Skocz do zawartości
IGNORED

Wzmacniacz słuchawkowy DIY - jaki do HD 598?

Daiquiri

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

właściwie to witając się tym pierwszym postem przy okazji uprzedzę, że macie do czynienia z laikiem (mimo, że czytam co się da od kilku dni;)

Otóż jak sam temat wskazuje potrzebuję wzmacniacza słuchawkowego, który będzie obsługiwał sennheisery HD 598 podłączone niestety do laptopa -.-

Wciąż się zastanawiam jak to rozwiązać, bo laptop kartę dźwiękową ma niespecjalną.

Pytanie czy wystarczy mi wzmacniacz, czy wpiąć w ten zestaw coś jeszcze via usb by zastąpiło kartę?

Jeżeli wystarczyłby wzmacniacz, mógłbym prosić o zasugerowanie mi do kogo i po jaką konstrukcję się zwrócić, by dobrze współgrała z ww słuchawkami?

Pozdrawiam,

Daiquiri

osobiście polecam..

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

A ja jestem w trakcie składania w/w klona, zobaczymy, porównamy.

Są jeszcze hybrydy na forum, soha 2, 3, niedługo i mk4 ect, poszukaj.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

A ja jestem w trakcie składania w/w klona, zobaczymy, porównamy.

Są jeszcze hybrydy na forum, soha 2, 3, niedługo i mk4 ect, poszukaj.

Szału nie ma ;), ale jest dobrze jednak w porównaniu z SOHAII przegrywa (AKG240M).W Lehmannie trzeba zwrócić uwagę na oampa pod kątem DC na wyjściu.

u mnie jest dokładnie 10mV, w każdym kanale, na obu wejściach, a jego duży plus to to, że działa od kopa.. za sohę niestety jeszcze się nie zabrałem, ale brakuje mi już tylko kilku rezystorów :)

wyjściach, oczywiście..

Wciąż się zastanawiam jak to rozwiązać, bo laptop kartę dźwiękową ma niespecjalną.

Pytanie czy wystarczy mi wzmacniacz, czy wpiąć w ten zestaw coś jeszcze via usb by zastąpiło kartę?

Pozdrawiam,

Daiquiri

Wzmacniacz swoja drogą, ale ja korzystam z karty na USB Creative X-Fi Surround 5.1 PRO

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) - (w trybie stereo) i jest o wiele lepiej niż z karty wewnętrznej. Od razu zaznaczam, że nie jestem audiofilem tylko wielbicielem audio, ale po podłączeniu do wzmacniacza nawet ja słyszę. Jest też wyjscie słuchawkowe, ale tutaj co do jakości się nie wypowiem, bo nie mam słuchawek z wyższej półki - jakieś standardy za ok. 200 zł graja dużo lepiej niż na kompie.

Ukryta Zawartość

Zasadnicze pytanie które należałoby zadać to czy chcesz sam składać czy kupić gotowe i odpalone ?

Nic nie piszesz czy znasz się choć trochę na elektronice, i czy masz odpowiednie narzędzia.

BCL to bardzo dobry wzmacniacz, wszystko zależy na jakich elementach będzie poskładany. W swoim klonie mam rezystory dale, prp, kiwame, staby lineara, tranzystory fairchilda, kondensatory philipsa, ero i dla mnie gra super. Jednego klona poskładałem na komplecie beyschlagów i również bez zastrzeżeń. Kwestia doboru podzespołów, duże znaczenie mają też kondensatory na wejściu oraz sam opamp. Z lm49720 mam 1-2mv na wyjściu po paru godzinach ciągłego użytkowania. PCB w wersji z czerwoną soldermaską jest lepiej rozplanowane pod względem miejsca na niektóre elementy od niebieskiej przy zachowaniu prowadzenia ścieżek z oryginału.

Ja poskładałem z części dostępnych w "szufladzie" klona Heed, koszt niewielki, za to radość ze słuchania.

Denon PMA 925R, Sony TA F690ES, ST-S590ES, NuBERT NuBox 360, AKG K550, Graham Slee Solo klon, BCL.

"Doświadczenie jest ostatecznym kryterium prawdy".

Ja poskładałem z części dostępnych w "szufladzie" klona Heed, koszt niewielki, za to radość ze słuchania.

Ot.. i prawidłowe podejście ;) ,ja zarówno SOHEII jak i BCL złożyłem z ciekawości może łącznie przepracowały 10h.

Tak.

Tak.

Mam rysunek do termotransferu jakby ktoś chciał, tak wzmacniacza jak i zasilacza.

Denon PMA 925R, Sony TA F690ES, ST-S590ES, NuBERT NuBox 360, AKG K550, Graham Slee Solo klon, BCL.

Tak.

Mam rysunek do termotransferu jakby ktoś chciał, tak wzmacniacza jak i zasilacza.

To ja poproszę.

Tak.

Jestem za a nawet przeciw :-)))

Pytanie dotyczące zasilacza w tym schemacie - czemu przy zasilaniu LED-ów są rezystory 4,75kOhm?. Mi tam wychodzi 680 Ohm? Może mi ktoś wyjaśnić?

Wiem, że na dobrą sprawę można je całkiem wyrzucić, ale ciekawi mnie czemu ma być 4,75kOhm.

• 2 tygodnie później...

a niewidził ktos na ebay PCB do BCL ?

TNX

Ukryta Zawartość

@Demasked75

nie lepiej BCL?

Można by go lekko zmodyfikować.

Ukryta Zawartość

• 1 miesiąc później...

Udało mi się uruchomić tego head clona. Wzmacniacz gra z sennheiserami hd 555 - 50ohm. Wszystko ładnie, ale... mam problem z temperaturą. Znaczy się zarówno stabilizatory, jak i tranzystory (BD139) grzeją się bardzo mocno (powyżej 50C). Jeszcze gorzej jest z rezystorami 5W/100ohm - one w ciągu 4 minut potrafią nagrzać się powyżej 110C - wyżej mi już termometr nie łapie. Przeglądałem czy nie ma gdzies zwarcia, ale nie wygląda na to żeby coś było nie tak. Co dziwne zachowują sie tak oba kanały. macie jakieś pomysły czemu się tak dzieje? Dodam tylko że radiatory są dość duże jak na tą konstrykcję.

Jakie masz napięcie zasilania i czy wlutowywałeś zwory J1, J2 ?

Udało mi się uruchomić tego head clona. Wzmacniacz gra z sennheiserami hd 555 - 50ohm. Wszystko ładnie, ale... mam problem z temperaturą. Znaczy się zarówno stabilizatory, jak i tranzystory (BD139) grzeją się bardzo mocno (powyżej 50C). Jeszcze gorzej jest z rezystorami 5W/100ohm - one w ciągu 4 minut potrafią nagrzać się powyżej 110C - wyżej mi już termometr nie łapie. Przeglądałem czy nie ma gdzies zwarcia, ale nie wygląda na to żeby coś było nie tak. Co dziwne zachowują sie tak oba kanały. macie jakieś pomysły czemu się tak dzieje? Dodam tylko że radiatory są dość duże jak na tą konstrykcję.

Tak wysoka temperatura w tym układzie to norma. BD139/140 potrafią znieść wysokie temperatury. Mam to samo, napięcie na wyjściu po ok 30 min to 0,1-0,2mV na każdy kanał.

Zwory wywal - ze zworami to jest zwykły C'moy.

Dobra, coś jest nie tak. Zwory wywaliłem to całkowicie "uciekł" mi dzwięk. Coś się przebija ale to raczej jakieś zniekształcone "coś" Muszę jeszcze raz przejrzeć płytkę i wszystko posprawdzać. Co dziwne ze zworami gra całkiem przyzwoicie.

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.