Skocz do zawartości
IGNORED

Marantz 63MKII Problem z taca oraz przeskakuje podczas odtwarzania

motomike

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

Zakupiłem na jednej z aukcji na ebay.co.uk CD Player Marantz 63MKII.

Z opisu wynikało ze jest w 100% sprawny i tylko posiada drobne otarcia na obudowie.

Tak tez zapewniał sprzedawca podczas kontaktu meilowego.

Wizualnie wszystko jest w porządku.

Po otrzymaniu sprzętu przystąpiłem do testów.

Pierwszy napotkany problem to taca. Nie chciała się wysunąć samoistnie trzeba było jej delikatnie pomoc popychając przednia ściankę z boku.

Od tego momentu działa bezproblemowo, ale mechanizm jest głośny i da się wyczuć jak by mu brakowało smarowania.

Drugi problem to przeskakiwanie podczas odtwarzania.

Testowałem przez 1h z kilkoma rożnymi płytami( oryginalne plus CD-R) i nie dało się nie zauważyć ze co jakiś czas kilkanaście sekund ( losowo ) jest słychać charakterystyczny skip.

Pozostawiłem odtwarzacz włączony na jakąś godz w celu wygrzania i po ponownym przystąpieniu do odsłuchu grał już bezproblemowo przez kolejne kilka godz.

Następnego dnia znów za pierwszym razem taca nie chciała się wysunąć ( później bezproblemowo tylko ten dźwięk przy otwieraniu )

Po włożeniu pierwszej płyty problem z przeskakiwaniem na kilku pierwszych utworach później już w porządku.

Skontaktowałem się z właścicielem, który oświadczył ze odtwarzacz leżał przez ostatnie 6 miesięcy w szafie i nie było z nim żadnych problemow przed.

Śruby na obudowie są oryginalne i nie widać na nich żadnego śladu by była zdejmowana obudowa.

Przeszukiwałem forum ale nie mogłem nic znaleźć dotyczącego moich powyższych problemow wiec postanowiłem założyć ten watek.

Moje pytanie brzmi czy ktoś z was spotkał się z którymś z powyższych problemow i szczególnie to przeskakiwanie na zimnym czy jest to związane z laserem czy może z elektronika samego odtwarzacza (DAC). Jeżeli jest to cos poważnego to wystąpię o zwrot pieniędzy.

Z góry dziękuje za odpowiedzi.

Może być pasek do wymiany w mechanizmie wysuwania szuflady , nasmarować też by się przydało, laser do przeczyszczenia a jak nie pomoże do wymiany (ok 50-80 zł za oryginał)

Jeżeli odtwarzacz podróżował pocztą bądź kurierem, mógł być narażony na duże wstrząsy. Jakaś zębatka mogła wypaść z gniazda, szuflada z prowadnic, mogło się coś ułamać. Otwórz, obejrzyj mechanikę, sprawdź czy wszystko jest na swoim miejscu, nasmaruj. Przeczyść soczewkę.

A jeśli nie pomoże? Cóż, kupując zabytek należy się liczyć z ryzykiem. Na szczęście laser do tego modelu jest dostępny i nie kosztuje majątku.

Wielkie dzięki za odpowiedzi. Dzisiaj nie miałem czasu do tego zajrzeć, ale tak jak pisaliście zobaczę co z ta szuflada i przeczyszczę laser i zobaczymy jak się będzie sprawował po tym zabiegu.

A ewentualnie jezeli będę musiał wymieniać laser to muszę szukać tego VAM1202/12??

np taki

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

tym epromem (opis produktu) bym się nie przejmował

pozdro

Ukryta Zawartość

np taki

Ukryta Zawartość

tym epromem (opis produktu) bym się nie przejmował

pozdro

Coś za tanio jak na oryginał , chyba że na wysyłce sobie odbijają.

Ukryta Zawartość

Ostatecznie mozna jeszcze sprobowac odrobine podregulowac laser. Na glownej plytce z elektronika powinny znajdowac sie potencjometry f-gain i t-gain. Generalnie ruszac sie tego nie powinno wiec jesli juz sie zdecydujesz na krecenie nimi to najpierw zaznacz sobie ich pierwotna pozycje abys mogl do niej wrocic.

Coś za tanio jak na oryginał , chyba że na wysyłce sobie odbijają.

GWARANCJA :Lasery nie podlegaja gwarancji,rekojmi,zwrotowi.

...

Prosimy wiec o rozsadny zakup gdyz nie udzielamy gwarancji na zadne lasery i zwrotow nie przyjmujemy.

G. prawda. Odpowiedzialnosc sprzedawcy to dwa lata a towar mozna zwrocic w ciagu 10 dni od zakupu.

server unreachable;--

Wiec tak, operacja przeprowadzona i zakończona można powiedzieć sukcesem.

Soczewkę przeczyściłem izopropylem i po przesłuchaniu jak do tej pory kilku płyt wygląda ze jest w porządku.

pawlik7294 dzięki za namiary może w przyszłości się przydadzą.

Co do mechanizmu tacy, zębatki są na swoim miejscu plus nie widać żadnego uszkodzenia lub braku któregoś z zębów.

Jedynie co to srodkowa podczas obrotu delikatnie odchyla sie w lewo od osi i górnym fragmentem ociera o zębatkę znajdującą się po jej lewicy ale z tym się już raczej nic nie zrobi.

Nasmarowałem dodatkowo wszystkie mechanizmy zębate i teraz pracuje znacznie lżej i już praktycznie nie skrzypi.

Dołączam link z którego sam skorzystałem przy rozbiorce wiec może się komuś przyda w przyszłości.

Ukryta Zawartość

PoZdro

Ukryta Zawartość

Jedynie co to srodkowa podczas obrotu delikatnie odchyla sie w lewo od osi i górnym fragmentem ociera o zębatkę znajdującą się po jej lewicy ale z tym się już raczej nic nie zrobi.

Dlaczego "nie zrobi"? Jeżeli powoduje to jakieś niedogodności, np. zacinanie się szuflady, to warto przynajmniej sprawdzić. Wyjmij zębatkę, zobacz czy nie ma skrzywionej ośki. Sprawdź, czy jej gniazda nie są ukruszone, zabrudzone itp.

Dlaczego "nie zrobi"? Jeżeli powoduje to jakieś niedogodności, np. zacinanie się szuflady, to warto przynajmniej sprawdzić. Wyjmij zębatkę, zobacz czy nie ma skrzywionej ośki. Sprawdź, czy jej gniazda nie są ukruszone, zabrudzone itp.

Dzieki Teo za motywacje:) Udało mi się poprawić ośkę w wyżej wspomnianej zębatce i po dodatkowym nasmarowaniu mechanizm szuflady pracuje teraz poprawnie i nie wydaje już niepożądanych dźwięków:) Jeszcze raz dzięki.

Pozdro

• 3 tygodnie później...

Mój Denon DCD-1400 zaczął przeskakiwać na płytach, po wymianie lasera na nowy (cena lasera ok. 90PLN) jest to samo. Może ktoś podpowie, gdzie szukać przyczyny?

Mój Denon DCD-1400 zaczął przeskakiwać na płytach, po wymianie lasera na nowy (cena lasera ok. 90PLN) jest to samo. Może ktoś podpowie, gdzie szukać przyczyny?

Ja miałem tak - na płytach testowych i innych w serwisie działa. Na kilku moich (w tym nowych) nie zawsze łapał indeks i w ogóle widział co to za płyta, ile utworów, czasami pomimo tego po wybraniu jakiegoś numeru utworu odtwarzał go i kolejne przed nim oraz po nim. Miał kłopot z płytami które były porysowane a z którymi sobie radził bliźniaczy 66SE kupiony na zapas.

Do serwisu dostarczyłem płyty, na których źle się zachowywał i okazało się, że ich wymiar (średnica otworu) odbiega od standardu o kilka mikronów (suwmiarka laserowa) i dodatkowo jakiś element dociskający w napędzie tę płytę też okazał się odbiegający normy. Więc został wymieniony wybiegający element i od tej pory nie mam problemu z płytami.

WK

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.