Skocz do zawartości
IGNORED

SPRZĘT STUDYJNY, KONTRA AUDIOFILSKI

moreno1973

Rekomendowane odpowiedzi

-Ja widzę o standardzie czerpałem z opracowań: /../

- A ja z reżyserki. I nie piernicz mi tu dziecko nawiedzonych teorii rodem z historycznych opracowań. Nie piernicz też od rzeczy o "dziadowskich technikach nagraniowych" itd.

Jeśli tak naprawdę nie masz o czymś pojęcia, to po prostu nie pisz - proste!

- co do filtru dolnoprzepustowego to się dawno uczyłem i jest zgodne z moimi wypowiedziami

I kilka obrazków.

To ze dawno się uczyłeś to widać :)) A teraz się cymbale doucz. I przeanalizuj obrazki, ale takie które będą miały sens, a nie te co będą zgodne z tym co chciałeś przedstawić.

Już pisałem, że nie ma z tobą o czym rozmawiać :(

Wiedza i doświadczenie przychodzą z wiekiem, najczęściej z wiekiem trumny.

Trochę sensu poproszę.

To tak na dobrą sprawę jeden pomiar ... choć złożony z kilku. Widać na nim podbity bas ("globalnie" bas gra za głośno). Reszta charakterystyki pokazuje lokalne zafalowania (czyli kolumny mają "swoją barwę", może nieco mocniej nakreśloną).

Zachęcam do dalszych wniosków, czy warto się nimi zainteresować (na razie mało wiadomo) i czy warto z czymś zestawić, z czym? Albo któtko odpowiedzieć na pytanie:

- kiepskie głośniki - do straszenia ptaków w sadzie?

- dla "Kowalskiego" - do kina domowego?

- uadiofilska budżetówka?

- mocna klasa średnia?

- hi-end?

ps. choć z drugiej strony w kwestii wzmacniaczy to sprawa się komplikuje w zależności od tego jak nierówne pod wzgl. impedancji kolumny podłączymy i jak wydajny prądowo jest wzmacniacz

Tyz prowda:)

Niektóre b. duże konstrukcje (i wymagające) grają diametralnie różnie w zależności od wzmocnienia. Niektóre (choć raczej ciut mniejsze lub "wspomagane") - odwrotnie. Prawie z każdym wzmacniaczem brzmią tak samo! Albo podobnie.

Można twierdzić, że wszystkie wzmacniacze, które oddają np. 100 W przy 8 omach i wykonane są we współczesnych standardach - grają tak samo. Że Cd grają tak samo, że DAC-e, że kable... To już było chyba?

A życie swoje!

Jako widzę kolumnę z dobrą charakterystyką pasma - myślę sobie - może zagrać! I często tak jest. Ale nie zawsze.

Natomiast, jak ta charakterystyka jest jak himalaje (no - Karpaty:) - to przeważnie jest d... Ale nie zawsze.

Pytanie. Jak duże odstępstwa wykluczają relatywnie dobre brzmienie?

Sądzę, że jednoznacznej odpowiedzi nie ma. Czy jest to +- 3, 5? Czy może 6,5 dB?

Owszem pomiary są ważne.

Ale są one tylko cząstką - zapowiedzią, zwiastunem tego, co być może usłyszmy.

Bo, na samym początku mamy haczyk. Przecież KAŻDE pomieszczenie odsłuchowe (przynajmniej "domowe") jest w zasadzie akustycznie inne.

Zbyt wiele niewiadomych jest w tym "biznesie", aby brnąć w daleko idące uogólnienia.

"Measurements can provide a measure of insight, but are no substitute for human judgment. Why are we looking to reduce a subjective experience to objective criteria anyway? The subtleties of music and audio reproduction are for those who appreciate it. Differentiation by numbers is for those who do not".--Nelson Pass

Zachęcam do dalszych wniosków, czy warto się nimi zainteresować (na razie mało wiadomo) i czy warto z czymś zestawić, z czym? Albo któtko odpowiedzieć na pytanie:

- kiepskie głośniki - do straszenia ptaków w sadzie?

- dla "Kowalskiego" - do kina domowego?

- uadiofilska budżetówka?

- mocna klasa średnia?

- hi-end?

Jak zabawa, to zabawa... ;-) Po tym wykresie za wiele nie da się powiedzieć o niuansach brzmieniowych, ale parę podstawowych rzeczy można wychwycić... ;-)

Są to jakieś wielkie kolumny, biorąc pod uwagę, że mamy dwa współpracujące woofery (jeden w basrefleksie strojonym b. nisko - na 20 Hz, drugi jest najprawdopodobniej w obudowie zamkniętej, chociaż może odrobinę nieszczelnej lub wentylowanej, bo wykres wygląda nieco nietypowo). W kolumnach przeznaczonych do dużych pomieszczeń często ciut podbija się bas, bo wielki pokój potrafi go "zeżreć"... ;-) Rezonansem piszczałkowym basrefleksu na 600-900 Hz bym się nie przejmował - jest na poziomie minus 25 dB. W każdym razie basu nie zabraknie. Charakterystyka opada łagodnie od 60 Hz, co prognozuje dobrą odpowiedź impulsową. 30 Hz (a nawet niżej) będzie w pomieszczeniu słyszalne bez problemów. Średniotonowy (a więc mamy przynajmniej trzy drogi, a najprawdopodobniej cztery) schodzi nisko, współpracując z wooferami aż do 100 Hz. Pewnie w związku z tym nie ma typowego obniżenia charakterystyki na kilkuset Hz - a zatem dźwięk będzie "masywny", z mocną niższą średnicą. Wiolonczele i męskie wokale powinny brzmieć znakomicie. Nie wiem skąd się bierze to lekkie osłabienie na 1,5 kHz - może to cecha samego średniotonowego? W każdym razie nie będzie ani "nosowo", ani "jazgotliwie"... Zakres 2-4 kHz nie został wycofany, a zatem brzmienie będzie bardziej "na twarz" - nie należy przewidywać rozbudowanej przestrzeni, zwłaszcza w głąb (a zatem, przy okazji, raczej nie jest to B&W - oni ten zakres niemal zawsze wycofują, walcząc o lepszą przestrzeń)... ;-) Zafalowanie charakterystyki na 5-6 kHz może świadczyć o jakichś ostrych krawędziach obudowy w pobliżu głośnika wysokotonowego. Przy 8 kHz jest leciuteńki dołek (może znowu jakaś krawędź?), a więc sybilanty nie powinny specjalnie dokuczać... No i ostatnia oktawa - została lekko obniżona, a więc wysokie tony będą najprawdopodobniej delikatne. Tutaj dużo zależy od jakości samego wysokotonowca - bo tylko tweeterom bardzo dobrej klasy można w tym zakresie bezkarnie zarówno podbijać jak i obniżać charakterystykę. Jeśli nie jest najwyższej klasy, może brakować "powietrza". Jeśli jest - ucho to zaakceptuje, bo i tak wyłapie wszystkie niuanse na górze...

Tyle widzę, ale w dalszym ciągu nie podjąbym się rzetelnie ocenić jak to gra, dopóki bym nie posłuchał... ;-) Tym niemniej przypuszczam po cechach samej konstrukcji, że to jakiś "hi-end".

Aha, żeby wiedzieć, z czym to można bezpiecznie zestawić, przydałby się jeszcze wykres impedancji... ;-)

Zdałem? Dostanę cukierka? ;-)

gacek

Błysną byś wiedzą nie pianą. To jakości twego słuchu nie ocenimy, audiogramu nie zamieściłeś i każdy może się domyśleć dla czego. To może podasz, w którym studio miałeś do czynienia z techniką DSD ??????

Brak profesjonalizmu i głupota!

>Kyle

Uprzejmie proszę o nienabijanie się ze mnie... ;-) Mam wykształcenie humanistyczne, nie techniczne. Co nieco widzę, bo przez kilka lat paręnaście par kolumn zbudowałem - to po prostu fajna zabawa.

>Kyle

Uprzejmie proszę o nienabijanie się ze mnie... ;-) Mam wykształcenie humanistyczne, nie techniczne. Co nieco widzę, bo przez kilka lat paręnaście par kolumn zbudowałem - to po prostu fajna zabawa.

Ja się nie nabijam. Te kolumny to Focal Maesto Utopia III

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Odczytałeś ich budowę wręcz wspaniale z tych ... kresek ;)

- Ja odczytałem jedynie że wielodrożne (właściwie wielogłośnikowe), duże i na pewno jeden bassreflex dla min. jednego woofera ... ale tych ostrych krawędzi nie wyczytałem - już będę wiedział dzięki Tobie więcej ;).

Ukryta Zawartość

Zdałem? Dostanę cukierka? ;-)

Super, wiele się zgadza. Nagroda gwarantowana "cukierek" już jest.

Może kolega sięgnie po medal:-)

Przebieg imedancji w załączeniu.

Tylko żadnego grzebania po necie. Czytamy tylko kreski.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Sorry, nie doczytałem,teraz nie wiem komu wręczyć medal?

Proszę się przyznać, albo wręczę dwa :-)

Skoro Kyle już rozszyfrował co to za model, to nie ma zabawy. ;-) Ale skoro impedancja w bardzo prądożernym zakresie 100 Hz schodzi poniżej 2 ohmów, a na dodatek jest wszędzie mocno pofalowana, to z lampą bym raczej nie ryzykował - no może za wyjątkiem końcówek BAT-a VK150, które mają i odpowiednią moc, i odczepy na 2 ohmy. Przydałby się jakiś naprawdę mocny tranzystor i to z dużym współczynnikiem tłumienia.

>bum1234

Co z tego, że można te trochę wyczytać z pomiarów? W dalszym ciągu nie wiem, czy to dobrze brzmiące kolumny. Nie słuchałem ich (wprawdzie jakichś najwyższych Utopii słuchałem na którymś AudioShow - ale tam na ogół nie ma odpowiednich warunków do oceny).

Mając trochę więcej gotówki do wydania (70 tys. złotych para), do domu(nie studia), kupiłbym sobie takie aktywne monitory Adam'a:

155490.jpg

Ukryta Zawartość

Świetne przetworniki, doskonałe parametry, dopasowana elektronika, klasyczny wygląd.

Myślę, że tej klasy klasy sprzęt, można określić jako High End. Najwyższej klasy wykonanie, wartości soniczne i High End-owa cena :)

Do studia monitory High End (120 tys. złotych para)

Ukryta Zawartość

Niestety wygląd - straszny - nie kwalifikuje się do postawienia w salonie...

"The S7A Mk2 is ADAM’s contribution to the best possible studio monitor available. The proof is in the listening – we encourage you to hear for yourself."

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Audiophools - goo.gl/NJkF8

Skoro Kyle już rozszyfrował co to za model, to nie ma zabawy. ;-)

Ja tylko wiedziałem by grzebać wśród "dużych, z czterema głośnikami (no i z dziurą)" ... a to że trafiłem w te Focale to przypadek.

Mając trochę więcej gotówki do wydania (70 tys. złotych para), do domu(nie studia), kupiłbym sobie takie aktywne monitory Adam'a:

Ukryta Zawartość

Świetne przetworniki, doskonałe parametry, dopasowana elektronika, klasyczny wygląd.

Adam Gamma jakoś bardziej mi się podobają ;) (~54 tys. para aktywna). W "Audio" była recenzja modelu Alpha - na dzieńdobry char. opadająca (cofnięta góra), ale regulatorami jak ktoś by chciał dało się je wyrównać.

Ukryta Zawartość

Ja tylko wiedziałem by grzebać wśród "dużych, z czterema głośnikami (no i z dziurą)" ... a to że trafiłem w te Focale to przypadek.

U R O C Z Y S C I E---W R E C Z A M---K O L E D Z E "twonk" M E D A L, no i cukierek

Dziękuję bardzo. Prawdę mówiąc, wahałem się, czy ten dołek na 1,5 kHz nie wynika przypadkiem z częstotliwości podziału. No, ale na pomysł tak niskiego podziału z tweeterem w układzie wielodrożnym mogło by wpaść chyba tylko Chario... ;-) Oni namiętnie stosują swoją 33 mm kopułkę, której charakterystyka w ostatniej oktawie musiałaby jednak wyglądać zupełnie inaczej... ;-) Z kolei podział na 5 kHz (drugi dołek) byłby możliwy, ale trochę wątpliwy ze średniotonowcem, który w tym układzie spokojnie sobie schodzi nawet poniżej 100 Hz.

Ja proponuję jeszcze powstawiać więcej ulotek reklamowych znanych pisemek o tematyce audio a uszka zawieśmy na kołku

Duże osiągnięcia pojawiają się wyłącznie wtedy gdy oczekiwania są duże

gacek

Błysną byś wiedzą nie pianą. To jakości twego słuchu nie ocenimy, audiogramu nie zamieściłeś i każdy może się domyśleć dla czego. To może podasz, w którym studio miałeś do czynienia z techniką DSD ??????

Brak profesjonalizmu i głupota!

Skarbie;) W przeciwieństwie do ciebie nie jestem tu anonomowy. Nie muszę nic udowadniać, ani trochę mnie przez to nie przybędzie. Przepraszam, ale jakiś doopek anonim nie będzie mi niczego oceniał... A tym bardziej szkoda mi czasu na udowadnianie jakiemuś anonimowemu neptykowi czegokolwiek.

Zwróciłem uwagę na głupoty jakie piszesz, douczysz się to pogadamy. Póki co to zupełnie mija się to z sensem.

Sam siedź przed komputerem, napinaj się, gryź paluchy i przerzucaj obrazki. Nie moja półka.

Mam nadzieje że dotarło. Miłego dnia.

ps. piszemy: dlaczego, a audiogram to podstawa do wydania orzeczenia. Tylko niech ci przypadkiem jakaś żyłka nie pęknie:(

Trochę sensu poproszę.

Gość rochu

(Konto usunięte)

Skarbie;) W przeciwieństwie do ciebie nie jestem tu anonomowy. Nie muszę nic udowadniać, ani trochę mnie przez to nie przybędzie. Przepraszam, ale jakiś doopek anonim nie będzie mi niczego oceniał...

Gagacku, bacz do kogo mówisz.

To nasz stary trójliterowy kolega, właściciel wielu osobowości i wielu nicków.

Gagacku, bacz do kogo mówisz.

To nasz stary trójliterowy kolega, właściciel wielu osobowości i wielu nicków.

Aaaaa! Nie(stety) nie jestem na bieżąco. Zobaczyłem tylko kilka wpisów gostka i stwierdziłem że to głupek.

Trochę sensu poproszę.

Zapomniales zalaczyc skale, wiec ten wykres nic nie mowi

Wynik calkiem niezly. Mniej niz +/- 2dB w calym pasmie.

A teraz cos z audiofilskiej wyzszej polki, B&W Signature 800. Przepraszam, ale ja tu widze +/- 5dB ze znaczym wyeksponowanie calego wyszego basu i nizszej srednicy. Czyli 2.5 raza gorzej niz rzetelne APSy i do to 10x drozsze, ok 40.000 tys pln ($16k). I to jest cala prawda o audiofilskich hi-endach. Przestarzale rozwiazania za wydumane pieniadze dla malo rozgarnietych nowobogackich. Ale to oczywiscie tylko moja opinia.

nsnotes

bw800FIG4.jpg

A ja tutaj widzę wspaniałą równą charakterystykę promieniowania w kącie równym 360 stopni,to w płaszczyznie poziomej,a w płaszczyznie pionowej równie szeroki kąt nieosiągalny nigdzie indziej.Charakterystyka przenoszenia pasma niekoniecznie równa,bynajmniej gorsza niż w przypadku Aps Aeon.

Zestawy kosztują sporo,w głównej mierze to za sprawą bardzo skomplikowanej budowy,zatem czy kupujący zostaje nabity w butlę?

Ukryta Zawartość

post-30523-078600800 1300026476_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

A ja tutaj widzę wspaniałą równą charakterystykę promieniowania w kącie równym 360 stopni,to w płaszczyznie poziomej,

Po pierwsze trudno nazwać spadek o 18 dB wzgl. średniego SPL przy 20 khz (!!!) za "wspaniale równą char."(nawet w zakresie do 15 khz nie mieści się to w granicach +- 3dB!!!) ... nie ośmieszaj się.

Po drugie promieniowanie 360st. to głupota (większe natężenie fal odbitych od powierzchni znajdujących się np. za kolumnami) ... :]

ps. te "cebulki" MBL'a przy 16 khz już praktycznie "nie grają"

ps2. jedyna ich zaleta to równomierne promieniowanie w poziomie (szkoda tylko że aż w 360st ... 120st byłoby zupełnie O.K.)

Kyle

Jakie ograniczenia intelektualne decydują o tak śmiesznych wnioskach dotyczących charakterystyk promieniowania.Rzeczone 120 stopni to ograniczenie na które się godzisz,nie znaczy że jest ono nie potrzebne.Wręcz przeciwnie.Jak to udowodnić,dzwięk rozbrzmiewa w trzech wymiarach,nie w dwóch.Za to odpowiedzialne są charakterystyki dookólne.Tak wielostopniowa radiacja fal dzwiękowych nawet nie przeszkadza w tym,aby odtwarzać instrumenty które nie promieniują swym dzwiekiem do tyłu.Tak szerokie charakterystyki promieniowania najlepiej też oddają dzwieki nie posiadające pogłosów dużych pomieszczeń,a nawet nie powodują zmian w tych dzwiekach spowodowanych wielkością i sposobem umeblowania pokoi mieszkalnych.W jaki sposób?Podstawowa wiedza jest do zasięgnięcia,nie wystawiaj się na pośmiewisko.

Kyle

Ustal przy okazji,ile koni mechanicznych wystarczy wszystkim samochodom,maszynom i innym urządzeniom.Gdzie jeszcze ustalisz wartości aby wystarczały,były należyte i prawidłowe?

Arnold

Jakie ograniczenia intelektualne decydują, że piszesz takie bzdury?

... jak rozumiem dla ciebie pasmo ucięte przy kilkunastu khz w tych JBL jest zupełnie OK? ... od czego swoim nieudolnym pisaniem starasz się odwrócić uwagę - LOL

Co do twojego bredzenia nt. "trzech wymiarów" ... słuchawki jakoś promieniują praktycznie w jednym kierunku i "trzy wymiary" jakoś są ... ale o tym nie pomyślałeś (co z resztą rzadko ci się zdarza)

Swoją drogą, w niektórych kolumnach (np. Von Schweikert) konstruktorzy umieszczają dodatkowy tweeter z tyłu (zazwyczaj z regulacją jego głośności), który ma za zadanie dodatkowo "uprzestrzenniać" brzmienie. Metody są różne. Ważne, czy "gra". ;-) Akurat "cebulkami" na ostatnim AudioShow byłem zachwycony - zwłaszcza na muzyce organowej i fragmentach koncertów "live"... Nieprawdopodobne wrażenie realizmu. Za to brzmieniem małego składu jazzowego i żeńskiego wokalu już trochę mniej.

A że coś gra tylko do 16 kHz, zupełnie mi nie przeszkadza - właśnie tyle jeszcze słyszę. Wyżej już niestety nie... ;-)

Czy ktoś słucha pomiarów? Ważne jest brzmienie i przyjemność indywidualna danego audiofila. Jak ją osiągnie to ma gdzieś pomiary. Czy mając sam przepis można stworzyć idealne potrawy? Nie bo idealna potrawa dla każdego jest inna w smaku...mniej lub więcej soli, przypraw, czasu smażenia, soczystości itd...

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Gość
    Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.