Skocz do zawartości
IGNORED

Najlepsze wkładki MM

Azorsky

Rekomendowane odpowiedzi

mamel

Chyba chodziło Ci o Ortofona VMS?

oczywiście, sorry

To jest opis brzmienia jakie lubie, dla mmnie to mowi wszystko. Nie wiem dlaczego uwazasz, ze ten opis nic nie mowi?:) Strasznie mnie to rozbawilo:) Poza tym jesli kazdy do tego dazy to znaczy, ze nikt nie ma sprzetu, ktory tak gra? Tez chyba tak nie jest do konca.

bo ten temat nie ma końca, wystarczy na poważnie zacząć a przestaniesz się śmiać

czniać to . . . jak mawia prawdziwy noblista - jadem na ryby

Roznica miedzy Ortofonem 2M Red a Goldringiem 1042 to jak dzien i noc, bo jedna to tania wkladeczka na poczatek a druga pelnowartosciowa wkladka MM do grania z dobrych plyt (od tego poziomu zaczyna sie granie z vinyli, taniej to tylko poprawne ich odtwarzanie).

Nawet w gorszym akustycznie pomieszczeniu zmiana na taka wkladke zaowocuje duzo lepszym dzwiekiem.

robix

Roznica miedzy Ortofonem 2M Red a Goldringiem 1042 to jak dzien i noc, bo jedna to tania wkladeczka na poczatek a druga pelnowartosciowa wkladka MM do grania z dobrych plyt (od tego poziomu zaczyna sie granie z vinyli, taniej to tylko poprawne ich odtwarzanie).

Nawet w gorszym akustycznie pomieszczeniu zmiana na taka wkladke zaowocuje duzo lepszym dzwiekiem.

robix

Dzięki robix. No to jestem ciekaw czy spotka mnie ta sama niespodzianka, jaka miała miejsce po pierwszym odsłuchu vinyla w porównaniu do CD :)

No tak Goldring142 a Ortofon Black w sumie zastanawiam się też co będzie lepsze do SME3009 III w tej chwili gram na Shure V15III

wkładka bardzo muzykalna w tej chwili mam podpiętą igłę od Eda Saundersa musiałem nad ustawieniami bardzo popracować. Jednak wiem że można lepiej, i teraz co? Black a może najpierw bronze a póxniej upgrade do black. Czy może już MC ale to inny wątek.

Wiem że tzw. tanie MC nie istnieją. Sprzę tak jak w "o mnie".

Sorry za mały off top.

Pozdrawiam,

Paweł

Najgorsze to mieć do czynienia z zakompleksionym Polaczkiem, któremu dano odrobinę władzy.

"Beware of all those in whom the urge to punish is strong". Nietzsche.

Można też rozważyć wkładki Goldringa z nowej linii (modele 2400, 2500), z tym, że obecnie dystrybutor podniósł ich ceny do absurdalnego poziomu (Goldring 2400 kosztuje prawie 1500 zł

Paranoja! Toż to podwyżka cen prawie o 100%... W tej sytuacji rzeczywiście z Goldringów pozostaje tylko 1042. Swoją drogą ciekawy jestem, czy po zmianie z 2400 na 1042 odczuję różnicę - i czy będzie ona in plus czy in minus. Ale to dopiero za pół roku, bo obecnie igłę mam wciąż w świetnej kondycji.

Ortofon 2M Black to jedna z najlepszych nowych wkladek MM na swiecie o ile nie najlepsza wiec zalezec bedzie tylko od sprzetu towarzyszacego oraz indywidualnych preferencji wlasciciela.

Dodam tylko ze gra lepiej od wielu wkladek MC w zblizonej cenie i wyzszej wiec nalezy sie zastanowic czy przejscie na MC jest nam potrzebne biorac pod uwage ze pre bedzie znacznie drozsze niz do MM.

robix

• 3 tygodnie później...

czesc, czas na wymiane wkladki/igly. Mam Pro-jecta Xpression III, z preampem ichnim Phono Box SE, do tej pory gral z wkladka Sumiko Pearl, czy w takiej cenie jak Sumiko (czyli ok.400) jest cos lepszego, czy kontynuowac przygode z Sumiko Pearl?

Pozdrawiam

Moon

Moon możesz jeszcze zrobić podejście do Ortofona 2M Bronze za rok dwa wkładeczka będzie jak znalazł do czarnej igły od 2M Black.

Jednak 2M Bronze to ten sam pułap cenowy jak 1042.

Pozdrawiam,

Paweł

Najgorsze to mieć do czynienia z zakompleksionym Polaczkiem, któremu dano odrobinę władzy.

"Beware of all those in whom the urge to punish is strong". Nietzsche.

ma sens 1012

Waluch, roznica 100 czy 200pln nie jest juz taka wielka, a obie wkladki sa porownywalne na tyle, by wydac nieco mniej?

btw, czy np. w Audioforte przy zakupie zaloza mi wkladke i skalibruja gramofon? Ew. czy jest jakis inny sklep w stolicy, gdzie to zrobia.

Moon możesz jeszcze zrobić podejście do Ortofona 2M Bronze za rok dwa wkładeczka będzie jak znalazł do czarnej igły od 2M Black.

Pozdrawiam,

Paweł

paweljazz, no wlasnie, a jesli ten sam pulap cenowy i Goldring 1042 ma wysoka pozycje jako wkladka do Xpression III, to pewnie lepiej wziac G1042

• 2 tygodnie później...

Jak byś opisał różnicę w dźwięku, w stosunku do poprzedniej wkładki?

odsluchalem na razie tylko kilka plyt, nie umiem opisywac zbyt przejrzyscie wrazen sluchowych;), jakkolwiek jest lepsza dynamika, bardziej przejrzysty dzwiek, fajniejszy bas (moze slowo bardziej sprezysty by tu pasowalo) i na pewno mocniejszy.

odsluchalem na razie tylko kilka plyt, nie umiem opisywac zbyt przejrzyscie wrazen sluchowych;), jakkolwiek jest lepsza dynamika, bardziej przejrzysty dzwiek, fajniejszy bas (moze slowo bardziej sprezysty by tu pasowalo) i na pewno mocniejszy.

Dzięki, własnie o to mi chodziło o własne odczucia, a nie kwieciste opisy :)

• 2 miesiące później...

Nagaoka JT555 - czy ta wkladka podeszla by do gramofonu Pro-Ject 6.1 tego starszego z pływającym zawieszeniem?

Davis, co ty? Chcesz sobie Rowy Mariańskie i Filipińskie w płytach wyryć?

Davis, co ty? Chcesz sobie Rowy Mariańskie i Filipińskie w płytach wyryć?

ja tam nie wiem tylko pytalem, w kazdym razie dziekuje ahaji za odpowiedź. Chyba poszukam ortofona 2m blue. może ktoś wie gdzie go dostać taniej

niż 497 bo taniej nie udało mi się znaleść. Tak sobie czasem myśle czemu te wkładki są takie drogie ..... :(

Ale , narzekasz ...

popatrz na takie 'kjotsu' ... te kosztują ... a jak grają ... ;-)

Szok może być tak wielki, że ... lepiej nie próbować ... ;-)

PUNKS NOT DEAD ' ... analogowo w cyfrowym świecie ... '

Gość vasa

(Konto usunięte)

Koszt odtworzenia jednej płyty na takiej koetsu to 30 zł, zamiast tego można by codziennie chodzić na jakiś koncert:)ale jak kogoś stać...

Eee tam.

Defetyzmu proszę nie szerzyć.

Wkładka pogra 2 000h.

Jeśli przyjąć, że płyta trwa 40min to znaczy że można odtworzyć 3 000 płyt

Jeśli odtworzenie płyty kosztowałoby 30 zł to na wkładkę mamy 90 000zł czyli 28 500$

Taka Koetsu chyba nie jest robiona. Najdroższa kosztuje ok połowy tej ceny.

Z drugiej strony wkładki najwyższej klasy ale nie okadzane jeszcze czarodziejskim dymem kosztują <=10 000zł czyli odtworzenie płyty to koszt 3-3,5zł

Dobra wkładka (np 2M Black) to 1500zł czyli płyta za 50gr ale jeśli ktoś już posmakował dźwięku za 3,5 to raczej nie wróci do takiego za grosze.

Tak to z nałogami jest :)

Gość romekxxx

(Konto usunięte)

Eee tam.

Defetyzmu proszę nie szerzyć.

Wkładka pogra 2 000h.

Jeśli przyjąć, że płyta trwa 40min to znaczy że można odtworzyć 3 000 płyt

Jeśli odtworzenie płyty kosztowałoby 30 zł to na wkładkę mamy 90 000zł czyli 28 500$

Taka Koetsu chyba nie jest robiona. Najdroższa kosztuje ok połowy tej ceny.

Z drugiej strony wkładki najwyższej klasy ale nie okadzane jeszcze czarodziejskim dymem kosztują <=10 000zł czyli odtworzenie płyty to koszt 3-3,5zł

Dobra wkładka (np 2M Black) to 1500zł czyli płyta za 50gr ale jeśli ktoś już posmakował dźwięku za 3,5 to raczej nie wróci do takiego za grosze.

Tak to z nałogami jest :)

bardzo przyjemnie pogrywa stanton 681 eee na jvc ql-f4 z preamplifikatorem radicona

• 1 rok później...

Tak dla odświeżenia - obecnie to już nie ten sam pułap, bo bronze można mieć za 900 zł, a 1042 kosztuje ok. 600 stów więcej...

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.