Skocz do zawartości
IGNORED

Głosnik centralny

tomaszszamot

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

Mam pytanie odnośnie ustawienia glośnika centralnego w kd.

Umeblowanie uniemożliwia mi postawienie glośnika centralnego przy szamym ekranie - miedzy frontami mam szafke/biurko -- w każdym razie ma to wysokość okolo 80cm - ekran opuszczany jest od góry i dolna krawedzią dotyka tegoż mebla.Szafka ta wystaje przed ekran na okolo 35 cm. CO istotne -nie ma mozliwosci ustawienia glosnika na szafce - zaslaniałby część ekranu.

Moje pytanie jest nastepujące - czy ustawienie glosnika przed tą szafką pod ekranem bedzie mialo bardzo negatywne skutki? Chodzi mi o niespojnosc sceny itp. Martwi mnie odleglosc miedzy przednimi sciankami frontów a centralnego ktora wynosilaby wtedy okolo 50cm. W szafke tez nie za bardzo jest jak wstawic ten glosnik - pozstaje wiec albo ustytuowanie jak na rysunku albo rezygnacja z niego wogole.

Zeby lepiej zobrazowac moj problem zalczam rysunek - jest to rzut z gory.

Wielkosc pokoju to okolo 22m^2 - odleglosc ekranu od widza to okolo 3,8-4m

Pozdrawiam i prosze o pomoc:)

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )
https://www.audiostereo.pl/topic/78625-g%C5%82osnik-centralny/

Dobrze wiesz, że tak nie powinno być, ale mimo to chcesz potwierdzenia, że jest dopuszczalne.

Odpowiedź jest banalna... Wyrzuć ta półkę i zrób to porządnie.

Teoretycznie można popróbować z opóźnieniami (ustawienie odległości kolumn). Jeżeli siedzisz w miarę daleko od kolumn to może być to akceptowalne.

Ja jednak nie lubię takich kompromisów, czego i Tobie życzę :)

Wiem ze najlepiej byloby wywalic ta szafke:) ale niestety jest to pokoj w ktorym mam "pracownie". Na tej szafce stoi monitor przed ktory zsuwa sie ekran dlatego nie ma opcji zeby wyleciala:)

Nie szukam potwierdzenia ze mimo wszytsko takie ustawienie moze byc - szukam sposobu minimalizacji start jakosci dzwieku z tym ustawiniem zwiazanych. Nie mam innej mozliwosci ustawienia a sadze ze lepiej ten central miec niz go nie miec:) (mimo ze sledze dyskusje kilka tematów nizej)

Moja yamaszka v765 ma ten system kalibracji z mikrofonem ale boje sie ze po czyms takim rozjedzie mi sie dzwiek w stereo - chcialem poustawiac recznie wszytskie glosniki na large i pominac automatyczna kalibracje.

Podsumowujac czekam na dalsze opinie i pomysly co mozna z tym zrobic:) Licze ze wspolnie cos wymyslimy

Pozdrawiam

A nie da się po prostu przysunąć bliżej głośników FL i FR? Trochę powietrza z tylu może im także pomóc w stereo... ;)

"...Kto zagląda pod powierzchnię, czyni to na własną odpowiedzialność..."

Don Kichote to zły człowiek był...

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.