Skocz do zawartości

Klub otwarty  ·  384 członków

Atoll Klub
IGNORED

Klub ATOLL

Rekomendowane odpowiedzi

7 godzin temu, Zbigniew_69223 napisał:

Tak działa marketing szeptany,  częsta praktyka stosowana na forach.

Niby odnośnik do bloga, a za chwile pyk i mamy ogłoszonko.

Zgłaszać taki wpis, bo jest stosowny do tego odnośnik.

Racja jest jak dupa, każdy ma swoją.

Gość

(Konto usunięte)
18 godzin temu, sir.jax napisał:

Tak działa marketing szeptany,  częsta praktyka stosowana na forach.

Niby odnośnik do bloga, a za chwile pyk i mamy ogłoszonko.

Zgłaszać taki wpis, bo jest stosowny do tego odnośnik.

IMG_7868.png

IMG_7866.png

Nie za bardzo rozumiem. 
Wrzuciłem wpis odnośnie setu Atolla ze Spendorami, nie do ogłoszenia. 

Nie przypominam sobie, żeby był zakaz sprzedawania na OLX swojego sprzętu.
Założyłem, że ktoś z klubu Atoll może być w przyszłości zainteresowany takim połączeniem.

Nie wiem o jakim marketingu szeptanym tutaj mowa, skoro widać jak na dłoni, że to moje rzeczy?

Wieczor z analogiem to moj blog, na ktorym relacjonuje swoje zajawki w świecie audio.

Pisze o legendarnych konstrukcjach jak Sonusy, Tenor, Sun Audio, Audio note, Mini Utopie

Znajdziecie tam również poradnik odnośnie lampowców, czy kolumn do lampy.

Relację z AVS, czy spotkań audio.

To również miejsce, gdzie staram się pokazywac klocki, które są fajne, a branża ma je w poważaniu bo nie ma z tego hajsu (np. Phoenix, KMaudio, Eltax). 

Z tych tekstów codziennie korzysta kupę ludzi ludzi, którym nie chce się wertować for - ze względu m.in na takie sytuacje jak te. 

publikacja wpisów odnośnie bloga była ustalana z administracją.

Natomiast audio-architect - wystarczy sobie kliknąć - to konsulting, którego tutaj nie reklamuję - pomagam ludziom zostawiac sety, czy pokazuję różnice miedzy lampami na swoich prywatnych wzmacniaczach, które czasem zmieniam jak większość audiofili. Coś, czego w PL nikt nie robi w tak szerokim spektrum.

Jeśli ktoś byłby uważny to zauważyłby, że zniknął z tego wątku link do wartościowego contentu, który ja wrzuciłem i pojawił się link sprzedażowy. 

Atoll nie jest moim wzmacniaczem, podobnie jak Tenor, Quad, czy Phast, które wystawiam, bo moi znajomi cenią sobie moje zdjęcia i opisy. 

Nie mam sklepu. 

Rotuję sprzętem jak mi się znudzi, żeby mieć o czym pisać. 

7 godzin temu, julius-6 napisał:

Wieczor z analogiem to moj blog, na ktorym relacjonuje swoje zajawki w świecie audio.

Pisze o legendarnych konstrukcjach jak Sonusy, Tenor, Sun Audio, Audio note, Mini Utopie

Tylko, że tu jest klub Atolla, a Ty wszędzie z tym blogiem się wpychasz.. Na forum obok już się znudzili ?

• 1 miesiąc później...

Cześć, 

od paru lat gram na AM400, ST300 z Focalami Electra 926. 

Zaczyna mi chodzić po głowie jakaś zmiana. 

Zastanawiam się od czego zacząć.. 
Chyba od kolumn -  są zbyt wyraziste górą - świetne do JAZZu i KLASYKI, ale brakuje pazura w ROCKOWYCH, czy cięższych brzmieniach... 

Pewnie zawsze jest coś za coś.. 
Słuchałem kiedyś Kante N 2, dodają pazura pozostawiając klarowną górę.. 

macie może jeszcze jakieś propozycje ? 

Edytowane przez Tomek F
W dniu 8.01.2025 o 22:27, Tomek F napisał:

Cześć, 

od paru lat gram na AM400, ST300 z Focalami Electra 926. 

Zaczyna mi chodzić po głowie jakaś zmiana. 

Zastanawiam się od czego zacząć.. 
Chyba od kolumn -  są zbyt wyraziste górą - świetne do JAZZu i KLASYKI, ale brakuje pazura w ROCKOWYCH, czy cięższych brzmieniach... 

Pewnie zawsze jest coś za coś.. 
Słuchałem kiedyś Kante N 2, dodają pazura pozostawiając klarowną górę.. 

macie może jeszcze jakieś propozycje ? 

Pylon Audio Jasper MKII, ewentualnie niższa seria Diamond 28 lub 30 może coś w stylu retro Jade 20 lub nowość Zirkon 20.🙂

Edytowane przez Zbigniew_69223

Kanty a Jaspery to dwa bieguny brzmieniowo 🙂 

Sprawdziłbym Audiovectory jeśli podoba Ci się takie jaśniejsze granie 😉 

Pomagamy, doradzamy, wypożyczamy, zapraszamy na indywidualne odsłuchy.

Najlepsze ceny dla forumowiczów magazynu Audiostereo - zapytaj o ofertę! Pełna oferta na stronie www.Q21.pl.

• 2 tygodnie później...

Hej,

zastanawiam się nad rozwojem zestawu stereo. Mam do ampli denon x3500 podpiętego atolla in100se przez bypass.

glosniki to kef r700, pewnie wkrótce dołączy sub rel t/7x.

Co byście doradzili by poprawić jakość dźwięku stereo. Dołączyć przedwzmacniacz np pr300? Wymienić na in200 signature? A może coś jeszcze innego… ?

4 godziny temu, dedal75 napisał:

A to tylko chęć wymiany?

Czy czegoś brakuje ?

Nie wszystkim in200 gra lepiej niz in100.

Brakuje mi trochę przestrzeni, doły, bas, średnica jest fajna, ale jakby góra mogła brzmieć bardziej szczegółowo, trochę lżej.

Słucham dosyć różnorodnie, i rock, i filmowa, i klasyczna.

Na zasilaczach się nie znam, nie wiem czy coś to daje, ale mam najzwyklejszy, kable atolla fabryczne.

W kwestii przestrzeni i góry bardzo dużo można zmienić nawet minimalnym przestawieniem kolumn 🙂 R700 mają bdb scenę, choć dość oszczędnie grają w górze. Próbowałeś nimi trochę pokręcić? 

Najlepsze ceny dla forumowiczów magazynu Audiostereo - zapytaj o ofertę! Pełna oferta na stronie www.Q21.pl.

21 minut temu, Q21 napisał:

W kwestii przestrzeni i góry bardzo dużo można zmienić nawet minimalnym przestawieniem kolumn 🙂 R700 mają bdb scenę, choć dość oszczędnie grają w górze. Próbowałeś nimi trochę pokręcić? 

Tak, choć za wiele miejsca na przestawienie nie mam. Kalibrację wezmę po dodaniu suba, niemniej zastanawiam się co mogłoby przynieść oczekiwany skutek. Scena- spróbuję szerzej rozstawić i sprawdzę, a co z górą?

Góra i scena mocno się zmienią przy obrocie kolumn 🙂 

Ale jak koncowka atolla to za przedwzmacniacz , robi pre z denona i to on odpowiada w dużej mierze za dźwięk jaki masz .

Sprawdź jakieś cd z ulubiona muzyka a.in100 użyj jako Integra z r700 i powiedz co jest nie tak .

Pomoc dla Alana 1%KRS 0000037904(32459 MAŁECKI ALAN)

W dniu 24.01.2025 o 16:59, Q21 napisał:

Góra i scena mocno się zmienią przy obrocie kolumn 🙂 

Dzięki. Przestawiłem, pokombinowałem i jest o niebo lepiej. Co prawda na codzień takie rozstawienie nie przejdzie, ale na wieczór nie ma problemu.

IMG_1890.jpeg

Witam.

od dzisiaj jestem posiadaczem Atoll IN200 Evo. 

Niestety już pierwszego dnia mam problem. Buczenie z głośników które niestety jest za głośne, żeby je zaakceptować. Nie mówię o delikatym syczeniu kilka cm od kolumn, ale o buczeniu które słuszę dosyc głośno z 3.5 metra. Problem występuje tylko po włączeniu telewizora. Inne wzmacniacze, które udało mi się testować w domu (w większości Arcamy) były cichutkie, tak jak mój stary Harman Kardon. Jak wyłacze telewizor, to buczenie ustaje. Przy samym słuchaniu przez Dac-a nie buczy. Trochę syczy, ale z bliska, a to mi nie przeszkadza. Z tym buczeniem nie da się oglądać filmów, bo między dialogami słychac to dosyć mocno. Telewizor ma na wtyczce Pin uziemiający. 

To sobie sam odpowiedziałeś co zakłóca.

Weź albo TV wepnij w jakąś inną listwę, jeśli taką masz, a audio w inną listwę i najlepiej inne gniazdo w ścianie.

Może pomóc, ale niekoniecznie.

Dobra, kombinowałem z róznymi gniazdkami, listwami, a także fazami. Wszystko na nic. Telewizor jest plazmowy i sieje jak szalony. Podłączyłem dzisiaj namiast niego monitor IPS, który równiez ma uziemienie   ( chciałem wykluczyć petle masy) i z nim nic nie brumi. Fantastycznie, że kupiłem akurat taki wzmaczniacz, który nie lubi się z moim telewizorem. Inne wzmacniacze miały gdzieś jego zakłócenia. Ciekawe, że wszystkie testowane wzmacniacze miały dwa piny w gnieździe zasilającym, a nie trzy jak Atoll. Dlatego pomimo testu z monitorem wciąż nie jestem pewnien czy to pętla czy nie.

17 minut temu, darth84 napisał:

Dobra, kombinowałem z róznymi gniazdkami, listwami, a także fazami. Wszystko na nic. Telewizor jest plazmowy i sieje jak szalony. Podłączyłem dzisiaj namiast niego monitor IPS, który równiez ma uziemienie   ( chciałem wykluczyć petle masy) i z nim nic nie brumi. Fantastycznie, że kupiłem akurat taki wzmaczniacz, który nie lubi się z moim telewizorem. Inne wzmacniacze miały gdzieś jego zakłócenia. Ciekawe, że wszystkie testowane wzmacniacze miały dwa piny w gnieździe zasilającym, a nie trzy jak Atoll. Dlatego pomimo testu z monitorem wciąż nie jestem pewnien czy to pętla czy nie.

Wzmacniacze z dwoma pinami w gniazdkach były w 2 klasie ochronności bez uziemienia, dlatego ciężko o petle masy w takich wzmakach.

A jesli chodzi o TV to taki urok plazm, mają wentylatory etc.

Kiedyś miałem AM100 i jak się naczytałem co tutaj ludzie wypisują to nie dowierzałem, ale skuszony wpisami też zacząlem przytykać ucho do obudowy Atolla i faktycznie kiedy plazma była włączona coś tam w nim brumiło cyklicznie narastało i wygasało.  Ale musiałem ucho przytknąć niemal do boku obudowy po stronie traf. 

To był moment, kiedy dekoder i plazma zostały wpięte w osobną listwę na osobnym gniazdku w ścianie, a sprzęt audio został w kondycjonerze po tym już Atoll był cichy niezależnie od pory dnia i nocy. Chociaż mój przypadek był raczej naciągany, bo trzeba yooro się przykleić do obudowy, żeby usłyszeć delikatne brzmienie traf.

Ale nigdy nie miałem tak, żeby cokolwiek było słychać z głośników, nigdy.

Teraz też cisza ino Atolla już nie ma od lat 🤭

Edytowane przez sir.jax

21 minut temu, darth84 napisał:

Jutro jak się zborę to przytacham jeszcze inny telewizor, zobaczymy jak bedzie z nim. Chociaz to i tak lipa, żeby zmieniac telewizor dla fracuskiego pudelka. 

Hahahaha.

Nie zmieniaj telewizora, postaraj się o oddzielenie zasilania TV od sprzętu audio.

Nie wpinaj w jedną listwę lub to samo gniazdo TV i sprzętu audio.

Ja juz próbowałem. Nawet ciągnąłem przedłużacz z pietra wyżej na innej fazie, i tak brumi. To wyglada bardziej jakby to ekran telewizora siał jakies zakłucenia, ale jeszcze poeksperymentuje. W najgorszym wypadku kupie sobie nowy a ten wywale do sypialni.

10 minut temu, darth84 napisał:

Ja juz próbowałem. Nawet ciągnąłem przedłużacz z pietra wyżej na innej fazie, i tak brumi. To wyglada bardziej jakby to ekran telewizora siał jakies zakłucenia, ale jeszcze poeksperymentuje. W najgorszym wypadku kupie sobie nowy a ten wywale do sypialni.

Na innej fazie, czy na innym obwodzie? 

Ale jak go włączysz w sypialni to myślisz, że będzie O.K. ?

Może za wczasu zrób taki eksperyment.

Cytat

Na innej fazie, czy na innym obwodzie? 

Na innej fazie, górę mam na innej

Cytat

Ale jak go włączysz w sypialni to myślisz, że będzie O.K. ?

Jeżeli to wina ekranu to powinno byc ok. Tylko tak się dowiem,jak go przeniosę.

Cytat

Może za wczasu zrób taki eksperyment.

Monitor zdał egzamin zamiast TV, więc zobaczymy co sie zmieni przy innym TV. Tylko muszę sąsiadowi oznajmić, że pożyczam jego TV. Powinno przejść.

22 minuty temu, darth84 napisał:

Jeżeli to wina ekranu to powinno byc ok. Tylko tak się dowiem,jak go przeniosę.

Nie sądzę, żeby matryca telewizora robiła takie cuda wianki. Tu bardziej chód o zasilanie w tej plaźmie i wentylatory, które mogą zakłócać. 

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.