Skocz do zawartości
IGNORED

Radmor 5102-T + Bernard G-603

RAAV

Rekomendowane odpowiedzi

Witam.

Niedawno nabyłem do swojej kolekcji w/w gramofon. Po wymianie i kalibracji wkładki działa bardzo fajnie. Nie wiem tylko dlaczego radmor gra tylko na tylnych głośnikach, w których normalnie powinno być słychać różnicę między L i R kanałem, a przednie milczą. Z innym sprzętem (nie gramofonem) działa ok. Spotkał się ktoś z podobnymi dolegliwościami? A teraz ciekawoskta, i nie jest to 1 kwietnia. Po wyłączeniu z sieci gramofonu ale z pozostawionym wpiętym kablem (przełączniik dalej na pozycji gramofon) w głośnikach przednich cicho słyszę rosyjskie (chyba) radio prawdopodobnie nadające na falach długich. Przełączanie lub regulacja któregokolwiek programatora nic nie daje. Nie wiem nawet na jakiej częstotliwości nadaje bo nie mogę go złapać normalnie słuchając radia. Im dłużej słucham tym sygnał jest lepszy i zaczyna być słychać w tle jakieś francuskie radio!!! Wie ktoś co może być przyczyną takiego stanu rzeczy?!

https://www.audiostereo.pl/topic/78564-radmor-5102-t-bernard-g-603/

Jest daleko od kompa, a kablówki nie mam, mieszkam poza miastem. Ta ciekawostka z radiem to tak na marginesie. Bardziej zależałoby mi na rozwiązaniu zagadki dlaczego radmor gra na "niewłaściwe" kolumny.

[quote name='RAAV' Bardziej zależałoby mi na rozwiązaniu zagadki dlaczego radmor gra na "niewłaściwe" kolumny.

Prawdopodobnie źle podłączyłeś wkładkę zamieniając miejscami przewody sygnałowe z masowymi ( L-L ground, R- R ground )

Sprawdzałem, są prawidłowo podłączone. Raczej wina leży po stronie radmora. Tylne głośniki grają tak jak powinny przednie z całkiem ładnym stereo. A przednie milczą. Radmor nie był w/g mojej wiedzy, poza głowicą ukf, "grzebany". Spróbuję podmienić płytkę przedwzmacniacza...

Panowie i Panie, wyrażaam skruchę. Faktycznie źle podłączyłem wkładkę, chociaż zrobiłem to tak samo jak było to wcześniej, czyli jak dostałem ten gramofon. Może mimo wszystko moja głupota i brak doświadczenia będzie lekcją dla potomnych ;). Ale nie rozwiązało to sprawy odbioru jakiegoś radia po wyłączeniu gramofonu...

Kolega Vlado miał rację.

Po przestudiowaniu dokumentacji, wyciągnąłem wniosek że: albo wkładka jest jakaś inna (jest to "no name" który rzekomo miałbyć audiotechniką) albo coś innego się nie zgadza. W/g dokumentacji kable sygnałowe (patrząc od strony konektorów) powinny być na dole a masa na górze; a u mnie jest "na krzyż" Kanał Prawy jest ok, ale lewy-masa jest na dole a sygnał na górze (?!)

Czy wie ktoś może co to za wkładka na zdjęciu? Sprzedająca powiedziała że to audiotechnika ale raczej minęła się z prawdą.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Tandeta .No name.Co prawda igły pasują jak do Goldringa Elana,ale nic z nim wspólnego nie ma.A do Audiotechnicy daleko jak na ksieżyc

W załaczniku foto Elana,(Elektry)

Stosowana w niemieckich szafach grających pod marką Sanyo Fisher

Sanyo/Fisher

b

Ukryta Zawartość

post-30841-019155600 1297539700_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Spokojnie, w kompleksy nie wpadam, mieszkam tu od prawie trzech wieków (ostatnie 1,5 roku troche za miastem) więc wiem o czy piszę ;) A szkoda. Wracając do tematu audio/analog to chyba jednak pewniejszy będzie znany portal aukcyjny. Tu, jak do tej pory, nigdy się nie zawiodłem, a ciekawe rzeczy nabywałem.

A co do 'stolycy' to jedyne co pamiętam to korki.

Ale nie rozwiązało to sprawy odbioru jakiegoś radia po wyłączeniu gramofonu...

Jeżeli znasz budowę Radmora sprawdź styki złącza płytki przedwzmacniacza gramofonowego (spryskaj Kontaktem ) następnie prowadzenie masy do gniazda DIN gramofonowego. Możesz również poprawić prowadzenie przewodów do przełącznika obrotowego wyboru źródła. Efekt odbioru stacji radiowych to mikrofonowanie przewodów. Sprawdź dokładnie kabel łączący gramofon z amplitunerem, jeżeli to stary kabel DIN/DIN oberzyj jakość przylutowania ekranu kabla do masy wtyczek.

Życzę sukcesu i pozdrawiam.

Ps.

Lublin to piękne miasto. Podlasie szczególnie okolice Drohiczyna, dorzecze Bugu, to cudowna nie zepsuta idiotyzmem wielkoprzemysłowym prawdziwa Polska. Mieszkam nad Pilicą w obrębie puszczy spalskiej, wiem jak trzeba cenić czystość i prawdziwość okolicy w której się żyje.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.