Skocz do zawartości
IGNORED

jak głośniki połączyć z ampli i wzmakiem jednym kablem?

pawel-5

Rekomendowane odpowiedzi

witam,

temat chyba prosty, ale jako laik nie znam odpowiedzi.

Najpierw pytanie: czy mogę kabel z frontowych głośników jakoś rozdzielić i podłączyć 1 odnogę do ampli a 2 odnogę do wzmaka?

Teraz opis sprawy: Otóż mam kable w ścianach i sufitach [mieszkania które kupiłem] i tego już nie zmienię - wyprowadzone są w 5 miejscach pod głośniki KD. Podłączę je do ampli yamahy rxv-800 i powinno być fajnie. Wystartuje to za 2 tygodnie.

Na frontach będę miał podobno całkiem niezłe B&W DM 602 i pomyślałem sobie, żeby spróbować od razu stworzyć zestaw stereo - zatem te frontowe kolumny oprócz podłączenia do ampli, muszą być podłączone do wzmaka.

Tylko że drugiego zestawu kabli nie puszczę - muszę sobie radzić z tymi, które mam w ścianach. Czy mogę je rozdzielić i podłączyć 1 odnogę do ampli a 2 odnogę do wzmaka? Jakieś specjalne przejściówki na to są?

Pozdrawiam,

Paweł.

Tylko przełącznik, który definitywnie oddzieli amplituner od wzmacniacza (między sprzętem, a wejściem kabla w ścianę). RAZEM NIE MOGĄ BYĆ POŁĄCZONE.

I tu jest problem, ponieważ większość zewnętrznych przełączników audio pozwala wybrać dwa lub więcej zestawów kolumn, a nie w drugą stronę. Czyli pozwala wybrać kolumny A lub B lub A + B. Tylko dla stereo, potrzebny byłby przełącznik audio A lub B i nic więcej, podłączony odwrotnie. W przeciwnym wypadku można podłączyć do siebie, przez przypadek, wyjścia wzmacniaczy. Układ 5.1 znacznie komplikuje sprawę. Też tak kombinowałem, ale jak do tej pory korzystam z dwóch zestawów głośnikowych, 5.1 oraz stereo, i chyba jest to zestawienie optymalne. Oczywiście da się to zrobić mniej profesjonalnie, ale trzeba pokombinować.

po co kucie ścian? W systemie audio nie stosuje się kabli w ścianie niezależnie od ich jakości.Dochodzą wtedy niepotrzebne długości i połączenia co wpływa negatywnie na dźwięk.Albo zrób system stereo jak należy ,albo słuchaj na KD ,bo przy takim położeniu kabli może się okazac że się nakosztujesz i narobisz ,a różnicy nie będzie

DIY to przyjemność grzebania w sprzętach.

Witam

Jeżeli dobrze zrozumiałem problem, to prostym rozwiązaniem może być podpięcie ampli do wzmacniacza stereo poprzez wyjścia PRE OUT (o ile jest w nie wyposażony amplituner). Dalej: fronty do wzmacniacza stereo, reszta kolumn do amplitunera.

U mnie tak śmiga i jest ok.

pozdrawiam

>Manluk

Proste rozwiązanie: (przełącznik musi być porządny, choć to tylko prowizorka, do Twoich kolumn warto wykonać lepszą instalację).

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Właśnie o takie coś mi chodziło, tylko wyraziłem to słowami. Jak to zrealizować w praktyce, aby to było dalej wysokiej jakości stereo. Jaki zastosować przełącznik, który by działał pewnie i wygodnie przez lata. Może ktoś ma pomysł ?

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.