Skocz do zawartości
IGNORED

Bowers&Wilkins (seria 600 S3) DYLEMAT !!

Pixel

Rekomendowane odpowiedzi

Kompletny zestaw 5.1 w oparciu o kolumny serii 600 S3 B&W.

Witam Wszystkich,

Zwracam się do Was z zapytaniem:

Jaki polecacie „centralny” i tylnie suuroundy w ramach wspomnianej serii.

Głośniki zakupione to 603 S3 i Subwoofer ASW 1000.

Pokój o kubaturze ok.25 m2.

Zastosowanie: Uniwersalne, począwszy od Kina Domowego a skończywszy na muzyce 5.1.

Jakiś czas temu wszystko wydawało mi się oczywiste:

2 x 603 S3

1 x LCR 600 S3

2 x 601 S3

ASW 1000

Dylemat powstał w momencie kiedy to coraz częściej spotykam się z wypowiedziami typu:

"A może zamiast centralnego zastosować konwencjonalny głośnik (czyt. spójność dźwięku, lepsze charakterystyki brzmieniowe, itp.)"

Doskonale zdaję sobie sprawę iż najlepszym rozwiązaniem jest 5 identycznych kolumn, ale znacie realia warunków przeciętnego polaka (czyt. centralny pod TV), nie wspominając o finansach.

Im więcej czytam, tym mniej wiem :))

Mam nadzieje, ze pomożecie mi „pozbyć” się dylematu, a co za tym idzie, w końcu sfinalizuję całe przedsięwzięcie jakim jest zakup kompletnego zestawu 5.1 J)

Pozdrawiam wszystkich forumowiczów i z góry dziękuję za wypowiedzi.

p.s. Bardzo proszę uzadnić swoją wypowiedź.

https://www.audiostereo.pl/topic/7968-bowerswilkins-seria-600-s3-dylemat/

Ja mogę powiedzieć tyle. Mam zestaw podobny do twojego (zobacz zakładkę "o mnie"). Mam lcr 600 spisuje się świetnie. Ma wystarczającą moc, aby współdziałać nie tylko z 603 ale i z 604. Oczywiście istnieją pewne rozbierzności w dźwięku generowanym przez fronty i centrala, ale ja je oceniam na nie bardzo istotne.

Pozdr

KL

T+A DAC 8 DSD via Silencable Wizzard XLR do KRELL s550k a ten via Velum LS-G do Audio Physic Cardeas Plus

Witam ponownie,

hmm...

Krzych'u L. miałbym do Ciebie kilka pytań, więc gdybyś był chętny użyczyć mi odrobinę swoich doświadczeń z powyższym zestawem, to bardzo proszę o pozostawienie "wizytówki" (może e-mail, GG) :))

A tymczasem z niecierpliwością czekam na wypowiedzi pozostałych forumowiczów !

Wierzcie mi, to naprawdę dylemat !

p.s. Zastanawiam się czy 601 S3 nie mają za mało basu, co powie na to w przyszłości DVD AUDIO/SACD ??

Do Pixel>

Jak 601 maja za malo basu to co powiesz na nowiutkie 602,5 (podłogowe) z wyprzedazy sklepowej?

Uwazam iz jako tyły beda po prostu idealne a do tego nie trzeba podstawek kupowac!

Jak co napisz mi na priv, ogłoszenie tez na forum.

Sorrki za zasmiecanie :)

Krzychu jeszcze bardzo dziekuję, za pomoc, a Tobie Robert za ofertę...

Bardzo proszę jeszcze o wypowiedź Xajas i Jesko, którzy o ile pamietam miają troszeczkę rozbieżne zdanie w tej kwesti, a nie ukrywam iz cenię ich zdanie.

Zapraszam również do wypowiedzi pozostałych forumowiczów.

601 S3 czy 602 S3 jako tylne surround ? (róznica w cenie niewielka):

membramy 16,5 cm vs 18 cm

602 S3 szersze pasmo, niżej schodzą ale 18 cm, 601 S3 "słabsze" mozliwości ale większeprawdopodobieństwo spójnego dźwieku (czuy. wszystkie membarmy 16,5 cm : 603S3, LCR 600 S3 i ewentualne 601 S3).

Do kina 5.1 rozumiem, ale czy nie będą za bardzo dostawać od 603 S3 przy DVD AUDIO/SACD ???

Hi,

jesli chodzi o tyly, to bym sie za bardzo nie rozwodzil i dopuki 602 nie kosztuja tyle samo co 601, to bym sie tymi mniejszymi zadowolil (chyba ze "money no object").

Ciekawsze jest pytanie o centralny 603 czy LCR600. Oczywiscie jakosciowo lepszy jest trzeci 603, ale obawiam sie, ze jest to raczej czysto teoretyczne pytanie, gdyz:

- ciezko dostac pojedynczy 603

- moga byc klopoty z ustawieniem 603 przed TV (wysokosc + brak magnetycznego ekranowania) albo przed ekranem w przypadku planowanego beamera (wysokosc)

Jesli powyzsze antyargumenty cie nie odstraszaja, go for it!

xajas

www.jaschiks.com

Pixel

Ponoiżej zamieszczam opinię z niemieckiego stereoplay'a, która cie może cainteresować.

pozdr

kl

[obrazekLUKASZ-115484_1.jpg] [obrazekLUKASZ-115484_2.jpg]

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

post-799-100005391 1170256070_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

T+A DAC 8 DSD via Silencable Wizzard XLR do KRELL s550k a ten via Velum LS-G do Audio Physic Cardeas Plus

Wtam

Mam B&W 603 S 3 jako głośniki przednie i 601 S 3 jako tylne , centralny to ( tymczasowo ) LCR 60 S 3. Jakiś miesiąc temu robiłem testy i w roli głośnika centralnego wystąpił jeden 601 s 3. Moim zdaniem 601 wypadł o wiele lepiej od LCR 60

Krzych L.. po raz kolejny bardzo dziękuję J). Dziękuję również Shrek’owi ;))

Co do Xajas’a.. hmm...

„...dopuki 602 nie kosztuja tyle samo co 601, to bym sie tymi mniejszymi zadowolil (chyba ze "money no object").”

Po pierwsze: Kupując wspomniany zestaw, nie noszę się z zamiarem późniejszych zmian (czyt. mam inne wydatki), więc "tymczasowe" zadowolenie odpada :))

Po drugie: powiedz proszę, gdybym był skłonny dopłacić 300 zł (bo taka jest różnica) do ceny 601 S3 i kupić 602 S3, co wówczas ?? Spróbuj jednoznacznie określić swojego stanowisko w tej kwestii J

A gdzie jegomość jesko ??? J

p.s. Czy naprawdę niema nikogo, kto miał okazję słuchać wspomnianego zestawu przy akompaniamencie DVD AUDIO lub SACD ?? Bo to właśnie te formaty podnoszę poprzeczkę co do tylnych głośników surround.

hi,

>Po pierwsze: Kupując wspomniany zestaw, nie noszę się z zamiarem późniejszych zmian (czyt. mam inne wydatki), więc "tymczasowe" zadowolenie odpada :))

Po drugie: powiedz proszę, gdybym był skłonny dopłacić 300 zł (bo taka jest różnica) do ceny 601 S3 i kupić 602 S3, co wówczas ?? Spróbuj jednoznacznie określić swojego stanowisko w tej kwestii J

- nie traktowal bym 601 jako tymczasowego zadowolenia a raczej jako glosniki docelowe

- zaoszczedzone 300 zainwestowalbym inaczej albo w lepszy centralny albo (jesli warunki lokalowe to umozliwiaja a elektronika wspomaga) tylny centralny np. trzeci 601)

Sam jestem zwolennikiem muzyki wielokanalowej, ale z tego co dotychczas slyszalem (i na co zdrowy rozsadek wskazuje), to tylne kanaly powinny przekazywac informacje o przestrzeni (ambience) a nie jakies kanonady typowe dla KD. Dlatego tez uwazam, ze 601 sa wystarczajaco spojne z 603 do odtworzenia tej informacji.

xajas

www.jaschiks.com

Witam ponownie,

Dzwoniłem do Audio Klanu, pytałem importerów, nikt nie sprowadzi mi 603 S3 szt. 1,

Zatem najciekawsza koncepcja 3 x 603 S3 odpada. Pozostaje więc LCR 600 S3, jako towarzysz frontowych 603 S3 ;))

No ale co z tymi surroundami ? 601 czy 602, jakoś nie mogę postawić kropki nad ”i”.

Xajas piszesz: „zaoszczedzone 300 zainwestowalbym inaczej albo w lepszy centralny”,

jako to interpretować ?? Nadmienię tylko, iż wspomniana „elektronika” ogranicza się do 5.1, więc proponowany 601 jako tylny centralny odpada.

A co się dzieję z użytkownikami wspomnianego zestawu B&W serii 600 S3 ??

Przecież to tak często omawiany zestaw na łamach tego forum, czyżby to tylko były „puste pogaduszki” ???

p.s. Wiem, że marudzę, ale w końcu od tego jest forum ;)) A tak poważnie znacie sytuację

Wrocławia, nawet nie ma gdzie podsłuchać wspomnianego zestawu (czyt. na zamówienie).

To chyba największy mankament Wrocławia.

>Dzwoniłem do Audio Klanu, pytałem importerów, nikt nie sprowadzi mi 603 S3 szt. 1,

Zatem najciekawsza koncepcja 3 x 603 S3 odpada. Pozostaje więc LCR 600 S3, jako towarzysz frontowych 603 S3 ;))

tak tez myslalem

>No ale co z tymi surroundami ? 601 czy 602, jakoś nie mogę postawić kropki nad "i".

Xajas piszesz: "zaoszczedzone 300 zainwestowalbym inaczej albo w lepszy centralny",

jako to interpretować ??

piszac lepszy centralny myslalem o trzecim 603, ale temat sie zalatwil (chyba ze kupisz pare 603 na spole z innym chetnym). Na tyly nadal wybralbym 601.

xajas

www.jaschiks.com

I co ja mam zrobić :))))

Postanowiłem zadzwonić do redakcji popularnej gazety o tematyce AUDIO-VIDEO. Bardzo sympatyczny i życzliwy redaktor pan XXX :)), opowiedział się za takim rozwiązaniem:

„Posłuchać w/w zestawu zarówno z 601 jak i 602 w roli surroundów (niestety Wrocław

nie jest ku temu przychylny, nie wita z otwartymi rękoma J) ), a jeżeli niema takie możliwości, to dla „świętego” spokoju (po konsultacji z kolegami) kupiłby 602 S3.

A już chciałem zgłaszać zapotrzebowanie na 601 S3 J))

W życiu nie myślałem, że będę miał aż taki z tym dylemat J)

Witam ponownie,

Przyznam nie tylko Was , ale i mnie męczy już ten dylemat-wątek.

Wszystkim bardzo dziękuję za wypowiedzi !

Obdzwoniłem „miejsca” na których wypowiedzi mi zależało, pytałem tu i ówdzie i wierzcie mi, zdania są podzielone (w kwestii 601 S3 czy 602 S3 jako surroundy przy wspomnianym zestawie).

Zatem jakie jest moje stanowisko w tej kwestii ??

Hmm.. przyznam to bardzo trudne pytanie.

Odpowiedź zasugerowały mi pewne wypowiedzi, które skupiały się wokół jednego wniosku.

Nikt z wypowiadających się, nie bierze odpowiedzialności za rozwój DVD-AUDIO, SACD, czy to się w ogóle na dobre przyjmie, czy tylko przejdzie z „małym” echem (w wypowiedziach wyczuwałem ton pesymizmu ).

Na dzień dzisiejszy rozwój wspomnianych formatów wygląda nieciekawie, choć sama ich specyfika bardzo obiecująco. Jak będzie w praktyce, zobaczymy ;)))

Wyciągnąłem wnioski i postanowiłem, iż zestaw będzie wyglądał następująco:

(L) 603 S3 © LCR 600 S3 ((R(P)) 603 S3

SUB: ASW 1000

601 S3 601 S3

We wszystkich, powyższych głośnikach zastosowano membramy 16,5 cm – co powinno zaowocować spójnym dźwiękiem.

Ponadto dodatkowym atutem 601 S3 w stosunku do 602 S3 są gabaryty. Jeszcze nie podjąłem ostatecznej decyzji co do umiejscowienia surroundów, ale prawdopodobieństwo umiejscowienia ich na wysokości umownej, oscylującej w granicach 170-180 cm jest bardzo duże. Dla 602 S3 byłoby to naprawdę kłopot-wyzwanie. No ale jak to się mówi: „dla chcącego nic trudnego” ;))

Zdaję sobie sprawę, że idealnym rozwiązaniem byłoby zastosowanie identycznych głośników, ale niestety warunki na to nie zawsze pozwalają. Świadomy również jestem faktu, iż powyższy zestaw to pewno rodzaju kompromis. Gdybym spoglądał na w/w zestaw przez pryzmat tylko i wyłącznie Kina Domowego, przy wsparciu „sprzętowego” THXa najprawdopodobniej jako surroundy zastosowałbym Dipole (np. B&W DS6).

„Niestety” do gustu przypadły mi również płyty DTS-AUDIO 5.1 (polecam: ,STING - Brand New Day (DTS:1411kb/s) przy których zastosowanie głośników o konstrukcji Dipoli to oczywisty absurd (z wiadomych powodów). Stąd poniekąd wywodzi się wspomniany kompromis J)

Mimo wszystko, napełniony entuzjazmem nosze się z nadzieją, iż będę zadowolony J)) Tak jak to miało miejsce przy zakupie 603 S3, a jestem z nich naprawdę bardzo zadowolony J))

Prawdopodobnie dziś złożę zapotrzebowanie na powyższy zestaw.

Jeszcze raz wszystkim bardzo dziękuję za wypowiedzi !

Pixel,

Ja bym się jeszcze zastanowił nad sub'em. Z tego co słyszałem asw 1000 nie jest najbardziej udanym modelem. Jest to iestotne zwłaszcza przy założenu, że chcesz słuchać muyzyki wielokanałowej na ww. zestawie. Ja mam asw 675 - według mnie doskonały. Są jednak i inne tańsze suby pleiej się nadające do muzyki niż asw 1000.

pozdr

kl

PS poniżej zobacz ocenę z polskiego audio na temat w/w suba

"Odsłuch ASW1000 przekonuje, że jest to subwoofer dość uniwersalny. Swoim potencjałem przypomina Klasyka, charakter ASW 1000 może nieco bardziej prze suwa go ku obsłu dze kina domowego, aczkolwiek dobre zróżnicowanie niskich częstotliwości i zdolność do utrzymywania rytmu pozwalają zaakceptować jego udział również wchwilach słuchania muzyki. Bardzo duży rozmach, z odrobiną “tłustości”, ale i dobrą swobodą, dają doskonałe rezultaty na ścieżkach dźwiękowych. ASW1000 nie jest może urodziwy, ale niezwykle skuteczny

elektroakustycznie."

Ps

KL

PS a tu masz oceny subów z audio niemieckiego i z stereoplay.

[obrazekLUKASZ-116983_1.jpg]

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Witam Krzychu...

No tak.. zapomniałem nadmienić, iż wspomniany subwoofer ASW 1000 "mieszka" już zemną blisko 2 lata :)))

Nie wiem skąd wywodzi się pogląd „...asw 1000 nie jest najbardziej udanym modelem”. Ja w przeciwieństwie do „źródła” tego poglądu jestem zadowolony z tego sub’a. Niestety nie miałem okazji porównać ASW 1000 z ASW 675, z bardzo prozaicznych powód: wśród moich znajomych nikt niema wspomnianego sub’a, natomiast w okresie kiedy kupowałem ASW 1000 nie było jeszcze w planach (prawdopodobnie) ASW 675. J)) A nawiązując do testów w czasopismach, pamiętam bardzo pozytywne opinie na temat wspomnianego sub’a. Szczerze mówiąc nie wiem jak odniesie się DVD AUDIO/SACD do zastosowanego sub’a. Należy także wspomnieć iż ASW 675 to nowsza konstrukcja i zapewne ciekawsze rozwiązania.

Mogę jedynie obiecać, że jeżeli wspomniany (kompletny) już zestaw znajdzie się na swoim „właściwym” miejscu, to podzielę się wrażeniami na łamach FORUM J)).

Jeszcze raz dziękuję Krzychu za „pomocną dłoń”.

Pixel, ja sam nawet nie wiem skąd mi utkwiło w świadomości, że asw 1000 to nie jest najbardziej udany model suba (myśle, że z informacji z kilku źródeł o tym, jaki duży postęp zrobił B&W wypuszczając najnowszą linie subów /asw 675, cm, cdm, 750 itd/).

Cieszę się jednak, że to informacja, która nie jest prawdziwa w odniesieniu do wszystkich starszych modeli.

Koniecznie daj znać, jak Ci gra cały twój zestaw, jak już będziesz miał jego poszczególne elementy w domu.

Pozdrawiam

KL

• 2 tygodnie później...

Witam ponownie..

Pragnę ogłosić wszem i wobec, że w/w zestaw głośników B&W serii 600 S3 zagościł na dobre w moim domu ;))).

Przypomnę tylko : 2 x 603 S3, 1 x LCR 600 S3, 2 x 601 S3, 1 x ASW 1000.

Jak będę miał dłuższą chwilę, to postaram się przetestować i opisać moje wrażenia na łamach tegoż forum.

Spróbuję również porównać LCR 600 S3 i 601 S3 w roli centralnego współtowarzysza frontowych 603 S3.

Jeszcze raz wszystkim bardzo dziękuję, za wypowiedzi i pomocną dłoń.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.