Skocz do zawartości
IGNORED

Czy DTS jest dyskryminowany?

macbreslau

Rekomendowane odpowiedzi

Od dłuższego czasu zastanawiam się dlaczego Dolby Digital jest często podstawowym i jedynym formatem dźwiękowym ,

DTS jest do wyboru na płycie ale tak rzadko że mam dziwne wrażenie że format DTS jest dyskryminowany

a jak już trafię film z DTS to czuję się jakbym wygrał na loterii.

Kto decyduje o tym czy na płycie jest DTS czy go nie ma, od czego to zależy, czy wydanie filmu z DTS jest droższe?

Druga rzecz to niedawno zauważyłem na Allegro że są filmy DVD z DTS i filmy z samym Dolby Digital.

Czy dystrybutor wydaje dwa różne filmy czy po prostu to sprzedawca źle opisał film?

https://www.audiostereo.pl/topic/78595-czy-dts-jest-dyskryminowany/

O Dts decyduje polski wydawca. Zauważ np. wśród znajomych którzy chcą pożyczyć jakiś film od Ciebie ,że główne pytanie brzmi "czy trzeba czytać". Niestety społeczeństwu współczesnemu nie chce się czytać i złożenie kilku literek do kupy sprawia nieziemskie męki. Dlatego wydawcy żeby zmieścić lektora wyrzynają Dts. Popatrz na dowolny film i napisy końcowe. Każdy jest nagrany także w Dts-ie. Było już o tym nie raz. Ciekawi mnie jak jest teraz przy BluRay ,wszak miejsca tam nie brakuje.

Gość Gość

(Konto usunięte)

dts-hd to raczej standard na BR ale nie wiem jak to jest z polskimi wydaniami.

Na BR jeszcze nie spotkałem się żeby brakowało oryginalnej ścieżki nagranej w formatach HD. I to jest główna przewaga BR nad DVD moim zdaniem.

aczkolwiek dla przykladu w wydaniu "300" nie ma dts hd ale jest oczywiscie dolby true hd oraz PCM cokolwiek to nie jest ale tez dobrze gra :D

Roksan Caspian m2, Epos m12.2,Cambridge Audio Stream Magic 6

• 2 tygodnie później...

dts-hd to raczej standard na BR ale nie wiem jak to jest z polskimi wydaniami.

Z tego co zauważyłem z polskimi wydaniami jest bardzo dobrze,dominuje na nich DTS HD MA.

aczkolwiek dla przykladu w wydaniu "300" nie ma dts hd ale jest oczywiscie dolby true hd oraz PCM cokolwiek to nie jest ale tez dobrze gra :D

Oglądałem "300", ale ścieżki PCM tam nie było, tylko kiepsko brzmiące True HD.Widocznie są różne wydania.

PCM też jest bezstratne.Sposób realizacji róznych formatów jest zwykle zupełnie inny,inaczej brzmi DTS HD MA inaczej PCM,a jeszcze inaczej DD True HD, dlatego uważam,że sie mylisz.Przykładem są filmy "Spiderman 3" z marną ścieżką w True HD za to bardzo dobrą w PCM,a także "Helikopter w ogniu" z koszmarnym i nijakim True HD na poziomie zwykłego DD, za to z kapitalną ścieżką PCM.

• 2 tygodnie później...

Mozliwe ze wiecej wtedy kosztuje licencja na wyprodukowanie takiej plyty dvd z dts. Np. nowe filmy prawie wcale nie maja dts, no chyba ze jakies wydania specjalne jak Gladiator. Natomiast widzialem wiele filmow starszych jak Hellriser wydany przez SPI gdzie wszystkie czesci maja dts-es. Dts tez wiecej zajmuje wiec jak film miesci sie na plycie jednowarstwowej z DD wtedy pomijaja DTS zeby nie wydawac na dwuwarstwowej. Dlatego tez przeszedlem na BD tu nie ma kompromisow tylko sama jakosc.

• 2 tygodnie później...

O Dts decyduje polski wydawca. Zauważ np. wśród znajomych którzy chcą pożyczyć jakiś film od Ciebie ,że główne pytanie brzmi "czy trzeba czytać". Niestety społeczeństwu współczesnemu nie chce się czytać i złożenie kilku literek do kupy sprawia nieziemskie męki. Dlatego wydawcy żeby zmieścić lektora wyrzynają Dts. Popatrz na dowolny film i napisy końcowe. Każdy jest nagrany także w Dts-ie. Było już o tym nie raz. Ciekawi mnie jak jest teraz przy BluRay ,wszak miejsca tam nie brakuje.

A nie wpadłeś na pomysł, że społeczeństwo polskie jak chce czytać to bierze coś do czytania (np. książkę lub w mniej "ambitnym" przypadku gazetę)? Napisy odwracają uwagę od obrazu i przez to zawsze jakiś procent tego obrazu umyka (chyba że ktoś jednym okiem patrzy na "obraz" by nie stracić ani jednej klatki, a drugim okiem skanuje napisy). Stwierdzenie że "złożenie kilku literek do kupy sprawia nieziemskie męki" jest po prostu błędne.

• 2 tygodnie później...

Niestety społeczeństwu współczesnemu nie chce się czytać i złożenie kilku literek do kupy sprawia nieziemskie męki.

W pełni się z tym zgadzam!

Jestem w mniejszości w swoim środowisku jeśli o oglądanie filmów z napisami.

Niedawno dyskutowałem ze znajomym z pracy na temat wyższości filmów z napisami nad filmami z lektorem i usłyszałem że lektor jest lepszy bo nie trzeba czytać, mowę mi odjęło-)))

Akurat mnie męczy oglądanie filmu z lektorem, odwraca uwagę od głównego wątku a już oglądanie np. Bękartów wojny z lekoterem mija się z celem, bo to jak Brad Pitt kaleczy język to czysta poezja i żaden lektor tego nie przetłumaczy.

• 3 miesiące później...

W pełni się z tym zgadzam!

Jestem w mniejszości w swoim środowisku jeśli o oglądanie filmów z napisami.

Niedawno dyskutowałem ze znajomym z pracy na temat wyższości filmów z napisami nad filmami z lektorem i usłyszałem że lektor jest lepszy bo nie trzeba czytać, mowę mi odjęło-)))

Akurat mnie męczy oglądanie filmu z lektorem, odwraca uwagę od głównego wątku a już oglądanie np. Bękartów wojny z lekoterem mija się z celem, bo to jak Brad Pitt kaleczy język to czysta poezja i żaden lektor tego nie przetłumaczy.

Witam sluchajcie a moze to jest tez kwestia konkurencji , jesli dvd byloby dobrze nagrane plus dzwiek dts to po wlozeniu plytki takiej do sprzetu gdzie moze sobie podniesc taki film do 1080 to okazaloby sie ze roznica nie jest na tyle duza zeby dawac na film taki sam na bluray 2 razy tyle.....

Lolek

"Przyszłość należy do tych, którzy wierzą w piękno swoich marzeń."  Eeleanor Roosvelt

Nie wiem czy zakładka Film jest właściwym miejscem, ale skoro rozmowa o DTS - to na czysto muzycznych BD Pure Audio jest tylko DTS-HD MA 5.1 oraz LPCM 5.1 i stereo. Dolby True HD tam nie ma i nie jest wogóle przewidziane.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.