Skocz do zawartości
IGNORED

Wzmacniacz 'Ugoda'

Rekomendowane odpowiedzi

Nichicon jest trochę cukierkowaty i jakby wycinał część informacji. BGN lekko muli ze wskazaniem na bas. Najlepsze są jakieś MKP albo olejaki.

A jesli chodzi o kondesator w sprzężeniu zwrotnym - mja gram ostatnio bez - ale dużej różnicy nie zauwazyłem na korzyść. Nawet nie wiem, czy cokolwiek zauwazyłem.;-)

To optymistyczna wiadomość dotycząca płytek.

Natomiast co słychać w temacie części. Czy już można wstępnie określić kiedy mogą być realizowane wysyłki kompletów?

krystian76, 19 Lis 2009, 15:44

co słychać w temacie części. Czy już można wstępnie określić kiedy mogą być realizowane

>wysyłki kompletów?

------------------------------------------------

Co do części to czekam jeszcze tylko na rezystory, te powinny być lada dzień.

Gorzej sprawa ma się z parowaniem tranzystorów, zacząłem to robić i... sprawa mnie jednak przerosła.

Sparowałem kilka par i jak spojrzałem na te worki z tranzystorami to ręce mi opadły.

To nie są jednak trzy czy cztery pary na własne potrzeby tylko całe worki tranzystorów.

W środę rano przekazałem je znajomemu, który ma kontakty na politechnice, tam ktoś ma to wszystko poparować.

Dałem rozpiskę ile i jakich par mam mieć i czekam na sygnał o zakończeniu operacji parowania.

Będzie mnie to kosztowało sześciopak piwa i na prawdę jestem szczęśliwy, że ktoś zrobi to za mnie.

Przypuszczam, że po niedzieli będę miał już jakieś konkretne wiadomości o tranach.

Teraz siedzę i pakuje do woreczków drobiazgi.

Bym zapomniał...

Jeszcze jedna sprawa - mam mianowicie chętnego na dwa lub cztery komplety części do Ugoda, jeśli więc jest ktoś, kto chce się pozbyć po cenie swoich pakietów to proszę o info na PW.

czy transformator z aukcji

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) to dobra propozycja do UGODY czy lepiej postawić na toroidy.pl werję audo?

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Dodatkowe pytanie w sprawie trafa, ponieważ priorytetem Ugody jest wydajność prądowa:

Czy jest sens robić uzwojenie wtórne trafa z grubszego drutu, niż standardowe?

Jeżeli standardem jest: 300W, 2x 25V/ 6A, czy warto poprosić o przewymiarowane uzwojenie: 2x 25V/ 8A, a może 2x 25V/ 10A?

>gqsoft,

>Dodatkowe pytanie w sprawie trafa, ponieważ priorytetem Ugody jest wydajność prądowa:

>Czy jest sens robić uzwojenie wtórne trafa z grubszego drutu, niż standardowe?

>Jeżeli standardem jest: 300W, 2x 25V/ 6A, czy warto poprosić o przewymiarowane uzwojenie: 2x 25V/

>8A, a może 2x 25V/ 10A?

niewiele to da , bo rdzeń nie przeniesie wymaganej mocy, lekkie przwymiarowanie /ale bez zwiekszenia kosztów - w niczym nie zaszkodzi/ ale jak masz dopłacać to wydaj te pieniądze na kondensatory główne z dużym prądem i jak największej pojemności

Czy mógłby ktoś z sznownych kolegów , którzy zmontowali już ten wzmacniacz podać wymiary powierzchni jaką zajmuje płytka PCB z zamontowanymi tranzystorami mocy

wiem , że PCB ma wymiar 100x 150 mm

ale o ile zwiększa się szerokość z zamontowanymi tranzystorami mocy ?

>wiem , że PCB ma wymiar 100x 150 mm

>ale o ile zwiększa się szerokość z zamontowanymi tranzystorami mocy ?

U mnie tranzystory wystają po 24 mm w obie strony.

Hey,

Mam już wszystko oprócz rezystorów, te mam mieć w tym tygodniu.

Jak tylko je dostanę, dzielę na pakiety i wysyłam paczki.

Z tego co wiem gorzej sprawa przedstawia się z płytkami, ale tu pewnie Waldi się wypowie.

marosik, 4 Gru 2009, 22:53

>czesci dotarly. ile ma byc rezkow 100kR?

-------------------------------------------

Miło to czytać.

Do paru osób udało mi się już wysłać, reszta po niedzieli.

Co do rezystorów 100k to domyślam się, że masz nadwyżkę - to moje celowe działanie i pisałem już o tym.

Wrzuciłem po 1 dodatkowej sztuce 100k na kanał by w razie potrzeby każdy mógł sobie zastąpić nim R72 o wartości 47K. Taka zamiana nieco zwiększa czas zadziałania przekaźnika, który - jak wynika z mojego doświadczenia - jest bardzo krótki.

Ja właśnie zastosowałem w miejscu R72 rezystory 100k.

>Muzg,

>Waldi,

>czy jest jakiś problem z płytkami?

Nic mi o tym nie wiadomo, natomiast jest opóźnienie przedświąteczne w produkcji,

jestem w kontakcie z producentem do obiecanego opóźnienia dołożył jeszcze tydzień,

z innymi poszło lepiej, a z jeszcze innymi (Wolfson Dual) poszło gorzej - zaczeli 6 tygodni po potwierdzeniu,

takie zycie, taka słowność i takie tam

marosik, 7 Gru 2009, 22:11

>czy moglby ktos napisac ktore trany powinny z ktorymi tworzyc pary?

>czy Q2iQ20 powinny byc para>?

------------------------------------------------------------------------

No więc tak:

Q8, Q9, Q12 i Q13 - dobierane

Q2 i Q20 - dobierane

Q4 i Q16 - dobierane

Q10 i Q11 - dobierane

Q1 i Q17 - dobierane

Q5 i Q14 - dobierane

Q6 i Q18 - dobierane

Q7 i Q19 - dobierane

-----------------------

Q3, Q15, Q21, Q22 i Q23 - nie są dobierane

trany sa dobierane pod wzgledem przeplywu pradu>? czyli hfe nie musza sie scisle zgadzac>?

pytam bo moje 2szt bc550 i 2szt 560 maja hfe 490 i 390.

przy czym spiete w torebkach 2+2 (oba bc550 oba maja hfe 490 i oba bc560 maja hfe 390).

co daje roznice w parze hfe rowna 100.

4xbc (546 556) maja rozbieznosc 30 w hfe (ok 250 i 280) ale rozumiem ze tak moze byc/rozne warunki termiczne... pary bc546 i pary bc556 maja identyczne hfe.

marosik, 8 Gru 2009, 07:19

>trany sa dobierane pod wzgledem przeplywu pradu>? czyli hfe nie musza sie scisle zgadzac>?

>

>pytam bo moje 2szt bc550 i 2szt 560 maja hfe 490 i 390.

>przy czym spiete w torebkach 2+2 (oba bc550 oba maja hfe 490 i oba bc560 maja hfe 390).

>co daje roznice w parze hfe rowna 100.

----------------------------------------------

Przepraszam, że dopiero teraz odpisuję, ale wczoraj jakiś idiota próbował mnie zabić.

Mam mnóstwo problemów, cały jestem poobijany a na parkingu stoi skasowane auto. Ale do rzeczy:

Trany były dobierane względem przepływu prądu C-E, przy niektórych z nich mogą być zapiski o prądzie kolektora przy określonym spolaryzowaniu bazy.

Parowanie nie jest moim dziełem, dostałem je posortowane i zająłem się pakowaniem.

To o czym piszesz, czyli pomiar na mierniku dający wynik 390 i 490 sugeruje pomyłkę - czeski błąd, nie bardzo wierzę w taką rozbieżność i to mnie niepokoi.

Przed napisaniem tej odpowiedzi pomierzyłem swoje tranzystory i nawet na zwykłym multimetrze nie mają takich rozbieżności.

Zalecałem pomiar tranzystorów BC przy prądzie kolektora ok. 2 - 3 mA i otrzymałem zapewnienie, że tak to było wykonane.

Mam nadzieję, że Twój przypadek to tak jak pisałem czeski błąd i jest jednostkowy.

Jeśli chcesz to odeślij mi te trany a ja dam je do sprawdzenia przy mnie człowiekowi, który je parował, o ile mnie teraz z nimi nie wygoni z zapewnieniem, że sam pomieszałem. ):

Generalnie to chyba najlepiej by było jak byś miał możliwość sprawdzenia właśnie przy prądzie kolektora w okolicach 2 - 3mA, może akurat okaże się, że nie ma się czego czepiać. Obawiam się jednak, że bez odpowiedniego sprzętu to nie przejdzie - temperatura jednak robi swoje.

wspolczuje...

a czy moglbys zmierzyc ta pare ktora zmierzyles przy pradzie 2-3mA jej wzmocnienie na zwyklym multimetrze>? czy rzeczywiscie w warunkach domowych moga byc takie rozrzuty?

jesli tak sie okaze to juz bede wiedzial czemu paruje sie przy konkretnym pradzie a nie samo hfe.

a trany wkladam bez zastanowienia.

(sprawdzilem na hfe kolejna pare i mam 390 i 470)

Ja nie mam możliwości zmierzenia BC przy prądzie 2 - 3mA, zostaje mi zaufać gościowi, który je mierzył na polibudzie, ale mam po jego pomiarach dwie pary BC550 i BC560, mierząc je teraz zwykłym multimetrem Metex (on pewnie mierzy niestety przy zaledwie kilku uA - bateria 9V ma na długo wystarczyć) otrzymuję wyniki:

Para 1

BC550 - 429

BC560 - 411

Para 2

BC550 - 424

BC560 - 406

Niby nie idealnie, ale nawet na tym mierniku wychodzi różnica mniej niż 5%

Dziś nie mam już zdrowia, ale jutro pomierzę pozostałe swoje pary i zobaczę czy dadzą zbieżne wyniki.

Niestety pomiar Metexem, nie dam rady pomierzyć dla Ic 2 - 3 mA.

• Pokaż nowe odpowiedzi