Skocz do zawartości
IGNORED

Wzmacniacz 'Ugoda'

Rekomendowane odpowiedzi

fajnie że wszystko się dobrze skończyło z tymi płytkami.

Mam pytanko do wcześniejszych budowniczych. Czy ktoś ma pomiary w RMAA(RightMark Audio Analyzer) takie typowe 1W w 6~8ohm. Chodzi mi głównie oto żeby zobaczyć jakie harmoniczne są dominujące. chciałbym określić już teraz jak to będzie grało i porównać do symasyma i do innych. Bo mi może trochę zająć złożenie tego projektu i chciał bym wiedzieć czy jest się poco śpieszyć.

Przykładowo harmoniczne wspomnianego syma i nie ma co się dziwić dominują nieparzyste.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

post-18951-100007043 1261689459_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Dawno mnie tu nie było i widzę, że się trochę dzieje w temacie. Moja Ugoda gra w nieskończonej obudowie którą mam zamiar kończyć. Moje pytanko odnośnie tematu poruszonego przez Marosik'a odnośnie kondów. Musze wszystko rozkręcić żeby coś grzebnąć. I teraz czy warto wywalić boczniki 100nF (Wima, elektrolity to 120uF FC'ki, zielonego Musa w sprzężeniu też wywalam. Poradzcie proszę bo chcę wycisnąć maxa.

Pzdr,

Wesołych Świąt

Mam pytanko. W pakiecie części nie ma kondziora c9 4,7pF. Czy to oznacza, że ma go tam nie być, czy mam coś dokupić i wlutować? Jeśli dokupić to jaki to ma być kondzior? Ceramik?

zbuj, 27 Gru 2009, 12:07

>Mam pytanko. W pakiecie części nie ma kondziora c9 4,7pF. Czy to oznacza, że ma go tam nie być, czy

>mam coś dokupić i wlutować? Jeśli dokupić to jaki to ma być kondzior? Ceramik?

------------------------------------------------------------------------------------------

Jar1 kiedyś o tym już pisał - nie montujemy tego kondensatora. Nie ma go w spisie i w pakietach również nie został uwzględniony.

Przypominam również, że rezystory R72 na schemacie mają podaną wartość 47k, jeśli jednak ktoś czas zwłoki załączenia przekaźnika uzna za zbyt krótki to może w tym miejscu zamontować rezystor 100k - są w pakietach jako dodatkowe.

Kolejna rzecz to kondensatory C19 i C23, na schemacie są jako 3,3nF, niestety omyłkowo zakupiło mi się 2,2nF, w niczym to jednak nie przeszkadza, tym bardziej, że tych kondensatorów - jak pisał Jar1 - również można nie montować.

Ja już przygotowany do wstępnego uruchomienia. Czekam na radiatory. Sorki za jakość zdjęcia, niestety robione telefonem.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Jakość płytek jest całkiem niezła przy pomyłce można odlutować bez uszkodzenia i wlutować znowu, jeden pad mi sie odkleił ale przy dość dlugim grzaniu, śmiało można zamawiać płytki w tej firmie.

Również dostałem płytki, organoleptycznie są first class :D

Jeszcze ich nielutowałem, czekam z rozgrzebaniem bałaganu do końca świątecznej gorączki.

Jeszcze raz dziękuję za zorganizowanie zamówienia płytek i części do tego wzmaka.

Mam prośbę o zamieszczenie wyraźnego schematu z wartościami w wątku. Z forum KAiM nie mogę go pobrać, a rejestracja jest wyłączona.

Jakość płytek moim zdaniem bardzo dobra. Tyle, że moje zdanie może być niemiarodajne, bo to pierwsze DIY jakie sam polutowałem. No ja płytki miałem przed świętami, bo pojechałem do Waldiego i sobie osobiście wziąłem. Niebawem odpalam. Mam nadzieję, że zagada.

Pytanie z innej beczki trochę bardziej od strony technicznej. Diody zenera 3.6V czyli w zakresie do 6V pracujące na przebicie szumią kilka razy bardziej niż diody LED, no dobra jest kondensator 10uf ale nie lepiej zabić to w zarodku np. dać 2x czerwoną przy biasie ~5.2mA spadek będzie 2x1.7~1.9V= 3.4~3.8 wiem że to spora rozbieżność, różnica w źródle prądowym może wtedy sięgać nawet ~0.4mA. warto by było te diody sparować przy tym biasie. Chociaż z 2giej strony napięcie tych zenerek idealne nie jest, 3.6V to jest z całkiem niezłym rozrzutem.

Czy to co pisze ma jakiś sens ?

mnie też się bardziej podoba źródło z diodą ale raczej led niż zenerką dobrze wypada w pomiarach i jest proste.

polecam poczytać

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

dominicanos

z wlasnego doswiadczenia wiem ze Fc'ki nie lubia bocznikow... ale kto co lubi. ja lubie detal i szczegol.. boczniki dodaja ciepla kosztem tego pierwszego.

DoubleG

Jeżeli czytałeś wyniki pomiarów Christera , to Zener ( przynajmniej te z serii BZX55) w przedziale 3,9V miał szumy na poziomie 1,1uV , zaś jedena dioda LED ok 0,4-0,6 mV ( ponieważ musisz dać dwie ) to sumaryczny szum będzie wyższy niż diody zenera.

Zasada o której piszesz ma zastosowanie w newralgicznym przedziale 5,6 - 8,2V dla diód Zenera

Pytanie do Tych , którzy wykonali już Ugodę :

- jakie orientacyjnie wymiary miał transformator 300AV , który użyliście ( zakładam że z troidy.pl )

- jakie skutki (negatywne) może mieć umieszczenie płytki Ugody (z tranami mocy) pionowo na radiatorze o wysokości 15 cm ?

wiadomo , iż wówczas trany NPN (bądż PNP- w zależności którą stroną do dołu umieścimy ) będą na samym dole radiatora , zaś trany PNP będą na samej górze radiatora

Pionowo umieszczony radiator wykazywać bedzie dużą różnicę temperatur między dolną częścią a górną , czy taka dysproporcja może mieć jakieś negatywne skutki

oczywiście w.w. pytania związane są z pracami nad koncepcją obudowy do Ugody

>szumy na poziomie 1,1uV , zaś jedena dioda LED ok 0,4-0,6 mV ( ponieważ musisz dać dwie ) to

>sumaryczny szum będzie wyższy niż diody zenera.

Wszystkie wyniki podawał w jednostce uV, dla czerwonej było akurat najlepiej przy prądzie 5mA 0.30uV. Wyniki są podawane razem z podstawą szumu urządzenia pomiarowego 0.19uV dodatkowo szumu nie można dodać jako prosta suma. było to też opisane w wątku. w którymś poście nawet liczył że suma szumów trzech czerwonych diod led jest równa 0.38 uV.

ok Zener 3,6V będzie miało ok 1uV a dwie diody RED LED ok 0,27uV (wiem że się nie dodaje )

to niby 4 razy mniej ale czy w tym konkretnym przypadku ma to aż takie znaczenie.

nie mówiąc już o tym , iż autor sam podał , że rozrzut szumu dla różnych typów LED od różnych producentów może być duży

>dodo

ja użyję trafo z "toroidy" 400VA na dwa kanały: 4x25V i niskoprądowe 2x15V, 3X9V, średnica 135mm, wys. 51mm (bez talerzyków i śruby), ekranowany, zalany.

Myślę, że jak dobrze przewentylujesz obudowę (podłogę i sufit) to nie ma znaczenia lokalizacja.

mialem troche kondkow KG gold tune i musze powiedziec ze jak poleza na poziomo to zawartosc splywa grawitacyjnie-plyn izolacyjny. okladziny elektrolitow sa przedzielone jakas substancja podciagajaca olej ale i czy to wplywa na prace kondkow>?

Panowie, nie mam czasu i siły każdemu odpowiadać na PW, i wysyłać schematów i itd. Wszystko, co jest potrzebne jest na forum KAiM.

Jutro uruchomię tam rejestrację, aby pozostała część chętnych mogła się zarejestrować - jest ona wyłączana z powodu dużej ilości spamów, które trzeba później czyścić.

Jeśli ktoś nie ma dokumentacji do Ugody to proszę info na PW z adresem email.

Wyślę wszystkie materiały pomocne w uruchamianiu Ugody w formacie Worda.

dio, 30 Gru 2009, 19:56

>Ze tak się nieśmiało zapytam - dostał już ktoś płytki pocztą ?

>bo widzę że wszyscy lutują...

-------------------------------------------------------

Właśnie listonosz przyniósł mi cztery piękne płyteczki do Ugoda. (:

Waldi, Jar1 - dziękuję. (:

• Pokaż nowe odpowiedzi