Skocz do zawartości
IGNORED

Jaki masz słuch? nie wiesz? sprawdź!

Gość to znowu ja :-))))

Rekomendowane odpowiedzi

Gość to znowu ja :-))))

(Konto usunięte)

panowie tyle tu dyskusji na temat jak co brzmi, a wiecie chociaż jak (co)słyszycie?

Jest fajny programik "Sinewave" pozycja nr.22 na stronie: http://www.elektronet.gower.pl/

Gość To ja chyba jakiś...

(Konto usunięte)

...gacek jestem:) Bo przy ustawieniu f=40kHz i pokrętle głośności "na godzine 13" nadal słyszę pisk. 15kHz to słyszałem jeszcze przy głosności 9-10.

Gość A i te pokrętła na dole..

(Konto usunięte)

..dotyczące "modulacji nośnej" ustawione oba na "0" czyli pojedyńczy ton. Jezeli ten program to nie jakaś ściemna i ja faktycznie jestem zdolny usłyszeć 40 kHz to wychodzi na to że ...ten standard CD z jego 20-20kHz to o kant D...y Piep...ć.

Vinyl rulez itp. ...

kolego gacku, albo opowiadasz głupstwa, że słyszysz 40 khz i to ze wzmocnieniem popularnie określanym godz. 13, albo ten twój generator nie generuje deklarowanej częstotliwości.

A oto dlaczego:

1) jeśli używasz kolumn z gwizdkami (gł. wysokotonowymi) to są one w stanie znieść maksymalnie kilka do kilkunastu WATT mocy ciągłej na 40 kHz, bo więcej tak naprawdę nie potrzeba (patrz szum różowy używany do testowania głośników). Gdybyś zaserwował większą moc (tak jak sugerujesz) to miałbyś kłopot, bo spaliłbyś gwizdki,

2) jeśli używasz głośnika szerokopasmowego , to nie jest on w stanie wygenerować nic ponad kilkanaście kHz, czyli też nie jest to możliwe cokolwiek usłyszeć

3) większość wzmacniaczy mających deklarowane szerokie pasmo przenoszenia ma je w istocie dla bardzo niskich poziomów, a tzw. pasmo mocy jest znacznie węższe ze względów termicznych,

4) itd, itd,

Tak więc bez blagi i nie obraź się za te uwagi

Pozdrawiam maciekw

Gość No jasne że ściemna

(Konto usunięte)

Najprawdopodobniej słyszę do około 20-21kHz z dużym spadkiem powyżej 15kHz. Tylko ten program ma sporo bugów i nie działa jak należy: generuje sygnał niezgodny ze wskazywanym lub wcale. A może nie jest kompatybilny z Win XP (którego to specjalnie w tym celu zainstalowałem na jednym z komputrów). BTW Masz moze jakies próbki WAV tak żeby dało się to odpalić pod Linuxem.

Ad 1 (2, 3 itd) to nie w tym problem. Do testu użyłem słuchawek sennheisra + k. muzycza terrateca.

Wprawdzie program u mnie nie działa i raczej próbuje zepsuć głośniki niż zroobić z sinusa, ale i tak ciekawi mnie, jak generujecie sinusa 40 kHz przy częstotliwości próbkowania 44,1 kHz :)

Panowie, ja w kwestii formalnej, żeby nie było nieporozumień i żeby nie wprowadzać kolegów w błąd..."Orientacje zegarowa" używana aktualnie częściej w żeglarstwie amatorskim niż w terminologii audio przewiduje 12 podstawowych "pozycji", czy "kierunków"(od 1 do 12), co oznacza,że nie ma takiego ustawienia pokrętła głośności jak na godz. 13-ej. Po godz. 12-ej jest znowu godz. 1, jak w systemie 12-to godzinnym am i pm. Pozdrawiam.

Gość miroalien se

(Konto usunięte)

kolego "kaziku", nick "miroalien se" wcale nie jest gorszy niż "kazik" i tyle dokladnie samo znaczy czyli nic, jeśli chcesz sie przedstawiać proszę bardzo, a ja nie.... :-)))))