Skocz do zawartości
IGNORED

Wzmacniacz 'Ugoda'

Rekomendowane odpowiedzi

>Sds12

U mnie w Ugodzie grają Nichicony Muse ES. Jestem bardzo zadowolony a koszt w porównaniu do BGN niewielki. Jak ci nie będą pasować, zawsze można zamienić na BGN-y.

100uF Muse sa jednak do odstania z allegro u Arcziego

A właśnie próbował ktoś wstawiać inną wartość tych kondensatorów

Czym grozi wstawienie tam 220uF bipolar

albo żeby bylo dziwniej dwóch 220uF połączonych równolegle

są tanie jak barszcz w porównaniu z BGN

Szkoda że moje ugody jeszcze w proszku tak bym se coś pomodziłł

kondensator ten tworzy filtr w NFB dla niskich czestotliwosci razem z rezystorem. dobrze zeby stale czasowe byly zachowane z filtrem na wejsciu czyli 4,7uF i rezystorem do masy. generalnie tym kondziem mozna w pewnym sensie modelowac dol pasma, czyli czestotliwosc odciecia filtra

Niestety ja również nie skończę mojego wzmaka, więc również mam 2 kompletne płytki na sprzedaż.

W skład kompletu wchodzą 2 polutowane płytki do stereo, komplet tranzystorów Toshiby i 2 radiatory pod wymiar płytek. Elementy wysokiej jakości!

Mogę dorzucić jeszcze potencjometr stereo Alpsa + komplet gniazd RCA wysokiej jakości.

Wszystko w bardzo okazyjnej cenie, ponieważ układ nie odpalany, więc nie wiem czy działa i nie biorę na siebie odpowiedzialności za jego działanie.

Cena do uzgodnienia, więcej zdjęć wysyłam zainteresowanym, piszcie na mail figurak(małpa)op.pl bądź na PW.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Udało mi się złożyć Ugodę. Zero problemów z uruchomieniem, wszystko wedle instrukcji jar1. Jedyne co mnie zastanawia to różny bias dla tranzystorów 2SA1943 na jednym kanale. Wszystkie są z jednej serii tzn. 2SA5200 i 2SA1943 i akurat w jednym kanale na jednym tranzystorze mam 4,3mV a na drugi tranzystorze 5,7mV, gdzie wszystkie pozostałe tranzystory utrzymują napięcie 5,1-5,2mV. Rezystory w bankach emitorowych są OK, więc chyba faktycznie trafiły mi się akurat 2 rozjechane tranzystory.

W związku z brakiem odzewu na 'akcję płytki' odkupiłem od kolegów 4 szt i wycofuję z zamówienia zbiorczego

1. camle - 4 szt.

2. karoleski - 4 szt.--------OK

3. Rick - 2 szt.

4. bettik - 4 szt. --------- OK

5. marosik - 4 szt.

6. zephyr - 2 szt. --------- OK

7. CASKP - 10 szt

8. X1000 - 4szt. ------------ OK

9. Waldi_06 - 4szt ---------- OK

10. marcineks - 2 szt -------- OK

11. ......

Sprawa płytek znowu zaczyna nam "uciekać" ;) i stąd moja prośba do jar1 - czy mógłbyś zamówić płytki do Ugody? Mamy teraz chętnych na 20 sztuk i jest to już chyba niezbędne minimum, żeby zamówienie było opłacalne.

• 2 tygodnie później...

no dobra niech bedzie ale za to polowa :)

1. camle - 4 szt.

2. karoleski - 4 szt.--------OK

3. Rick - 2 szt.

4. bettik - 4 szt. --------- OK

5. marosik - 2 szt. _______--OK

6. zephyr - 2 szt. --------- OK

7. CASKP - 10 szt

8. X1000 - 4szt. ------------ OK

9. Waldi_06 - 4szt ---------- OK

10. marcineks - 2 szt -------- OK

Nie chciał bym robić nikomu konkurencji, ale dostałem ofertę na parowane trany 5200/1943 oryg. Toshiba, po 7,80zł/parę!!! (plus wysyłka)

Trzeba jedynie zebrać chętnych na co najmniej 100 par.

Z mojej strony akcja jest zupełnie nonprofit, jednak mogę się podjąć realizacji grupowego zamówienia jeśli będą chętni.

A kto by parował 5200/1943 jak te trany toshiba wyprodukowała z tak małym rozrzutem, że w ogóle szkoda sobie gitarę zawracać :) Te trany wkładane są do fabrycznych wzmacniaczy „z laski” jak leci.

Witam, nie zgadzam się z twierdzeniem, że 2sc5200/sa1943 można wkładać 'z laski'. Budując wzmacniacz dużej mocy przebrałem 50 szt z każdego aby skompletować po 6 szt. Najpierw selekcja na Ube, potem wewnątrz tych zbiorów selekcja na 'betę' dopiero takie zgrupowanie gwarantuje, że będą równo ciągnąć.

Słuchajcie - może Was to zainteresuje - znalezłem na allegro u człowieka po 6.40 zł za 2sc5200+2sa1943. Gość napisał, że istnieje u niego możliwość parowania tranów. Poza tym w swojej ofercie ma w prawie wszystkie tranzysory do UGODY. Zobaczcie sami:

Ukryta Zawartość

A przy okazji mam pytanko - czy mozna wsadzić do Ugody zamiast 550B i 560B te same ale z grupy C ? tzn 550C i 560C ?

Ukryta Zawartość

to ja dam w takim ukladzie 7zl (za pare) i trany beda juz sparowane ;) jak sie licytowac to licytowac. kto da mniej?

hehe

lacznie wychodzi 4 pary czyli 4x7zl plus koszty zwiazane z wysylkami czyli cos okolo 33zl :P

Żurek, 6 Maj 2008, 15:29

>Witam, nie zgadzam się z twierdzeniem, że 2sc5200/sa1943 można wkładać 'z laski'. Budując

>wzmacniacz dużej mocy przebrałem 50 szt z każdego aby skompletować po 6 szt. Najpierw selekcja na

>Ube, potem wewnątrz tych zbiorów selekcja na 'betę' dopiero takie zgrupowanie gwarantuje, że będą

>równo ciągnąć.

Racja. Ja jednak parowałem jedynie na Ube - na betę mi sie nie chciało ;-) Bo trzeba by dla róznych prądów i wybrać najbliższe. A przynajmniej na prądzie biasu. Są rozrzuty - niewielkie ale są.

marosik, 5 Maj 2008, 21:54

>no dobra niech bedzie ale za to polowa :)

>

>1. camle - 4 szt.

>2. karoleski - 4 szt.--------OK

>3. Rick - 2 szt.

>4. bettik - 4 szt. --------- OK

>5. marosik - 2 szt. _______--OK

>6. zephyr - 2 szt. --------- OK

>7. CASKP - 10 szt

>8. X1000 - 4szt. ------------ OK

>9. Waldi_06 - 4szt ---------- OK

>10. marcineks - 2 szt -------- OK

>11. venom01 - 2szt

zamawiam u tego goscia tranzystory wyjsciowe parowane, chcialem tez wziac u niego 2sc4793 i 2sa1837 ale nie ma za to proponuje mi toshiba 2sc1930 i 2sa5171 lub sankeny 2sc4382 i 2sa1668. brac je jak tak to toshiby czy sankeny?

• 2 tygodnie później...
  • Pokaż nowe odpowiedzi