Skocz do zawartości
IGNORED

Zakup platformy antywibracyjnej - Metal czy granit ?

kardas

Rekomendowane odpowiedzi

Witam wszystkich

Przymierzam się do zakupu platformy antywibracyjnej pod głośniki. Mają na nich stać głośniki ustawione na kolcach.

Która platforma, granitowa czy metalowa będzie lepsza?

Podobno metal ma większą gęstość i będzie lepszy ale czy tak jest rzeczywiście?

Znalazłem sklep który wykonuje platformy metalowe pod wymiar ale są trzykrotnie droższe od zwykłych podkładów granitowych zamówionych u kamieniarza.

Podkłady metalowe mają już zamontowane kolce. Granit natomiast nie będzie miał kolców chyba że je sam dokleje.

No i najważniejszej pytanie jaki wymiar ma być tych podkładów. Rozumiem że trochę większe od głośników ale czy 5 cm dłuższy każdy bok od wymiaru podstawy głośników to wystarczający zapas? Czy zamawiać trochę większe?

Jeśli ktoś miał już przygody z tego typu wynalazkami będę wdzięczny za wszelkie podpowiedzi :)

Naim CD5XS + NAT05XS + Supernait + Hicap 2 + FlatCap x2 + HiLine + Naca5 + Spendor A5

Witam wszystkich

Przymierzam się do zakupu platformy antywibracyjnej pod głośniki. Mają na nich stać głośniki ustawione na kolcach.

A w czym miałaby pomoc podstawa antywibracyjna pod głośniki, przy masie zestawu głośnikowego rzędu kilkunastu lub kilkudziesięciu kg ?

Zainwestuj te kasę w kable lub inny element toru, z pewnoscią przyniesie to bardziej słyszalny rezultat.

Kilka tygodni temu miałem okazję zmierzyć się z tym tematem. Zasięgnąłem porady profesjonalisty w dziedzinie antywibracji, który zdecydowanie odradził

kamień. Sypnął wykład o gęstości materiału i innych mądrych szczegółach tego tematu:) Starał się być bezstronny, gdyż to jest mój kolega. Zdecydowanie grube stalowe platformy o grubości min 15mm tworzące po prostu cokół pod kolumnę. Płyta oczywiście na kolcach, kolumny powinny stać na stalowym cokole też na kolcach.

Taka platforma powinna wpłynąć szczególnie na poprawę jakości basu.

Ma ktoś podstawy granitowe pod głośnikami? Jaki ma być wymiar? Dużo większe od podstawy głośników?

Naim CD5XS + NAT05XS + Supernait + Hicap 2 + FlatCap x2 + HiLine + Naca5 + Spendor A5

Kilka tygodni temu miałem okazję zmierzyć się z tym tematem. Zasięgnąłem porady profesjonalisty w dziedzinie antywibracji, który zdecydowanie odradził

kamień. Sypnął wykład o gęstości materiału i innych mądrych szczegółach tego tematu:) Starał się być bezstronny, gdyż to jest mój kolega. Zdecydowanie grube stalowe platformy o grubości min 15mm tworzące po prostu cokół pod kolumnę. Płyta oczywiście na kolcach, kolumny powinny stać na stalowym cokole też na kolcach.

Jasne ale jaki wymiar? Wymiar ma jakieś znaczenie?

Dzięki. O taką odpowiedź mi chodziło. Chciałem się upewnić. Wizualnie także wydaje mi się że 5-6cm więcej na każdym boku będzie OK. Co do skuteczności takich platform to opinie są bardzo różne. Jedni coś słyszą, drudzy uważają że to strata pieniędzy. Jak nie spróbuję to się nie przekonam.

Taka platforma powinna wpłynąć szczególnie na poprawę jakości basu.

Ma ktoś podstawy granitowe pod głośnikami? Jaki ma być wymiar? Dużo większe od podstawy głośników?

Miałem kamienne podstawki.Na nich stały kolumny na kolcach i wszystko było ok.Grubość podstawek 3 cm.Idz do kamieniarza zamów sobie i więcej nic nie kombinuj.

Pozdrawiam

Moje kamienne podstawy rewelacyjnie wpłynęły na moją teściową mieszkającą piętro niżej w domku. Przestała marudzić, że jej sufit wali się na głowę :) Polecam - bezcenne

Wymiary mam tak ok 3 centymetry większe od kolumn z każdej strony. Grubość 3 cm.

Również mam granitowe płyty podklejone filcem, na nich stoją kolumny na kolcach. Zakup był umotywowany:

- fanie to wygląda ;]

- lubię naturalny kamień,

- łatwiej się szura po podłodze płytą z filcem niż kolumną na kolcach,

- kolce nie niszczą podłoża.

Muzyka czasem gra całkiem głośno, nikt z sąsiadów z dołu nigdy się nie skarżył ;]

U mnie to tak wygląda.

Niestety nie mam wpływu na syfiarski dywan na którym to stoi. Nie mieszkam u siebie :(

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.