Skocz do zawartości
IGNORED

Subwoofer czy... no wlasnie...

johnysh2

Rekomendowane odpowiedzi

Witam! Na początek opiszę swój skromny system.

Źródło: Denon UD-M30 (również wzmak)

Wzmacniacz: Manta V5

Monitory: Manta (V5)

W tym momencie kolumny podłączone są do Denona, jest duża różnica w dźwięku pomiędzy wzmacniaczami. Denon gra bardziej neutralnie, bass jest kontrolowany, ale dźwięk jest w sumie trochę małostkowy, może przez kolumny... A Lampa leci do serwisu, jeden kanał gra ciszej. Przejdę do rzeczy. O ile gdy słucham spokojnych kawałków U2, Katie Melua czy innych tego typu, o tyle jest super, no ALE. Moje gusta są bardzo rozbieżne, często słucham muzyki rozrywkowej (Vocal Trance, DiscoPolo)i wtedy zaczyna brakować mi basu.

Fundusz na progress 500zł - pytanie czy inwestować w suba średnio niskiej klasy (może nie VK 7820 ale ten Jamo200, 210) czy robić progress na kolumny/wzmak? Jestem elastyczny, może warto sprzedać lampe, może kolumny, bedzie 1k - kupie jakiegoś Musical Fidelity

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

(jaki on brzydki...)

dozbieram później do kolumn...

I nie chce zmieniać źródła także Denon zostaje.

Mam pokój około 10m2, nie jest łatwo wysterować akustycznie to wszystko, dlatego myślałem nad subem...

Panowie co radzicie?

Ukryta Zawartość

https://www.audiostereo.pl/topic/78824-subwoofer-czy-no-wlasnie/

(sam jesteś brzydki;))

Kurcze... słyszałem kilka tanich Subów i była kaszana. Sam miałem velodyne i bardzo mi się podobało. Ale za używkę to z ponad tysiaka trzeba mieć. I koniecznie wyjście z pre we wzmaku. Wyjście wysokopoziomowe (głośnikowe) powiela tylko niedostatki wzmacniacza. Z drugiej strony za 500 pln też kolumny dupy nie urwą - chyba, ze wyszukasz jakiegoś rodzynka Vintage. Ale to naprawde trzeba wiedzieć co kupić. Wiedza niestety robi się tajemna i doświadczeni wyjadacze niechętnie dzielą się informacjami o perełkach.

A ja bym kupił właśnie małego suba aktywnego na wyjście wysokoprądowe (przed kolumny). Będzie to najtańsze wyjście i będziesz mógł dopasować ilość basu do wymiarów pomieszczenia. Albo całkowita wymiana systemu ...

No jestem w dupie. Ale chce więcej basu, jara mnie to. Patrze na opinie i myślę...

Ukryta Zawartość

Wiem że to nie audiofile, ale ja też nie uważam się za nie wiem kogo, jakieś doświadczenie mialem, chce poprostu cieszyć się muzyką..

justas32 czyli aktywny pod pre amp?

Ukryta Zawartość

Bardzo chętnie, tyle że mam za 2 miesiące maturę.

1. Ile czasu zajmuje zlozenie takiego suba?

2. Gdzie kupic materialy?

3. Czy trzeba robic jakies obliczenia np. co do skrzyni czy sie kmini gotową?

4. Interesuje się akustyką ale nie mialem doswiadczenia w praktyce, czy mam szanse stworzyc cos dobrego?

Generalnie czerpię satysfakcję z innych źródel, gram na gitarze, rozwijam sie w roznych kierunkach, muzyka sprawia mi przyjemnosc, uwielbiam ją, nie chodzi mi tylko o sam sprzęt, także chyba wybiorę pewniejszą drogę i kupię coś gotowego. Przejrzalem tematy o tanich subach, dalej nie wiem co wybrać, wiem że 500zl to nie jakos duzo, ale chce sobie sprawic przyjemnosc, cos zmienic, ten denon (wzmak) jest nudny.

Edit, może da rade te 650zl, ale zostane bez oszczednosci..

A jak te suby do 1k sa tyle samo warte to kupie narazie jakas tania kode albo vk i bede niezaleznie zbieral na lepszy sprzet poprostu... moze sie czegos naucze?

Może coś z tych:

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ja mam Kode w 10mkw, co prawda po zmianie kolumn używam sporadycznie do d'n'b, dubstepu, czy filmów. Kwestia odpowiednio dopasować odcięcie oraz głośność żeby dźwięk z suba był przedłużeniem dźwięku z kolumn. Polecam model SW-100B, jest w dobrej cenie na Allegro, SW-1000 ponoć buczy i bas w nim dudni, ja tego w swoim modelu nie doświadczyłem niczego takiego. W sumie mogę Ci go odsprzedać, użytkowany jakiś miesiąc, czy półtora, więc jeszcze ponad 10 miesięcy gwarancji, w razie co zapraszam na PW, mi po zmianie kolumn nie jest szczególnie potrzebny.

Wrzucam co mnie wyszło po roku od rozpoczęcia projektu.

MDF 36mm

Woofer 30cm GDN-30-500-4-AP

Wzmacniacz Jamo SUB 550

OFC 4mm2

Lakier czarny mat z palety RM

RCA Profigold SUB 5m

Koszt 1500zł

Ukryta Zawartość

post-26231-031653900 1297952961_thumb.jpg

Przy obecnych kolumnach nie jest potrzebny, ale trzymam go bo ma wartość sentymentalną :-)

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.