Skocz do zawartości
IGNORED

Wzmacniacz 'Ugoda'

Rekomendowane odpowiedzi

Przeczytałem temat na KAiMie i niestety Jarek poleca monobloki, w innych przypadkach są problemy z masą... Pytanie do kolegów, którzy złożyli już ugodę - czy monoblok o głębokości 28cm będzie wystarczający?

I pytanie powiązane, czy w firmie typu toroidy.pl można zamówić trafo wyższe a o mniejszej średnicy?

Można zrobić i stereo w jednej obudowie. Z tym, by nie komplikowac połączeń masy najlepiej mieć trafo z uzwojeniami na kazdy kanał osobno.

Edytowane przez jar1

Jar1,

czyli wg Ciebie mając pojedyncze trafo z osobnymi uzwojeniami "zagra" tak dobrze jak z monobloków?

Do stereo jest fajna obudowa modushop slimline:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Trafa z Toroidy ,srednica dokladnie 12,5cm , ,pcb ma 15 cm hmmm moglo by sie to zmiescic w glebokosci 28 cm ,sam stoje teraz przed dylematem jaka obudowe wybrac i raczej sklaniam sie do monobloków ,teoretycznie jest to do upchniecia w 28cm

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez indyk9

Nowa lista na PCB ugoda. Pozbieramy chętnych a dalej zastanowimy się nad częściami.

Zamiast kompletów piszmy sztuki żeby była jednolitość. Kopiujemy całość tego wpisu i dopisujemy się na ostatniej pozycji.

mihau_r - 4 szt.

pjt - 2kpl (4 szt.)

muszegozrobic - 5 szt.

sms - 2 szt.

pyza666 - 2 szt.

wuwu4 - 2 szt.

wazoo - 2 szt.

Trafa z Toroidy ,srednica dokladnie 12,5cm , ,pcb ma 15 cm hmmm moglo by sie to zmiescic w glebokosci 28 cm ,sam stoje teraz przed dylematem jaka obudowe wybrac i raczej sklaniam sie do monobloków ,teoretycznie jest to do upchniecia w 28cm

Ukryta Zawartość

IMO byłoby ciężko upchnąć takie trafo - kable są zbyt sztywne.

Ukryta Zawartość

* kable od trafa.

akurat jedno takie mi sie zostalqo :) moze ktos jeszcze to potwierdzic ?

dziekuje :)

Wszyscy robili na 310W i wyżej.

mihau_r - 4 szt.

pjt - 4 szt

muszegozrobic - 5 szt.

sms - 2 szt.

pyza666 - 2 szt.

wuwu4 - 2 szt.

wazoo - 2 szt

Emil - 2 szt (o ile będzie zamówienie na części)

moge miec 2 sztuki 2x32V 200VA jak zdarze wycofac sie z transakcji

ale wtedy to powinno pasowac t iptop wiec jak ?

razem 400va na monobloki

Edytowane przez PJT

>PJT

Zadziałać, zadziała - tylko potem będziesz mówił, że Ugoda Ci "nie gra", że dostaje zadyszki z trudnym obciążeniem itp. ;-) Pewna nadmiarowość zasilacza żadnemu wzmacniaczowi jeszcze nie zaszkodziła. A Jarek zawsze sugerował, żeby użyć 2x250-300W, albo 1x500-600W. To jest tak udany wzmacniacz, że nie warto na nim oszczędzać.

Edytowane przez twonk

Jak chcesz trochę przyoszczędzić na transformatorach i obudowie, kup w toroidach jedno trafo: TS650VA PRI:230V SEC: 4x25V(6A); 2x9V(1A), albo ew. o mniejszej mocy: TS510VA PRI:230V SEC: 4x25V(5A); 2x9V(0,5A). Oczywiście w pełnej specyfikacji audio (środek zalewany, ekran między uzwojeniami z wyprowadzeniem itp.) Wsadź w jedną obudowę. Zagra naprawdę niewiele gorzej od monobloków. Taka Ugoda gra w klubie KAiM, taką też zrobiłem sobie.

Jak chcesz trochę przyoszczędzić na transformatorach i obudowie, kup w toroidach jedno trafo: TS650VA PRI:230V SEC: 4x25V(6A); 2x9V(1A), albo ew. o mniejszej mocy: TS510VA PRI:230V SEC: 4x25V(5A); 2x9V(0,5A). Oczywiście w pełnej specyfikacji audio (środek zalewany, ekran między uzwojeniami z wyprowadzeniem itp.) Wsadź w jedną obudowę. Zagra naprawdę niewiele gorzej od monobloków. Taka Ugoda gra w klubie KAiM, taką też zrobiłem sobie.

A jak dobrać trafa do wersji zbalansowanej - chodzi mi o moc transformatora/transformatorów?

PC+DAC PCM1795/NUDA+TELEFUNKENS600/KHOZMO+ALEPH J 2xMONO+HURRICANE=DIY

>FERB

Są tu na forum koledzy, którzy robili wersję zbalansowaną, chociaż Jarek nie jest wielkim entuzjastą takiego rozwiązania (gdyby chciał zrobić wersję zbalansowaną, to pod taką zaprojektowałby płytki). Może Ci pomogą.

A jak dobrać trafa do wersji zbalansowanej - chodzi mi o moc transformatora/transformatorów?

Wtedy masz 4 kanały więc 4 x 310VA.

A czy jest sens robienia wersji zbalansowanej to już inna sprawa;)

Wtedy masz 4 kanały więc 4 x 310VA.

A czy jest sens robienia wersji zbalansowanej to już inna sprawa;)

...nad sensem ekonomicznym się zastanawiam, dlatego pytanie, koszt trafo jest jednym z ważniejszych, więc na początek biorę to pod uwagę .

Miałem okazję swego czasu porównywać RUDISTORA (słuchawkowiec:) w wersji "zwykłej" jak i "balanced" i różnica była:) Głęboko w tym wątku również były entuzjastyczne opinie, ale nie czuję się na siłach niczego udowadniać, mogę tylko polegać na opiniach użytkowników.

DZIĘKI

PC+DAC PCM1795/NUDA+TELEFUNKENS600/KHOZMO+ALEPH J 2xMONO+HURRICANE=DIY

Jakie trafa ja zalecałem dla wersji monobloków jak i streo jest napisane w wątku na KAiMie i pewnie nie raz w tym, tutaj. Na każdy kanał potrzebne są osobne zasilania główne i 9V używane do zabezpieczenia. Sorry, ale nie mam szystkich danych w głowie, pod ręka i też musiałbym poszukać.

Każdy buduje jednak sam i wybiera, co dla niego będzie najlepsze. Nie ma jedynych i najlepszych rozwiązań. Na całość wpływa wiele różnych czynników, które często są sprzeczne same ze sobą.

widzę, że sporo osób zabiera się za kolejną edycję ugody - jeśli chcenie mógłbym zlecić wykonanie dedykowanej obudowy, sam bede robił niebawem kilka sztuk na swoje projekty. mam możliwość realizacji prostych ale sprawdzonych i efektownych rozwiązań. Sam zawsze robię obudowy z 3mm alu do tego front z 10mm - wszystkie wymiary dowolne;) Front anodowany na dowolny kolor - reszta malowana proszkowo.

byliby chętni?

ps. ceny wychodzą dużo ciekawsze od tych z

Ukryta Zawartość

post-41594-0-89484600-1358266176_thumb.jpg

post-41594-0-14291400-1358266319_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez Dr.M
  • Pokaż nowe odpowiedzi