Skocz do zawartości
IGNORED

Modyfikacja CD przez firmę Neel

Jerzy

Rekomendowane odpowiedzi

A ja od wczoraj jestem zauroczony wzmacniaczami jakie polecił Darkul (ekskalibury) czy jak i tam. Nie chce mi się zaglądac na symbol. opa 627, których mam 4 podwójne sztuki (są na sprzedaz na profesionalnych stoliczkach) rozkładaja w przedbiegach. Porządne basisko, niesamowita szybkość, mikro i makro dynamika, przestrzeń stadion, 10-cio wymiarowa scena, gładka (jak dupka niemowlaka) średnica, czysta jak górska rzeka góra.

W ogóle, mnie nie interesuje jaki tam czy tutaj jest OPA czy D/A, to co mam ,powiem nadto szczerze, ma napier.... . Kiedyś muzykowałem, Fender czy Marshall,Mesa Boogie albo "szyty",Ludwig ,Pearl,Premier,Gretsch z Remo czy Evans ewtl. Paiste czy Zildjian - nieważne. Brzmi czy nie ? I dżcie do DIY !!!

->zildijan

No cóż widzę, że mamy podobne zdanie TAG a teraz Perceptionism ?

Ten kabelek w odpowiednim systemie wymiata do 3 kPLN. U mnie popłynął dopiero przy AIR1.

Nie sprzedałem i nie sprzedam nawet gdybym miał powiesić na ścianie jako obiekt muzealny.

He, a ja tego cudo-wzmaka darkula nie słuchałem :-((( Za to zmieniłem OPA w cd na... BB627AU i jestem bardzoż z brzmienia zadowolony.

Znacie lepsze ? / Bo ja nie./

* * *

Darkul, dasz posłuchać ?

Dryndnij do mnie, albo jutro ja dryndnę do Ciebie. /Późno dziś. /

Jestem ciekaw.

Pozdr.

A u mnie w domku gra sobie właśnie najtańszy model Technicsa modyfikowany przez Darkula (pożyczony mi przez nieocenionego kolegę Papamka). Cóż mogę rzec? Mniód. Przejrzystość, szczegółowość i przestrzeń na miarę urządzeń z górnej półki. Czapki z głów. Aż mnie kusi, żeby rozkręcić i zobaczyć, co drzemie w środku, ale Papamek by mnie chyba powiesił za delikatny organ :-))

>>>abudzik:byłem tak poruszony (zdziwiony jakością) Perceptionisma,że zarekomendowałem do znamienitego studia w Dublinie rok temu - nie oddali...... ( nie było friko... ,należność odebrał mój syn)

>> andrea

Bardzo trudno to rozpatrywać w kategoriach gorzej vs. lepiej. Rotel jest bardziej klimatyczny i przyjazny dla ucha, Technics/QAudio z kolei bardziej szczegółowy, z dźwiękiem podanym "na twarz". Na Technicsie lepiej mi się słucha gęstych faktur orkiestrowych, z kolei na Rotelu bardziej naturalnie wypada jazz i składy kameralne. Jednak sam fakt, że tuningowany Technics jest pełnoprawnym rywalem dla Rotela, który swoje kosztował bardzo dobrze świadczy o tym pierwszym (a raczej o Darkulu i jego umiejętnościach).

Pzdr.

gutten

To wlasnie o tym dokladnie egzemplarzu Technicsa pisalem powyzej:)

Pozdrawiam.

ps to wyobraz sobie moja Sonke

ps kolego Papamku - potwierdz, ale juz:)

-> gutten- dziękuję za wyjaśnienia.

Też mam czasami problem określić, co gra "lepiej", co wolę. (Dobrze, jak obie rzeczy się podobają to już nie jest źle. Miałem kiedyś taki dylemat z cd SONY, chyba 930 czy 940 po tuningu LC Audio. Fajne to było :-)))

Najczęściej szukam dalej, czegoś, co pogodzi moje dylematy, czyli przebije jakością przedmioty porównania. Jakoś głupio mieć 2 cd ;-))

Wzmaki - uważam - co innego. No, chyba, że jeszcze 2 oddzielne systemy i to może być wyjście (o ile nas stać).

Pozdr.

Chciałbym podziękować forumowiczom za cały szereg ciekawych wypowiedzi. Sugestie co do ograniczonych mozliwości tunningu CAD500SE dały mi do myślenia. Jeśli można to moim zdaniem byłoby ciekawe okreslenie jakie typy odtwarzaczy używanych Sony Maranz, Technic. Philips są dobre do tunningu bo dla laika trudno np w komisie ocenić czy ma on dobry transport i wyposażenie. I na koniec ( bo jestem z Pyrlandii ) byłbym wdzięczny za tel.do Puzona pana Mikołajca.

Pozdrawiam serdecznie wszystkich

Jak zawsze podkreslam"moim zdaniem"dac sony maja problemy z mikro poziomami tz.mala rozdzielczosc....

Po dodaniu osobnego filtra po dac zagra znacznie lepiej ale nie bedzie tego efektu jak np.na dvd 530/540...czy Panasoniku!47....A za niedlugo bo wlasnie koncze kilka dvd Manta!Kupione za smieszne pieniadze w hipermarkecie,,,,o czym poinformuje.

Wacając do tematu Neela: rozmawiałem dziś z właścicielem na temat tuningu (oczywiście :-))) i dowiedziałem się, że dokonał dalszych zmian w upgradzie Harmana opisywanego w marcowym A/V (będzie niedługo test i porównanie z innymi odtwarzaczami w kolejnym branżowym piśmie, ale w jakim nie powiem, bo nie chcę zdradzać tajemnicy handlowej ;-).

Przy okazji okazało się, że facet używa prywatnie... Rotela 991AE. Poczułem się więc dowartościowany. Twierdził, w Rotelu też można dokonać zasadniczych zmian, mimo, że to konstrukcja bardziej zaawansowana niż Harman. Wszystkie znaki na niebie i na ziemi wskazują, że udam się niedługo do Piaseczna, żeby odsłuchać obu tuningowanych odtwarzaczy, a wrażenia oczywiście przedstawię na forum. Może uda mi się nawet pożyczyć oba klocki do domu, wtedy odsłuch będzie bardziej miarodajny.

P.S. Dowiedzialem się też, że w przypadku Rotela można dokonać prostego, "domowego" upgradu, tzn. zdjąć obudowę - podobno gra wtedy znacznie lepiej. Przyznam, że czegoś takiego jeszcze nie próbowałem :-)))))

Wlasnie odkrylem ze kupienie dvd Manty moze byc losowe?!W tych tanszych za 250zL mozna spotkac dac pcm1742 jak i cs 4334 i inne!!!!Wlasnie robie 3 takie klocki i efekt jest bardzo dobry.....

• 3 tygodnie później...
  • 7 miesięcy później...

Trochę szkoda że ten wątek powoli wygasa. Czyżby nikt już nie miał zamiaru tunningować swojego CD?

Czy od ostatniego wpisu ktoś z Was, może poszczycić się udanym upgrejdem.

Męczy mnie sprawa mojego CA 500se, po odsłuchu tunningowanego Marantza Wikiego - niemam ochoty słuchać swojego. Jesli nie uda się go poprawić to trza będzie go sprzedać bo mnie nerwy biorą słuchając tego poluzowanego basu......i pomysleć że jeszcze niedawno byłem zadowolony!

Może macie jakiś sensowny pomysł na upgrejd tego CD.....jesli nie to go wywalę w cholerę jasną.

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.