniu 23.11.2023 o 19:09, Artistplant napisał:

testowałem ST300 i powiem szczerze, że w budżecie do 30tyś gra świetnie, porównywałem z Luminem, Auraliciem i Moonem. Masz tam Pre i Eversolo możesz sprzedac

A z jakimi Moonem?

Warto by napisać co masz przed i co masz za tym ST300, bo to tylko Twoja opinia i z Twoimi klockami, czy kolumnami.

Gra cały system, nie tylko jeden jego element, chociaż i ten jeden może albo poprawić, albo skasztanić całość. 

Edytowane przez sir.jax

Racja jest jak dupa, każdy ma swoją.

37 minut temu, sir.jax napisał:

A z jakimi Moonem?

Warto by napisać co masz przed i co masz za tym ST300, bo to tylko Twoja opinia i z Twoimi klockami, czy kolumnami.

Gra cały system, nie tylko jeden jego element, chociaż i ten jeden może albo poprawić, albo skasztanić całość. 

Nie lubi się tego atolla a moona się lubi albo na odwrót 😎

Godzinę temu, Kawas napisał:

Nie lubi się tego atolla a moona się lubi albo na odwrót 😎

Tak też można, co nie zmienia faktu, że warto informować z czym lepiej wypadł ST300, a z czym nie spasował się Lumin, Auralic, czy Moon.

Pomijam już, że te marki mają różne modele streamerów.

ST300 warto pożyczyć, w Audioforte jest możliwość, świetna funkcjonalność, wszystko działa, bardzo dobry bas, nisko schodzi i jest zróżnicowany, dynamika ożywi niejeden wzmacniacz, jedyne co to nie jest tak szczegółowy i napowietrzony jak Auralic G2.1

generalnie można z nim żyć

Edytowane przez Artistplant
  • 1 miesiąc później...

W kubie cicho... wszystkie Atolle się popsuły czy co? 🤣 Chodzi mi po głowie zakup AM100. Jakie macie doświadczenia z preampami do koncówek Atolla? Które z końcówek tego producenta mają tryb auto stand by?

.

Ten kto doświatczył wybitnego zestawu w paskudnym pomieszczeniu i budżeciaka pod akustyką idealną odnajdzie spokój ducha...

19 minut temu, mikel napisał:

W kubie cicho... wszystkie Atolle się popsuły czy co? 🤣 Chodzi mi po głowie zakup AM100. Jakie macie doświadczenia z preampami do koncówek Atolla? Które z końcówek tego producenta mają tryb auto stand by?

W Kubie nie wiem, czy cicho. Ale w klubie Atolla owszem 🫢

Miałem kiedyś Atolla AM100, nie ma żadnego standby, jak to końcówka, wyłączasz z tyłu wyłącznikiem kołyskowym.

Napedzałem go HD12 i było bdb jeno u mnie okablowanie jest droższe niż ta końcówka no i stał na izolatorach Vibrapoda plus stożki Vibrapoda. 

Ale ja mam ambę na tle okablowania i zasilania, także ten...😁

Edytowane przez sir.jax

15 minut temu, sir.jax napisał:

W Kubie nie wiem, czy cicho. Ale w klubie Atolla owszem 🫢

Miałem kiedyś Atolla AM100, nie ma żadnego standby, jak to końcówka, wyłączasz z tyłu wyłącznikiem kołyskowym.

Napedzałem go HD12 i było bdb jeno u mnie okablowanie jest droższe niż ta końcówka no i stał na izolatorach Vibrapoda plus stożki Vibrapoda. 

Ale ja mam ambę na tle okablowania i zasilania, także ten...😁

Wyżej się uniosłeś (słusznie) odnośnie wypowiedzi Artistplanta że pominął istotne informacje z porównania. Teraz sam to zrobiłeś chwaląc się super kabelkami jednak nic o nich nie wspominając a ponieważ ja sam jestem z tych wierzących to wiesz... wkurzyłeś mnie z lekka 😄

Poza tym dzięki za uświadomienie że AMy trzeba klikać z tyłu co generalnie je skreśla z mojej listy. Ewentualnie kupię IN który może z czasem będzie robił za końcówkę tylko.

Edytowane przez mikel

.

Ten kto doświatczył wybitnego zestawu w paskudnym pomieszczeniu i budżeciaka pod akustyką idealną odnajdzie spokój ducha...

Posiadam Atolla IN200 i kolumny Tannoy XT8F. Niby fajnie to gra, ale byłem u znajomego który ma Bowersy 702s3 i podłaczylismy pod nie mojego IN200. Kopara mi opadła jak to grało. Kolega jest na etapie szukania wzmacniacza i w sumie chciał coś droższego ale zdziwil się mocno. Później Musical m5si i m6si zagrały ciut gorzej od Atolla. No ale do sedna sprawy. Nie stac mnie na 702s3 a wiem ze są fajne kolumny tak do 20tyś które dobrze zgrają się z IN200. Napiszcie prosze z jakimi kolumnami słuchaliście na nim? Ja zastanawiam się nad Bowersami 703s3 licząc na podobne brzmienie co model wyzszy,  Dynaudio Evoke 50- tylko czy góra nie będzie za bardzo przygaszona jak to bywa z Dynkami, ewentualnie grosza dorzucę i Sonusy Sonetto 5. Chce po prostu znaleźć jakieś 3 warte uwagi i jechac do salonu porównać i kupić.

Atoll IN200 Signature, CD-Primare CD-31, Pioneer PL30LII, preamp Buphono, Kolumny-Tannoy XT8F, Kabel gł.-Tellurium Q Ultra Blue, DAC SMSL SU-9, Streamer Raspberry Pi

1 godzinę temu, Kawas napisał:

A w am100 nie ma trigera ? W am200 jest.

Czy trigger w AM200 działa rówież z innymi preqmpami czy tylko z preampami marki własnej?

.

Trigger to trigger . 

Jeśli jest 12V to ma działać 😉

Am200 SE bez SE nie ma triggera z tego co pamiętam .

Pzdr

Edytowane przez dedal75

Pomoc dla Alana 1%KRS 0000037904(32459 MAŁECKI ALAN)

3 godziny temu, mikel napisał:

Wyżej się uniosłeś (słusznie) odnośnie wypowiedzi Artistplanta że pominął istotne informacje z porównania. Teraz sam to zrobiłeś chwaląc się super kabelkami jednak nic o nich nie wspominając a ponieważ ja sam jestem z tych wierzących to wiesz... wkurzyłeś mnie z lekka 😄

Poza tym dzięki za uświadomienie że AMy trzeba klikać z tyłu co generalnie je skreśla z mojej listy. Ewentualnie kupię IN który może z czasem będzie robił za końcówkę tylko.

Gdybym miał w zwyczaju chwalić się z czego składa siemoj system od samego gniazda w ścianie po kolumny i adaptację akustyczną, mógłbyś o tym poczytać wstopce lub profilu "o mnie".

Moja wypowiedź była uogólnienieniem do Twojego zapytania, żaden test porównawczy, czy opis brzmienia...stąd żadnych konkretnych informacji, co z czym i jak.

Integrę miałem kilka dni i dla mnie lepiej gra jako końcówka,  jest to jakieś rozwiązanie w Twoim przypadku.

2 godziny temu, bumbum napisał:

Ja zastanawiam się nad Bowersami 703s3 licząc na podobne brzmienie co model wyzszy, 

Nie licz na to zbyt mocno, bo możesz się zawieść. 

Rozumiem, że z IN200 byłeś u kolegi, a nie kolega z Bowersami u Ciebie?

3 godziny temu, Kawas napisał:

A w am100 nie ma trigera ? W am200 jest.

Z tego co widzę, to w nowej serii AM 100signature jest .

Godzinę temu, sir.jax napisał:

Rozumiem, że z IN200 byłeś u kolegi, a nie kolega z Bowersami u Ciebie?

Tak, byłem u kolegi.

Atoll IN200 Signature, CD-Primare CD-31, Pioneer PL30LII, preamp Buphono, Kolumny-Tannoy XT8F, Kabel gł.-Tellurium Q Ultra Blue, DAC SMSL SU-9, Streamer Raspberry Pi

27 minut temu, bumbum napisał:

Tak, byłem u kolegi.

Zatem to jak słyszałeś u niego nie musi i raczej nie przeniesie się do Ciebie, inna elektronika, okablowanie, a przede wszystkim akustyka pomieszczenia. 

12 minut temu, sir.jax napisał:

inna elektronika, okablowanie, a przede wszystkim akustyka pomieszczenia

Moze byc tylko lepiej. Słuchaliśmy z taniego CD-ka, zwykłe kable za kilkadzisiąt złtych i akustyka u mnie chyba lepsza bo bardziej umeblowany salon i ciut mniejszy.

W salonie jak bym słuchał było by tez inaczej, no ale niestety mozliwości innej nie mam. Chce wytypowac 3 modele, odrzucić te nic nie warte. Na koniec zostawic 2 najlepsze i wziąc po kolei do domu. Taki plan. Ale każda opinia tutaj na grupie jest dla mnie wazna.

Edytowane przez bumbum

19 godzin temu, bumbum napisał:

Posiadam Atolla IN200 i kolumny Tannoy XT8F. Niby fajnie to gra, ale byłem u znajomego który ma Bowersy 702s3 i podłaczylismy pod nie mojego IN200. Kopara mi opadła jak to grało. Kolega jest na etapie szukania wzmacniacza i w sumie chciał coś droższego ale zdziwil się mocno. Później Musical m5si i m6si zagrały ciut gorzej od Atolla. No ale do sedna sprawy. Nie stac mnie na 702s3 a wiem ze są fajne kolumny tak do 20tyś które dobrze zgrają się z IN200. Napiszcie prosze z jakimi kolumnami słuchaliście na nim? Ja zastanawiam się nad Bowersami 703s3 licząc na podobne brzmienie co model wyzszy,  Dynaudio Evoke 50- tylko czy góra nie będzie za bardzo przygaszona jak to bywa z Dynkami, ewentualnie grosza dorzucę i Sonusy Sonetto 5. Chce po prostu znaleźć jakieś 3 warte uwagi i jechac do salonu porównać i kupić.

jako użytkownik st200 i am200se polecam amphion argon 3ls 🙂

Pany, doradzcie, przesiadłem się na salon 32m2, zostałem z atoll in100se, i ushery s520, one narazie grają z nad3020a, oczywiscie tutaj juz są za małe, a z atollem wg mnie wgle nie miały dołu, nie ważne. Szukam aktualnie kolumn do tego salonu, i do tego atolla 100, Ushery sprzedaje, czym prędzej, ale potrzebuje jakies podłogówki, żeby dobrze zgrywały się z tym wzmakiem, moj typ to MA bronze 500, MA silver 300 lub 500 7G, one przedewszytskim mi sie podobają wizualnie, a to jest turbo ważny dla mnie aspekt, druga sprawa częsciej słucham ciszej niż głosniej, jak ma to jakieś znaczenie to między kolumnami jest 2,5m do słuchacza 2,6m, ushery wiadomo słabo z basem, dlatego chciałbym coś co będzie miało wykop na basie, a tak pozatym srednica wokal, czytelny, może być ciut cofniety za kolumny, atol i tak gra srednicą przed linia kolumn, ale jak będe miał scene na twarzy nic się nie stanie a nawet na plus, napewnoi nie chciał bym stracic, charakteru brzmienia z usher s520, budżet ok 5/9k raczej używane, minimalistyczny wygląd. HELP

Mi Atoll in100se grał świetnie z BW 601 i Preference 5. Może jakieś starsze BW. Ja  kupilem wtedy niezłe Quadrale Ascent, ale z Atoll zero synergii...

Pomoc dla Alana 1%KRS 0000037904(32459 MAŁECKI ALAN)

Jak się ma sygnatura brzmienia IN200 do AM200 oraz PR200? Co w dzielonym odpowiada bardziej za brzmienie? 

.

W dniu 6.01.2024 o 17:28, bujalone napisał:

Pany, doradzcie, przesiadłem się na salon 32m2, zostałem z atoll in100se, i ushery s520, one narazie grają z nad3020a, oczywiscie tutaj juz są za małe, a z atollem wg mnie wgle nie miały dołu, nie ważne. Szukam aktualnie kolumn do tego salonu, i do tego atolla 100, Ushery sprzedaje, czym prędzej, ale potrzebuje jakies podłogówki, żeby dobrze zgrywały się z tym wzmakiem, moj typ to MA bronze 500, MA silver 300 lub 500 7G, one przedewszytskim mi sie podobają wizualnie, a to jest turbo ważny dla mnie aspekt, druga sprawa częsciej słucham ciszej niż głosniej, jak ma to jakieś znaczenie to między kolumnami jest 2,5m do słuchacza 2,6m, ushery wiadomo słabo z basem, dlatego chciałbym coś co będzie miało wykop na basie, a tak pozatym srednica wokal, czytelny, może być ciut cofniety za kolumny, atol i tak gra srednicą przed linia kolumn, ale jak będe miał scene na twarzy nic się nie stanie a nawet na plus, napewnoi nie chciał bym stracic, charakteru brzmienia z usher s520, budżet ok 5/9k raczej używane, minimalistyczny wygląd. HELP

Często do Atoll-a polecane są Pylon Diamond. Do Twojego metrażu Diamond 28 MKII

11 godzin temu, Zbigniew_69223 napisał:

Często do Atoll-a polecane są Pylon Diamond. Do Twojego metrażu Diamond 28 MKII

Cześć, mam Diamondy 30mk2 na testach i chyba zostaną, to wspaniałe brzmienie z Atollem IN200SE, chociaż nie jestem wybredny i nie przerobiłem wielu kolumn z tego zakresu cenowego, tak czy inaczej raczej się zaprzyjaźnię na dłużej z tymi Pylonami. Jest jednak małe "ale" w mojej akustyce się nieco bas wzbudza z Atollem, niestety wychodzi tu jego poluzowanie. Nie mam tego z innym moim wzmakiem Abrahamsen V2.0UP, tu kontrola basu jest lepsza. W związku z tym mam pytanie do znawców - czy IN300 będzie pod tym względem lepszy niż IN200?

Edytowane przez yesther
1 godzinę temu, yesther napisał:

Cześć, mam Diamondy 30mk2 na testach i chyba zostaną, to wspaniałe brzmienie z Atollem IN200SE, chociaż nie jestem wybredny i nie przerobiłem wielu kolumn z tego zakresu cenowego, tak czy inaczej raczej się zaprzyjaźnię na dłużej z tymi Pylonami. Jest jednak małe "ale" w mojej akustyce się nieco bas wzbudza z Atollem, niestety wychodzi tu jego poluzowanie. Nie mam tego z innym moim wzmakiem Abrahamsen V2.0UP, tu kontrola basu jest lepsza. W związku z tym mam pytanie do znawców - czy IN300 będzie pod tym względem lepszy niż IN200?

a jaką masz odległość pomiędzy diamondami a ścianą za nimi?

3 minuty temu, Kawas napisał:

a jaką masz odległość pomiędzy diamondami a ścianą za nimi?

Niestety max 40cm mogę je wyciągnąć, one same w sobie są dość głębokie, wiem, że to pewnie powód tego wzbudzania, bardzo pomaga zatykanie BR, nawet jednego. No ale z Abrahamsenem jest bardzo dobrze i nic takiego nie ma miejsca, ale rzeczywiście Atoll moze miec więcej tego basu po prostu, chciałbym te kolumny zostawić bo bardzo mi się podobają i wizualnie i jak grają, a wzmaka jeszcze lepszego - docelowego i tak chciałem poszukać już może w budżecie pow. 10k. Ale to na spokojnie, jeszcze się osłucham z kolumnami i będę wypożyczał co lepsze kąski i będzie przygoda... kusi mnie Leema Tucana 2, no ale to może nie w klubie Atolla 🙂

10 minut temu, Kawas napisał:

leemę też z chęcią bym posłuchał 🙂

pozostaje Ci jeszcze wymiana kolumn na takie, które lepiej znoszą bliskość ściany - miałem ten sam dylemat przy zestawie ST200se i am200se

I jakie kolumny ostatecznie się sprawdziły? I jaki metraż u Ciebie? 

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.