Skocz do zawartości
IGNORED

Głośnik na wymianę do subwoofera

adil

Rekomendowane odpowiedzi

Witam.

Ostatnio nabyłem okazyjnie (tak mi się wydaje) subwoofer aktywny Magnat 7100A.

Wzmacniacz, filtr dolnoprzepustowy są sprawne. Problemem jest głośnik - porwane zawieszenie.

Buda:

bass-reflex

'dziura' fi 8cm, 15cm głębokości

30x30x26 = 23,4l brutto

głośnik 20cm "w dnie"

Wzmacniacz:

100W ? (input na obudowie)

śmiem przypuszczać, że jest to wzmacniacz stereo, bowiem:

1. nie ma pojedynczego wejścia sygnału, tylko R+L dwoma cinchami (odłączenie jednego powoduje ściszenie)

2. w środku głośnik dwucewkowy podłączony najprawdopodobniej niezależnie

Moja kwestia brzmi:

Co zrobić żeby to zaczęło grać :) ?

Wymiana głośnika oczywiście mnie interesuje.

Na co? Czy ew regeneracja obecnego wchodzi w rachubę (niekoniecznie jest oryginalny, nie ma oznaczeń).

Jak przy zastosowaniu jednocewkowego głośnika podłączyć kable od wzmacniacza?

Jakie propozycje i jaki charakter basu jest spodziewany?

200PLN za głośnik przekroczyć nie chcę (co nie oznacza że nie może kosztować on 30PLN).

I jeszcze kilka fot:

zdjcie021d.jpg

zdjcie029r.jpg

zdjcie030m.jpg

Pozdrawiam serdecznie z góry dziękując za odpowiedzi.

Adil

Żadnej firmie nie opłaca się robić subwooferów aktywnych ze wzmacniaczem 2-kanałowym. To po prostu się nie kalkuluje, więc sądzę, że 2 cewki głośnika były połączone równolegle. Zmierz, czy cewka (pojedyncza) ma R=6 do 7 ohmów, będzie to oznaczało, że w tym układzie wypadkowa impedancja wyniesie ok. 4 ohmy. Wykręć panel, zobacz wyjście głośnikowe. Może z dużym prawdopodobieństwem okazać się, że wystarczy poszukać głośnika jednocewkowego. Może rzeczywiście ktoś już głośnik wcześniej wymieniał i wstawił, co było pod ręką? Zrób fotkę panela z drugiej strony (tylko taką, na której coś widać).

widziałem fotki tych paneli magnata- mizerne, małe trafko, końcówka na jakimś scalaczku.

moc może z 30-50W.

na elektrodzie pisałeś, że już głośnik kupiony- IT MDS08 ? Jeśli tak, to zrób porządny wzmacniacz ;)

• 2 tygodnie później...

pojedyncza cewka ma R=4,5 ohm co zdaje się daje wypadkową 2ohm. przy połączeniu kabli z dwóch cewek równolegle do głośnika (tak, MDS08) wzmacniacz grzeje się niemiłosiernie, przy podłączeniu jednego kabla gra ciszej, ale jest chłodny.

nie jestem zbytnio zadowolony ze sprzętu. subwoofer daje bardzo przyjemny dla ucha, dość głęboki bas, ale nie jest on zbyt silny. przy większym wzmocnieniu głośnik słychać a bas słabnie. co jest tego powodem?

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.