Skocz do zawartości
IGNORED

Warszawski Klub Audiofila i Melomana

Rekomendowane odpowiedzi

CIEBIE BRAKOWAŁO!!

Jasne, mieliśmy tyle kolumn i zestawów, że grało lepiej niż z wielokanałowego SACD. :)

A ilość bitów, jaka się nam walała po podłodze - wprost nie do ogranięcia.

Edytowane przez jar1

Lampa 6n30 jest na Wolumenie,ale u...Florka-ceny od 20-60 duzy wybór,więc nie wiedziałem czy brac.

Znajoma mi buda z dobrymi lampami była niestety zamknieta.

Natomiast jest na pewno nowa u Romana w Kielcach za około 100....co proponujecie?

Chyba już nic do klubu swojego nie przytargam, mój odtwarzacz CD X55ES uległ uszkodzeniu, panel zakrywający został wgnieciony i ułamała się jedna prowadnica, która umożliwiała otwieranie panela przedniego, pod którym to był dostęp do reszty funkcji. Jak go przytargałem do klubu, to panel był jeszcze sprawny, bo korzystałem z niego. Ktoś najprawdopodobniej trzepną nogą i po ptakach. Najpierw szpulka (ale to chyba częściowo z mojej winy, choć trzeba uważać!). Ja wiem, że gra do dupy, ale panowie.....

TA-E80ES | TA-N55ES MKIII | SS-G3 | CDP-X77ES | TC-K730ES | TC-K990ES | TC-765 | DTC-60ES | PCM-501ES | ST-S770ES | DENON DP-47F + AT AT33EV MC | JVC BR-7000ERA | PIONEER CT-9R

Za dużo na raz róznego sprzętu i zamieszania. Trudno powiedzieć, jak do tego doszło. Zawsze przykry przypadek i wielka szkoda. Dla właściciela to, jak cios w serce. Może jakoś da sie pomóc?

Podłoga, znowu się to potwierdziło, to nie jest bezpieczne miejsce dla sprzętu.

Kilka zdjęć:

Prototyp nowego wzmacnicza na lampkach. 4 Waty a daje czadu.

Kolejne zdjęcie szpulaczka w ruchu.

I całość podczas słuchania zestawu, jaki przytargał Stary Audiofil.

Edytowane przez jar1

>neomammut

Szlag by to trafił... ;-( Jak Ci można pomóc w naprawie? Cholera, tyle sprzętu targałem przez te lata do klubu i nigdy nic się z nim nie stało... Przynajmniej mechanicznie. Wyjątkowo nieprzyjemna sytuacja.

Edytowane przez twonk

W X55ES załatwiłem sprawę z panelikiem, tymczasowo. Będę chciał jednak zrobić coś podobnego do drugiego zawiasu używając jakiejś substancji. Żeby była jasność, nie chce od nikogo żadnej kasy i innych rzeczy. Stało się i się nie wróci. Napisałem o tym, bo nie lubię udawać, że jest fajnie. Pewnie kupię, jak trafi się okazja drugi model, będę miał przynajmniej laser i resztę mechanicznych części, nie mówiąc już o samych tranach :)

Muszę przyznać, że prototyp zagrał bardzo ładnie, basik był jednak Piotruś (no dobrze: nie było tragedii), był przyjemny jak dla mnie. Stary Audiofil się też natrudził, podziękować trzeba za prezentację. Czy zagrał najlepiej? Pojęcie względne, zagrał przyjemnie, można by było tam siedzieć przez tydzień i ten dźwięk by mi się nie znudził. Czekam z niecierpliwością na finalną wersję 4 Watt`ów :)

I pytanie: Dlaczego we wzmacniaczach tranzystorowych zaczęto produkować moc rzędu 100, 200, 300W? Nawet w moich N55ES w trybie mono mam po 300W. A tu z lampki o mocy 4 Watt`ów bardzo ładnie grało..., jak na możliwości, U SA jest chyba po 12 Watt`ów (mowa o diabełkach)? Z 300B nie wiem, nie spytałem się...

>jar1

Pikne zdjęcia! Aparacik sobie radzi!

Edytowane przez neomammut

TA-E80ES | TA-N55ES MKIII | SS-G3 | CDP-X77ES | TC-K730ES | TC-K990ES | TC-765 | DTC-60ES | PCM-501ES | ST-S770ES | DENON DP-47F + AT AT33EV MC | JVC BR-7000ERA | PIONEER CT-9R

Wszystko by było fajnie, gdybym miał drugą część.... :/

Dzięki ARTON, może się znajdzie :) A tak a przy okazji, czemu Cię nie było na spotkaniu? Może byś wpadł ze swoimi klockami?

Postanowiłem jednak przywieźć jeszcze do Was swoje kolumny. Chcę zobaczyć jak zagrają z lampą i chciałbym aby Piotrek je zobaczył i ocenił. SA też by mógł rzucić okiem (jeśli znowu nas odwiedzi) i doradzić co i jak. Na pewno trzeba zmienić okablowanie na srebrne i zmienić gniazda na WBT. Natomiast nie wiem, czy należy wymieniać np cewki, czy rezystory. Ktoś mi kiedyś powiedział, że nie trzeba, ale później się dowiedziałem, że by się przydało. Jak to z tym jest, to nie wiem, bo zdań tyle ile uszu na świecie.

PS: Piotrek, mogłem jednak pożyczyć DAC`a, ponieważ mój DTC-60ES ma bezpośredni transport sygnału z Optyka na Coax :) :)

To weźmiesz w piątek NOS DAC-a z klubu, a ja przywiozę rDAC-a, to zabierzesz oba i na spokojnie sobie porównasz. Z tym, że rDAC-a pożyczam najwyżej na tydzień... ;-)

Edytowane przez twonk

OK, dziękuję!

OK, dziękuję!

Tylko kabelek z przejściówką z BNC na RCA musisz sobie skombinować, bo ja swój mam w domu i używam na co dzień.

Przejściówka chyba jakaś była w klubie...

>>jar1

Przejściówkę mam stałą, taką jak mi Piotrek pokazał na ostatnim spotkaniu.

>>ARTON

Coś się wymyśli, jak wiesz, pokój też nie jest idealny, a jednak czasami szczena opada :)

>>Amnes

Nie, jak mam Sony SS-G3, o takie: http://audio-heritage.jp/SONY-ESPRIT/speaker/ss-g3.html

Moim marzeniem są SS-G9: http://audio-heritage.jp/SONY-ESPRIT/speaker/ss-g9.html :)

A to czemu? :)

Aha :) Zastanawiam się tylko, czy standy nie będą za wysokie, moje mają 55cm, a te u Was chyba min 70cm...

Edytowane przez neomammut

Ale po co mi takie pasmo, skoro człowiek słyszy od 20Hz do 20kHz, a czasem nawet do 16kHz?

Pasmo do 100kHz może i jest zbyteczne ale już do ok. 40kHz przydatne. Człowiek bezpośrednio nie słyszy ale odbiera przekaz. Ma to znaczenie dla nowych formatów tzw. HI-REZ i przekazu ambientu. Wzrasta ilość informacji z górnego zakresu pasma i ich jakość. Pojawia się dobra przestrzeń, powietrze, szybkość oraz atmosfera nagrań - to jest powód moich zainteresowań.

Panowie, testowaliście może różne ustawienia tych kolumn Yamahy? W jakim ustawieniu zagrały według was najlepiej?

Yamaha NS1000 Monitor | Krell KSA-80 | Krell KRC-3mk2 | SBT + Tomanek ULPS | Metrum Octave DAC (14VA PSU) |

Siltech SQ38-G3 | Nordost Flatline | Tara Labs RSC Air 75 coax | Ecosse Nu Diva

Yamahy NS-1000 testowaliśmy w klubie chyba w 2008 roku. Szczerze mówiąc, jak na "legendę" i bodajże dwa berylowe przetworniki, zagrało to tak sobie. Co najwyżej poprawnie. Próbowaliśmy różnych ustawień, ale klubowe Pentagony alfa nie dały im wtedy szans... ;-) Tak to już bywa z legendami. Rehdeko już bardziej nam się spodobały - pod warunkiem, że słuchaliśmy jazzu z lat 50.-60., ew. jakichś małych składów akustycznych... ;-)

Sychać jednak, że przez te kilkadziesiąt prawie lat trochę tego postępu jest.

Ale, jeśli ktoś uważa, że to akurat "jego dźwiek", to sprawa jest dość prosta. Kupuje takie kolumny i mało już martwi się o reszte toru.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.