Skocz do zawartości
IGNORED

Warszawski Klub Audiofila i Melomana

Rekomendowane odpowiedzi

Raczej nie sentyment...., skoro moje kolumny nie grają jeszcze jak trzeba a już teraz brzmienie gitarki czy fortepianu to istna bajka!

TA-E80ES | TA-N55ES MKIII | SS-G3 | CDP-X77ES | TC-K730ES | TC-K990ES | TC-765 | DTC-60ES | PCM-501ES | ST-S770ES | DENON DP-47F + AT AT33EV MC | JVC BR-7000ERA | PIONEER CT-9R

Ja nie twierdze, że to hi-end, w piątek się okaże :) Fakt jest jednak taki, że kolumny z serii G pracowały w studiach nagraniowych, a to już o czymś świadczy. Ale, zdążyliście chyba zauważyć, że nie przechwalam się i nie twierdze, że tylko moje gra najlepiej. A na górze się także coś dzieje....

TA-E80ES | TA-N55ES MKIII | SS-G3 | CDP-X77ES | TC-K730ES | TC-K990ES | TC-765 | DTC-60ES | PCM-501ES | ST-S770ES | DENON DP-47F + AT AT33EV MC | JVC BR-7000ERA | PIONEER CT-9R

Spoko.

Ja tylko wiem jaki postęp się dokonał od tamtych lat. Wtedy pojęcie szybkości dla konstruktorów raczej nie istniało.

Starszym sprzętem interesują się wg. mej wiedzy starsi melomani a Ty tu jesteś raczej wyjątkiem.

Dalej pracuja, bylem w studiu gdzie maja 2x SS-G7 zamontowane w scianie przed mixerem. Neomammut, zmieniales kondy w tych G3? Oryginalne zwrotnice i okablowanie wydaje sie takie sobie.

Yamaha NS1000 Monitor | Krell KSA-80 | Krell KRC-3mk2 | SBT + Tomanek ULPS | Metrum Octave DAC (14VA PSU) |

Siltech SQ38-G3 | Nordost Flatline | Tara Labs RSC Air 75 coax | Ecosse Nu Diva

Na razie tylko kondy (JANTZEN Cross cap, http://jantzen-audio.com/html/caps-cross-cap.html ) i była duża zmiana, zwrotnicę chcę w ogóle zrobić od nowa. Wstawiłem też nowe gniazda bananowe. Na razie tylko tyle. Nie wiem, czy zwrotnicę robić punkt-punkt, czy na PCB. Jest tam co prawda płytka drewniana, na której można wszystko umieścić, ale jeszcze się waham :) Okablowanie będę zmieniał dopiero jak będzie zwrotnica. Chodzi o to, żeby zrobić wszystko na cycuś :)

Edytowane przez neomammut

Wbrew pozorom, na deseczce jest nawet lepiej niż na płytce drukowanej - połączenia punkt-punkt zapewniają krótszą ścieżkę sygnału. Zwrotnice na PCB robi się jedynie przy masowej produkcji, żeby obniżyć koszty. A z zaprojektowaniem zwrotnicy od nowa możesz mieć kłopoty - parametry przetworników są nieznane, bez pomiarów się raczej nie uda.

Powiem Wam tak: z moim systemem aktualnie jest tak, gdy gra np fortepian i gitara akustyczna lub coś z gatunku Jazz to szczena opada, jak zaczyna grać więcej instrumentów to robi się bałagan (np. coś z metalu, pop`u, blusa). Gra tak, jak by brakło mu tchu... To chyba kwestia akustyki. Ale głowy nie daję. Dlatego chcę sprawdzić jak same kolumny zagrają zmieniając im nie tylko system, ale i pomieszczenie. Jeśli zagrają poprawnie tzn, że akustyka do dupy. Jak zagrają do dupy to wina leży po stronie kolumn. Muszę to sprawdzić, bo inaczej nie wiem gdzie szukać poprawy obecnego stanu....

Przed zmianą kondensatorów kolumny grały jakoś tak matowo, bez życia, bez energii, barwy kompletnie nie było. Natomiast po zmianie wszystko wróciło do normy, była tylko kwestia odpowiedniego ich ustawienia i dokupienia rozpraszaczy.

Neomammut, moze za duzo wytlumiaczy w pokoju? U mnie jest podobnie, z tym ze mozliwe ze kiepski Sony TA-S7 sobie nie radzi.

Yamaha NS1000 Monitor | Krell KSA-80 | Krell KRC-3mk2 | SBT + Tomanek ULPS | Metrum Octave DAC (14VA PSU) |

Siltech SQ38-G3 | Nordost Flatline | Tara Labs RSC Air 75 coax | Ecosse Nu Diva

U mnie jest tak, że mam owszem położoną boazerię, ale jest ona także polakierowana. Dowiedziałem się, że polakierowane drewno ma wtedy podobne właściwości co szkło. Jeśli to prawda to mam cały pokój w szybie....

U mnie jest tak, że mam owszem położoną boazerię, ale jest ona także polakierowana. Dowiedziałem się, że polakierowane drewno ma wtedy podobne właściwości co szkło. Jeśli to prawda to mam cały pokój w szybie....

A kto Ci takich rzeczy naopowiadał? Akurat boazeria (nawet polakierowana) będzie działać jak membrana amortyzująca odbicia niskich częstotliwości - tym bardziej jeżeli nie jest przybita bezpośrednio do ściany a położona na ramie z dodatkową pustką między tyłem listwy a śicaną.

BTW - na 99% będę mógł się pojawić w ten piątek, tylko dopiero koło 19.00. Zatem mogę przytachać gramiaka i pre :)

A jest jakiś niezły pre gramofonowy?

Mój to projekt forumowego kolegi Ahaji, wzorowany na vsps. Wersja pierwsza, czyli jeszcze nie dual-mono. Ma też moduł dla wkładek MC (phonoclone), tyle, że trzeba by trochę namieszać w środku z kabelkami, żeby przełączyć.

>>ganzz_gut

I właśnie to mnie powstrzymuje od tego by w to uwierzyć. Każdy kto widzi mój pokój na zdjęciach stwierdza, że u mnie musi ładnie grać...

Mogę przytargać RCM-owego SENSORA. Dużo odpinania nie będzie. Ciężki też nie jest.

pozdr.

Gramiak ma wkładkę MM, więc jak nie będziemy zmieniać to nie ma problemu "przepinania". Ale jeżeli przyjadą inne pre to będzie fajnie porównać :)

>>stary audiofil

Nie wiem, jak reszta, ale jak dasz radę, to z miłą chęcią posłucham :)

Słuchajcie, winę chyba ponosi mój preamp. Wymieniłem go na Pioneer`a C-90. Zagrało zdecydowanie lepiej. Prócz tego usunąłem dywany z tyłu kolumn, a ten przed nimi położyłem centralnie. Zobaczę jutro, bo głośniej muszę posłuchać :) Niżej fotka wnętrza C-90 :) Pod płytką z bezpiecznikami są jeszcze dwa mniejsze trafa zaekranowane :) No co, okazja była :D

post-15740-034363600 1301601680_thumb.jpg

Gramiak ma wkładkę MM, więc jak nie będziemy zmieniać to nie ma problemu "przepinania". Ale jeżeli przyjadą inne pre to będzie fajnie porównać :)

Na wszelakie uczciwe porównania-

-to potrzeba dwa dni słuchania!

-można fajnie porównać fachowo,

-czyli wzrokowo lub wagowo))

Na wszelakie uczciwe porównania-

-to potrzeba dwa dni słuchania!

-można fajnie porównać fachowo,

-czyli wzrokowo lub wagowo))

Tak jest, nie ma co się napinać bo nic z tego nie wyjdzie. Nie będę mieszał, mój zostaje w domu i tak będzie sporo do słuchania.

pozdr.

Tak jest, nie ma co się napinać bo nic z tego nie wyjdzie. Nie będę mieszał, mój zostaje w domu i tak będzie sporo do słuchania.

pozdr.

byłeą pierwszy to przywoż i dobra.

Znam Twoje pre,i...to naprawde doskonałe pre jest.

I żeby była jasność, nie mamy zamiaru czekać do trzeciej nad ranem na osobę, która się zapisała do klubu! ARTON będziesz?

Naprawdę nie mam ciśnienia, a i wolałbym posłuchać Twojego. Ja gramofoniarz jestem i każde nowe doświadczenie na luzie mnie cieszy.

pozdr.

Edytowane przez umka

Panowie, ustalcie coś konkretnie, bo znowu się zrobi zbytnie zamieszanie i sprzęty mogą ucierpieć.

Warto ustalić głównego 'kręcącego', aby zapobiec nieprzewidzianym skutkom ;)

Wiadomo, że cudów nie ma się co spodziewać, tak od ręki. Czasem się zdarza...

Proponuję wynająć pomieszczenie od człowieka, który pracuje tam dalej w korytarzu, w zamian, będziemy puszczać jego płyty :)

>>jar1

Chcesz ekranowaną sieciówkę? Bo mi nie potrzebna.... :)

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.