Skocz do zawartości
IGNORED

Elac 207.2 208.2 209JET

ghart

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

czy ktoś słuchał tych zestawów lub takowe posiada?

Jeżeli tak to z jakim sprzętem. Chętnie wysłucham kilku opinii na tema charakteru ich brzmienia,

ponieważ nie mam takiej możliwości w otaczających mnie sklepach związanych ze sprzętem audio.

Za pomocne opinie z góry dzięki.

https://www.audiostereo.pl/topic/7893-elac-2072-2082-209jet/
  • 5 miesięcy później...

Wlasnie jestem po odsluchu ELAC'ow 207.2 JET !!! Dla mnie bomba :) Sluchalem w zestawieniu z NADem i ARCAMem - dokladnie nie pamietam oznaczen ale taka srednia polka :) Z NADem zdecydowanie zagraly lepiej, bardziej dynamicznie. Ogolnie brzmienie super czyste :) Nie tak szybkie jak JM Lab np z serii Cobalt ale zdecydowanie bardziej muzykalne i tak samo szczegolwe - to pewnie zasluga przetwornika JET :) Zdecydowanie przyjemniejszy bas niz JM Lab :) Mialem przyjemnoisc posluchac wokalu Livingstona Taylora prosto z plytki z Chesky Records !!! Wiele zestawow sluchalem ale dawno mnie tak nie zgielo w kolanach :) Coz ... coraz bardziej zaczynam na nie chorowac :) Polecam kazdemu do posluchania :)

No tak :( ceny ELAC'ow sa zdecydowanie nie wysokie - szczegolnie jezeli chodzi o serie z JET'em ... ale jak juz sie uzbiera tyle kasy to zdecydowanie dostaje sie to za co sie placi :) Poza 207.2 ktorymi jestem zaiteresowany sluchalem jeszcze 608-4PI w zestawieniu Maranzem (chyba to bylo PM14mkII/PM17mkII - nieistotne bo i tak interesowanly mnie tylko glosniki) !!! to bylo przezycie ... najlepsze ze wstalem z fotela i zastanawiale sie skad sie wydobywa dzwiek - ale niestety lepiej sie nie napalac, napewno nie sprzedam samochodu zeby kupic takie glosniki :) no i na reszte zestawu by mi juz pewnie nie starczylo :) Ale posluchac warto :) ... albo moze nie bo jak wrocilem do domu to odechcialo mi sie sluchac muzuki na jakis czas ...

cześć

właśnie zostałem szczęśliwym posiadaczem elacków 211 4Pi - ach te grzybki - powietrze , przestrzeń, muzykalność, detale, długo by opowiadać, dopiero piąty dzień stoją sobie u mnie, nie wiem czego słuchać.

Pierwsze kolumny , które pozwalają na cichy odsłuch bez utraty jakości i detaliczności dźwięku.

pzdr 207

Posiadam ELAC 209 JET, grają u mnie z wzmacniaczem Primare A30.1, oraz cd CEC TL5100Z. Porównywałem te kolumny przed zakupem bezpośrednio z JMlab Cobalt 816 S. Zgadzam się z ChUml, że nie są tak szybkie jak JM Laby, ale mają zdecydowanie lepszy bas przynajmniej z moim wzmacniaczem, w Cobaltach bas po prostu dudnił co nie ma miejsca z Elac-ami. Wysokie tony są na całkiem przyzwoitym poziomie i przy dobrze zrealizowanej płycie mogą dać wiele przyjemności ze słuchania ( np. Tomasz Stanko Quartet „Suspended Night” polecam). Ogólnie kolumny są raczej neutralne i takie polecam stosować okablowanie. Nie polecam VdH, sam połączyłem z kablami AudioQuest.

Wlasnie slucham Livingston'a Taylor'a "Ink." ktory na ELAC'ach 207.2 w sklepie zagral tak bosko ... na moim sprzecie w domu nie jest juz tak fajnie :( ale caly czas mam ten dzwiek w glowie i decyzja juz zapadla :) kupuje te ELAC'ki - to tylko kwestia czasu :) Mysle ze do konca przyszlego tygodnia stana u mnie w pokoju :)

Wreszcie ELAC'ki 207.2 JET stanely u nie w pokoju :) Teraz nic w domu nie robie tylko slucham muzyki :) Po odsluchu roznych glosnikow z tego zakresu cenowego (JM Lab, Avance, B&W) zdecydowanie polecam ELAC'ki. Dla mnie byl to idealny wybor :) Dziwek jest przepiekny, delikatny i bardzo szczegolowy, wysokie jakby tworzyly sie w powietrzu a nie za pomoca jakiegos drgajacego elementu - to zasluga JETa - juz chyba nigdy nie bede mogl wrocic do klasycznej kopolki :) Bas schodzi bardzo nisko ale nigdy nie zadudni - sklada sie bardziej z ciala niz wykopu :) No i poza bezkompromisowym dzwiekiem kolumna w wykonczeniu "Sliver Shadow" wyglada slicznie - obudowa doskonale komponuje sie ze srebrnymi glosnikami. Glosniki zasilane sa w ukladzie single-wire z GainClona wlasnej konstrukcji i jestem mile zaskoczony bo pomimo ich niskiej impedancji GainClone radzi sobie swietnie - dzwiek jest pelny a dynamika na bardzo wysokim poziomie. W najblizszym czasie bede probowal zmienic polaczenie na bi-wire, posluchamy - zobaczymy :)

• 2 lata później...

"to zasluga JETa - juz chyba nigdy nie bede mogl wrocic do klasycznej kopolki :)"

To brawda, brzmienie elakowej harmonijki jest niezwykłe... Słuchałem kopułek B&W, berylowych focali, miękkich Revelatorów i wielu innych, prawie zawsze miałem wrażenie, ze z wysokimi tonami coś jest nie tak... ;-)

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.