Skocz do zawartości

Klub otwarty  ·  384 członków

Atoll Klub
IGNORED

Klub ATOLL

Rekomendowane odpowiedzi

9 godzin temu, bujalone napisał:

W bloku, instalacja, kilkuletnia, ani slowa o jakims wystrzelaniu bezpieczników. Listwa zasilajaca benstuhl czy jakos tak. 

Jaki Atoll na pokładzie? 

Listwie bym nie przypisywał brak wywalania bezpieczn8ka w tablicy rozdzielczej.

Na gniazda stosuje się 16A pewno o charakterystyce B, czyli szybkie. 

Pamięta z co tam masz?

Chyba, że w domu jest instalacja 3 fazowa, czasem w nowym budownictwie pod indukcję dają, a jak masz indukcję,  to pewno w skrzyneczce jest C16. Ale zgaduję tylko😉

Racja jest jak dupa, każdy ma swoją.

Konto kiedyś pisałem , zdarzają się pewnie egzemplarze ale u mnie in100 , in200 ani am200 nie wywalił nigdy korków na starej instalacji mieszkanie na 2 obwodach .

2 pierwsze były gościnnie ale końcówka odpalana z tyłu 2 lata  i ...🤷

Pomoc dla Alana 1%KRS 0000037904(32459 MAŁECKI ALAN)

1 godzinę temu, sir.jax napisał:

Jaki Atoll na pokładzie? 

Listwie bym nie przypisywał brak wywalania bezpieczn8ka w tablicy rozdzielczej.

Na gniazda stosuje się 16A pewno o charakterystyce B, czyli szybkie. 

Pamięta z co tam masz?

Chyba, że w domu jest instalacja 3 fazowa, czasem w nowym budownictwie pod indukcję dają, a jak masz indukcję,  to pewno w skrzyneczce jest C16. Ale zgaduję tylko😉

Mam in100se i in200 signature, leza w kartonach, niby na sprzedaz niby nie, nie umiem znalezc do nich kolumn w budzecie max 5k, raczej monitory.

Co do korkow to u mnie takie oldskulowe zakrecane, no ale wszystko działa, moze nawet nigdy ta instalacja nie byla robiona, bo napisalem ze 10 lat temu cos tam.

No nic w kazdym razie wszytsko dziala, ale narazie wzmaki leza z nastawieniem na sprzedaz, bo cholera nie umiem nic znalezc. Myslalem o AP, lub PMC, ale to temat rzeka, juz dawno sie zgubilem w tym

Do  IN200 jest dedykowana płytka z DAC-em DA200. Przeszukałem cały klub Atolla i ani słowa o DA200. Czy ktoś posiada i wypowie się nad działaniem tego przetwornika i brzmieniu? Obecnie mam SMSL SU-9 ale zastanawiam się nad zmianą i czy to będzie krok do przodu czy raczej do tyłu?

Atoll IN200 Signature, CD-Primare CD-31, Pioneer PL30LII, preamp Buphono, Kolumny-Tannoy XT8F, Kabel gł.-Tellurium Q Ultra Blue, DAC SMSL SU-9, Streamer Raspberry Pi

W dniu 13.04.2023 o 20:36, bujalone napisał:

Mam in100se i in200 signature, leza w kartonach, niby na sprzedaz niby nie, nie umiem znalezc do nich kolumn w budzecie max 5k, raczej monitory.

Co do korkow to u mnie takie oldskulowe zakrecane, no ale wszystko działa, moze nawet nigdy ta instalacja nie byla robiona, bo napisalem ze 10 lat temu cos tam.

No nic w kazdym razie wszytsko dziala, ale narazie wzmaki leza z nastawieniem na sprzedaz, bo cholera nie umiem nic znalezc. Myslalem o AP, lub PMC, ale to temat rzeka, juz dawno sie zgubilem w tym

https://www.olx.pl/d/oferta/amphion-argon-3s-kolumny-podstawkowe-gwarancja-CID99-IDRUimf.html

Tu masz sprawdzone monitory - co prawda drożej niż 5k no ale pewnie można coś utargować. 

• 4 tygodnie później...

Nurtuje mnie też zagadnienie sygnału/szumu w In 400 SE, w wersji IN 400 producent podawał 100dB/1W a w realu w testach było 74-79db. Czy ktos posiada IN 400SE i może się wypowiedzieć w tym temacie czy słychać szum w skutecznych(powyzej 90dB) kolumnach?

Witam wszystkich.

Wypożyczyłem atolla in200 signature. Panowie czy będzie jakaś zmiana w dźwięku po np 50 godzinach wygrzewania? 

Na tą chwilę jest płytka scena, mało detali, trochę matowa barwa.

Edytowane przez moto3650

Tak będzie zmiana ,jeżeli sprzęt jest nowy. Daj mu  więcej czasu 100- 200 godzin ,wtedy go usłyszysz naprawdę . Z mojego doświadczenia wynika że dotyczy to większości sprzętu( wzmacniacze, kable, bezpieczniki,itp) .Igła gramofonowa potrzebuje mniej ,ok. 30-40 h .

Godzinę temu, Stjarna75 napisał:

Tak będzie zmiana ,jeżeli sprzęt jest nowy. Daj mu  więcej czasu 100- 200 godzin ,wtedy go usłyszysz naprawdę . Z mojego doświadczenia wynika że dotyczy to większości sprzętu( wzmacniacze, kable, bezpieczniki,itp) .Igła gramofonowa potrzebuje mniej ,ok. 30-40 h .

Wystarczy podłączenie pod prąd np na noc czy musi np grać, chociażby cicho? Celując w środek czyli 150h  to dużo.

Czego mogę spodziewać się w przypadku atolla po wygrzaniu? Może ktoś podzieli się opiniami. 

Edytowane przez moto3650

/a robiłem tak że puszczałem radio internetowe i ściszałem prawie do zera, żeby sobie pykało . Nie jest to dobry sposób ,bo powinno się pograć np.  8-10 godzin i dać mu odpocząć kilka.  Tak słyszałem ,osobiście nie robiłem żadnych badań w tym zakresie. Natomiast jeżeli wypożyczyłeś go na 3-4 dni to nie masz wyjścia ,bo inaczej nie zdążysz. 

Jeżeli chodzi o sumaryczną ilość godzin to po 100 będziesz miał ponad 90% wygrzania i będziesz wiedział czy go chcesz u siebie w systemie . Po 200 to będzie już dopieszczony w tym względzie. O ile nie był wyciągnięty świeży z pudełka to jest szansa że kilkanaście  lub kilkadziesiąt godzin pograł w sklepie . 

Jeśli chodzi o to co się poprawiło to nie pamiętam teraz , bo to było 2 lata temu ,a od tego czasu brałem udział w wielu odsłuchach i już mi się to miesza. Chyba scena zyskała i klarowność przekazu. W każdym razie In 200 sig. został u mnie w systemie.

wrocił do sklepu płytka scena mało detali? dwie rzeczy albo kolumny sie nie lubia z tym wzmakiem, ale problem w akustyce, no i jeszcze ostatnia opcja ze w jakis sposob byl uszkodzony, pozatym na wypozyczenia ida wzmacniacze juz raczej wygrzane, no ale nie wiem moze akurat ten był nowy

Edytowane przez bujalone

Z tego co wiem był częściowo wygrzany. Ile godzin nie wiem. Wyglądał jak nowy, nie używany. 

Mam też lavardina, który też był nowy, ostatecznie go zostawiłem u siebie. Przepaść w stosunku do atolla była tak duża, że nawet nie było co się zastanawiać. Scena, wybrzmienia, zróżnicowanie na basie. I tutaj akustyka była taka sama. Takie samo źródło, dac, kable. 

Natomiast atoll bardzo mi się podobał. Tani w zakupie, dobrze zbudowany, ciężki. Wręcz ideał.

Bezpieczniki nie strzelały przy włączeniu, trafa brumiały minimalnie, prawie nie słychać było.

Edytowane przez moto3650
W dniu 17.04.2023 o 21:36, Kawas napisał:

https://www.olx.pl/d/oferta/amphion-argon-3s-kolumny-podstawkowe-gwarancja-CID99-IDRUimf.html

Tu masz sprawdzone monitory - co prawda drożej niż 5k no ale pewnie można coś utargować. 

Fajne są, podobaja mi sie, poczytam o nich

Witam klubowiczów, posiadam Atoll PR200sig i końcówkę mocy Emotiva Basx A2. Jednak myślę żeby do kompletu zaopatrzyć się w końcówkę AM200sig. Stąd moje pytanie. Czy ktoś bezpośrednio porównywał te dwie końcówki? Czy warto dopłacić i zamienić Emotive na AM200? Pozdrawiam.

Dzięki za odpowiedź. Na krzyż czyli PR200/AM300 też pasuje:) Ale w sumie nie potrzebuje tyle mocy. Czy ktoś potrafi określić różnicę brzmienia AM100 vs AM200. W sumie AM100 mocowo też mi wystarczy, skoro ma być lepiej niż z AM200 to po co przepłacać.

9 godzin temu, darrrken napisał:

Dzięki za odpowiedź. Na krzyż czyli PR200/AM300 też pasuje:) Ale w sumie nie potrzebuje tyle mocy. Czy ktoś potrafi określić różnicę brzmienia AM100 vs AM200. W sumie AM100 mocowo też mi wystarczy, skoro ma być lepiej niż z AM200 to po co przepłacać.

Nie chodzi tylko o moc. Czym wyższy model tym rośnie jakość dźwięku.  Zapas mocy Ci nie zaszkodzi ,a lepiej zabrzmi sprzęt który gra bez wysiłku.

12 minut temu, Stjarna75 napisał:

Nie chodzi tylko o moc. Czym wyższy model tym rośnie jakość dźwięku.  Zapas mocy Ci nie zaszkodzi ,a lepiej zabrzmi sprzęt który gra bez wysiłku.

No jasne, ale nawet przy AM100 będę miał delikatny zapas mocy, więc myślę że będzie OK. Poza tym wyczytałem gdzieś że AM100 ma mocniejszy bas od AM200, a tego mi właśnie trochę brakuje 🙂

W dniu 30.05.2023 o 18:02, darrrken napisał:

Witam klubowiczów, posiadam Atoll PR200sig i końcówkę mocy Emotiva Basx A2. Jednak myślę żeby do kompletu zaopatrzyć się w końcówkę AM200sig. Stąd moje pytanie. Czy ktoś bezpośrednio porównywał te dwie końcówki? Czy warto dopłacić i zamienić Emotive na AM200? Pozdrawiam.

Słuchałem tej Emotivy 2 lata temu , no chyba że się model zmienił . Kolega ją zakupił bodajże za 2600zł wtedy. Po wygrzaniu pamiętam że jak za te pieniądze zagrała świetnie. Jednak uważam że z AM 200 sig. to już dla niej za wysokie progi. W tym pojedynku stawiam na Atolla. 

4 minuty temu, Stjarna75 napisał:

Słuchałem tej Emotivy 2 lata temu , no chyba że się model zmienił . Kolega ją zakupił bodajże za 2600zł wtedy. Po wygrzaniu pamiętam że jak za te pieniądze zagrała świetnie. Jednak uważam że z AM 200 sig. to już dla niej za wysokie progi. W tym pojedynku stawiam na Atolla. 

Racja, Emotiva fajnie gra, ale zawsze chce się lepiej. Dlatego pomyślałem, że jak zmontuje komplet złożony z Atolli to może coś się jeszcze porawi. W sumie jestem prawie pawien że AM200 powinno lepiej zagrać, ale teraz zaczynam się skłaniać do zakupu AM100. Zwłaszcza, że nawet na stronie Atolla przy AM100 jest napisane żeby połączyć go z PR200, który aktualnie posiadam.

5 minut temu, darrrken napisał:

No jasne, ale nawet przy AM100 będę miał delikatny zapas mocy, więc myślę że będzie OK. Poza tym wyczytałem gdzieś że AM100 ma mocniejszy bas od AM200, a tego mi właśnie trochę brakuje 🙂

Jeżeli brakuję Ci basu to może kolumny trzeba zmienić . Ja gram jeszcze na Avance Dana 670 i tam bas jest fajnie podany ale nie ma go za wiele i czasem brakowało mi tego niższego . dokupiłem sub REL 5 i zapomniałem o problemie. Biorę wręcz  pod uwagę kolumny podstawkowe przy szykującej się wymianie. 

Pamiętaj też że , wraz z ilością basu koniecznie musi iść za tym jego szeroko pojęta jakość. W innym wypadku skończy się dudnieniem. Nie powiem nic nowego ,zachęcając Cię do żywego odsłuchu . Nikt w tej kwestii nie jest w stanie dać Ci 100% pewności. 

Pytanie też jaki dźwięk lubisz ? Kiedyś lubiłem wysuniętą górę i dół, miało być ostro , precyzyjnie i efektownie.  Teraz doceniam dźwięk ciepły ,kulturalny z dobrą sceną i słodką średnicą. 

Ja przeszedłem na klasę a, bas jest zawsze jak za starych dobrych czasów, jak chcesz Atolla to idź w moc bo to zapewnia że jakiś bas będzie choć szczerze klasa a w kwestii wypełnienia i basu nie ma konkurencji

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.