Skocz do zawartości
IGNORED

Winylmania

excel

Rekomendowane odpowiedzi

Nagrane może i były dobrze, ale odstają jakością

też mam identyczne odczucia na przykładzie choćby z dzisiejszych odsłuchów

Cohen - I'm Your Man

CBS - GB vs Muza

W wersji Muza robi się bardziej płasko i wąsko, ale naturalność i dynamika pozostają.

Różnica jest jednak duża, nie są to subtelności.

"...dźwięk oceniać dostępnym osobniczo aparatem do tego stworzonym a nie logiczna połówką mózgu." Ś.P. Mamel

• Redaktorzy

Niektore polskie plyty graja ze hej. Opinie inernetowe ze polskie plyty nie graja to mit. Dzisiaj na Audiofilu puszczalismy muzyke Anny German, winyl, Muza. Piekne brzmienie. Podobnie brzmi Hanna Rek, Skaldowie czy Krzysztof Klenczon.

Blogi --> Blog Kangiego. Zapraszam.

też mam Niemena w mono który brzmi, że hej. Źle, według mnie, brzmią polskie wydania zachodnich wykonawców.

Może Muza, podobnie jak Columbia w stanach, stosowała podobną taktykę.

Swoje nagrywamy, że hej, obcych, że szkoda gadać...

Niemena w mono który brzmi, że hej

Która to płyta Niemena? Czy mono może zabrzmieć inaczej tzn. lepiej niż stereo przy stosowaniu igły stereo - jeśli tak na czym ta inność polega - może na większej dynamice, rozdzielczości kosztem stereofonii??? Przyznam, że kierunek jakiś czas temu mnie zainteresował, nawet polowałem na monofoniczne albumy armstronga z lat 50-tych, ale przez przypadek trafiłem na bloga kogoś kto wydał osąd, że jeśli mono to tylko z igłą monofoniczną i dałem tymczasowo spokój.

"...dźwięk oceniać dostępnym osobniczo aparatem do tego stworzonym a nie logiczna połówką mózgu." Ś.P. Mamel

- dzisiaj puściłem tę płytę i zagrała wyjątkowo ładnie :), ale ogladając okładkę zauważyłem, że jest z 1990 r....zacząłem więc węszyc i faktycznie na labelu jak byk jest wymalowane: "digital recording" ! - w związku z tym zastanawiam się jaka to cyfra wtedy była, że dźwięk jest tak dobry....brak w ogóle tych przykrych brzmień znanych z płyty cd, przeciwnie - dźwięk posiada wszystkie cechy dobrego analogu...nawiasem mówiąc to już nie pierwsza moja płyta "digital recording", która brzmi bardzo dobrze....czyżby cyfra dała się słuchac tylko z winyla ?....pewnie podczas kompresji dźwięku na płytę cd jest to wszystko knocone...

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

post-25310-0-66220700-1423516532_thumb.jpg

post-25310-0-49195400-1423516542_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

excelvinyl winylmania blog szukaj

- zakładając utrzymanie się obecnego tempa wzrostu 50 %, ciekawym byłoby oszacowac, kiedy sprzedaż winyli pod względem ilości przekroczy sprzedaż płyt cd...nie trzeba do tego wyższej matematyki, zatem zróbmy to krok po kroku, zakładając dla uproszczenia, że startujemy w 2015 r z ilością 10 mln. / w rzeczywistości 9,2 mln /..

2015 - 10

2016 - 15

2017 - 22,5

2018 - 33,75

2019 - 50,63

2020 - 75,94

2021 - 113,91

2022 - 170,86

2023 - 256,29

2024 - 384,44 mln

- jak widac już w 2023 roku, czyli za 8 lat winyl całkowicie zdominuje rynek a płytę cd będziemy oglądac w muzeum i antykwariatach...zostanie pewnie jakaś garstka cyfrowych zapaleńców lubiących zabawiac się pilotem.....sadzę, że będzie wśród nich kolega sly30..:)

- czasami żartujemy....nic takiego nie nastąpi....zatem już niedługo będzie punkt przegięcia krzywej wzrostu i będzie on malał, aż w końcu ustabilizuje się osiągając poziom nasycenia.....kiedy i przy jakich wartościach to nastąpi...nie wiem...dla kolegów matematyków powiem, że punkt przegięcia krzywej wystąpi gdy druga pochodna będzie równa zero.....

- zakładając utrzymanie się obecnego tempa wzrostu 50 %, ciekawym byłoby oszacowac, kiedy sprzedaż winyli pod względem ilości przekroczy sprzedaż płyt cd...nie trzeba do tego wyższej matematyki, zatem zróbmy to krok po kroku, zakładając dla uproszczenia, że startujemy w 2015 r z ilością 10 mln. / w rzeczywistości 9,2 mln /..

2015 - 10

2016 - 15

2017 - 22,5

2018 - 33,75

2019 - 50,63

2020 - 75,94

2021 - 113,91

2022 - 170,86

2023 - 256,29

2024 - 384,44 mln

- jak widac już w 2023 roku, czyli za 8 lat winyl całkowicie zdominuje rynek a płytę cd będziemy oglądac w muzeum i antykwariatach...zostanie pewnie jakaś garstka cyfrowych zapaleńców lubiących zabawiac się pilotem.....sadzę, że będzie wśród nich kolega sly30..:)

- czasami żartujemy....nic takiego nie nastąpi....zatem już niedługo będzie punkt przegięcia krzywej wzrostu i będzie on malał, aż w końcu ustabilizuje się osiągając poziom nasycenia.....kiedy i przy jakich wartościach to nastąpi...nie wiem...dla kolegów matematyków powiem, że punkt przegięcia krzywej wystąpi gdy druga pochodna będzie równa zero.....

Winyl już nigdy nie będzie wiodącym nośnikiem, no ale pomarzyć sobie możesz.

Witam,

Jako że przymierzam się do zakupu gramofonu (właściwie to jest już zaklepany) zacząłem się rozglądać za płytami winylowymi. Mieszkam w UK i generalnie kupuje płyty używane, Dzisiaj natrafiłem na taki rodzynek. Płyta z muzyką do filmu 2010 - The Year We Make Contact. W sumie może i nie było by o co robić szumu bo to nawet nie chodzi o film Kubricka, ale płytka tłoczona w 84 roku w US jest jeszcze w oryginalnej folii. Nigdy nie była otworzona i na dodatek nawet opakowanie zachowało się w dość dobrym stanie, ma tylko takie małe wycięcie i zerwaną folię 3x3cm w narożniku . Płytkę postanowiłem zachować i jej nie otwierać, Ciekawi mnie jednak jaką taka płyta może mieć wartość (poza wartością sentymentalną), a może to żadna rewelacja i nie ma sensu w ogóle się rozczulać i po prostu sprawdzić jak to zagra?

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) post-30343-0-20701500-1423953730_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ciekawi mnie jednak jaką taka płyta może mieć wartość (poza wartością sentymentalną), a może to żadna rewelacja i nie ma sensu w ogóle się rozczulać i po prostu sprawdzić jak to zagra?

Wartość ma raczej niewielką:

Ukryta Zawartość

Ja dla przykładu posiadam scieżkę dźwiękową z Dziecka Rosemary, wydanie USA z 1968, też w folii i narazie nie otwieram, ale w końcu pewnie się skuszę :)

Ukryta Zawartość

poza tym czasem powątpiewam, czy to oby na pewno oryginalne folie są, to w końcu nie tak trudno coś w dzisiejszych czasach zafoliować...

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

He he, chyba rzeczywiście nie ma się czym wzruszać. Nie mniej jednak płyta przynajmniej na razie pozostanie zapakowana. Mój kolega ma taką płytkę z muzyką z gwiezdnych wojen i choć nie ma gramofonu traktuje ją jak skarb - wielki miłośnik filmu.

Ja dla przykładu posiadam scieżkę dźwiękową z Dziecka Rosemary, wydanie USA z 1968, też w folii i narazie nie otwieram, ale w końcu pewnie się skuszę :)

Ukryta Zawartość

Nic osobistego, i nie chce być niegrzeczny, ale podany przykład, również nie pokazuje wartościową ($) pozycji. 20-30 eur dupy nie urywa.

Proszę mnie nie zrozumieć źle, nie mam zamiaru się wdawać w dyskusje, kto ma bardziej wartościową płytę (czyj jest dłuższy) itp. ale to nie jest, według mnie, najlepszy przykład.

Ps. Tutaj, z grzeczności przed gospodarzem wątku, nie jest miejsce na dyskusję odnośnie takich spraw, mimo, że temat bardzo ciekawy.

Starzec/Ammagamma nie jesteśmy wyjątkiem, takich, którzy trzymają płyty zafoliowane jest, tutaj na forum, więcej.

Ukryta Zawartość

Szkoda, że większość wartościowych filmów/reportaży itp. puszczają tak późno.

- - materiał o Niemenie dosyc interesujacy, żona też stwierdziła, że szkoda bo późno...postanowiłem więc nagrac na pena...nigdy wcześniej tego nie robiłem, ale udało się !...1,5 godz filmu zajęło 3 Gb...jak chcesz, to Ci podeślę....

• Redaktorzy

Dziękuję. GregWatson też nagrał i obiecał, że da mi materił jak do niego przyjadę. Zatem jeśli Greg z jakichś powodów nie da mi filmu, to wiem do kogo bić.

P.S. 3GB??? To tyle do pełny rip 1 płyty winylowej do formatu DSD 5,6 MHz.

Blogi --> Blog Kangiego. Zapraszam.

Dziękuję. GregWatson też nagrał i obiecał, że da mi materił jak do niego przyjadę. Zatem jeśli Greg z jakichś powodów nie da mi filmu, to wiem do kogo bić.

P.S. 3GB??? To tyle do pełny rip 1 płyty winylowej do formatu DSD 5,6 MHz.

- 3 GB....pewnie dlatego, że w HD......wczoraj była niezła zadyma na bocznicy w wątku technicznym, w którym jestem zbanowany chyba od roku....pewnie moderacja tego nie kontroluje, ale może by rozważyła zdjęcie tego bana z mojej skromnej osoby ?

- nie wiem dlaczego przypomniał mi się stary dowcip:

- gościu podpisuje się dwoma krzyżykami...

- dlaczego dwoma ?...pytają

- a bo ten pierwszy to magister.......:))

- kupiłem sobie za 20 tę płytę...cienka jak papier, ale jak na cienkie przystało, gra bardzo dobrze..

- a tę polecam, bo gra prześlicznie...stan NM - zero pyków...a okładki mint - nie wiem z którego roku, ale nagrania , co ciekawe z lat 60-tych.....

Ukryta Zawartość

post-25310-0-93729900-1424642716_thumb.jpg

post-25310-0-40170300-1424642731_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

• 3 tygodnie później...

Tak a propos polskich winyli słuchał ktoś taki projekt Zbigniewa Hołdysa ,,i ching" dobra muzyka a brzmienie przepiękne (moim subiektywnym zdaniem)

Ukryta Zawartość

I jeszcze kilka zdjęć

post-40467-0-06952000-1426620275_thumb.jpgpost-40467-0-52073400-1426620311_thumb.jpgpost-40467-0-60470200-1426620356_thumb.jpgpost-40467-0-85193200-1426620387_thumb.jpgpost-40467-0-73862400-1426620415_thumb.jpg

,,dostałem'' dziś od kolegi za niewielkie pieniądze i nie mogę przestać słuchać.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Mam do odsprzedaży Dual 621 z wkładką Shure M75 i w zasadzie nową igłą ( może z 30 godzin). Wymienione kable w ramieniu jak i kable RCA, wymieniona ramka dookoła na drewnianą. Jak ktoś byłby zainteresowany to na priv.

Mam do odsprzedaży Dual 621 z wkładką Shure M75 i w zasadzie nową igłą ( może z 30 godzin). Wymienione kable w ramieniu jak i kable RCA, wymieniona ramka dookoła na drewnianą. Jak ktoś byłby zainteresowany to na priv.

- takie numery, to nie tutaj szy_a....jest specjalny podpięty wątek....

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.